reede, 3. juuni 2016

Graaviforell.



 Mulle on lõhe ja forell alati maitsenud. Eriline delikatess on minu jaoks olnud soolatud ja maitsestatud värske kala fileed ehk graaviforell või graavilõhe. Graavimine tähendab õrnsoolamine. Poes on ta alati üsna kallis olnud ja ei raatsi osta nii tihti kui tahaks. 
 Ükskord võtsin aga julguse kokku ja mõtlesin, et vähemalt proovin. No kui raske see ikka olla saab? Kuna parajasti oli soodusmüügis forell siis tegingi graafiforelli. Sama saab teha aga ka lõhega. Siis on see graavilõhe. 


Vikerforell. Foto: netist


 Kõigepealt otsisin netist kuidas üldse kalale läheneda, et fileed saada. Väga asjaliku õpetuse sain siit



Vaatasin mõnedkorrad ja läksin proovisin järgi teha. Ja õnnestuski :D 
Forellifilee. Foto: netist
Järgmisena oli vaja see kala ära maitsestada. Selle kohta leidsin väga asjaliku õpetuse siit

Vaja läheb siis:
1 kg forelli või lõhefileed
3 sl jämedat meresoola
1 tl  purustatud valget pipart
1 sl suhkrut

Valmistamine: 
1. Eemalda pintsettidega fileest luud. Raputa vaagnale 1 sl soola. Aseta soolale filee, nahapool all. Raputa kalale ülejäänud sool, pipar ja suhkur. Kata toidukilega.

2. Lase külmkapis maitsestuda. Õhema lihakihiga sabapool on söömiseks paras 12 tunni pärast, paksem fileeosa 24 tunni möödudes.

3. Enne serveerimist pühi filee maitseainetest puhtaks ja lõika kalast piki nahka viltuse nurga all võimalikult õhukesed viilud.


NB! 
 Graavimisel võib lisada tilli, musta või roseepipart, kadakamarju või muid maitseandjaid. Kala võib süüa paljalt, leival-saial ja näiteks sinepikastme või värske kurgi ning hapukoore tartariga. Väga maitsev on graavilõhe serveeritult  hakitud sibula ja värske tilliga. 

 Graavikala tuleks ära süüa 3–4 päeva jooksul. Mul selle ärasöömisega küll mingeid probleeme pole :D 

Kala graavimisel ehk õrnsoolamisel kasuta võimalikult jämedat meresoola. See mõjub kalale õrnemalt ja
aeglasemalt kui äkiline peensool.

Graafiforell. Foto: erakogu.


Head isu!


2 kommentaari:

  1. Mina kasutan graavilõhe jaoks-jäme meresool+pipar/valge või 5 piprasegu+ohtralt peenestatud tilli+50-70 gr.valget viina.Küpsetuspaberisse nahaga ülespoole.Vaagnale.Katta toidukilega ja 24 tunniks külmikusse.Siis pühin kõik maha,kuivatan ja lasen veidi seista.Nii lihtne see ongi.

    VastaKustuta