pühapäev, 4. detsember 2016

Hõbeda puhastamine koduste vahenditega.


 Kui teil on kodus hõbeehteid, mis vajaksid puhastamist, siis kõige lihtsam ja odavam on seda teha koduste vahenditega fooliumi, soola, sooda ning kuuma veega. 
 Sellisel meetodil saab puhastada kõiki hõbeehteid (ka kividega hõbeehteid), lauahõbedat ning uushõbedast ehk alpakast (alpaka koosneb 55 % vasest, 20 % niklist, 20 % tsingist ja 5 % tinast) valmistatud tooteid. Alpaka ehk uushõbe on odavaim asendusmaterjal hõbedale. 
 Ning selle meetodiga saab puhastada ka melhiorist (melhior on hõbevalget värvi vase ja nikli sulam, mis võib sisaldada ka veidi rauda ja mangaani, mis suurendavad sulami tugevust ja korrosioonikindlust) lauanõusid (lusikad, kahvlid, tordilabidad, kannud, peekrid jms).
  Loomulikult saab nii puhastada ka vanu ja mustaks tõmbunud hõbemünte. 


Lauahõbe. Foto: netist. 


 Miks hõbe tuhmub?

 Hõbe oksüdeerib kergesti ja muutub tuhmiks ning tumedaks. Eriti kiiresti muutuvad tuhmiks ja tumedaks just kaelaketid, sest need puutuvad kõige rohkem higi ja niiskusega kokku. Keha soolad higistamisel aga ka niiske kliima või merevesi muudavadki hõbeda mustaks ning tuhmiks. 
 Hõbedast lauanõud tumenevad eriti kiiresti värske sibulaga, tomatimahlaga või munadega kokkupuutel, tingituna neis toiduainetes esinevates väävliühenditest. 
 Hõbe tumeneb ja muutub tuhmiks ka siis, kui ei kasutata. Vaatamata sellele, et ehted on ilusti karbikeses, ehtelaekas või kotikestes. Hõbe "tõmbab" kahjuks omale mustust külge ka karbis vms kohas seistes. 
 Seega tuleb aegajalt hõbedat puhastada, et see ilusti läigiks ja puhas oleks. 

Hõbedast käevõrud. Foto: netist. 

 NB! Hõbe on suhteliselt pehme väärismetall. Hõbeehted tuleks kindlasti hoida teistest ehetest lahus, et neile ei tekiks kriimustusi.   Silmaga neid kriimustusi näha polegi. Ehted ainult hakkavad järjest kiiremini tuhmuma ja mustaks tõmbuma. Kriimustatud pinnale jääb mustus kergemini külge. Seepärast hoidke oma hõbeehteid hoolikalt!
Ehtelaegas. Foto: netist. 

 Tänapäeval kaetakse hõbeehted roodiumikihiga. Rodeeritud ehted säilitavad oma läike palju kauem ja ei tumene nii kergesti. Rodeeritud ehtele on iseloomulik külm toon ja väga ilus läige. Populaarne bränd praegu on Ti Sento. Neil on hõbeehted rodeeritud. Sellepärast nad nii ilusa läikega ongi. Rodeerimine teeb hõbeda ka tugevamaks ja vastupidavamaks. Kivid püsivad kindlamalt kinni ja ka kinnitused on vastupidavamad. Lisaks muidugi nende väga ilus külm läige, mis muudavad ehted eriti luksuslikult kauniks. Rodeeritud hõbeehted näevad väga sarnased välja valgest kullast ehetele. 
 Tavalised hõbeehted on pigem sooja hallika tooniga. 

Ti Sento baasrõngad, millele saab juurde osta erinevaid kõrvarõnga ripatseid. Foto: netist. 


 Kuidas hõbedat puhastada?

 Kõigepealt vajate üht kaussi, kuhu kõik teie puhastatavad esemed ilusti sisse ära mahuks. Valige kõrgemate äärtega kauss, sest ained hakkavad omavahel reageerima (mullitama) ja vedelik tõuseb selle toimel kõrgemale. Nii, et vee valamisel olge samuti ettevaatlik. Pole ju tarvis, et kogu see tuline vedelik üle kausiäärte tõuseks. 


Hõbedapuhastus foolumi, soola ja sooda ning kuuma veega. Foto: netist. 

 Teiseks vajate tükikest fooliumit, mis pannakse kausi põhja. 

 Fooliumikihi peale panete hõbeda, mida soovite puhastada.

 Nüüd võtke 1 spl soola ja 1 spl soodat ning puistake see kaussi hõbeda peale. Kõige peale valage tuline vesi. 


Lauahõbeda puhastamine. Enne ja pärast. Foto: netist. 

NB! Foolium, sool, sooda ja vesi hakkavad omavahel reageerima (vedelik hakkab mullitama ja tõuseb kõrgemale), nii et olge vee valamisel hästi ettevaatlik, et see üle kausiäärte ei tõuseks! 

 NB! Kui teil on kividega hõbeehted, siis neile pealevalatav vesi peab olema vaid nii kuum, et kannatab näppe sinna sisse torgata. Eriti õrnad on naturaalsed kivid! 
 Päris tulise vee võib peale valada lauahõbedale ja kivideta ehetele. 

 Kui kivid on ehetele liimitud spetsiaalse ehteliimiga, siis neid ehteid vedelikus leotada ei tohiks (kivid ligunevad lahti). Sellised ehted on väga õrnad! 

 Laske hõbedal vedelikus olla mõned minutid kuni vee jahtumiseni. Põhimõtteliselt puhastab see meetod hõbeda juba esimese hetkega aga midagi ei juhtu, kui hoiate oma puhastamist vajavat hõbedat selles vedelikus ka kauem. 


Kividega hõbeehete puhastamine. Foto: netist. 

 Nüüd loputage hõbe korralikult puhta veega üle. Mõistlik oleks seda teha kausis, mitte kraanikausis voolava vee all, kuna on oht, et ehe võib näppude näppude vahelt kukkuda äravoolutorusse. 

 Laotage puhta veega korralikult loputatud ehted köögipaberile kuivama ja patsutage nad õrnalt kuivaks. 

 Puhtad ja korralikult kuivatatud ehted pange ilusti ehtelaekasse tagasi, iga ehe oma pesasse, et need omavahel kokku ei puutuks ja üksteist kriimustada ei saaks. 

 NB! Mingil juhul ei soovita hõbedat puhastada hambapastaga. See kriimustab hõbeda pinda! Hõbe kaotab oma läikelise pinna ja tuhmub järjest kiiremini. 

 Kui hõbeehted või lauahõbe on nii mustaks tuhmunud, et isegi see meetod neid enam puhtaks ei tee, siis soovitan osta spetsiaalne hõbeda läige. Müüakse näiteks Maksimarketis ja pole sugugi kallis. Selle vahendi ja pehme mikrofiibrist lapiga saab väga kergelt superilusa läike oma ehetele anda. Lappi te pärast tõenäoliselt enam päris puhtaks ei saagi. Nii, et arvestage sellega. Kui uut lappi pärast seda kohe ära visata ei taha, siis võtke lapp (võib olla ka pehme flanell, kuigi mikrofiiber on kõige sobivam), mida pole kahju pärast minema visata. Mustus jääb kõik lappi ja see määribki lapi mustaks. 

 NB! Olge poleerimisel ettevaatlik, et kette katki ei tõmba või muid ehteid kõveraks ei painuta! 


Hõbeda poleerimise läige. Foto: netist. 




Mikrofiibrist lapid. Foto: netist.



















 Loomulikult on müügil veel spetsiaalsed hõbedapuhastuvedelikud, milles on sees plastist korvike. Hõbeehted tuleb korvikesse panna ja seda siis vedelikus mõned korrad üles-alla loksutada. Hea lihtne moodus kiirelt hõbeehteid puhastada. Vahend on aga üsna kallis (kuigi seda jätkub päris kauaks) aga see on siiski keemia! Pidevalt sellega puhastades muutub hõbe rabedaks ja hakkab kergemini purunema! Eriti hoolas tuleks olla pärast loputamisega. Et kindlasti kogu puhastusvedelik saaks ehete pragudest välja loputatud! Seest tühje hõbeehteid on aga praktiliselt võimatu kogu puhastusvedelikust puhtaks loputada. Vedelik jääb ehtesse ja see muudabki ehte lõpuks rabedaks ja kergemini purunevaks. Seega, kui kasutategi sellist puhastusvedelikku, siis olge pärast ehete puhtaksloputamisel veel eriti hoolas ja tähelepanelik!


Rodeerimata hõbedast sõrmus ametüstiga. 
Rodeeritud hõbedast sõrmus ametüstiga.

Ilusaid, puhtaid, läikivaid ja hooldatud hõbeehteid teile!


 Info panin kokku enda kogemuste põhjal, sest olen aastaid töötanud juveelikaupluses. Muu info ja pildid netist. 

 PS! Kui te sooda - soola - fooliumiga oma hõbeehteid siiski päris puhtaks ei saanud, siis lugege ka seda postitust: Hõbeda poleerimine kasutades Johnson-i hõbedaläiget + enne ja pärast pildid.


5 kommentaari:

  1. Järgi proovitud. Sool, sooda, foolium ja kuum vesi- täitsa toimib.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi toimib. Ma nii aastaid hõbedat puhastanud. :-)

      Kustuta
  2. aitäh, toksi tunnis oli vaja #blessed

    VastaKustuta
  3. Suur tänu! Väga vajalik ja täpne selgitus, kõik toimis suurepäraselt.

    VastaKustuta