Facebookis on üks lahe grupp "ENSV - NOSTALGILINE NÕUKOGUDE EESTI".
See pole mingi "vene aja" kiitmise koht vaid inimesed postitavad pilte sellest ajast. On nii lahe ja armas vaadata uuesti neid kohti, riideid, jalanõusid, mänguasju, nõusid, tehnikat jne, mis olid lapsepõlves tol ajal iga päeva osa. Millised mälestused lapsepõlvest. Olen sealt päris mitu retro retsepti leidnud, mida kindlasti järgi proovin. Kas on ikka sama head, kui lapsepõlvest meenub? :)
Minul on veel sellest ajast alles ja siiani täiesti töökorras vahvliküpsetaja "Esta - 2". Mingi aeg tagasi katsetasin koguni ise sefiiri tegemist ja panin selle justnimelt selle vahvliküpsetajaga tehtud vahvlitorbikusse. Selle postituse leiab siit.
Minu retro vahvliküpsetaja "Esta - 2" |
Selgub, et rohkem kui 26 aastat tagasi ostetud. |
Vahvliküpsetaja kasutusjuhend. |
Kasutusjuhendis on siis 4 erinevat vahvlite retsepti. Pressitud vahvlid, biskviitvahvlid, muredad vahvlid ja krõbedad vahvlid.
Kasutusjuhendis olevad retseptid. |
Pressitud vahvlid.
1 klaas jahu*
1 muna
1 klaas vett*
teelusika otsatäis soola
teelusika otsatäis söögisoodat
Valmistamine:
Munakollane, sool ja sooda kloppige hästi läbi. Lisage pool klaasi vett ja kogu jahu ja vähehaaval ülejäänud vesi, segades kõik hästi läbi. Magusate vahvlite saamiseks lisage 1-2 spl suhkrut.
Saadud vahvlite hulk 7 tk
Minu kommentaar:
Retseptis on kirjas 1 muna aga valmistamisõpetuses on juttu ainult munakollasest. Munavalget siis järelikult selles retseptis ei kasutatagi!
Munakollase eraldamine munavalgest. Foto: netist. |
Biskviitvahvlid.
2 klaasi jahu*
1/2 klaasi suhkrut*
1 muna
30 g võid
0,5 l vett
teelusika otsatäis soola
teelusika otsatäis söögisoodat
maitse järgi vanilliini
Valmistamine:
Segage toatemperatuuril olev või suhkruga. Lisage muna, sool, sooda ja vanilje ning kloppige hästi läbi. Lisage pool veest ja jahu ning segage hästi läbi. Pärast seda lisage vähehaaval ülejäänud vesi.
Saadud vahvlite hulk 10 tk
Minu kommentaar:
Vanilliin on siis suhkur, mis annab vanilje maitse toitudele. Vanasti polnud ehtsat vaniljet saada. Tänapäeval võib aga ikka ehtsat vanilje ekstrakti või vanilli kauna kasutada.
Või valige ikka ehtne. Mingid karbi "võid" ei sobi.
Vaniliinsuhkur. Foto: netist. |
Ehtne Eesti või. Foto: netist. |
Muredad vahvlid.
1 klaas kartulijahu*
100 g margariini
1/2 klaasi suhkrut*
3 muna
1 sidrun
Valmistamine:
Kloppige munad suhkruga. Lisage pisut jahutatud sulamargariin klopitud munadele ja segage hästi läbi. Lisage kartulijahu ja peenestatud sidrunikoor ning segage.
Saadud vahvlite hulk 7 tk.
Minu kommentaar:
Ka selles retseptis on kirjas 1 sidrun. Tegelikult läheb tarvis vaid ühe sidruni koort.
Margariin valige see tahke küpsetusmargariin. Need karbi "võid" ja "margariinid" ei sobi.
Margariin küpsetamiseks. Foto: netist. |
Sidrunikoore riivimine. Foto: netist. |
Krõbedad vahvlid.
1 klaas jahu*
1 1/8 klaasi piima*
20 g pärmi
100 g võid
1/2 tl suhkrut
Valmistamine:
Peenestage pärm ja segage suhkruga. Lisage pool piimast ja jahu ning segage. Lisage ülejäänud piim, pisut jahutatud sulavõi ja segage läbi.
Saadud vahvlite hulk 10 tk.
Minu kommentaar:
Pärm valige see värske. Mitte pakis kuivatatud puru. Või valige samuti ehtne.
Pärm. Foto: netist. |
*" Vene ajal" olid kasutusel 200 ml teeklaasid. Retseptides kasutatigi neid klaase koguste mõõtmiseks. Ühesõnaga, kui retseptis on kirjas 1 klaas jahu siis mõõtke jahu 2 dl või 200 ml.
Kui retseptis on 1 1/8 klaasi piima siis on õige kogus 225 ml piima ehk 2,25 dl.
200 ml teeklaasid. Foto: netist. |
Mai Haidak-u foto Facebooki grupist "ENSV - NOSTALGILINE NÕUKOGUDE EESTI". |
Mõnusaid retro vahvleid! :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar