neljapäev, 22. juuni 2017

Gluteenivabade jahusegude retseptid. Gluteenivabade taignate retseptid.


  See postitus on nüüd järg minu eelmistele postitustele Gluteenivabad jahud., kus tutvustan erinevaid gluteenivabu jahusid, gluteenita tärkliseid ja sidusaineid gluteenivabalt küpsetamise jaoks ja postituse Gluteenivaba küpsetamine. Nipid ja nõuanded, et gluteenivabadest jahudest küpsetised õnnestuksid., kus kirjutan üldisi nippe gluteenivabalt küpsetamise õnnestumiseks.
 Selles postituses kirjutan eraldi erinevatest tainastest ja kuidas ning millest neid valmistada.
 Selle postituse jaoks sain enamus infot raamatust „Gluteenivabad küpsetised(siin). Ma väga kiidan seda raamatut! Ilus, üsna paks (185 lk), kõvakaaneline, ilusate värviliste piltidega, superisuäratavate retseptide ja hästi põhjaliku valmistamisõpetuste ning nippide ja soovitustega raamat. Raamatus on ligi 60 retsepti ja iga retsepti juures on veel omakorda mõned soovitused ja nipid, et küpsetis ikka kindlasti õnnestuks. Ma soovitan kindlasti see raamat osta neil, kes soovib gluteenivabalt küpsetada. Ka on see raamat väga mõistliku hinnaga nii informatiivse ja asjaliku raamatu kohta. Hind Rahva Raamatu kauplustes 14.48 €. Raamat24 – s aga on hind koguni 13.27 €. 

Raamat "Gluteenivabad küpsetised". Pilt: netist. 
 Ülejäänud info on netist kokku korjatud.

 Kõikides retseptides võib või asendada kookosrasva või palmirasvaga. Osades retseptides võib kasutada ka gheed ehk selitatud võid. Kui pole oma eksperimenteerimisoskustes väga kindel aga sooviksid ka laktoosivabalt küpsetada, siis vali laktoosivaba või.
Piima võid asendada mõne taimse piimaga (nt mandlipiim, kookospiim, kanepipiim vms).
 Tavalise valge suhkru võid asendada palmisuhkruga aga sel juhul pead arvestama sellega, et kook tuleb pruunikam ja karamellise maitsega.

Küpsetamiseks sobivad aga ka süsivesikuvaesemad ja kalorivaesemad stevia suhkur ja sötrin suhkur. 

Tere Laktoosivaba või. Pilt: netist. 



Biskviit.
 Biskviittaigen on põhiline taigen, millest kooke küpsetada. Tortide ja kookide täidiste ja katetega annab nii palju mängida, et kasvõi muutmata kujul biskviiti küpsetades ei tüdine kunagi tortidest ära. Lisaks on sellest võimalik teha lihtsamaid ja igapäevasemaid rullbiskviite. Rullbiskviidi retsept peaks tordipõhjast veidi pehmem olema, st sisaldama veidi vähem jahu.

 Kui kondiitritele õpetatakse koolis, et õige biskviit käib ilma küpsetuspulbrita, siis praktika on isegi tavalise jahuga küpsetades tihti teistsugune. Selleks, et enne pidu süda rahul oleks ning biskviidi õnnestumise pärast ei peaks muretsema on soovitav gluteenivabale biskviidile alati lisada küpsetuspulbrit. Seda ostes tutvu hoolega pakendil oleva infoga, et pulber oleks samuti gluteenivaba.

 Biskviidi valmistamiseks on erinevaid viise. Üks variant on teha keeva veega biskviit, mis jääb veelgi õhulisem ja mahlasem (retsept allpool).

 Kui sul ei ole köögikombaini või head mikserit, siis soovitame biskviidi valmistada pigem munavalgete ja – kollaste eraldi vahustamise teel. 

Vahustatud munavalge. Pilt: Toidutare lehelt. 

 Ilma köögikombainita on biskviiti kõige lihtsam valmistada vahustatud munavalgete ja vahustamata munakollastega. Selleks alusta munavalgete vahustamist aeglasema tempoga. Kui valge vaht hakkab juba tekkima, lisa osade kaupa suhkur ning vahusta kiiremini edasi. Vaht peab olema nii tugev, et visplit või mikserit tõstes tekivad teravad tipud ning kaussi kummuli keerates ei valgu vaht välja. Vältida tuleb ülevahustamist, mil munavalge tõmbab tükki ning tekivad „pilvekesed“. Seejärel klopi munakollased lahti ning lisa kiiresti vispeldades munavalgevahule (mina vahustan alati munavalge ja munakollase koos suhkruga või magusainega eraldi vahtu ja siis segan nad õrnalt käsitsi segades kokku). Kohe, kui kaks massi on segunenud, lõpeta vispeldamine. Sõelu munavahule jahude ja küpsetuspulbri segu ning sega õrnalt alt üles tõstes läbi. Lõpetada tasub kohe, kui jahud on segunenud. 

 Kasutatav jahu vali vastavalt maitsele, aga soovitav on kokku segada vähemalt kaks erinevat jahu. Veerandi jahukogusest võib asendada ka näiteks maisitärklisega, mis annab kena kollaka värvuse. Kui soovid kena kollast biskviiti, tasub kasutada talumune ning näiteks riisi – ja hirsijahu. Vältida tuleks sel juhul hallikaid ja pruunikaid jahusid (nt teff – või tatrajahu). Kui asendada pool suhkrust palmisuhkruga, annab see tordipõhjale karamellise maitse ja kena pruunika värvi. Ettevaatlik tasub olla kookosjahu ja täisterariisijahu kasutamisel – kui neid liiga palju panna, jääb biskviit kuivemapoolseks. Tordipõhja niistamine enne täidise vahele ja/või peale panekut kohvi või mahlaga parandab seda probleemi.

 NB! Biskviidi küpsetamisel ära vooderda ega määri rasvainega küpsetusvormi seinu, muidu takistab see biskviidil kerkides mööda vormi serva üles ronimast. Pagaritööstuses kasutatakse biskviidi tegemisel ilma põhjata roostevabast terasest rõngasvormi, mis asetatakse ahjuplaadile. Seda eraldi ei määrita. Kodustes tingimustes võiks koogivormi põhja katta küpsetuspaberiga ja kasutada lahtikäivat koogivormi.

Pea meeles!
  • Kombineeri vähemalt kahte erinevat jahu või tärklist.
  • Jahud sega biskviiditaina hulka õrnalt alt üles liigutustega, kindlasti ei tohi kasutada mikserit!
  • Biskviit pane ahju kohe pärast vagustamist.
Parim gluteenivaba kook. Pilt: gfjules lehelt.


Raamatu „Gluteenivabad küpsetised“ keeva vee meetodi biskviidi retsept.

 Vaja läheb:
3 muna
120 g suhkrut
75 ml keeva vett
140 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:
 Keeva vee lisamise meetodil biskviidi valmistamiseks vahusta munad köögikombainis. Kui vaht hakkab moodustuma, lisa osade kaupa suhkur. Vahustada tuleb mune kuni kreemja tiheda vahuni, mis ei aja pinnale enam mulle. Selleks kulub enamasti vähemalt 20 minutit. Seejärel lisa väikeste sortsudena keev vesi, samal ajal vahustamist jätkates. Lõpeta mikserdamine ning sega käsitsi väga õrnalt alt üles liigutustega sisse sõelutud jahu ja küpsetuspulbri segu. Vala tainas kohe vormi ja küpseta ahju allosas 180 kraadi juures 30 minutit.
 Kui pind hakkab liiga tumedaks muutuma, kata see fooliumiga. Biskviit on valmis, kui servad löövad vormi küljest veidi lahti, sissetorgatud tikk jääb puhtaks ning katsudes on tordipõhi vetruv.

Gluteenivaba sidrunikreemi kook. Pilt: sweets.seriouseats lehelt. 



Biskviidi retsept.

Vaja läheb:
5 muna
5 spl suhkrut (võib asendada mõne muu magustajaga)
5 spl gluteenivaba jahusegu (näiteks: 3 spl riisijahu ja 2 spl kartulitärklist)
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl õli

Valmistamine:
 Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased suhkru ja õliga ning sõelu sisse jahude ja küpsetuspulbri segu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult taignale.
Küpseta 24 cm läbimõõduga vormis 180 kraadi juures ca 30 minutit. 

Gluteenivaba sünnipäevakook. Pilt: simplygluten-free lehelt.



Pärmitainas.

 Gluteen ehk kleepvalk paisub vees ning moodustab kummitaolise massi, mis kerkimisel ja küpsemisel hoiab kinni käärimisprotsessikäigus eraldunud süsihappegaasi. Tänu gluteeni sellele omadusele kerkib tavaline pärmitainas ilusti ning temast saab kohev ja pehme sai või muu hõrk küpsetis.
Vanasti soovitati pärmitainas veel mitu korda alla lüüa enne lõplikku vormimist ning kuna gluteeni sisaldav tainas on väga elastne, siis see kerkis uuesti ja uuesti. Tänapäeval pole taina allalöömine ka tavajahuga küpsetades enam oluline – tänu kvaliteetsemale pärmile, mis hakkab suhkruga kokku puutudes kohe tööle. Gluteenivaba taina korral tuleb seda aga väga rangelt vältida! Kuna gluteenivabad jahud ei sisalda kleepvalku, siis on taina atruktuur õrnem ning süsihappegaas, mis tainast kergitab, pääseb kergemini välja. Seega tuleks vältida igasugust liigset klohmimist, isegi kausi lauale asetamine võiks pigem õrnalt ja ettevaatlikult toimuda.

Gluteenivabad vastlakuklid. Pilt: Looduspere lehelt. 
 Kui on sooviks valmistada tavalist saia või kukleid, siis soovitame kasutada küpsetamiseks vorme. Saia saab kenasti küpseks kõige tavalisemas kandilises keeksivormis, kuklid aga näiteks muffinivormides. Siis on võimalik kasutada suurema vedelikusisaldusega pärmitaina retsepti, mis lõpptulemusena jääb pehmem ja õhulisem. Mida tärkliserikkamat jahusegu kasutada, seda õhulisema kukli või saia saab. Samas on täisterasai palju tervislikum, samal ajal aga kuivem.


 Kui soovid valmistada kringlit või pidusaia, siis tuleb paratamatult valida natuke väiksema vedelikusisaldusega retsept – selle järgi tehes saad tugevama taina, mis kannatab ka rullimist ja vormimist. 

 Rullimiseks on soovitav kasutada spetsiaalset silikoonmatti või siis küpsetuspaberit. Kui rullida laua peal, siis tuleks lisada väga palju jahu, et tainas laua külge kinni ei jääks. Mida rohkem jahu aga lisada, seda kõvemaks muutub küpsetis. Pärmitaigna rullimisel tuleb taigna peale puistata veidi gluteenivaba jahusegu ning määrida sellega kokku ka taignarull. Kui tainas on väga kleepuv, siis võiks taina peale panna küpsetuspaberi leht ja rullida läbi selle.

Õrn hästi kerkinud gluteenivaba sai. Pilt: http://blog.kingarthurflour.com lehelt.

 Ükskõik millist retsepti gluteenivaba saia või täisterasepiku tegemiseks kasutad, siis järgmised nõuanded aitavad sul parema tulemuseni jõuda:
  • Retseptis peaks olema vedelikuhulk suurem kui tavalise saiatainapuhul, sest gluteenivabad jahud imavad väga hästi niiskust. Võid proovida ka osa vedelikust asendada gaseeritud veega, et lisada tainasse süsihappegaasi ning seeläbi muuta sai õhulisemaks. Kui tahad rohkem valke tainasse saada, siis võid osa retseptis ette nähtud vedelikust asendada munavalgega.
  • Gluteenivaba sai tahab rohkem pärmi. Kui tahad muuta enda saiaretsepti gluteenivabaks, siis alusta sellest, et paned pärmi tainasse 25 % võrra rohkem.
  • Kõik tainasse lisatavad vedelikud peaksid olema käesoojad. Ka munavalgeid võiks veidi veevannil soojendada, sest pärm töötab kõige paremini temperatuuril 30 – 35 º C. Pärmi kerkimisomadused muutuvad kehvemaks juba 40 kraadi juures ning 50 kraadi juures pärm sureb ning tainas enam ei kerki.
  • Kui kasutad saiataina segamiseks mikserit, siis tavalise tainakonksu asemel kasuta segamismõlasid. Gluteenivaba saiatainas on vedelam ja seepärast ei vaja sõtkumist. Hoia mikser aeglasel kiirusel!
  • Gluteenivaba saia tegemiseks kasuta servadega leivavormi, sest tainas on üsna vedel. Vorm vooderda küpsetuspaberiga. Vooderdamine on oluline, sest ilma selleta kipub sai kerkides vormi külge kinni jääma ning lööb pealt lõhki. See aga tähendab seda, et osa käärimisprotsessi käigus vabanenud süsihappegaasi, mis peaks saia kergitama, pääseb välja ning tulemuseks on vähem kerkinud sai. Kui kasutad silikoonvormi, siis pole paberit vaja (õliga peaks siiski määrima), aga kerkimise ajaks võiks silikoonvormi omakorda tõsta tavalise leivavormi sisse, et vältida laiusesse kerkimist. Mõne retsepti puhul tuleb väiksemate vormidega küpsetatud sai paremini välja, kui väga suures vormis küpsetatud sai.
  • Kui võimalik, siis on hea saia kergitada niiskes ja soojas kohas, näiteks võid panna veekausi ahju ja ahju veidi soojendada, seejärel kuumuse välja lülitada ja tõsta taina ahju kerkima. Tavalise saiatainaga võrreldes võib gluteenivaba saiatainast kergitada veidi kauem, näiteks 30 minuti võrra. Hästi mõjub ka saiavormi katmine toidukilega ning selle asetamine kas radiaatori või põrandaküttega sooja põranda peale.
  • Gluteenivaba saiatainas on tihe ja seetõttu võtab küpsetamine veidi rohkem aega. Küpsetamise alguses võiks kasutada ahju aurufunktsiooni. See takistab küpsemise esimeses etapis tugeva kooriku tekkimist ning võimaldab saial veelgi kerkida. Kui ahjul ei ole aurufunktsiooni, pole midagi veel pahasti. Aseta ahju mõni anum vee või jääkuubikutega. Küpsetamise lõpus võid temperatuuri veidi kergitada, kui soovid, et sai küpseks pealt kuldsem. Saia küpsust võid mõõta toidutermomeetriga – valmis saia sisetemperatuur peaks olema vähemalt 95 kraadi. 
Gluteenivaba Paleo leib. Pilt: redstaryeast lehelt. 



Gluteenivaba sai.

 See saia retsept ei ole küll täisterast, aga see on ise kokku segatud erinevatest jahudest ning seega on saia tärklisesisaldus väiksem kui valmis gluteenivabast jahusegust saia puhul.

Kuivained:
140 g täisterariisijahu
75 g hirsijahu
70 g kartulitärklist
70 g tapiokitärklist
50 g gluteenivaba kaerajahu
30 g kinoajahu
30 g kookosjahu
6 tl psülliumi seemnekestasid
2 tl suhkrut
1,5 tl soola

Saia kergitamiseks:
25 g pärmi
50 ml käesooja vett

Vedelikud:
100 ml käesooja piima
4 toatemperatuuril muna
80 ml toiduõli
2 tl õunaveiniäädikat

Soovitused:
  • Kui kinoajahu on su maitse jaoks liiga tugev, siis asenda see mõne teise gluteenivaba täisterajahuga.
  • Laktoosi – või kaseiinivaba saia tegemiseks asenda piim vastavalt kas laktoosivaba või taimse piimaga. Saia tegemiseks võid piimaasemel ka vett kasutada.

Valmistamine:
    1. Enne taina kokkusegamist kata saiavorm küpsetuspaberiga.
    2. Sega eraldi kausis omavahel kuivained:
jahud, tärklised, psüllium, sool ja suhkur.
    3. Lahusta pärm käesoojas vees. Seejärel soojenda piim umbes 40 kraadini.
Gaseeritud veega tehtud taignast küpsetatud sai. Pilt: gfjules.com lehelt.

    4. Sega köögikombainis või mikseriga madalal kiirusel omavahel kõikvedelikud ja lahustatud pärm.
    5. Hakka vähehaaval lisama kuivaineid. Mikserda madalal kiirusel, kuni kõik ained on omavahel segunenud. Seejärel keera mikser keskmisele kiirusele kolmeks – neljaks minutiks. Mikseril ei tohi kasutada vahustamisotsikuid ega liigset kiirust.
    6. Tainas paistab esialgu veidi vedel ja on pigem kleepuv. Pane tainas saiavormi 60 – 90 minutiks kerkima. Sai peaks kerkima mahult umbes kahekordseks. Kerkimise aeg oleneb toatemperatuurist, seega kontrolli vahepeal, kas võid saia juba ahju küpsema panna või on vaja veel veidi oodata.
    7. Saia võib enne ahjupanekut lahtiklopitud munaga veidi pintseldada. Samuti pane ahju veenõu – see lükkab edasi kooriku tekkimist ning sai kerkib paremini.
    8. Küpseta saia 5 minutit 200 – kraadises ahjus, seejärel keera ahi 160 kraadi peale ja küpseta veel 35 – 40 minutit.
    9. Lase saial enne söömahakkamist veidi jahtuda. Soovi korral võid saia ka sügavkülmutada.



Muretainas.

 Gluteenivaba muretainas on tunduvalt vähem pretensioonikas ja lihtsamini valmistatav kui tavaline muretainas. Enamasti käib muretaina valmistamisõpetusega kaasas ohtralt hoiatusi ja õpetusi, kuidas kõik koostisosad peavad olema väga külmad ja tegutseda tuleb väga kiiresti, ei tohi üle segada jne, et tainas ei muutuks kõvaks. Meie õnneks on sel juhul kurja juur gluteen, mida gluteenivaba muretaigna retseptis ei ole.

 Küll aga tasub muretainas valmistada külma võiga, sest siis jäävad tainapalli võitükikesed sisse, mis ahjus sulades jätavad koogipõhja sisse mõnusad õhuaugud, lisades kõpsetisele krõbedust. Aga midagi hullu selle soovituse mittejärgimisega ei kaasne.

 Kuna muretainas ei pea olema väga elastne ning palju kerkima, ei ole suur tärklisesisaldus taina õnnestumise seisukohast oluline. Seetõttu saab gluteenivabade muretainaste retseptides kasutada tervislikumaid täisterajahusid.

Nonna Riisi täisterajahu. Pilt: Nonna lehelt. 


 Muretainast saab teha korvikesi ja täita neid endale meeldivate kreemide või marjadega, valmistada klassikalisi tarteletteʾisid või kasutada muretainast ühe suure piruka põhjana. Soovi korral võib põhjale anda erinevaid maitsenuansse, lisades tainasse kas riivitud sidrunikoort, vaniljesuhkrut, mõnd essentsi, vürtse vms. Piiriks on vaid iseenda fantaasia.

 Selleks, et muretainas õhukeseks rullida, peaks tainapall olema piisavalt jahe. Kui tainas kokku segada köögikombainis ning jahedaid koostisosi kasutades, siis saab kiirelt tegutsedes tainast kohe rullida. Kui tainas tundub liiga pehme, siis parem on tainapall mõneks ajaks külmkappi jahtuma panna. Muretaina võib valmis teha ka eelmisel päeval, aga sel juhul soovitame see enne rullimist mõneks ajaks tuppa soojenema tõsta, sest liiga külmana on see kõva, rullimine muutub väga raskeks ning taina servad hakkavad liigselt pragunema. Liiga soe tainas aga kleepub liigselt ning kipub koost lagunema.

 Muretaina rullimiseks oleks hea kasutada küpsetuspaberi tehnikat. Ühe küpsetuspaberilehe paneme lauale taina alla ning teise taina peale. Rullimise käigus tasub tainast aeg – ajalt ringi keerata ning alumine paber korra taina küljest lahti tõmmata.

 Enamasti on pärast rullimist tainas toas päris palju soojenenud ning muutunud kleepuvamaks. Kui teha küpsiseid, siis see ei häiri ning saab lahtirullitud tainalehega edasi toimetada. Kui teha korvikesi või suurt ilusate servadega koogipõhja, siis võib osutuda vajalikuks lahtirullitud tainalehte vahepeal külmkapis jahutada. See on paljuski tunnetuse küsimus.

Gluteenivabad korvikesed. Pilt: gluteenivabadretseptid.blogspot.com lehelt

 Tehes koogile muretainapõhja võiks pärast rullimist pealmise küpsetuspaberi eemaldada ja keerata tainaleht koos teise küpsetuspaberiga tagurpidi koogivormile. Ilma küpsetuspaberit eemaldamata suru tainas sõrmedega vormi põhjale ja servadesse. Juhul kui tainas on soojas toas pehmeks läinud, ära paberit kohe eemalda, vaid aseta vorm koos pealmise küpsetuspaberiga 10 – 15 minutiks külmkappi tahenema. Nii toimides on küpsetuspaber vähem taina küljes kinni ning tainas ise tugevam. Seega väheneb risk, et koos paberi eemaldamisega tuleb kaasa ka osa tainast ning keset koogipõhja vaatavad vastu koledad augud.

Gluteenivaba pähklipirukas. Pilt: www.kook24.eu lehelt



Muretaina põhiretsept.

Vaja läheb:
200 g jahu
100 g võid
3 spl suhkrut
0,5 tl soola
1 muna

 PS! See retsept on universaalne, et töötab väga hästi ükskõik millise gluteenivaba jahuga või gluteenivaba jahuseguga, mille maitse on kõige neutraalsem.

Valmistamine:
 Taina valmistamine on lihtsamast lihtsam. Pane kõik koostisosad köögikombaini ja sega kokku. Seejärel suru tainapallkokku ja rulli kohe või pane paarikümneks minutiks külmkappi. Laua peale seisma ja ootama ei maksa tainapalli jätta, sest rullimiseks ja vormimiseks peaks see olema külm. Kui sul ei ole köögikombaini, järgi klassikalisi soovitusi muretaina tegemiseks: sega kokku kuivained, haki noaga sisse külm või ning viimasena lisa muna.


Gluteenivaba sidruni - besee kook. Pilt: katzik.blogspot.com lehelt.



Purutainas.
 Purutainast saad valmistada lihtsaid argiseid kooke või kasutada seda mõne küpsetise katmiseks. 



Purutainas koogi tegemiseks.
 See tainas on ühtlasem ja sobib hästi purukookidele. See sisaldab munakollast ning küpsetuspulbrit. Nii tuleb mass ühtlasem ning kook ei lagune taldrikule tõstes laiali. Jahudest sobiks kasutada võrdsetes osades täisterariisi – ja hirsijahu.

Vaja läheb:
250 g võid
120 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 munakollane
400 g gluteenivaba jahu
50 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit.

Valmistamine:
 Sega omavahel toasoe või, suhkur ja vanillsuhkur ning lisa munakollane. Teises kausis sega kokku kuivained ning lisa või – suhkrumassile. Sega nii kaua, kuni tekib puruline tainas. Kaks kolmandikku sellest purust pane koogivormi põhja, vahele pane marju, kohupiima või puuvilju, ning siis kata kook ülejäänud kolmandiku tainaga.

Purutaigen. Pilt:bioretsept.eu lehelt.



Purutainas koogi katteks.
 See tainas on krõbedam ja teralisem ning see sobib kasutada muffinite, stritslite ja kookide katmiseks.
 Katteks puru valmistades eelistame suuremate tükkidega ja krõbedamat tekstuuri. Selle saavutamiseks tuleb vähendada võikogust ning kasutada suuremateralist maisimannat või kaerahelbeid. Maitseks võib lisada ka kaneeli.

Vaja läheb:
90 g suhkrut
75 g maisimannat
40 g gluteenivabu kaerahelbeid
30 g gluteenivaba jahu
30 g kartulitärklist 25 g mandli – või pähklijahu
1 tl kaneeli
85 g võid

Valmistamine:
 Sega kõik kuivained omavahel ja seejärel lisa või. Näpi tainas purutaoliseks massiks. Purutaina segamiseks võid kasutada ka köögikombaini.

 Nipp! Kui soovid teha ühe hea gluteenivaba krõbediku, siis pane vormi puuvilju ja marju ning peale selle retsepti järgi valmistatud puru.

Kookoshelbe purukook karamellise täidisega. Pilt: siljafoodparis.blogspot.com lehelt.




Keedutainas.
 Keedutainast saab valmistada erinevaid väikeseid koogikesi ja suupisteid. Tainas ise on neutraalse maitsega, tänu sellele saab täidiste maitsestamisega mängida. Ja loomulikult saab selle tainaga teha mahlaseid tuuletaskuid ning šokolaadivaabaga ekleere.


Tuuletaskud.

Vaja läheb:
100 g võid
1 tl suhkrut
näpuotsatäis soola
100 ml vett
100 ml piima
150 g täisterariisijahu
4 muna

Valmistamine:
 Keedutaina valmistamiseks tuleb esmalt potis kuumutada või, suhkur, sool ja vesi. Lase segu keema tõusta ning lisa seejärel piim. Klopi sisse kogu jahu ning keeda tainast madalal kuumusel 5 minutit. Sega tainast pidevalt, et see poti põhja kinni ei jääks. Kuumutamise lõpuks peaks tekkima tainapall.

 Võta tainas potist ja lase 10 – 15 minutit jahtuda. Tainapall peaks olema seejärel umbes 40 – kraadine, st käega katsudes tundub küll soe, aga ei ole enam nii kuum, et muna tainasse lisamisel kohe tarduma hakkaks.

 Lisa tainale ükshaaval munad. Kuna munad on väga erineva suurusega, siis kõige parem on munad kaussi lahti lüüa ning sealt vähehaaval tainale lisada. Võib juhtuda, et kogu munasegu ei kulugi ära või et peab lisama veel pool muna. Iga väikese munakoguse lisamisel tuleb tainas ühtlaseks segada enne uue munakoguse lisamist. Taina paksust saad kontrollida, kui tõstad kausis lusikaga tainast. Kui tõstes tainatipp ei veni, vaid mureneb, on tainas veel liiga paks. Kui tõstes jääb üles terav tipp, on tainas valmis. Kindlasti peab vältima liigse muna lisamist, kuna kui tippu enam ei jää, on tainas liiga vedel ning toorest kuumutamata jahu sellele lisada ei saa. Kui kasutada M-mõõdus mune (4 tk), siis on tulemus täpselt paras.

 Pane tainas pritsikotti või kilekotti, mille nurka on väike auk tehtud, ja tee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed koogikesed. Arvesta, et tuuletaskud kerkivad küpsedes. Vajuta tekkinud tainatipud märja sõrmega alla, et need küpsemise ajal kõrbema ei läheks.

 Enne ahjupaneku pritsi tuuletaskud veepritsiga pealt veidi niiskeks. Nii lükkad edasi kooriku tekkimist küpsetamise käigus ning küpsetis kerkib paremini, kuna keedutaina puhul ongi kergitajaks veeaur. Küpseta 200 – kraadises ahjus 10 minutit ja seejärel 180 – kraadises ahjus veel 20 minutit. Ära ahjuust küpsetamise ajal ava.

 Võta tuuletaskud ahjust, lõika neile külje pealt täidise panemiseks sobivad avad ning tõsta veel 10 – 15 minutiks sooja ahju kuivama (ahi on selleks ajaks juba välja lülitatud). 


Gluteenivabad ekleerid. Pilt: flippindelicious.com lehelt.



Universaalne gluteenivaba jahusegu.

6 spl riisijahu
2 spl kartulijahu
1 spl maisitärklist

 Sellest segust saab väga hea õhulise koogi ning seda saab kasutada ka pannkoogitaignana.



Gluteenivaba jahusegu II.
6 spl riisijahu
2 spl kartulitärklist või mõnd muud tärklist
1 spl maisijahu

 Sega jahud korralikult omavahel läbi. Säilib suletud nõus kuni 3 kuud. Võid segada ka sidusaine (guarkummi, mix'gom) juba jahusegu hulka.
See jahusegu sobib asendama nisujahu enamikes retseptides.
 Kui soovid isekerkivat nisujahu, lisa 2 tl küpsetuspulbrit 1 tassi (1 cup = 236 ml) gluteenivaba jahusegu kohta.

Parim gluteenivaba jahusegu. Pilt: www.yourhomebasedmom.com lehelt. 


 3 gluteenita jahusegu retsepti saab veel siit

 Gluteenivaba saia retsepti ning 2 gluteenivaba jahusegu retsepti ( neist üks sobib vahvlite küpsetamiseks) leiab veel siit


Maitsvaid gluteenivabu küpsetisi!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar