See
postitus on nüüd järg minu eelmistele postitustele Gluteenivabad jahud.,
kus tutvustan erinevaid gluteenivabu jahusid, gluteenita tärkliseid
ja sidusaineid gluteenivabalt küpsetamise jaoks ja postituse Gluteenivaba küpsetamine. Nipid ja nõuanded, et gluteenivabadest jahudest küpsetised õnnestuksid.,
kus kirjutan üldisi nippe gluteenivabalt küpsetamise õnnestumiseks.
Selles
postituses kirjutan eraldi erinevatest tainastest ja kuidas ning
millest neid valmistada.
Selle
postituse jaoks sain enamus infot raamatust „Gluteenivabad
küpsetised“ (siin). Ma
väga kiidan seda raamatut! Ilus, üsna paks (185 lk), kõvakaaneline,
ilusate värviliste piltidega, superisuäratavate retseptide ja hästi
põhjaliku valmistamisõpetuste ning nippide ja soovitustega raamat.
Raamatus on ligi 60 retsepti ja iga retsepti juures on veel omakorda
mõned soovitused ja nipid, et küpsetis ikka kindlasti õnnestuks.
Ma soovitan kindlasti see raamat osta neil, kes soovib
gluteenivabalt küpsetada. Ka on see raamat väga mõistliku hinnaga
nii informatiivse ja asjaliku raamatu kohta. Hind Rahva Raamatu
kauplustes 14.48 €. Raamat24 – s aga on hind koguni 13.27 €. Raamat "Gluteenivabad küpsetised". Pilt: netist. |
Ülejäänud
info on netist kokku korjatud.
Kõikides
retseptides võib või asendada kookosrasva või palmirasvaga. Osades
retseptides võib kasutada ka gheed ehk selitatud võid. Kui pole oma
eksperimenteerimisoskustes väga kindel aga sooviksid ka
laktoosivabalt küpsetada, siis vali laktoosivaba või.
Piima
võid asendada mõne taimse piimaga (nt mandlipiim, kookospiim,
kanepipiim vms).
Tavalise
valge suhkru võid asendada palmisuhkruga aga sel juhul pead
arvestama sellega, et kook tuleb pruunikam ja karamellise maitsega.
Küpsetamiseks
sobivad aga ka süsivesikuvaesemad ja kalorivaesemad stevia suhkur ja
sötrin suhkur.
Tere Laktoosivaba või. Pilt: netist. |
Biskviit.
Biskviittaigen
on põhiline taigen, millest kooke küpsetada. Tortide ja kookide
täidiste ja katetega annab nii palju mängida, et kasvõi muutmata
kujul biskviiti küpsetades ei tüdine kunagi tortidest ära. Lisaks
on sellest võimalik teha lihtsamaid ja igapäevasemaid
rullbiskviite. Rullbiskviidi retsept peaks tordipõhjast veidi pehmem
olema, st sisaldama veidi vähem jahu.
Kui
kondiitritele õpetatakse koolis, et õige biskviit käib ilma
küpsetuspulbrita, siis praktika on isegi tavalise jahuga küpsetades
tihti teistsugune. Selleks, et enne pidu süda rahul oleks ning
biskviidi õnnestumise pärast ei peaks muretsema on soovitav
gluteenivabale biskviidile alati lisada küpsetuspulbrit. Seda ostes
tutvu hoolega pakendil oleva infoga, et pulber oleks samuti
gluteenivaba.
Biskviidi valmistamiseks on
erinevaid viise. Üks variant on teha keeva veega biskviit, mis jääb
veelgi õhulisem ja mahlasem (retsept allpool).
Kui
sul ei ole köögikombaini või head mikserit, siis soovitame
biskviidi valmistada pigem munavalgete ja – kollaste eraldi
vahustamise teel.
Vahustatud munavalge. Pilt: Toidutare lehelt. |
Ilma
köögikombainita on biskviiti kõige lihtsam valmistada vahustatud
munavalgete ja vahustamata munakollastega. Selleks alusta munavalgete
vahustamist aeglasema tempoga. Kui valge vaht hakkab juba tekkima,
lisa osade kaupa suhkur ning vahusta kiiremini edasi. Vaht peab olema
nii tugev, et visplit või mikserit tõstes tekivad teravad tipud
ning kaussi kummuli keerates ei valgu vaht välja. Vältida tuleb
ülevahustamist, mil munavalge tõmbab tükki ning tekivad
„pilvekesed“. Seejärel klopi munakollased lahti ning lisa
kiiresti vispeldades munavalgevahule (mina vahustan alati munavalge
ja munakollase koos suhkruga või magusainega eraldi vahtu ja siis
segan nad õrnalt käsitsi segades kokku). Kohe, kui kaks massi on
segunenud, lõpeta vispeldamine. Sõelu munavahule jahude ja
küpsetuspulbri segu ning sega õrnalt alt üles tõstes läbi.
Lõpetada tasub kohe, kui jahud on segunenud.
Kasutatav jahu vali vastavalt
maitsele, aga soovitav on kokku segada vähemalt kaks erinevat jahu.
Veerandi jahukogusest võib asendada ka näiteks maisitärklisega,
mis annab kena kollaka värvuse. Kui soovid kena kollast biskviiti,
tasub kasutada talumune ning näiteks riisi – ja hirsijahu. Vältida
tuleks sel juhul hallikaid ja pruunikaid jahusid (nt teff – või
tatrajahu). Kui asendada pool suhkrust palmisuhkruga, annab see
tordipõhjale karamellise maitse ja kena pruunika värvi. Ettevaatlik
tasub olla kookosjahu ja täisterariisijahu kasutamisel – kui neid
liiga palju panna, jääb biskviit kuivemapoolseks. Tordipõhja
niistamine enne täidise vahele ja/või peale panekut kohvi või
mahlaga parandab seda probleemi.
NB!
Biskviidi küpsetamisel ära vooderda ega määri rasvainega
küpsetusvormi seinu, muidu takistab see biskviidil kerkides mööda
vormi serva üles ronimast. Pagaritööstuses kasutatakse biskviidi
tegemisel ilma põhjata roostevabast terasest rõngasvormi, mis
asetatakse ahjuplaadile. Seda eraldi ei määrita. Kodustes
tingimustes võiks koogivormi põhja katta küpsetuspaberiga ja
kasutada lahtikäivat koogivormi.
Pea
meeles!
- Kombineeri vähemalt kahte erinevat jahu või tärklist.
- Jahud sega biskviiditaina hulka õrnalt alt üles liigutustega, kindlasti ei tohi kasutada mikserit!
- Biskviit pane ahju kohe pärast vagustamist.
Parim gluteenivaba kook. Pilt: gfjules lehelt. |
Raamatu
„Gluteenivabad küpsetised“ keeva vee meetodi biskviidi retsept.
Vaja läheb:
3
muna
120
g suhkrut
75
ml keeva vett
140
g jahu
1
tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Keeva
vee lisamise meetodil biskviidi valmistamiseks vahusta munad
köögikombainis. Kui vaht hakkab moodustuma, lisa osade kaupa
suhkur. Vahustada tuleb mune kuni kreemja tiheda vahuni, mis ei aja
pinnale enam mulle. Selleks kulub enamasti vähemalt 20 minutit.
Seejärel lisa väikeste sortsudena keev vesi, samal ajal vahustamist
jätkates. Lõpeta mikserdamine ning sega käsitsi väga õrnalt alt
üles liigutustega sisse sõelutud jahu ja küpsetuspulbri segu. Vala
tainas kohe vormi ja küpseta ahju allosas 180 kraadi juures 30
minutit.
Kui
pind hakkab liiga tumedaks muutuma, kata see fooliumiga. Biskviit on
valmis, kui servad löövad vormi küljest veidi lahti, sissetorgatud
tikk jääb puhtaks ning katsudes on tordipõhi vetruv.
Gluteenivaba sidrunikreemi kook. Pilt: sweets.seriouseats lehelt. |
Biskviidi
retsept.
Vaja
läheb:
5
muna
5
spl suhkrut (võib asendada mõne muu magustajaga)
5
spl gluteenivaba jahusegu (näiteks: 3 spl riisijahu ja 2 spl
kartulitärklist)
1
tl küpsetuspulbrit
1
dl õli
Valmistamine:
Eralda
munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased suhkru ja õliga
ning sõelu sisse jahude ja küpsetuspulbri segu. Vahusta munavalged
tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult taignale.
Küpseta
24 cm läbimõõduga vormis 180 kraadi juures ca 30 minutit.
Gluteenivaba sünnipäevakook. Pilt: simplygluten-free lehelt. |
Pärmitainas.
Gluteen
ehk kleepvalk paisub vees ning moodustab kummitaolise massi, mis
kerkimisel ja küpsemisel hoiab kinni käärimisprotsessikäigus
eraldunud süsihappegaasi. Tänu gluteeni sellele omadusele kerkib
tavaline pärmitainas ilusti ning temast saab kohev ja pehme sai või
muu hõrk küpsetis.
Vanasti
soovitati pärmitainas veel mitu korda alla lüüa enne lõplikku
vormimist ning kuna gluteeni sisaldav tainas on väga elastne, siis
see kerkis uuesti ja uuesti. Tänapäeval pole taina allalöömine ka
tavajahuga küpsetades enam oluline – tänu kvaliteetsemale
pärmile, mis hakkab suhkruga kokku puutudes kohe tööle.
Gluteenivaba taina korral tuleb seda aga väga rangelt vältida! Kuna
gluteenivabad jahud ei sisalda kleepvalku, siis on taina atruktuur
õrnem ning süsihappegaas, mis tainast kergitab, pääseb kergemini
välja. Seega tuleks vältida igasugust liigset klohmimist, isegi
kausi lauale asetamine võiks pigem õrnalt ja ettevaatlikult
toimuda.Gluteenivabad vastlakuklid. Pilt: Looduspere lehelt. |
Kui
on sooviks valmistada tavalist saia või kukleid, siis soovitame
kasutada küpsetamiseks vorme. Saia saab kenasti küpseks kõige
tavalisemas kandilises keeksivormis, kuklid aga näiteks
muffinivormides. Siis on võimalik kasutada suurema
vedelikusisaldusega pärmitaina retsepti, mis lõpptulemusena jääb
pehmem ja õhulisem. Mida tärkliserikkamat jahusegu kasutada, seda
õhulisema kukli või saia saab. Samas on täisterasai palju
tervislikum, samal ajal aga kuivem.
Kui
soovid valmistada kringlit või pidusaia, siis tuleb paratamatult
valida natuke väiksema vedelikusisaldusega retsept – selle järgi
tehes saad tugevama taina, mis kannatab ka rullimist ja vormimist.
Rullimiseks on soovitav kasutada spetsiaalset
silikoonmatti või siis küpsetuspaberit. Kui rullida laua peal, siis
tuleks lisada väga palju jahu, et tainas laua külge kinni ei jääks.
Mida rohkem jahu aga lisada, seda kõvemaks muutub küpsetis.
Pärmitaigna rullimisel tuleb taigna peale puistata veidi
gluteenivaba jahusegu ning määrida sellega kokku ka taignarull. Kui
tainas on väga kleepuv, siis võiks taina peale panna küpsetuspaberi
leht ja rullida läbi selle.
Õrn hästi kerkinud gluteenivaba sai. Pilt: http://blog.kingarthurflour.com lehelt. |
Ükskõik
millist retsepti gluteenivaba saia või täisterasepiku tegemiseks
kasutad, siis järgmised nõuanded aitavad sul parema tulemuseni
jõuda:
- Retseptis peaks olema vedelikuhulk suurem kui tavalise saiatainapuhul, sest gluteenivabad jahud imavad väga hästi niiskust. Võid proovida ka osa vedelikust asendada gaseeritud veega, et lisada tainasse süsihappegaasi ning seeläbi muuta sai õhulisemaks. Kui tahad rohkem valke tainasse saada, siis võid osa retseptis ette nähtud vedelikust asendada munavalgega.
- Gluteenivaba sai tahab rohkem pärmi. Kui tahad muuta enda saiaretsepti gluteenivabaks, siis alusta sellest, et paned pärmi tainasse 25 % võrra rohkem.
- Kõik tainasse lisatavad vedelikud peaksid olema käesoojad. Ka munavalgeid võiks veidi veevannil soojendada, sest pärm töötab kõige paremini temperatuuril 30 – 35 º C. Pärmi kerkimisomadused muutuvad kehvemaks juba 40 kraadi juures ning 50 kraadi juures pärm sureb ning tainas enam ei kerki.
- Kui kasutad saiataina segamiseks mikserit, siis tavalise tainakonksu asemel kasuta segamismõlasid. Gluteenivaba saiatainas on vedelam ja seepärast ei vaja sõtkumist. Hoia mikser aeglasel kiirusel!
- Gluteenivaba saia tegemiseks kasuta servadega leivavormi, sest tainas on üsna vedel. Vorm vooderda küpsetuspaberiga. Vooderdamine on oluline, sest ilma selleta kipub sai kerkides vormi külge kinni jääma ning lööb pealt lõhki. See aga tähendab seda, et osa käärimisprotsessi käigus vabanenud süsihappegaasi, mis peaks saia kergitama, pääseb välja ning tulemuseks on vähem kerkinud sai. Kui kasutad silikoonvormi, siis pole paberit vaja (õliga peaks siiski määrima), aga kerkimise ajaks võiks silikoonvormi omakorda tõsta tavalise leivavormi sisse, et vältida laiusesse kerkimist. Mõne retsepti puhul tuleb väiksemate vormidega küpsetatud sai paremini välja, kui väga suures vormis küpsetatud sai.
- Kui võimalik, siis on hea saia kergitada niiskes ja soojas kohas, näiteks võid panna veekausi ahju ja ahju veidi soojendada, seejärel kuumuse välja lülitada ja tõsta taina ahju kerkima. Tavalise saiatainaga võrreldes võib gluteenivaba saiatainast kergitada veidi kauem, näiteks 30 minuti võrra. Hästi mõjub ka saiavormi katmine toidukilega ning selle asetamine kas radiaatori või põrandaküttega sooja põranda peale.
- Gluteenivaba saiatainas on tihe ja seetõttu võtab küpsetamine veidi rohkem aega. Küpsetamise alguses võiks kasutada ahju aurufunktsiooni. See takistab küpsemise esimeses etapis tugeva kooriku tekkimist ning võimaldab saial veelgi kerkida. Kui ahjul ei ole aurufunktsiooni, pole midagi veel pahasti. Aseta ahju mõni anum vee või jääkuubikutega. Küpsetamise lõpus võid temperatuuri veidi kergitada, kui soovid, et sai küpseks pealt kuldsem. Saia küpsust võid mõõta toidutermomeetriga – valmis saia sisetemperatuur peaks olema vähemalt 95 kraadi.
Gluteenivaba Paleo leib. Pilt: redstaryeast lehelt. |
Gluteenivaba
sai.
See
saia retsept ei ole küll täisterast, aga see on ise kokku segatud
erinevatest jahudest ning seega on saia tärklisesisaldus väiksem
kui valmis gluteenivabast jahusegust saia puhul.
Kuivained:
140
g täisterariisijahu
75
g hirsijahu
70
g kartulitärklist
70
g tapiokitärklist
50
g gluteenivaba kaerajahu
30
g kinoajahu
30
g kookosjahu
6
tl psülliumi seemnekestasid
2
tl suhkrut
1,5
tl soola
Saia
kergitamiseks:
25
g pärmi
50
ml käesooja vett
Vedelikud:
100
ml käesooja piima
4
toatemperatuuril muna
80
ml toiduõli
2
tl õunaveiniäädikat
Soovitused:
- Kui kinoajahu on su maitse jaoks liiga tugev, siis asenda see mõne teise gluteenivaba täisterajahuga.
- Laktoosi – või kaseiinivaba saia tegemiseks asenda piim vastavalt kas laktoosivaba või taimse piimaga. Saia tegemiseks võid piimaasemel ka vett kasutada.
Valmistamine:
1.
Enne taina kokkusegamist kata saiavorm küpsetuspaberiga.
2.
Sega eraldi kausis omavahel kuivained:
jahud,
tärklised, psüllium, sool ja suhkur.
3.
Lahusta pärm käesoojas vees. Seejärel soojenda piim umbes 40
kraadini.
Gaseeritud veega tehtud taignast küpsetatud sai. Pilt: gfjules.com lehelt. |
4.
Sega köögikombainis või mikseriga madalal kiirusel omavahel
kõikvedelikud ja lahustatud pärm.
5.
Hakka vähehaaval lisama kuivaineid. Mikserda madalal kiirusel, kuni
kõik ained on omavahel segunenud. Seejärel keera mikser keskmisele
kiirusele kolmeks – neljaks minutiks. Mikseril ei tohi kasutada
vahustamisotsikuid ega liigset kiirust.
6.
Tainas paistab esialgu veidi vedel ja on pigem kleepuv. Pane tainas
saiavormi 60 – 90 minutiks kerkima. Sai peaks kerkima mahult umbes
kahekordseks. Kerkimise aeg oleneb toatemperatuurist, seega
kontrolli vahepeal, kas võid saia juba ahju küpsema panna või on
vaja veel veidi oodata.
7.
Saia võib enne ahjupanekut lahtiklopitud munaga veidi pintseldada.
Samuti pane ahju veenõu – see lükkab edasi kooriku tekkimist
ning sai kerkib paremini.
8.
Küpseta saia 5 minutit 200 – kraadises ahjus, seejärel keera ahi
160 kraadi peale ja küpseta veel 35 – 40 minutit.
9.
Lase saial enne söömahakkamist veidi jahtuda. Soovi korral võid
saia ka sügavkülmutada.
Muretainas.
Gluteenivaba
muretainas on tunduvalt vähem pretensioonikas ja lihtsamini
valmistatav kui tavaline muretainas. Enamasti käib muretaina
valmistamisõpetusega kaasas ohtralt hoiatusi ja õpetusi, kuidas
kõik koostisosad peavad olema väga külmad ja tegutseda tuleb väga
kiiresti, ei tohi üle segada jne, et tainas ei muutuks kõvaks. Meie
õnneks on sel juhul kurja juur gluteen, mida gluteenivaba muretaigna
retseptis ei ole.
Küll
aga tasub muretainas valmistada külma võiga, sest siis jäävad
tainapalli võitükikesed sisse, mis ahjus sulades jätavad
koogipõhja sisse mõnusad õhuaugud, lisades kõpsetisele krõbedust.
Aga midagi hullu selle soovituse mittejärgimisega ei kaasne.
Nonna Riisi täisterajahu. Pilt: Nonna lehelt. |
Muretainast saab teha korvikesi
ja täita neid endale meeldivate kreemide või marjadega, valmistada
klassikalisi tarteletteʾisid
või kasutada muretainast ühe suure piruka põhjana. Soovi korral
võib põhjale anda erinevaid maitsenuansse, lisades tainasse kas
riivitud sidrunikoort, vaniljesuhkrut, mõnd essentsi, vürtse vms.
Piiriks on vaid iseenda fantaasia.
Selleks,
et muretainas õhukeseks rullida, peaks tainapall olema piisavalt
jahe. Kui tainas kokku segada köögikombainis ning jahedaid
koostisosi kasutades, siis saab kiirelt tegutsedes tainast kohe
rullida. Kui tainas tundub liiga pehme, siis parem on tainapall
mõneks ajaks külmkappi jahtuma panna. Muretaina võib valmis teha
ka eelmisel päeval, aga sel juhul soovitame see enne rullimist
mõneks ajaks tuppa soojenema tõsta, sest liiga külmana on see
kõva, rullimine muutub väga raskeks ning taina servad hakkavad
liigselt pragunema. Liiga soe tainas aga kleepub liigselt ning kipub
koost lagunema.
Muretaina
rullimiseks oleks hea kasutada küpsetuspaberi tehnikat. Ühe
küpsetuspaberilehe paneme lauale taina alla ning teise taina peale.
Rullimise käigus tasub tainast aeg – ajalt ringi keerata ning
alumine paber korra taina küljest lahti tõmmata.
Gluteenivabad korvikesed. Pilt: gluteenivabadretseptid.blogspot.com lehelt |
Tehes
koogile muretainapõhja võiks pärast rullimist pealmise
küpsetuspaberi eemaldada ja keerata tainaleht koos teise
küpsetuspaberiga tagurpidi koogivormile. Ilma küpsetuspaberit
eemaldamata suru tainas sõrmedega vormi põhjale ja servadesse.
Juhul kui tainas on soojas toas pehmeks läinud, ära paberit kohe
eemalda, vaid aseta vorm koos pealmise küpsetuspaberiga 10 – 15
minutiks külmkappi tahenema. Nii toimides on küpsetuspaber vähem
taina küljes kinni ning tainas ise tugevam. Seega väheneb risk, et
koos paberi eemaldamisega tuleb kaasa ka osa tainast ning keset
koogipõhja vaatavad vastu koledad augud.
Gluteenivaba pähklipirukas. Pilt: www.kook24.eu lehelt |
Muretaina
põhiretsept.
Vaja
läheb:
200
g jahu
100
g võid
3
spl suhkrut
0,5
tl soola
1
muna
PS!
See retsept on universaalne, et töötab väga hästi ükskõik
millise gluteenivaba jahuga või gluteenivaba jahuseguga, mille
maitse on kõige neutraalsem.
Valmistamine:
Taina
valmistamine on lihtsamast lihtsam. Pane kõik koostisosad
köögikombaini ja sega kokku. Seejärel suru tainapallkokku ja rulli
kohe või pane paarikümneks minutiks külmkappi. Laua peale seisma
ja ootama ei maksa tainapalli jätta, sest rullimiseks ja vormimiseks
peaks see olema külm. Kui sul ei ole köögikombaini, järgi
klassikalisi soovitusi muretaina tegemiseks: sega kokku kuivained,
haki noaga sisse külm või ning viimasena lisa muna.
Gluteenivaba sidruni - besee kook. Pilt: katzik.blogspot.com lehelt. |
Purutainas.
Purutainast
saad valmistada lihtsaid argiseid kooke või kasutada seda mõne
küpsetise katmiseks.
Purutainas
koogi tegemiseks.
See
tainas on ühtlasem ja sobib hästi purukookidele. See sisaldab
munakollast ning küpsetuspulbrit. Nii tuleb mass ühtlasem ning kook
ei lagune taldrikule tõstes laiali. Jahudest sobiks kasutada
võrdsetes osades täisterariisi – ja hirsijahu.
Vaja
läheb:
250
g võid
120
g suhkrut
1
tl vanillsuhkrut
1
munakollane
400
g gluteenivaba jahu
50
g mandlijahu
1
tl küpsetuspulbrit.
Valmistamine:
Sega
omavahel toasoe või, suhkur ja vanillsuhkur ning lisa munakollane.
Teises kausis sega kokku kuivained ning lisa või – suhkrumassile.
Sega nii kaua, kuni tekib puruline tainas. Kaks kolmandikku sellest
purust pane koogivormi põhja, vahele pane marju, kohupiima või
puuvilju, ning siis kata kook ülejäänud kolmandiku tainaga.Purutaigen. Pilt:bioretsept.eu lehelt. |
Purutainas
koogi katteks.
See
tainas on krõbedam ja teralisem ning see sobib kasutada muffinite,
stritslite ja kookide katmiseks.
Katteks puru valmistades
eelistame suuremate tükkidega ja krõbedamat tekstuuri. Selle
saavutamiseks tuleb vähendada võikogust ning kasutada
suuremateralist maisimannat või kaerahelbeid. Maitseks võib lisada
ka kaneeli.
Vaja
läheb:
90
g suhkrut
75
g maisimannat
40
g gluteenivabu kaerahelbeid
30
g gluteenivaba jahu
30
g kartulitärklist 25 g mandli – või pähklijahu
1
tl kaneeli
85
g võid
Valmistamine:
Sega
kõik kuivained omavahel ja seejärel lisa või. Näpi tainas
purutaoliseks massiks. Purutaina segamiseks võid kasutada ka
köögikombaini.
Kookoshelbe purukook karamellise täidisega. Pilt: siljafoodparis.blogspot.com lehelt. |
Keedutainas.
Keedutainast
saab valmistada erinevaid väikeseid koogikesi ja suupisteid. Tainas
ise on neutraalse maitsega, tänu sellele saab täidiste
maitsestamisega mängida. Ja loomulikult saab selle tainaga teha
mahlaseid tuuletaskuid ning šokolaadivaabaga ekleere.
Tuuletaskud.
Vaja
läheb:
100
g võid
1
tl suhkrut
näpuotsatäis
soola
100
ml vett
100
ml piima
150
g täisterariisijahu
4
muna
Valmistamine:
Keedutaina
valmistamiseks tuleb esmalt potis kuumutada või, suhkur, sool ja
vesi. Lase segu keema tõusta ning lisa seejärel piim. Klopi sisse
kogu jahu ning keeda tainast madalal kuumusel 5 minutit. Sega tainast
pidevalt, et see poti põhja kinni ei jääks. Kuumutamise lõpuks
peaks tekkima tainapall.
Võta
tainas potist ja lase 10 – 15 minutit jahtuda. Tainapall peaks
olema seejärel umbes 40 – kraadine, st käega katsudes tundub küll
soe, aga ei ole enam nii kuum, et muna tainasse lisamisel kohe
tarduma hakkaks.
Lisa
tainale ükshaaval munad. Kuna munad on väga erineva suurusega, siis
kõige parem on munad kaussi lahti lüüa ning sealt vähehaaval
tainale lisada. Võib juhtuda, et kogu munasegu ei kulugi ära või
et peab lisama veel pool muna. Iga väikese munakoguse lisamisel
tuleb tainas ühtlaseks segada enne uue munakoguse lisamist. Taina
paksust saad kontrollida, kui tõstad kausis lusikaga tainast. Kui
tõstes tainatipp ei veni, vaid mureneb, on tainas veel liiga paks.
Kui tõstes jääb üles terav tipp, on tainas valmis. Kindlasti peab
vältima liigse muna lisamist, kuna kui tippu enam ei jää, on
tainas liiga vedel ning toorest kuumutamata jahu sellele lisada ei
saa. Kui kasutada M-mõõdus mune (4 tk), siis on tulemus täpselt
paras.
Pane
tainas pritsikotti või kilekotti, mille nurka on väike auk tehtud,
ja tee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed koogikesed.
Arvesta, et tuuletaskud kerkivad küpsedes. Vajuta tekkinud
tainatipud märja sõrmega alla, et need küpsemise ajal kõrbema ei
läheks.
Enne
ahjupaneku pritsi tuuletaskud veepritsiga pealt veidi niiskeks. Nii
lükkad edasi kooriku tekkimist küpsetamise käigus ning küpsetis
kerkib paremini, kuna keedutaina puhul ongi kergitajaks veeaur.
Küpseta 200 – kraadises ahjus 10 minutit ja seejärel 180 –
kraadises ahjus veel 20 minutit. Ära ahjuust küpsetamise ajal ava.
Võta
tuuletaskud ahjust, lõika neile külje pealt täidise panemiseks
sobivad avad ning tõsta veel 10 – 15 minutiks sooja ahju kuivama
(ahi on selleks ajaks juba välja lülitatud).
Gluteenivabad ekleerid. Pilt: flippindelicious.com lehelt. |
Universaalne
gluteenivaba jahusegu.
6
spl riisijahu
2
spl kartulijahu
1
spl maisitärklist
Sellest
segust saab väga hea õhulise koogi ning seda saab kasutada ka
pannkoogitaignana.
Gluteenivaba
jahusegu II.
6
spl riisijahu
2
spl kartulitärklist või mõnd muud tärklist
1
spl maisijahu
Sega
jahud korralikult omavahel läbi. Säilib suletud nõus kuni 3 kuud.
Võid segada ka sidusaine (guarkummi, mix'gom) juba jahusegu hulka.
See
jahusegu sobib asendama nisujahu enamikes retseptides.
Kui
soovid isekerkivat nisujahu, lisa 2 tl küpsetuspulbrit 1 tassi (1
cup = 236 ml) gluteenivaba jahusegu kohta.
Parim gluteenivaba jahusegu. Pilt: www.yourhomebasedmom.com lehelt. |
3
gluteenita jahusegu retsepti saab veel siit.
Gluteenivaba saia retsepti ning 2 gluteenivaba jahusegu retsepti ( neist üks sobib vahvlite küpsetamiseks) leiab veel siit.
Gluteenivaba saia retsepti ning 2 gluteenivaba jahusegu retsepti ( neist üks sobib vahvlite küpsetamiseks) leiab veel siit.
Maitsvaid gluteenivabu küpsetisi!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar