Järjest
rohkem on hakanud liikuma infot Slow Cooker-i ehk aeglaselt küpsetaja
kohta. Lugesin, kuipalju kasulikum on sellisel viisil valmistatud
toit ja tekkis tahtmine ka endale selline pott hankida. Seda enam, et
sellega on väga mugav valmistada peale kõige muu ka kondipuljongit.
See aga on autoimuunhaiguse ja lekkiva soole tervendamiseks üks
tõhusamaid vahendeid. Ma hea meelega jooks päris õiget puljongit
aga mul lihtsalt pole aega seda keeta. Kes viitsiks või kel oleks
aega päev otsa pliidi kõrval passida? Pliidi peale järelvalveta ju
seda jätta kuidagi ei saaks. Slow Cooker-i võib aga südamerahus
kas terveks ööks või tööpäevaks tööle jätta. See ongi
mõeldud selliseks toiduvalmistamiseks. Et ei pea poti kõrval
passima ja saab samal ajal ise millegi muuga tegeleda. Magada või
südamerahus tööl olla.
Puljong. Pilt: netist. |
Kuna
sünnipäevaks kingiti ka raha, siis otsustasingi selle omale
sünnipäevakingiks osta. Eestis müüb Crock Pot Slow Cooker-it vaid
Homedecor e-pood (siin). Mujal
pole neid müügil näinud. Vähemalt mitte Crock Pot firma omi.
Kindlasti kusagil Eestis müüakse Slow Cooker-eid veel aga ma
tahtsin kindlasti just Crock Pot firma Slow Cookerit osta. Homedecor
poes maksab muidu täpselt samasugune Crock Pot 79.- € (lisandub
saatekulu). See aga on peaaegu 23.- € kallim, kui eBayst ostes +
veel saatekulu. Nii, et minu jaoks oli mõttekam asi eBay-st osta.
eBay UK Slow Cooker Crock Pot. |
PS!
Pisut allpool kirjutan lähemalt miks tahtsin just Crock Pot firma
Slow Cooker-it.
Valisin
eBay UK-st ühe 3,5 liitrise Slow Cooker Crock Pot-i välja. Valisin
sellise suuruse just seetõttu, et mul pole nii suurt peret ja ma
suuremat ei vajaks (väiksem võimalik suurus on muidu 2,4 liitrit).
Pooltühja potiga aga pole mõistlik süüa teha. Selgitan kohe
varsti miks.
26.
aprillil tegingi ostu ära. Kui paki kättesaamise tähtaeg hakkas
lähenema ja mu tellitud kaupa veel kohal polnud, siis võtsin
müüjaga ühendust. Müüja tegi järelepärimise ja ütles, et
tõenäoliselt on mu Crock Pot teel kaduma läinud ja mulle kanti
ühegi probleemita kohe kogu raha sendipealt (19. mail) tagasi (koos
saatekuluga oli hind 47.98 €). Ses mõttes on Paypal-iga väga
turvaline osta. Kui midagi juhtubki, siis on garantii alati olemas.
PayPal logo. Pilt:netist. |
22.
mail läksin teisele katsele ja tegin ostu teise müüja käest. Ka
sama müüja oleks olnud nõus mulle uuesti saatma aga kindluse
mõttes pakkus ta välja seekord kallima saatekuluga saatmise (koos
paki jälgimisnumbriga) aga tema saatekulu oli kallim. Olin nimelt
juba eBay-st uue müüja välja vaadanud ja tema saatekulu koos paki
jälgimisnumbriga oli pisut odavam.
Teine
katsetus tuli seega pisut kallim (aga kindlama peale minek), kui
esimene katsetus, aga odavam kui sama müüja käest uuesti ostes.
Saatekulu
ja ka pott ise olid paar inglise naela kallimad. Poti hind oli 25.20
£ (30.68 €) ja saatekulu 20.55 £ (25.02 €). Kokku seega 45.75 £
ehk 55.70 €; 7.72 € kallim, kui esimene katsetus. Aga juba 31.
mail tõi kuller mulle mu Crock Pot-i koju kätte. Seega tuli
saadetis kohale vaid 9 päevaga :)
Minu Crock Pot Slow Cooker pistik. Foto: erakogu. |
Lõunakeskuse
Oomi poest ostsin reisiadapteri (3.- €), sest minu Crock Pot oli ju
UK pistikuga. See aga pole mingi probleem, sest reisiadapter on täiesti turvaline viis muuta teiste maade pistikud meile sobivaks. Pealegi
pole see teab mis lisakulutus.
Reisiadapter. Pilt:netist. |
Minult
on küsitud, miks ma ei valinud taimeriga mudelit. Paraku nii
väikese mahuga mudelitel taimerit millegipärast üldse polegi.
Suuremaga poleks aga mul midagi peale hakata. Ka ei pidanud ma
taimerit üldse nii oluliseks. Ja kui millalgi tekibki vajadus
taimeri järele, siis poleks ju mingi probleem taimer vahele panna.
Taimereid saab ka eraldi osta ja tegelikult on mul üks koguni kodus
juba olemas. Kasutan taimerit oma orhideedele lisavalguse andmiseks.
Taimelamp lülitub ise minu valitud ajal sisse ja välja. Ei mingit
muret kas ma olen kodus või mitte. Mu orhideed saavad oma
lisavalguse alati kätte. Kevadest sügiseni ma oma orhideedele
lisavalgust ei anna ja taimer on see aeg täiesti vaba. Nii, et juhul
kui peaks tekkima vajadus taimeri järele, siis lihtsalt kasutan
seda. Kuna sel on võimalus salvestada 10 sisse ja väljalülitamis
aega ja vajadusel saab neid ka muuta, siis on ju ka see mure murtud,
et minu Slow Cookeril taimerit polegi. Kui vaja, siis ostan lihtsalt
ühe taimeri lisaks. Need pole sugugi kallid ka.
Minu taimer, mida olen kasutanud oma orhideedele lisavalguse andmiseks. Pilt:netist. |
Lohutasin ennast ka sellega, et mehaanilised on lollikindlamad ja elu on näidanud, et peavad ka kauem vastu. Digitaalsete asjadega on juhtunud, et mingil hetkel nad ikkagi võivad lolliks ära minna.:D Ehk siis mehaaniline on vastupidavam. Noh, eks elu näitab. Aga kurb ma sellepärast küll polnud, et mina digitaalset ei saanud. Kes siiski tahab digitaalset, siis eBay-s on nende valik samuti väga suur ja polegi oluliselt kallimad.
5,7 l Crock Pot Slow Cooker eBay-st. |
Niisiis
on mul kodus nüüd tutikas 3,5 liitrine Crock Pot Slow Cooker.
Minu Crock Pot Slow Cooker. Pilt: eBay UK-st. |
Misasi see Slow Cooker ehk aeglaselt küpsetaja on?
Slow
cooking ehk toidu aeglane küpsetamine on maailmas leviv trend - toit
maitseb paremini, kui seda on pikka aega madalal kuumusel küpsetatud.
Iseenesest ei oleks selleks ju mingit eraldi riistapuud tarvis.
Aeglast küpsetamist võiks teha puupliidi ahjus pikalt-pikalt, aga
kui paljudel meist on kodus puupliit? Võiks teha ka malmpotiga
elektriahjus madalal kuumusel, aga see võtab ikkagi palju elektrit
ja elektriahju ju sisse ei jäta, kui ennast kodus ei ole. Seega, et
mitte oma elektriarveid taevasse ajada ning, et saaks toidu ka üksi
ilma järelvalveta koju aeglaselt küpsema jätta, kui ise tööl
oled - selleks ongi välja mõeldud Slow Cookerid. Need potikesed on
turvalised, võtavad väga vähe elektrit ja loomulikult küpsetavad
maitsva toidu.
Minu Crock Pot Slow Cooker-i juhe koos reisiadapteriga. Foto: erakogu. |
Slow
Cooker on spetsiaalne elektril töötav agregaat, millega saab
madalal temperatuuril keraamilises potis kerge kuumusega pikalt
haudunud toite valmistada. Slow Cooker-i potil on keraamiline
sisepott. Slow Cooker-eid saab osta mahtudes 2,4 – 6,7 liitrit ning
seda ümbritsev väliskest on küttevõimsusega kuni 250 W. Potil on
toidu valmistamistemperatuuri valikuvõimalus. Valida saab kiirema
küpsetusajaga/kõrgema temperatuuriga (ca poole kiirem, kui „Low
režiim) – „High“ režiimi (ca 88-96 °C, olenevalt Slow
Cooker-ist) – või aeglasema küpsetusajaga/madalama temperatuuriga
– „Low“ (ca 77 - 80 °C, olenevalt Slow Cooker-ist) – režiimi
vahel ja valmistamisaega saab nihutada kuni 12 tunnini. Küttekeha
hoiab valitud temperatuuri. Toidu valmides saab toidu jätta nn
soojendusrežiimile (ca 74 °C) kuni kuueks tunniks.
Kanapuljongi valmistamine Slow Cooker-iga. Pilt: netist. |
Üldreeglina
võib küpsetusaegade korral arvestada suhet:
1
tund „High“ režiimi = 2 – 2,5 tundi „Low“ režiimi.
Kui
võrrelda Slow Cookeri toiduvalmistamisaegu tavalise gaasi- või
elektriahju (ca 180 °C) toiduvalmistamisaegadega, siis oleksid
vasted järgmised:
15
– 30 min ahjus = 1,5 –2,5 tundi „High“ režiimil või 4 – 6
tundi „Low“ režiimil;
1
– 2 tundi ahjus = 4–5 tundi „High“ režiimil või 8–12
tundi „Low“ režiimil.
Google
otsingusse sõna
"slow cooking" tippides annab terve portsu selle aparaadiga
valmistatavaid toiduretsepte. Loomulikult saab kõiki neid toite teha
ka tavalises ahjus, kuid pidevalt (8-10 tundi) suurt ahju töös
hoida on esiteks üsna energiakulukas ja teisalt ei julgeks keegi
toitu terveks päevaks ilma valveta ahju küpsema jätta.
Tegelikult saab praktiliselt kõiki retsepte kohandada Slow Cooker-i jaoks sobivaks. Lihtsalt on vaja teada mõningaid nippe, mida tuleks järgida. Tõlkisin enda Crock Pot Slow Cooker-i kasutusjuhendi ära. Lisan need nõuanded ja nipid + veel mõned retseptid, mis olid kasutusjuhendis ka siia, oma blogisse juba lähiajal.
Lihapada köögiviljadega. Pilt: netist. |
Aeglane
toiduvalmistamine on tehnoloogia, mis põhineb tõsiasjal, et väga
pikka aega kestval, alla 100° juures toimuval kuumtöötlemisel
hauduvad pehmeks ja sõna otseses mõttes suus sulavaks ka vintsked
lihatükid. Väga maitsvaks küpsevad aeglasel kuumusel ka herned ja
oad ning köögivili.
Kadi kirjutab:
Kui
Eestis alles hakkab tagasi jõudma see vanaemade aeglase küpsetamise
trend ja Slow Cooker pottidest ei olda siinmail valdavalt veel
kuuldudki, siis rootslastel on juba mõnda aega tagasi ilmunud ka
raamat aeglasest küpsetamisest LCHF ja Paleo toitumisviisi juures:
Selle
raamatu peaksin küll omale tellima, sest praegu tundub, et youtube-i
abi ma oma crockpoti juures kasutada ei saa. Ükskõik, millise
youtube-i aeglaselt küpsevate ameerika ribide retsepti ma avasin,
nõudis see liha kausitäie suhkruga sissehõõrumist ja ühel
juhul
ka
2 liitri kokakoola sees küpsetamist. No thanks :D :D. Made in USA.
Ja meie siin muretseme, kui meil poes müügilolevas ribide
marinaadis on 1 g süsivesikuid ;)
Miks on kasulik valmistada toit madalal kuumusel?
Ladina
keeles on väljend sentents –festina
lente–
kiirusta
aeglaselt. Ja see põhimõte on jõudnud ka kokandusse.
Teadusliku
esmalähenemise tegi Rumfordi krahv Sir Benjamin Thompson 1799.
aastal, kui avastas, et kuivatuskappi jäetud liha oli üleöö
küpsenud hommikuks imepehmeks ja maitsvaks. Kuid unustusse see
tähelepanek jäi ja alles 1969. aastal uuris Oxfordi ülikooli
professor Nicholas Kurti taas Thompsoni leidu, näidates, et viimasel
ei tõusnud kapis temperatuur üle 70 °C.
Praktilise
lahenduse loojaks, mis andis võimaluse tehnoloogia laiemaks
levikuks, sai Chicago Naxon Utilities Corporationi juht Irving Naxon.
Talle meenusid oma juudist vanaema jutud, kuidas omakorda jällegi
tema ema valmistas Leedus traditsioonilist sabatirooga cholenti.
Juudi seadused keelavad sabatipäeval vaaritamise ning sellest
möödapääsuks pandi hautis madala temperatuuriga ahju juba
eelmisel päeval, kus see siis öö jooksul tasakesi end küpsetas ja
sabatipäeval sai pere lõunalauas imehea roaga maiustada.
Naxon
arendas sellise toiduvalmistamise jaoks keeruka nimega riistapuu –
Naxon Beanery All-Purpose Cookeri. Naxoni firma ostis 1970. aastal
ära Rival Company, kes taastutvustas seda toodet lühikese ja
meeldejääva nime Crock-Pot all 1971. aastal. Kuna möödunud
sajandi seitsmekümnendatel toimus USA-s ja ka mujal suur nn naiste
vabastusliikumine – nad lahkusid koduperenaise staatusest ja
hakkasid väljas ametis käima –, siis andis Crock-Pot neile
lahenduse pere toitlustamiseks.
Crock-Potist sai firma üks tipptooteid ja crockpot on siiani inglise keelt kõnelevates maades aeglase toiduvalmistamise (slow cooking) sünonüümiks.
Aastal 1999 ostis Rivali üles Holmes Products Corp. Selle omandas omakorda aastal 2005 Jarden Corporation, maailma suurimate ettevõtete Fortune 500 listis number 356. Kuid oleks rumalus loobuda ennast nii hästi turule sisse söönud kaubamärgist ja Crock-Pot on siiani enimmüüdud slow cooker-seadmeks maailmas.
Crock-Potist sai firma üks tipptooteid ja crockpot on siiani inglise keelt kõnelevates maades aeglase toiduvalmistamise (slow cooking) sünonüümiks.
Aastal 1999 ostis Rivali üles Holmes Products Corp. Selle omandas omakorda aastal 2005 Jarden Corporation, maailma suurimate ettevõtete Fortune 500 listis number 356. Kuid oleks rumalus loobuda ennast nii hästi turule sisse söönud kaubamärgist ja Crock-Pot on siiani enimmüüdud slow cooker-seadmeks maailmas.
Aeglaselt
küpsetamise eeliseid
on mitmeid:
- toidu aeglaselt st. pikka aega ja madalal temperatuuril küpsetamist peetakse üheks tervislikumaks toiduvalmistamise meetodiks. Madalal temperatuuril valmistatud toidu toiteväärtus on kõrgem, kui kõrgel temperatuuril valmistatul. Mida kõrgemal temperatuuril toitu valmistada, seda kiiremini kaovad neist väärtuslikud mineraalained ja vitamiinid. Slow Cookeriga toitu valmistades jäävad kõik kasulikud vitamiinid,mineraalid, ensüümid alles.
- toidu aeglaselt st. pikka aega ja madalal temperatuuril küpsetamist peetakse üheks tervislikumaks toiduvalmistamise meetodiks. Madalal temperatuuril valmistatud toidu toiteväärtus on kõrgem, kui kõrgel temperatuuril valmistatul. Mida kõrgemal temperatuuril toitu valmistada, seda kiiremini kaovad neist väärtuslikud mineraalained ja vitamiinid. Slow Cookeriga toitu valmistades jäävad kõik kasulikud vitamiinid,mineraalid, ensüümid alles.
- võimaldab ka argipäeval valmistada pühapäevast mugavustoitu ehk õhtul ootab valmis roog töölt/koolist tulijaid.
-
säästab nii aega, kui ka raha. Liha puhul on aeglaselt küpsetamine
hea võimalus kasutada ka odavamaid lihatükke, mis muidu jääksid
sitked. Sitkeks jäävad liha puhul kiud, mis sisaldavad kollageeni.
Kollageen hakkab želatiiniks lagunema u 70 kraadise kuumuse ja
pikaajalise küpsetamise juures.
- tarbib elektrit keskmise elektripirniga võrdselt ehk märkimisväärselt vähem kui suur ahi
Minu Crock Pot Slow Cooker põhja alt ja tehnilised andmed. Foto: erakogu |
-
on ohutu (kui USA-s toodetud elektrilise masina manuaalis on kirjas,
et võib jätta järelvalveta toimetama, siis võib selles 250%
kindel olla)
Crock Pot Slow Cooker-i sisemine keraamiline pott. Foto: erakogu |
-
küttekeha (välise poti) sisse käib keraamiline universaalne pott,
mis näeb välja piisavalt esteetiline, et sellega saab toidu soovi
korral lauale tõsta.
Minu Crock Pot Slow Cooker. Foto: erakogu. |
-
Slow Cookeriga saab valmistada kõike toite. Ka tavaretsepte saab
pisut kohandades valmistada Slow Cooker-is. Ideaalne liha, kala,
kana küpsetamiseks. Vormiroogade, hautiste, suppide, riisiroogade
valmistamiseks. Puljongi keetmiseks jpm. Samuti saab sellega
küpsetada isegi leiba ja kooke.
-
hoiab kokku toidu ettevalmistamisaega ja vaja läheb vähem
toiduvalmistus etappe. Nii on vähem määrdunud nõusid ning
toiduvalmistamine on lihtsam. Enamikul juhtudel võib panna kõik
koostisosad korraga potti juba alguses ja küpsetada korraga kogu
toidu. Paljud tavapärase retsepti puhul vajaminevad ettevalmistavad
sammud on tarbetud Crock Pot-i kasutamisel.
-
Slow Cooker-iga valmistatud toit erineb tavalises ahjus küpsetatud
toiduga sellepoolest, et toit selles ei kuiva ega kõrbe. Toidud
tulevad palju mahlakamad, kuna eraldunud „mahlad“ ei kee ära
ning seega ei kuiva toit selles kuivaks, vaid jääb maitsvalt
mahlakaks. Küpseks saavad ka vintsemad lihatükid. Toidu
valmistamisel ei lähe vaja nii palju vedelikku. Toiduainetest
eraldunud „mahlast“ saab imemaitsva kastme.
-
Köögiviljad ei kee üle, mida nad teeksid keedes pliidil või
ahjus. Seega võib kõik koostisosad panna Slow Cooker-isse korraga.
PS!
Kuna puudub otsene kuumus poti allosas (kuumaks lähevad ka poti
küljed), täida alati küpsetuspott vähemalt poolenisti täis, et
see vastaks soovitatud küpsetamisajale. Väikeseid koguseid võib
valmistada, kuid see võib mõjutada küpsetusaega.
Kuidas Slow Cookeriga toite valmistada?
Liharoogade
valmimisaeg on 8-10 tundi, teised toidud vahemikus 2 - 6 tundi.
Tegevuskäik lihtne – küttekehale paigutub keraamiline pott, kuhu
tuleb asetada kõik vajalikud ained ja siis lasta masinal lihtsalt
toimetada.
Valmistage
näiteks pikalt haudunud seakülge mee-sinepi marinaadis (link siin).
Valmis seakülg. Pilt: Ise tehtud. Hästi tehtud. lehelt: http://toiduteemal.blogspot.com.ee/2010/12/pikalt-haudunud-seakulg-mee-sinepi.html |
Lisan lähiajal siia, oma blogisse põnevaid retsepte juurde. Neid mis olen netist leidnud. Neid, mis on mu Crock Pot Slow Cooker-i kasutusjuhendis ja ka neid mida olen juba ise järgi proovida jõudnud.
Üks Slow Coooker-i kasutaja kommentaar:
Kui
sellega esimest korda parti küpsetasime (tavaahjus sai kas vintske
isendi või mahladest tühjaks jooksnud karkassi), siis oli tulemus
kõiki ootusi ületav – liha oli pehme, kuid samas mahlane, suisa
pudenes luudelt, ent nahk oli meeldivalt pruun-krõbe. Üks mu tuttav
jahimees, kes oli hädas metsloomade ja -lindude küpsetamisega,
ostis ka kohe Crock-Poti ega suutnud seda ära kiita. Sellist pehmet
ja maitsvat rooga polnud ta suutnud enne valmistada. Lisaks säilivad
aeglasel valmimisel ja madalamal temperatuuril ka olulised
toidukomponendid – vitamiinid, ensüümid jne.
Kasutatud
kirjandus:
Minu
tellitud Crock Pot Slow Cooker kasutusjuhend + mõned retseptid:
Kondipuljong
ja selle tervislikkus:
http://myculturedpalate.com/real-foods-info/the-health-benefits-of-bone-broth/
Üldine info ja retseptid:
Üldine info ja retseptid:
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar