kolmapäev, 28. juuni 2017

Kodune kookosjogurt kookosjogurtist juuretisega.


 Nägin Maksimarketis müügil mahepõllumajanduse  naturaalset kookosjogurtit ja suur huvi oli see ära proovida. Mis konsistensiga? Kas on mõnus hapukas? jms. Hind oli küll 125 ml kohta üsna soolane (3.39 € tops) aga huvi oli suurem ja ostsin ikkagi ära. 


Abbot Kinney's kookosjogurtid. Pilt: netist. 

Tegu on siis Abbot Kinney's -i kookosejogurtiga. Maale toob seda Austan Loodust Grupp OÜ. Pakilt sai lugeda, et toodetud on see Amsterdamis. 

 Koostis: kookospähkel*, vesi, maniokk*, probiootilised kultuurid (S.thermophilus, L.bulgaricus, L.acidophilus, B. lactis)  
* kontrollitud mahepõllumajandusest, bio ja orgaaniline. Loomulikult ka vegan, piimavaba, laktoosivaba, gluteenivaba ja sojavaba. Seega üks igavesti ökomöko värk :D 

 Topsi avades olin meeldivalt üllatunud. Vastu vaatas ilus paks ja kreemine jogurt. Maitse oli taevalikult siidine ja mõnusalt hapuka maitsega. Samas kookose enda magusus oli ka kenasti tunda. Üks ütlemata mõnus jogurt tõesti. :) 


Abbot Kinney's - i naturaalne kookosjogurt. Foto: erakogu. 

 No ja siis, kui olin juba pool topsi pintslisse pistnud, siis tulin mõttele, et jube lahe oleks, kui saaks ise kodus täpselt sama siidist ja mõnusa kreemise konsistentsiga kookosjogurtit teha. Läksin otsisin kapist üles Santa Maria The Creamier Coconut Milk Extra Smooth-i ehk koorese kookospiima (400 ml), võtsin välja jogurtimasina ja toidutermomeetri ning väikese kastruli ning otsustasin, et ülejäänud jogurtist proovin ise kodus kookosjogurtit teha. 


Koorene kookospiim ja naturaalne kookosjogurt. Foto: erakogu. 

 1. Valasin kookospiima kastrulisse ja kuumutasin 82 kraadini. Kontrollisin temperatuuri toidutermomeetriga.
 2. Jahustasin kookospiima 42 - 44 kraadini. Kontrollisin temperatuuri toidutermomeetriga. 
 3. Steriliseerisin jogurti anuma ja kaane valades nad keeva veega üle ja raputades üleliigse vee ära. 
 4. Valasin  ca 1/3 jahutatud kookospiima jogurti valmistamise nõusse, lisasin selle pooliku topsi Abbot Kinney's-i naturaalset kookosjogurtit sinna sisse, segasin korralikult läbi (et ilusti seguneks, jogurt oli ju üsna paks) ja valasin ülejäänud jahutatud piima ka sinna juurde ning segasin veelkord korralikult läbi. 
5. Jogurti nõu tõstsin jogurtimasinasse ja lasin seal toimetada 24 tundi ehk ööpäeva. 
6. Edasi valasin kookosjogurti blenderdusnõusse ja segasin sisse 2 tl ehk 6 g guarkummi. Kuna see väga ühtlaselt seguneda ei tahtnud, siis tuli appi võtta mikser. Mikserdasin korralikult läbi ja tõstsin jogurti külmkappi järelvalmima. 
7. Serveerida võib juba paari tunni pärast. Lisa juurde vaid endale meelepärased marjad ja naudi! 


Koorene kookospiim ja naturaalne kookosjogurt. Pilt: netist. 

Ja siin on minu kookosjogurti toitumisalane teave:



MINU KOMMENTAAR:
 Umbes 12 tunni möödudes käisin piilumas mida mu jogurt teeb ja maitsesin. Maitsest oli juba tunda jogurti hapukust ning näha oli, et miskit toimub seal anumas. Tundus väga mõnus aga tahtsin pisut rohkem hapukust. Lasin probiootilistel kultuuridel seal veel natuke möllata. Kokku siis ööpäev. 
Guarkummi 125 g, Tartu Biomarketis maksis 5.21 € kliendikaardiga. Pilt: netist. 

 Kui jogurt valmis, siis vaatasin, et siiski üsna vedel sai. Kuna muid paksendajaid enam kasutada ei saanud (muidu vist oleksin kas tapiokki või arrow root-i kasutanud), siis lisasin 2 teelusikatäit guarkummi. 
 Guarkummi ei tahtnud väga ühtlaselt seguneda. Võtsin mikseri ja mikserdasin korralikult läbi ning tõstsin paarika tunniks külmkappi järelvalmima. 

 PS! Millist paksendajat valida otsustasin selle postituse põhjal: Koduse taimsest piimast valmistatud jogurti paksendamine. 

 Tapioki jahu ehk tapioki tärklis, millega oli ka see poe kookosjogurt paksendatud on siiski üsna süsivesikurikas (samas suhkrusisaldus on 0):
100 g annab 348 kcal, rasv 0 g, küllastunud rasvhapped 0 g, süsivesikud 87 g, suhkur 0 g, valk 0 g, 

 Maranta tärklis ehk arrow root tärklis, mida on lubatud kasutada ka AIP (autoimmuunpaleo, loe selle kohta siit: AIP ehk Autoimmune Protocol.) toitumise juures ja mida võib samuti koduse kookosjogurti paksendamiseks kasutada on samuti väga süsivesikurikas:
100 g annab 350 kcal, rasv 0,1 g, süsivesikud 85 g, suhkur 0,9 g, kiudaineid 3,4 g, valk 0,3 g.  

 Guarkummi, mida seekord paksendamiseks kasutasin aga:
100 g annab 180 kcal, rasv 0,7 g, küllastunud rasvhapped 0,3 g, süsivesikud 0,1 g, suhkur 0,1 g, valk 6 g.
  
 Misasjad kõik need eelnimetatud üldse on saab lugeda sellest postitusest: Gluteenivabad jahud. 

 Umbes paari tunni pärast läksin vaatama. Jogurt oli kenasti paksenenud ja maitse oli selline, nagu üks õige kookosjogurt olema peab. Lisasin juurde 10 vaarikat ehk 30 g. 

JÄRELDUS:
 Kui jogurti juuretist kodus pole, siis annab väga ilusti kodus poe naturaalse (maitsestamata) kookosjogurtiga ka kodust kookosjogurtit teha :) 
 Gurakummiga saab vajadusel paksendada, et saada korralikult paks, mõnus ja hapukas kodune kookosjogurt. Esimest korda olen endavalmistatud kookosjogurtiga 100 % rahul! :) 


Kodune kookosjogurt kookosjogurtist juuretisega. Foto: erakogu. 


Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar