reede, 27. mai 2016

India mereriis ehk Jaapani kristallid ehk veekeefir ehk riisiseen.



 Heal lapsel mitu nime :)

 AIP toitumises on juttu ka mingisugusest veekeefirist. Veest keefir? No uskumatu! Hakkasin uurima millega tegu.
Tegu jälle meil juba ammu Eestiski ringelnud seenekultuuriga, mis muudab suhkruvee mõnusalt hapukaks ja tervislikuks veekeefiri joogiks. Vanasti tunti teda rohkem mereriisi või riisiseene nime all.

 India mereriis on tükk maad vanem kultuur, kui teeseen või Tiibeti piimaseen. Eks see „riisi“ jook ole meieni ja üldse Euroopani jõudnud arvatavasti läbi Venemaa, sest Venemaal on pikk riigipiir Idamaaga. „Riis" on tuntud pea üle terve maailma. Mehhikos on tal isegi väga ilus nimi „tibi“.

 Hapukat ja kasulikku jooki toodavad veekeefiri seened. Need on poolläbipaistvad, valged soolakristallide või riisiterade moodi terakesed.

Kuidas jooki valmistada? 

Rosinad ja suhkur. Foto: erakogu.

1 liitri joogi valmistamiseks on vaja:

  • 4 sl mereriisi
  • 1 liiter (ööpäev toatemperatuuril seisnud keetmata vett)
  • 50 g suhkrut (1 sl = 25 g, seega 2 sl suhkrut)
  • 10-15 rosinat (või kuivatatud aprikoose või teisi kuivatatud puuvilju)

Mereriis. Foto: erakogu. 

 Liitrisesse purki pannakse 4 sl mereriisi ja 10-15 rosinat. Suhkrulahus valmistatakse eraldi ja valatakse purki teiste koostisosade juurde. Jälgi, et suhkur oleks korralikult sulanud. „Riis“ ei talu suhkruterakesi – ta jääb neist haigeks!
 Magus aine peab olema, sest ilma selleta „riis“ ei kasva ja ei tööta.
 Nüüd lisa magusale veel eelmisest kasutuskorrast võetud ja ärapestud „riis“.
 Kata purk marlitükikesega, sest „riis“ peab hingama. 

Mereriis purgis toimetamas. Foto: erakogu.

 Kui riis on 2-3 päeva seisnud (süsihappegaasi sisaldus joogis suureneb päev-päevalt), valatakse vedelik läbi marli teise puhtasse nõusse ja vanas algab uus ring – lahuse valmistamisega ja riisi hoolika pesemisega toasoojas vees, millest siis 4 sl pannakse jälle tööle. Ülejäänud riis pannakse ka ringlusesse, kuid väiksemasse purki, proportsionaalsemalt vähema vee ja suhkruga.
 Kui üleliigset (juurdekasvanud) riisi ringlusesse ei pane, siis võib teda säilitada külmkapis kuni 5 päeva – pärast pole ta enam kasutuskõlbulik.

 Lahuse kurnamisel ja riisi pesemisel visake sees olnud rosinad (ja muud lisad) minema.

 Jooki tarbitakse 1/2 klaasi 10-20 minutit enne sööki, 3 korda päevas. Aga muidugi võib teda juua ka muul ajal, vastavalt soovile.

Valmis veekeefir. Foto: erakogu. 

PS! Kui teha jooki 2 sl mereriisi + 2 sl suhkrut +10-15 rosinat, siis tekib maitse nagu „magus šampus“ ja riis kasvab päris jõudsasti. Kui aga nii magus jook ei meeldi, siis võib suhkrut veel 2 korda vähendada (1 sl suhkrut 1 liitrile veele)

Kui veekeefir jääb kauemaks kui 2 päevaks purki toimetama siis on purgis juba kihisev šampusemoodi vedelik, mis hakkab ka pähe :D

Lahus ei tohi seista päikese käes, mikrolaineahju, küttekehade või teiste kiirgavate seadmete läheduses! Tuleb arvestada ka, et mereriis ei salli teravaid lõhnu.

Suvel, kui ilmad on soojemad, võib jook valmida isegi 24 tunniga. Jahedamal ajal 48 tunniga.

Mereriisi joogi lahuses sisalduvad järgmised elemendid:

  1. mitu sorti pärmiseente taolisi (mitte segada toidupärmidega) olluseid ja mikroorganisme.Kaasaegsed uuringud on kindlaks teinud, et toidupärmid, mida lisatakse leiva- ja saiatoodetesse, on võimelised soodustama vähirakkude arengut, samal ajal maha surudes normaalsete keharakkude tegevust;
  2. mitut sorti äädikhappe bakterid;
  3. orgaanilised happed, seal hulgas: fosforhape, püroviinamarihape, huroonhape, glükuroonhape, P-kumaroohape, klorogeenhape, äädikhape, oblikhape, sidrunhape, piimhape, koihape, foolhape;
  4. piiritus;
  5. vitamiinid С ja D;
  6. parkained;
  7. tselluloosi tüüpi polüsahhariidid;
  8. aldehüüdid;
  9. rasvamoodi ained – koliini tüüpi;
  10. rasva- ja pigiained;
  11. alkaloidid;
  12. glükosiidid;
  13. fermendid lipaas, amilaas, proteaas, levaansahharaas;
  14. fermendid, mis aktiivselt lagundavad kusihappe sooli ja ka teiste kahjulike hapete sooli, mis võivad liigestesse koguneda;
  15. koferment Q, või vitamiin Q (koeensüüm Q10);
  16. ja mitmed muud ained.

Milliseid haigusi võib ravida India mereriis:

Selle seene raviomadused on üllatavad – on olemas palju kinnitusi sellele, et see seen on võimeline ravima väga paljusid haigusi. Seenejook on võimeline mitte ainult kergendama, vaid isegi ravima polüartriiti. Ta alandab suhkrut veres, ja isegi insuliinist sõltuvad haiged võivad loota haiguse kergendamisele. Kasutatakse seda „ravivat riisi” ka söötraig (nahahaigus) ja hajuva skleroosi puhul. Selle seene jook ravib ka tervet rida endokriinseid haigusi. Lühemalt:
1. Üldhaigused: Ülekaal, ainevahetuse häired, kroonilise väsimuse sündroom, peavalu, ilmatundlikkus, suurenenud higistamine…
2. Kesk- ja vegetatiivse närvisüsteemi haigused: Asteenia, unetus, laste hüperkineetiline sündroom, depressiivsed häired, laste tserebraalparalüüs e tserebraalne lastehalvatus, neuroositaoline seisund, neurasteenia, kokutamine, minestamine, isheemilise insuldi tagajärjed, aju verevarustuse häireid, psühhopaatilised seisundid, epilepsiat …jne.
3. Immuunsüsteemi haigused: Avitaminoos, autoimmuunsed haigused, vaskuliidid, gripp, difteeria, Immuunkomplekssed haigused, furunkulid, mädanikud….ja palju muud.
4. Veresoonkonna ja lümfisüsteemi haigused: Arütmia, ateroskleroos, veenide varikoosne laienemine (kõige levinum perifeersete veresoonte haigus), pindmise ja süva venoossüsteemi põletikud, hüpertoonia, insult, müokardi infarkt, isheemia, kardio-düstroofia, kardiomüopaatia (on invaliidistav haigus, mis avaldub raske südamepuudulikkusena), lümfadeniit, lümfadenoos (hüperplaasia),lümfaatilised tursed, vere reoloogiliste omaduste häired, neurotsirkulatoorne düstoonia, hemorroidide järgne aneemia, tromboosijärgne sündroom, stenokardia traumajärgse südame või soonte vigastuste puhul, tahhükardia, transmuraalne (seinaläbine) müokardi infarkt, tromboflebiit (tromb- veenipõletik)…..
6. Hingamissüsteemi haigused: Asbestoos, bronhiaalastma, bronhiit, bronhadeniit, haimoriit (ülalõuaurkepõletik), pleuriit, pneumoonia, külmetushaigused, tonsilliit (krooniline kurgumandlite pôletik), tuberkuloos, faringiit…
6. Mao-sooletrakti haigused: Hemorroi, duodeniit, kõhukinnisus, kõrvetised, koliit, meteorism (kõhupuhitus), ainevahetushäired, soole peristaltika häired, pankreatiit, oksendamine, suhkru diabeet kerges ja keskmises vormis, koletsüstiit (sapipõiepõletik), kolangiit (sapijuhapõletik), krooniline aktiivne hepatiit, krooniline gastriit, tsirroos, maohaavandid, kaksteistsõrmiku haavandid. Veekeefir kiirendab soolestiku tööd. 24 tundi käinud keefiir mõjub lahtistavalt ja seda võetakse kõhukinnisuse korral 2-4 nädalat õhtuti. 48 tunnine veekeefir mõjub seedetegevust normaliseeribalt ja vanem keefiir mõjub kinnistavalt.
7. Kuse-suguteede haigused: Adneksiit, potentsi taastamine ja tõstmine, munasarja tsüst, neerude puudulikkuse kompensatsioon, libiido, nefriit, nefroos, nefropaatia (suhkurtõve tüsistusena esinev neerupäsmakeste, neerutuubulite ja veresoonte kahjustus), püelonefriit (neeruvaagnapõletik), eel-hüdronefroos, prostatiit, enurees (öine voodimärgamine) ….
8. Uusmoodustised (kasvajad): Aju healoomulised kasvajad, mao ja toidujuha halvaloomulised kasvajad, lümfogranulomatoos (Hodgkini tõbi), kilpnäärme suurenemine….
9. Stomatoloogia: Paradontoos, stomatiit.
10. Tugi-liikumissüsteemi haigused: Artriidid, osteokondroos, polüartriit, reumatism.
11. Traumatoloogia: Peaajupõrutus (traumajärgne rehabilitatsioon).

Kõrvalmõjud:

Kõrvalisi negatiivseid efekte mereriisi kasutamisel pole sajandite vältel märgatud...
Kuid insuliinist sõltuvad peaksid olema ettevaatlikud. Kunagi ei või ette teada, kui hästi seeneke on suutnud lahuses oleva suhkru ümber töödelda. Ka peaksid olema eriti ettevaatlikud kõrgenenud maohappelisusega või lahtiste mao- või kaksteistsõrmiku haavanditega inimesed. Nemad võiksid esialgu katsetada imeväikeste prooviportsudega – 10-15 ml korraga.


NB! Et valmistada kookosvee keefiiri (nimetatud samuti AIP toitumises) siis tuleb võtta kookose (parim on noore kookospähkli vesi) sees olevat vett ja mereriisi ning teha jook valmis sellega.

Kookosvee keefiiri retsept ( leitud siit):




Calorie count-ist leidsin veekeefiiri kalorsuse ka. Asub siin.





Info on kokku pandud artikitest see, see ja see)
Kustkohast nemad oma info on leidnud polnud kirjas :)

39 kommentaari:

  1. Kasulik asi, aga gaasi täis. Gaase mitte taluv inimene on valiku ees: kas kasutada kasulikku asja ja kannatada gaasivalude käes, või jätta kasulik asi kasutamata ja pääseda gaasivaludest ja jääda kasulikust asjast ilma :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis tuleks otsida põhjust miks üldse gaasivaalud on ja see põhjus likvideerida. :)

      Kustuta
  2. Ehk oskate öelda kust ma saaksin endale mereriisi soetada? Kas teie käest ei oleks võimalik seda saada ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, muidugi. Praegu on veel paar tahtjat ees aga see paljuneb üsna jõudsalt. Kuidas ma teiega ühendust saaksin, kui tekib jälle mereriisi mida jagada?

      Kustuta
    2. Võite helistada, tel.nr on 58517788. Jään ootama :)

      Kustuta
    3. Selge, panin kirja :) Kus te muidu asute? Kuhu seda mereriisi saata?

      Kustuta
    4. Elan Tartus. Ja nagu olen aru saanud , siis teie ka? :) Kunagi kasutasin ja jagasin ise teda nii, et omale jäi viimane 4 spl. täit riisi, mis miskipärast enam ei kasvanud ....nüüd teda mujalt otsides ja saades teda tuttavatvatelt sama info ja pisut edasi uurides, siis järeldasime, et suhkrus oli viga. Väga valge ja peenikene suhkur ei sobi...see ei sobi isegi moosi tegemiseks :(

      Kustuta
    5. Jah, ka mina elan Tartus. Ma tegelikult olen kasutanud seda kõige odavamat suhkrut. Mul õnneks riis praegu veel kasvab. Ja minu arust hakkas ta eriti jõudsalt kasvama siis kui paar lusikatäit seent oli kookosvee sees. Pärast, kui kookosvee keefir valmis oli loputasin puhta veega üle ja panin jälle tavalise suhkruvee ja rosinate sisse. Ma just hiljuti jagasin. Nii, et kui uuesti on kasvanud siis arvestan juba teiega ja võtan siis ühendust. Loodan, et te ei pea kaua ootama.

      Kustuta
  3. Tere, kas oleks võimalik teie käest riisi osta?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Osta ei saa. Ma annan niisama :) Sain selle ise tasuta ja miks ma siis teistmoodi peaks tegema? Kas asute ka Tartus? Paari päeva jooksul jagan ära.

      Kustuta
    2. Kas soovite siis mereriisi? Ma praegu just jagan laiali. Võtke ühendust 5058393.

      Kustuta
  4. Mina soovin, kas on veel alles ? Minu tel nr 56859289

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel ei ole veel niipalju juurde kasvanud. Alles just jagasin. Natuke tuleb oodata veel. Kas asute Tartus?

      Kustuta
    2. Tere, ei asu Tartus, aga kui paljuneb, siis äkki oleks võimalik postiga saata, maksan kõik kulud ise kinni :)

      Kustuta
  5. Viimane kord oli niiii palju soovijaid, kui sellest Facebooki grupis Rahvalik Ravitsemine juttu tuli. Seal siis andsin teada, et minul ka kodus kasvab. Andsin siis soovijaile teada, et nüüd jagan. Siis tahtsid vaid 2 inimest. Olin täitsa hädas oma juurdekasvanud mereriisi jagamisega. Ühtäkki ei tahtnud enam keegi. Siis mõtlesin küll vihaga, et osta eraldi kaanega topsikud, tee portsud valmis, otsi ise üles kes tahtis ja võta ühendust, kuuluta igal pool, et annan täiesti tasuta ära ja ikka keegi ei taha. No milleks kogu see vaev? Et enne viskan minema, kui selle kõigega nii palju vaeva on. Ma ei tea kas ma peale seda kõike enam viitsin pakkimise ja postitamisega vaeva näha :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere !Palun kui vöimalik meie sooviksime mereriisi vöiks ühendust vötta telefonil 58062536 Jääme huviga ootama !

      Kustuta
  6. No selge, ega ma sunnigi �� äkki leian siis kellegi teise, kes jagab.

    VastaKustuta
  7. Tere Kiisukeauh! Nii tore nimi :-) Kas Sul on hetkel jagada terakesi? Oleksin väga huvitatud!
    Palju tervitusi,
    Nele
    5049900
    Nele.tasane@gmail.com

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah lähipäevil on jälle jagada. Võtan Teiega ühendust.

      Kustuta
  8. Tere!
    Ka mina olen mereriisi terade otsingul. Paiknen küll Tallinnas ja olen veidi murelik, kas nad postiga saates ikka ellu jäävad, aga prooviksin küll, kui Teil ei ole liialt tülikas ühte portsu posti panna (Postikulu loomulikult tasun ise)
    Kontakt e-mail: riin@kultuur.edu.ee

    VastaKustuta
  9. Oskad äkki aidata, olen mõnda aega riisi kasutanud ja ka edasi jaganud soovijatele. Viimasel ajal aga riis enam ei "tööta" Värvus on ilus kristalne aga vesi ei "kääri" enam, mulle tekib ülivähe ja lõhn on hapukas ja vesi muutuks häguseks. Vahepeal juhtus see, et riisi oli natuke palju vee koguse kohta enne kui ära võtsin, kas see võis põhjustada mingit probleemi? Muus osas olen jälginud, et poleks metalli ega suhkruterasid, toasoe vesi...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm, ei oskagi nii vastata. Ega te pole rosinaid vahetanud? Mingi uue firma oma vms? Või äkki on suhkur vahetunud? Kuigi suhkur on suhkur, ma arvan. Ka minul on vahel läinud pisut sogaseks ja purgis on pinnale tekkinud selline valge vahutav kiht. No umbes nagu hapukurkidel tekib. Igal uuel korral loputan riisi korralikult ära ja panen jälle uude puhtaks pestud purki. Mul siiani töötab veel. Ptüi, ptüi, ptüi üle vasaku õla. Proovi riis korralikult puhtaks loputada sõelal ja pane uude "vette" käima. Kasuta kindlasti puhtaid rosinaid. Vaata, proovi mida ta edasi teeb. Kui ikka on tunda, et enam nii ei toimeta seal purgis, nagu vaja siis ... no siis tuleb lihtsalt uus hankida. Vast pole asi ikka nii hull ja hakkab uuesti tööle. Pane vast ehk pisut rohkem suhkrut kui eelmistel kordadel. Äkki on "riis" näljas?

      Kustuta
    2. Ma ei kasutagi rosinaid kui vett teen, ainult esimesel korral proovisin ja rohkem pole pannud. Jube tüütu oli neid riisi seest välja nokkida ja maitse on k ailma nendeta mõnus. Suhkrut pole vahetanud. Ainult puhkust tegin riisile paar päeva, lasin tal lihtsalt puhtas vees seista. Peale seda on natuke parem, vesi enam nii imelikult ei lõhna ja häguseks ei lähe. Aga ei kääri ka ja lihtsalt suhkruvesi. Mul on ka tunne et peaks uue riisi hankima kusagilt.
      Saad äkki ise mind aidata. Kirjutasin oma pärisnime alt, äkki saad mulle FB kaudu kirjutada kui sul on jagada?

      Kustuta
    3. Jah, loomulikult saan teile uue mereriisi anda.

      Kustuta
  10. Tere. Olen ka huvitatud mereriisist Kas Teil veel pakkuda? 5047644 annemai.sutt@gmail.com

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Asute Tartus? Praeguse külmaga on kahtlane kas ellu jääb. Seega pakiautomaadiga ei riski saata.

      Kustuta
  11. Tere,

    Väga huvitav postitus! Olen ka mereriisist võimalusel huvitatud. Paiknen enamasti Tartus, hetkel olen aga kohe välislähetusse minemas. Olen tagasi 6. aprillil. Minu kontaktmail jane.raamets@ttu.ee

    VastaKustuta
  12. Tere! Olen ka mereriisi-huviline ja elan Tartus. Kas hetkel on seda saada? Saan paari päeva pärast järele tulla. Minu kontakt on ave.kongo@gmail.com

    VastaKustuta
  13. Tere, kas ka hetkel võimalik mereriisi teie kaudu saada

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, varsti peaks jälle saama. Palun saatke oma tel. nr mulle maili peale, et saaksin teiega ühendust võtta. Minu maili aadress on edaeeden@gmail.com Olete ikka Tartust? Ma saatmisega praegu küll tegeleda ei tahaks.

      Kustuta
  14. Tere Eda! Küsimus selline, et mis sümptomid haigel mereriisil olla võivad, oskad sa öelda?
    Aitäh ja päikest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ses mõttes, et milline näeb surnud mereriis välja? Ma arvan, et siis kui ta enam haput jooki ei tee. Aga miks te arvate, et teie mereriis surnud on? Kas temaga juhtus midagi?

      Kustuta
  15. Tere!


    Kas Teie käest saaks osta mereriisi? :)
    Oleksin huvitatud :)
    kadriviil@gmail.com


    adri

    VastaKustuta
  16. Tere!

    Kas Teie käest oleks võimalik mereriisi saada?

    Heade soovidega

    Urmas

    VastaKustuta
  17. Ma kahjuks enam ei kasvata kodus mereriisi aga soovitan oma mereriisi soovist kirjutada mõnesse Facebooki gruppi. Neid on erinevad. Rahvalik ravitsemisega näiteks.

    VastaKustuta