Poes
kookospähkleid valides tuleks neid käes kergelt raputada ja
hoolikalt silmitseda. Osa pähkleid tunduvad käes kergemad ja seest
ei kosta loksumist – järelikult on mahl välja voolanud. Samuti
võiks vaadata, et koor oleks puhas ja pragudeta. Pragunenud või
osaliselt läbi saetud koorega kookospähklit on küll lihtsam avada,
kuid see läheb ka kiiremini hapuks ja hallitama.
- Kookose sees oleva joomiskõlbliku vedeliku kättesaamiseks on kõige lihtsamläheneda “näo poolt”. Pähkli ühes otsas on kolm tumedat laiku: kaks on sümmeetrilised ehk “silmad” ja kolmas veidi teistsuguse kujuga ehk “suu”. “Silmad” on sama kõvad kui pähklikoor, kuid suu on pehme ning sellest saab noa või muu terava otsaga esemega augu läbi uuristada ja mahla välja soristada. Tõsta lihtsalt kookospähkel auk allpool kruusi peale ja see niriseb ise kruusi.
Kui
vedelik haiseb vastikult ja maitseb hapult või hallituse järele,
võib kogu kupatuse minema visata, sest sisu ei kõlba süüa.
2.Kui
kogu vedelik on kookospähkli seest välja nirisenud võta
kookospähkel nii kätte, et „silmad“ on peopesas, võta
teise kätte suur kokanuga ja hakka noaseljaga kookospähklile
koputama, pöörates pähklit aeglaselt. Koputa kookospähklile ring
peale. Üldjuhul tuleb mõra sisse juba varem ja pole vajagi tervet
ringi täis koputada. Küpsemaid kookospähkleid saab kergelt nii
pooleks teha. Teine versioon on otsida üles “silmade” vahelt
algav joon ning koputada haamri või muu raske esemega mööda seda
ringi ümber kookospähkli ja pähkel vajub ise lahti.
Kui
aga juhtub, et see millegipärast ei anna tulemust (mitte nii
küpsete kookospähklite puhul) siis tuleb juba jõulisemaid
variante kasutada. Pane kookospähkel kõvale, kindlale alusele ja
löö haamriga kookospähklile mõned hoobid. Kookospähkli võib
mässida ka riidetükki või kilekotti ja siis lüüa vastu mõnd
kõva pinda.
3.Eemaldage
kookospähkli seest valge viljaliha. Mida küpsem on pähkel, seda
kergem on seda teha. Viljaliha kättesaamiseks sobib näiteks tugev
nuga. Suru nuga kookospähklikoore ja kookospähklisisu vahele. Nii
saab kookospähkli sisu kergelt kätte.
Kui
hoida pähklit enne umbes pool tundi sügavkülmas või 15–20
minutit kuumas ahjus, õnnestub see hõlpsamalt.
Kookospähkli
viljaliha kõlbab süüa värskelt, aga küpse kookospähkli riivitud
või purustatud viljalihast saab teha ka kookospiima. Kui kookospiim
seisma jätta, kerkib sellele nagu tavalisele piimale peale kiht
koort.
Kookospiimateost
järelejäänud massi saab ahjus madalal temperatuuril kuivatades
jahuks teha. Kui kuiv mass on veel liiga jämedateraline võib seda
kohviveskis peenemaks jahvatada.
Kookospähklist
saab teha ka ise kookoshelbeid (riivitud ja kuivatatud viljaliha).
Kui
aga juhtub, et see millegipärast ei anna tulemust (mitte nii
küpsete kookospähklite puhul) siis tuleb juba jõulisemaid
variante kasutada. Pane kookospähkel kõvale, kindlale alusele ja
löö haamriga kookospähklile mõned hoobid. Kookospähkli võib
mässida ka riidetükki või kilekotti ja siis lüüa vastu mõnd
kõva pinda.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar