teisipäev, 24. mai 2016

Kuidas avada kookospähklit lihtsalt ja kiirelt?



Poes kookospähkleid valides tuleks neid käes kergelt raputada ja hoolikalt silmitseda. Osa pähkleid tunduvad käes kergemad ja seest ei kosta loksumist – järelikult on mahl välja voolanud. Samuti võiks vaadata, et koor oleks puhas ja pragudeta. Pragunenud või osaliselt läbi saetud koorega kookospähklit on küll lihtsam avada, kuid see läheb ka kiiremini hapuks ja hallitama.


  1. Kookose sees oleva joomiskõlbliku vedeliku kättesaamiseks on kõige lihtsam
    läheneda “näo poolt”. Pähkli ühes otsas on kolm tumedat laiku: kaks on sümmeetrilised ehk “silmad” ja kolmas veidi teistsuguse kujuga ehk “suu”. “Silmad” on sama kõvad kui pähklikoor, kuid suu on pehme ning sellest saab noa või muu terava otsaga esemega augu läbi uuristada ja mahla välja soristada. Tõsta lihtsalt kookospähkel auk allpool kruusi peale ja see niriseb ise kruusi. 



Kui vedelik haiseb vastikult ja maitseb hapult või hallituse järele, võib kogu kupatuse minema visata, sest sisu ei kõlba süüa.
2.Kui kogu vedelik on kookospähkli seest välja nirisenud võta kookospähkel nii kätte, et „silmad“ on peopesas, võta teise kätte suur kokanuga ja hakka noaseljaga kookospähklile koputama, pöörates pähklit aeglaselt. Koputa kookospähklile ring peale. Üldjuhul tuleb mõra sisse juba varem ja pole vajagi tervet ringi täis koputada. Küpsemaid kookospähkleid saab kergelt nii pooleks teha. Teine versioon on otsida üles “silmade” vahelt algav joon ning koputada haamri või muu raske esemega mööda seda ringi ümber kookospähkli ja pähkel vajub ise lahti.
      Kui aga juhtub, et see millegipärast ei anna tulemust (mitte nii küpsete kookospähklite puhul) siis tuleb juba jõulisemaid variante kasutada. Pane kookospähkel kõvale, kindlale alusele ja löö haamriga kookospähklile mõned hoobid. Kookospähkli võib mässida ka riidetükki või kilekotti ja siis lüüa vastu mõnd kõva pinda.
3.Eemaldage kookospähkli seest valge viljaliha. Mida küpsem on pähkel, seda kergem on seda teha. Viljaliha kättesaamiseks sobib näiteks tugev nuga. Suru nuga kookospähklikoore ja kookospähklisisu vahele. Nii saab kookospähkli sisu kergelt kätte.
Kui hoida pähklit enne umbes pool tundi sügavkülmas või 15–20 minutit kuumas ahjus, õnnestub see hõlpsamalt.
Kookospähkli viljaliha kõlbab süüa värskelt, aga küpse kookospähkli riivitud või purustatud viljalihast saab teha ka kookospiima. Kui kookospiim seisma jätta, kerkib sellele nagu tavalisele piimale peale kiht koort.
Kookospiimateost järelejäänud massi saab ahjus madalal temperatuuril kuivatades jahuks teha. Kui kuiv mass on veel liiga jämedateraline võib seda kohviveskis peenemaks jahvatada.
Kookospähklist saab teha ka ise kookoshelbeid (riivitud ja kuivatatud viljaliha).

Kookospähkli säilitamine:
Avamata kookospähklit võib säilitada toatemperatuuril 2-4 kuud. Avatud pähklit võid hoida külmikus 1 nädala. Värske kookospiim- ja koor säilita kaetult külmikus.
Kookose maitse sobib eriti hästi kanaliharoogade ja mereandidega ning on ka klassikaline koostisosa toitvates smuutides.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar