teisipäev, 24. mai 2016

Kookospiimatarretis.



 Proovisin teha kookostarretist. Pisut marju peale ja väga tervislik ning mõnus magustoit ongi valmis.
Ka AIP toitumise ajal saab magustoite süüa :) Täiesti gluteenivaba, laktoosivaba ja suhkruvaba.

Koostis:
 18 g želatiini
 100 ml vett (želatiini paisutamiseks)
 250 ml kookospiima

Valmistamine:
 Pane želatiin veega paisuma. Želatiini pakil on küll kirjas, et želatiin tuleb lisada kuuma, mitte enam keevasse vedelikku samaaegselt hoolikalt segada kuni lahustumiseni aga minu soovitus oleks želatiin ikkagi enne kuskil anumas paisutada. On kindel, et želatiin korralikult lahustub ja ei jää tükke sisse.

 Paisutatud želatiin tähendab seda, et võetakse želatiini pulber ning kallatakse selle peale külm vesi. Lastakse seista umbes 10 minutit.

 Seejärel paisutatud želatiin kuumutakse vesivannil kuni lahustumiseni. Segada sulamise ajal, et kiirendada protsessi.

 Vesivannil tähendab seda, et võtad keeduanuma, kallad sinna sisse pisut vett. Eeltöödeldud želatiini paned väiksemasse kuumakindlasse anumasse. Näiteks väga mugav oleks kasutada šokolaadi sulatusnõud.


Šokolaadi sulatusnõu. Foto: netist.

 Segad senikaua kuni želatiin on sulanud, st et seal sees pole enam ühtegi tükki.

Želatiini sulatamine. Fotoseeria: netist.

 Lase pisut jahtuda ja nirista peenikese joana tarretatav segu sobiva suurusega kaussi valatud kookospiima hulka. Sega niristamise ajal kookospiima, et sulanud želatiinivedelik paremini seguneks.

 Vala segu magustoidukausikestesse. Jäta lauale jahtuma ja jahtununa tõsta külmkappi tarretuma.

 Serveerimiseks puista peale värskeid marju (maasikatükikesi, vaarikaid, mustikaid vms)
Kui kasutad sügavkülmutatud marju võta need sügavkülmast enne välja sulama. Suru need sulanult kahvliga katki ja tee „toormoosiks“ või lisa marjad tervena tarretisele.

 Minu kookosjogurtil on vaarikatükikesed. Ostsin kilepakendis sügavkülmutatud vaarikaid aga sellega oli vist keegi enne jalgpalli mänginud ja kotis oli vaid vaarika puru. Sellepärast on mõistlik sügavkülmutatud vaarikaid osta karbis. On kindel, et saad terved vaarikad mitte puru. Samas saab seda puru ju ka edukalt toiduvalmistamisel ära kasutada. Näiteks puistata kookostarretisele :)

Kookospiimatarretis vaarikatega. Foto: erakogu.

 Magustoit on tõesti mõnus. See ei vaja mingit lisasuhkrut, sest kookospiim on ka ju pisut magusa maitsega. Pisut hapukad vaarikad tasakaalustavad mahedat magusat kookospiimatarretise maitset imeliselt.

 Kui aga on harjutud ikka hästi magusaid magustoite sööma, see võib ju suhkrut lisada kookospiima sisse ja siis tarretatava segu lisamisel kõik korralikult läbi segada.

 Kes tavalist, rafineeritud suhkrut tarvitada ei taha see võib magustamiseks kasutada steviat, agaavisiirupit, kookospalmisuhkrut (sulab aeglasemalt!), vahtrasiirupit või mett.

                        Head tervislikku maiustamist! :)

PS! Kasutasin seekord selliseid tooteid. Värske endavalmistatud kookospiim oli just otsa saanud nii, et tuli leppida poe omaga. Eelista kookospiima osta tetrapakendis. Seal on enamasti minimaalselt lisaaineid sees. 

Kookoskreem ja želatiin. Foto: erakogu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar