Proovisin
teha kookostarretist. Pisut marju peale ja väga tervislik ning mõnus
magustoit ongi valmis.
Ka
AIP toitumise ajal saab magustoite süüa :) Täiesti gluteenivaba,
laktoosivaba ja suhkruvaba.
Koostis:
18
g želatiini
100
ml vett (želatiini paisutamiseks)
250
ml kookospiima
Valmistamine:
Pane
želatiin veega paisuma. Želatiini pakil on küll kirjas, et
želatiin tuleb lisada kuuma, mitte enam keevasse vedelikku
samaaegselt hoolikalt segada kuni lahustumiseni aga minu soovitus
oleks želatiin ikkagi enne kuskil anumas paisutada. On kindel, et
želatiin korralikult lahustub ja ei jää tükke sisse.
Paisutatud
želatiin tähendab seda, et võetakse želatiini pulber ning
kallatakse selle peale külm vesi. Lastakse seista umbes 10 minutit.
Seejärel
paisutatud želatiin kuumutakse vesivannil kuni lahustumiseni. Segada
sulamise ajal, et kiirendada protsessi.
Vesivannil
tähendab seda, et võtad keeduanuma, kallad sinna sisse pisut vett.
Eeltöödeldud želatiini paned väiksemasse kuumakindlasse anumasse.
Näiteks väga mugav oleks kasutada šokolaadi sulatusnõud.
Šokolaadi sulatusnõu. Foto: netist. |
Segad
senikaua kuni želatiin on sulanud, st et seal sees pole enam ühtegi
tükki.
Želatiini sulatamine. Fotoseeria: netist. |
Lase
pisut jahtuda ja nirista peenikese joana tarretatav segu sobiva
suurusega kaussi valatud kookospiima hulka. Sega niristamise ajal
kookospiima, et sulanud želatiinivedelik paremini seguneks.
Vala
segu magustoidukausikestesse. Jäta lauale jahtuma ja jahtununa tõsta
külmkappi tarretuma.
Serveerimiseks
puista peale värskeid marju (maasikatükikesi, vaarikaid, mustikaid
vms)
Kui
kasutad sügavkülmutatud marju võta need sügavkülmast enne välja
sulama. Suru need sulanult kahvliga katki ja tee „toormoosiks“
või lisa marjad tervena tarretisele.
Minu
kookosjogurtil on vaarikatükikesed. Ostsin kilepakendis
sügavkülmutatud vaarikaid aga sellega oli vist keegi enne jalgpalli
mänginud ja kotis oli vaid vaarika puru. Sellepärast on mõistlik
sügavkülmutatud vaarikaid osta karbis. On kindel, et saad terved
vaarikad mitte puru. Samas saab seda puru ju ka edukalt
toiduvalmistamisel ära kasutada. Näiteks puistata kookostarretisele
:)
Kookospiimatarretis vaarikatega. Foto: erakogu. |
Magustoit
on tõesti mõnus. See ei vaja mingit lisasuhkrut, sest kookospiim on
ka ju pisut magusa maitsega. Pisut hapukad vaarikad tasakaalustavad mahedat magusat kookospiimatarretise maitset imeliselt.
Kui aga on harjutud ikka hästi magusaid magustoite sööma, see võib ju
suhkrut lisada kookospiima sisse ja siis tarretatava segu lisamisel
kõik korralikult läbi segada.
Kes
tavalist, rafineeritud suhkrut tarvitada ei taha see võib
magustamiseks kasutada steviat, agaavisiirupit, kookospalmisuhkrut
(sulab aeglasemalt!), vahtrasiirupit või mett.
Head
tervislikku maiustamist! :)
PS!
Kasutasin seekord selliseid tooteid. Värske endavalmistatud
kookospiim oli just otsa saanud nii, et tuli leppida poe omaga.
Eelista kookospiima osta tetrapakendis. Seal on enamasti minimaalselt
lisaaineid sees.
Kookoskreem ja želatiin. Foto: erakogu. |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar