esmaspäev, 23. mai 2016

Appi, mida siis üldse süüa?! Järg postitusele AIP ehk Autoimmune Protocol.


 Nüüd hakkan siis lähemalt kirjutama mida AIP toitumise puhul süüa teha.

 Kui seda keelatud toitude nimekirja esimese pilguga vaadata siis jääd täiesti nõutuks. No mida ma siis üldse süüa võin? "Juhe jookseb kokku" ja kergesti võib tekkida mõte, et ahh sellist üliranget dieeti ma küll pidama ei hakka! 

 Aga kui nüüd pisut maha rahuneda ja rahulikult mõelda siis polegi see asi nii hull. Liha, kala, kana, mereannid on ju alles. Köögiviljad (va maavitsalised köögiviljad) on ju alles. 

 Peaaegu kõiki köögivilju võib süüa toorelt (teha toorsalateid, neitsiliivõli ja sidrunimahla kastmega, maitsestada himaalaja roosa soolaga), kuid kulinaarias on kasutusel hulgaliselt võtteid, kuidas köögivilju kuumtöödelda ja valmistada.

 Levinuimad võtted on aurutamine, keetmine, hautamine, praadimine, grillimine, vokkimine, frittimine.

 Köögiviljadest saab valmistada koos teiste toiduainetega  mitmesuguseid toite näiteks köögiviljasuppe (hakklihast tehtud frikadellidega, lihaga või kanalihaga), püreesuppe näiteks praetud peekonitükikestega. 

 Või teha köögiviljadest ühepajatoitu, köögiviljahautisi või ahjuvorme liha või hakklihaga. Võta aga nimekiri ette ja pane potti (kapsas, porgand, kaalikas, brokoli, lillkapsas jne) 

 Või teha köögiviljapüreesid ja kõrvale kookospiimaga hakklihakastet või lihakastet või hoopis hakklihast kotlette (maitsestatud hakklihast ahjus küpsetuspaberi peal küpsetatud või pannil praetud). 

 Võib osta hapukapsast ja süüa seda toorsalatina aga seda võib ju ka  ise pehmeks keeta ja tükikese searasvaga pisut toitvamaks tuunida. 

 Riivitud peeti on ka müügil. Seda võib süüa törtsukese õunaäädikaga mõne lihatoidu kõrvale. Ja tegelikult saab pisut retsepti mugandades peedist ka boršši teha. 

 Bataadist saab teha "friikaid" (retsept see) või krõpse. "Friikaid" saab ka teistest köögiviljadest.  Teha krõpse või "friikaid" ahjus. Kui googeldada siis leiab piisavalt ideid ja retsepte. Jälgi ainult, et ei kasuta keelatud toiduaineid! 

 Lillkapsast saab teha "riisi" (retsept see) või röstitud lillkapsast peekoniga (retsept see)

 Liha saab panna supi sisse, ühepajatoidu sisse või praadida või teha lihast ahjupraadi (bataadist "friikatega" ja hapukapsaga oleks see olnud päris korralik jõuluroog :D ). 

 Hakklihast saab hakklihakastet, frikadelle, köögivijasuppi hakklihaga, köögiviljahautist hakklihaga. Miks mitte ja puistata püreesupile peale praetud hakkliha? 

 Kala võib aurutada, praadida pannil või panna ahju. Maitsestada sidrunimahla ja soolaga. 

 Krevette võib puistata salatile või püreesupile. 

 Kanaliha valmistamise võimalusi on ka mitmeid. Fileed praadida salati kõrvale, kanakintse grillida või ahju panna. Samuti võib kanaliha ja kookospiimaga kastet teha. Kõrvale näiteks lillkapsa "riis" või bataadi "friikad".

 Magustoiduks võib kookospiimast teha vahukoort marjadele peale. Retsept siin. Või kookospiimast želatiiniga kookospiimatarretist. Samuti saab ju kookospiima ja marjadega smuutisid teha. 
Kookospiimast saab teha ka jogurtit ja keefiri. Näiteks jogurti starterit saab siit või siit. Kindlasti lisan mingi aja pärast siia ka need retseptid. 
Magustoiduks võib võtta ka puuvilja. 

 Soovituslikud päevased kogused:

 Puuviljad: 1-2 tk

 Kookospiim: kuni 250 ml

 Kookoshelbed: 100 g

 Kookosjahu: 2 sl


 Kindlasti on võimalusi veel ja ma pole sugugi kõiki kirja pannud. 

 Ja loomulikult hakkan siia ka AIP toitude retsepte lisama. 

Mõningaid retsepte ja ideid veel siit

 Kui googeldad leiab veel retsepte ja paljusid retsepte saab ka AIP toitumisele sobivaks teha. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar