neljapäev, 26. mai 2016

Kombucha ehk teeseenejook.



 AIP toitumises on soovitus tarvitada kombuchat (hapendatud toodete lahtris). Hakkasin uurima misasi see põneva nimega toiduaine üldse on.


 Tuleb välja, et see on teeseenejook, mida on juba ammusest ajast kasvatatud ka Eestis. Mäletan lapsena, et tädil oli kolmeliitrine purk pruunikat vedelikku laual ja selle sees ujus üks üsna inetu „pannkook“. Jook ise maitses aga palaval suvepäeval nii mõnusalt hapukalt ja värskendavalt. Et tal on ka väga kasulikke ja tervendavaid omadusi sain teada alles nüüd.  

Teeseen. Foto: netist.

 Teeseen on iidne imeravim, mis arvatakse pärinevat Hiinast. Sealt levis ta edasi teistesse riikidesse.
Kui seent 1913 aastal teaduslikult uurima hakati, selgus, et seene elutegevuse käigus tekkiv vedelik on ravitoimega ja seda saab kasutada meditsiinis, kuna sisaldab suurel hulgal antioksüdante ja antibiootikume. Kuna teeseenejook sisaldab immuunsüsteemi toetavaid aineid, on see suurepärane abimees siis, kui on vaja toetada ja tugevdada organismi kaitsevõimet.

 Hakkasin otsima, et ehk on tänapäeval ka veel kellelgi seda seent kodus kasvamas. Ja õnneks on neid praegugi, kes seda teeseenejooki tarvitavad ja kellel on kodus teeseen olemas. Mina sain oma teeseene lausa kooliõe käest. Poleks lootnudki, et nii ruttu ja suisa nii lähedalt omale teeseene koju viin :)

Minu teeseen. Foto: erakogu. 

 Kes endale ka teeseent tahavad need võiks küsida Facebooki grupist Rahvameditsiin ja teadmised. Selles ringkonnas on inimesi, kes seda kodus kasvatavad ja kelle käest võib teeseent saada. See levib käest kätte. Poest ega apteegist seda osta ei saa.

 Nüüd kasvatan ise ka teeseent kodus ja saan nautida seda mõnusalt hapukat ja tervisele nii kasulikku jooki :)

Noor teeseen. Foto: erakogu.

Miks teeseene jooki tarvitada?

 Seenetee on hapukas. Mida kauem seisnud, seda hapum. Pudelis, külmkapis seistes lisandub ja joogile 0,2-1 % alkoholi. Teeseen sisaldab hulganisti tervisele kasulikke elusorganisme, põhiliselt kasulikke pärmseeni ja äädikhappebaktereid. Veel sisaldab teeseenejook C, D, P ja B rühma vitamiine, orgaanilisi happeid (õunhape, piimhape, oblikhape, äädikhape jt) ning hulganisti ensüüme.

 See on looduslik antibiootikum (tal on antibakteriaalne toime), millest saab abi mitmete tõbede korral. Mõjub toniseerivalt kogu kehale ja tugevdab organismi. Seenejook mõjub hästi südamele ja liigestele, soodustab seedimist, reguleerib vere kolesteroolitaset, ergutab maksa ja sapi tööd. Kergelt lahtistava toimega ja uuriini eritust soodustav. Hea neerukivide korral. Leevendab reumat ja vähendab veresoonte lupjumist. Teeseent kasutatakse kõrge vererõhu, kolesterooli ja kõrgenenud veresuhkru vähendamisel. Teeseen vähendab väsimust, leevendab peavalu ja peapööritust. Taastab normaalse une. Normaliseerib mao happesust.

 Teeseene tegevus ja elukeskkond baseerub magustatud teel. Teeseen vajab tavaliselt 10 %-list suhkrulahust oma arenguks. Mõni paneb kokkuhoiuks 3 liitrisele purgile ainult paar lusikatäitsuhkrut, kuid siia tekib joogis hoopis vähem kasulikke toimeaineid. Mida magusam on tee, seda intensiivsemalt areneb ka seen. Parema maitse saamiseks kasutatakse seene arenguks mitte üksnes suhkruvett vaid ka eraldi valmis keedetud ja jahutatud taimeteed (must või roheline tee, piparmünt, meliss või mõnd teist meeldiva maitsega toidutaime).

 Seenele ei meeldi otsene päikesevalgus. Samuti ei tohi purgile kaant peale panna. Seen tahab ju ka hingata :)
Seen areneb purgi pealmises osas vedeliku peal ja hapendab jooki meeldiva maitseni 7-8 päeva jooksul.
Seene pealmine osa on limane ja sile. Alumises osas on lima vähem, see on rohkem reljeefsem ja seal leidub pärmitaolisi seenekesi. Heledam osa on pealmine pool, tumedam alumine pool.

 Seen paljuneb pidevalt ja tal tekivad uued kihid mis eralduvad üksteisest kergelt ja mida saab edasi jagamiseks kasutada.

 Selles seenes toimuvad tänu suhkrule pidevalt keerulised biokeemilised protsessid, kuni tekivadki organismile ravijõuga ühendid.

Kuidas teeseenejooki valmistada?

Suhkur ja must tee. Foto: erakogu.

Keeda valmis tee:
  • Vala 1 tl purustatud teelehti üle 1,5-2 liitri keeva veega.
  • Lase tõmmata 15-20 minutit, lase jahtuda toatemperatuurini ja kurna.
  • Vala tee hulka suhkur. Vähemalt 100 g 1 liitri tee kohta. Sega kuni suhkru lahustumiseni.
Vala magustatud tee purki.
Pane leige veega pestud teeseen purki tee peale.
Kata purk marliga, et õhk pääseks hästi juurde.
Hoia toatemperatuuril päikese eest kaitstud kohas. 

Teeseen purgis rätiku all. Foto: erakogu. 

 10-14 päeva pärast on vedelik täiesti ära käärinud ja seen on moodustunud uue kihi (kihid kasvavad pealepoole juurde. Pealmised kihid on heledamad, alumised ehk vanemad tumedamad) Neid võib nüüd abivajajatele edasi jagada (anna ikka nooremaid kihte). Eraldatud kihid hakkavad omakorda uusi kihte peale kasvatama.



 Jooki võib ka varem juba juua aga selles on veel vähe kasulikke toimeaineid. Teeseene raviomadused hakkavad ilmnema vähemalt nädalavanuses seenejoogis. Siis on vedelikku kogunenud eriline antibiootikum- medusiin ja see on saavutanud baktereid hävitava toime. 

Valmis teeseene jook. Foto: erakogu.

 Kui jook läheb lõpupoole liiga hapuks, võib vees lahustatud suhkrut juurde lisada. Või lisa suhkru asemel hoopis mett :) Mõned on soovitanud lisada ka tsipake meresoola. Meresoolal on homöopaatiline mõju ravimina, maitse – ja säilitusainena.

 Teeseenejooki võib maitsestada mõne maitsetaimega (meliss, piparmünt) või lisada marju (vaarikad, maasikad, mustad sõstrad, eriti hea on vaarika-mustsõstra lisand üheskoos). Võib lisada ka tükeldatud kuivatatud puuvilju ( õunu, aprikoose, rosinaid). Või lisada hoopis peeneks hakitud männi või kadakakasvusid (heledad osatipud). Või lisada puruks tambitud mustikaid või musti sõstraid, see hoiab mälu selge ja toimib loodusliku insuliinina. Väsimuse, uimasuse ja kõrge vererõhu vastu võiks valmistada seenejoogi, millele lisada küüslauku, rohkesti sidrunit ja mett. Niisugune jook on ka antiseptilise ehk põletikku alandava toimega.

 Valmis joogi võib pudelisse valada ja külmkappi panna.

Teeseene hooldus:

 Teeseen tuleb joogi valmides purgist välja võtta ja toatemperatuuril veega puhtaks pesta. Puhasta ka purk korralikult enne uue teevee purki valamist. Teeseene puhastamisel tuleb ära võtta vanad seenekihid, sest need ei ole terviseks ja muudavad tõmmise sogaseks.

NB!
  • Joo ainult läbipaistvat seenejooki – sogane ja liiga hapu tee toob kasu asemel ainult kahju.
  • Ettevaatlikud olgu need, kellel on mao ülihappesus või tundlikkus äädika suhtes (jooge algul prooviks pool klaasitäit).
  • Teeseenejooki ei soovitata juua raseduse ajal, küll aga võib sellega nahka määrida ja kurku kuristada.
  • Ravi puhul tarvita seeneteed alati 30-60 minutit enne sööki.
  • Tarvitage jooki mitte varem kui 10-14 päeva pärast. Siis on seen suhkru „ära söönud“ ja see ei sisalda enam nii palju suhkrut ja ei anna ka niipalju kaloreid.
  • Jook on riknenud ega kõlba juua vaid siis, kui pinnale tekib rohekas hallitus.
  • Seenetee on vastunäidustatud ainult madala vererõhu ja mao ülihappesuse korral!

Mille puhul ja kui palju?


Angiin, igemepõletik, külmetushaigus:
joo kuni 6 kl päevas alati enne sööki 5–6 päeva vanust teed (võib ka vanemat, kuid siis vähem), ravikuur kestab 3–5 päeva järjest
kurista kurku 4–6 korda päevas 8–10-päevase tõmmisega 3–5 päeva jooksul
Suu limaskesta põletiku korral loputada suud 8 päeva vanuse teeseenejoogiga 5-6 x päevas, samuti juua seda 2-4 klaasi.

Veresoonte lupjumine, liigesehaigused:
joo vähemalt 4 kl päevas 5 päeva vanust teed pikema aja jooksul
Kõrgvererõhktõbi, vere kõrge kolesteroolisisaldus:
joo 8–10 päevast teed 1 kl korraga 2–3 korda päevas pikema aja jooksul
Peavalu:
joo 6–8 päevast teed 1 kl korraga 3–4 korda päevas kuni 4 nädala jooksul
Seedehäired, jämesoolepõletik:
joo vähemalt 10 päevast teed 1 kl korraga 3–4 korda päevas 1 kuu jooksul; pea paar päeva vahet ja jätka
Ainevahetushäired:

  • Ainevahetuse korrastamiseks juua seenevett 2-3 klaasi päevas. Teeseenejooki soovitatakse juua tühja kõhuga 15 minutit enne sööki, pärast lõunat ja õhtul enne magamaminekut.

Nahahaigused (ka vistrikuline rasune näonahk, seenhaigused):
leota 10–12 päevases teejoogis marlist salvrätt ja pane haigele kohale 20–30 minutiks; vaheta salvrätti, protseduur võiks kokku kesta 3–4 tundi päevas
suus oleva seenhaiguse korral tuleb kuristada teejoogiga vähemalt 6 korda päevas.
Teseenevedelikuga niisutatud marlilappe ja tampoone on edukalt kasutatud mädaste haavade ja haavandite ravimiseks.
Küüneseen:
pane ööseks küünele tükike teeseent, sile pind ülespoole, kata kilega, seo kinni ja jäta peale terveks päevaks (4 päeva ära pese küüsi), protseduuri korrata pidevalt. Ka võib liiga hapuks läinud teeseenejoogiga jalgu pesta.
Juuste tugevdamiseks ja kõõma eemaldamiseks:
  • tupsuta peanahka 6-8 nädalat iga päev

Abiks söögitegemisel:
Seenejoogist võib teha huvitava maitsega karastusjooke, lisades sidrunit või mõnda meelepärast mahla, kuid see on maitsev ka niisama.
Võib valmistada ka heamaitselise äädika, milleks peab teeseenejook seisma vähemalt 2 kuud. Seejärel kurna läbi mitmekordse marli ja kuumuta aeglasel tulel umbes 1 tund, kurna veel kord ja jahuta. Võib lisada ka sidrunit, nii saab imepärase äädika toitude maitsestamiseks. Liig hapuks läinud seenejooki võib kasutada liha marineerimiseks (hoida teejoogis umbes 2 tundi)
Seenejoogiga saab maitsestada ka toorsalateid ja õlikastmeid.
Kombucha ehk teeseene kalorsuse leiab siit:



Inglismaa üleriigilise kombucha võrgustiku aluspanijate Alick ja Mari Bartholomew raamatu „Kombucha Tea“ ning Piret Kõima andmetel on kodupruulijate enamlevinud vead järgnevad (kirja pannud Liisa Kaasik):

Emaseenele antakse kas liiga tulist, maitseainetega rikutud või sobimatu magustajaga magustatud teed. Sobiv on toatemperatuuril puhas, ilma maitsestamata must, valge või roheline tee. Teeseen armastab kõige enam valget suhkrut, mille ta fermenteerumise lõpuks ära tarbib. Mesi, erinevad siirupid ja pulbrid ei ole magustajatena sobivad.
Emaseen jäetakse kuivale. Emaseen peab alati olema fermenteerunud joogi sees, ka sellel ajal kui ta näiteks purgi pesemise ajaks korra välja tõstad.
Emaseent pestakse.
Pesemine eemaldab seenelt pärmibakterite koosluse ning vaesestab seeläbi joogi toimeaineid.
Purk jäetakse katmata või suletakse kaanega.
Kombucha tuleb pruulimise käigus katta marli või muu hingava puhta riidega, et vältida tolmu ja putukate lendamist seenele. (Minu katmata teeseene purgis näiteks jalutas ükskord ämblik!). Õhku mitteläbilaskvat kaant ei tohi aga purgile panna.
Emaseenega tee sisse pannakse maitseaineid või puuvilju. See tegevus võib emaseene kooslust saastada ja seen võib hakata hallitama.
Ei peeta kinni puhtusenõuetest.
Käed, kasutatavad nõud, sõel jt vahendid peavad olema täiesti puhtad, rasvavabad ja kuivatatud.
Teeseen jäetakse liiga külma või liiga kuuma (nt aknale päikese kätte) Teeseen on tundlik järskudele temperatuuri kõikumistele, ta armastab ühtlast sooja vahemikus 23-30 kraadi. Liigne kuum ja liigne jahedus mõjuvad emaseenele saatuslikult.
Puhas vesi. Täiuslik oleks kasutada looduslikku allikavett, enamasti sobib ka kraanivesi. Mõned veepuhastusseadmed võivad vee kombucha jaoks talumatult „surnuks“ muuta ja teeseen võib hukkuda.


 PS! Loe ka minu teist postitust kombusha kohta: Veel kombuchast. Sealt leiad muuhulgas ka retsepte, kuidas kombuchat kasutada.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar