Eilsest algas puhkus ja nüüd on aega kirjutada neist teemadest, mis ajapuuduse tõttu on oma aega ootama pidanud.
Alustan gluteenivabade jahude teemaga. Edasi tuleb postitus gluteenivabade jahudega küpsetamise kohta, et ka nendega tehes küpsetised õnnestuksid. Kolmandaks on plaan kirjutada kodus ise kokkusegatavatest universaalsetest gluteenivabadest jahusegudest, gluteenivabast muretaignast, gluteenivabast biskviitaignast, gluteenivabast pärmitaignast jne. Lisan mõned põhiretseptid. Hea kerge kohe siit sobiv taigen üles leida ja oma lemmikküpsetise retsept gluteenivabaks muuta.
Ja nüüd siis gluteenivabadest jahudest:
Gluteenivaba universaalne jahu.
Poes on müügil ka juba valmis segatud gluteenivabasid jahusid. Väga hea valik erinevaid gluteenivabu jahusid on Vianaturale poes (siin). Samuti on lai valik ka Bio4you e-poes (siin). Eksootilisemaid jahusid leiab Lolagreen poest (siin).
Prismas on näiteks müügil Semper Fin Mix jahusegu 500 g (siin)
Mahekaup e-poes on müügil gluteenivaba jahusegu saia küpsetamiseks 800 g (siin).
Pärmitaigna baasretsept: 400 g jahusegu, 1 pakk kuivpärmi, 1 tl suhkrut või mett, 1 tl soola, 50 g võid, 1 muna, 325 ml vett. Sega jahusegu pärmi, suhkru ja soolaga.
Koostisosad:
maisitärklis,
riisijahu, kartulijahu, modifitseeritud kartulitärklis, suhkur,
paksendajad (guarkummi, hüdroksüpropüülmetüültselluloos,
naatriumalginaat, pektiin), kergitusained
(glükoondeltalaktoon,naatriumvesinikkar bonaad), mineraaltoitaine
(raud), vitamiinid (tiamiin, riboflaviin, niatsiin, B6, foolhape)
Allergeenid:
sisaldab: mais ja maisit valmistatud tooted
Päritolumaa:
Rootsi
Semper Fin Mix gluteenivaba jahusegu. Pilt: netist. |
Saksamaa
Tsöliaakia Liidu tunnustusega jahusegu sobib pannkookide, vahvlite,
klimpide ning saiakeste valmistamiseks.
Koostis:
maisitärklis*,
täistera riisijahu*, täistera hirsijahu*, paksendaja: guarkummi*
*kontrollitud
mahepõllumajandusest
Pärmitaigna baasretsept: 400 g jahusegu, 1 pakk kuivpärmi, 1 tl suhkrut või mett, 1 tl soola, 50 g võid, 1 muna, 325 ml vett. Sega jahusegu pärmi, suhkru ja soolaga.
Lisa
või, muna ja vesi ning sega käsimiksri taignasegamisotsikuga 5
minutit, kuni moodustub ühtlane tainas. Lase kerkida 20 minutit.
Valmistatud
Saksamaal.
Gluteenivaba jahusegu saia küpsetamiseks. Pilt: netist. |
Suuremates toidupoodides on müügil näiteks Schär
Mix It Universal jahu 500 g
Tegu
on jahuga, mis sobib nii saia, saiakeste ja pizza valmistamiseks kui
ka kookide ja küpsiste valmistamiseks.
Koostis: riisijahu, kartulitärklis, suhkur, paksendaja: hüdroksüpropüülmeüültselluloos, jaanileivapuujahu; sool, emulgaator: rasvhapete mono - ja diglütseriidid.
Võib sisaldada soja jääke. Laktoosivaba.
Schär Mix It! Universal jahusegu. Pilt: netist. |
S
Riisijahu.
Riisijahu
jahvatatakse riisiteradest. Riisijahu on peene tekstuuriga ja
meeldiva, kergelt magusa maitsega.
Eestis
on saadaval peamiselt valget ja täisterariisijahu (ingl k brown
rice flour). Täisterariisijahu
toodetakse riisist esimesena, valge riisijahu aga pärast riisitera
kestade eemaldamist. Seetõttu on täisterariisijahu võrreldes
valgega toitaine – ja kiudainerikkam.
Magus/kleepuv
riisijahu on tehtud ümarateralisest kleepuvast riisist ja on
koostiselt sarnane pigem tärklisega.
Riisijahu
sobib kasutada väga paljudes toitudes, seega on see üks
peamisi jahusid, mis gluteenivaba dieedi järgijatel võiks kindlasti
kapis olemas olla.
Riisijahu
sobib kasutada iseseisvalt või kombineerituna teiste jahude ja
tärklistega, kastmete paksendamiseks, pannkookide valmistamisks jne.
Tervislikumate küpsetiste valmistamiseks soovitame eelistada
täistera või pooltäistera riisijahu.
NB!
Riisijahu jätkab endasse vedeliku imamist ka küpsetamise ajal,
seetõttu vajab küpsetis rohkem vedelikku. Kui retseptis riisijahuga
liialdada, siis kipuvad küpsetised järgmisel päeval olema liiga
kuivad ja laiali pudisema.
Veski Mati Riisijahu. Pilt: netist. |
Tärkliserohke kleepuv/magus riisijahu. Pilt: Umami lehelt. |
Pooltäistera riisijahu. Pilt: Vinaturale lehelt. |
Täistera riisijahu. Pilt: Looduspere lehelt. |
Pruuni ja valge riisi segu jahu. Pilt: Organics lehelt. |
Orgaaniline pruuni riisi jahu: Pilt: iHerb lehelt. |
Tatrajahu.
Tatrajahu on mõnusalt täidlase, peaaegu rustikaalse maitsega, iseloomuliku kergelt hapuka ja pähklise maitsega, hallikas ja mustraträpsuline.
Kuigi
mitmetes küpsetistes, mille puhul gluteen ja taigna kerkimine ei ole
oluline (nt vahvlid ja pannkoogid), piisab ainult tatrajahust, tasub
küpsetise struktuuri parandamiseks kasutada seda koos teiste
jahudega või lisada rohkem mune, et tainas paremini koos hoiaks ja
kerkiks.
Tatrajahu
sobib hästi kikerherne – ja kinoajahuga, samuti lina – ja
maisijahuga. Paari teelusikatäie kartulitärklise või kergitusaine
(sooda, küpsetuspulber) lisamine annab samuti õhulisema tekstuuri.
Tatrajahu
sobib ideaalselt kokku puuviljade ja šokolaadiga, samuti pähklitega.
Tatrajahu sobib samuti sügiseste aedviljadega, banaani, pohlade,
seentega.
Vastavalt
maitse-eelistustele võib kasutada tatrajahu kas iseseisvalt või
vähehaavalt jahusegudesse lisades.
Väga
maitsvad on tatrajahust pannkoogid ning pirukapõhjad. Röstimata
tatrast jahu on peenema struktuuriga ja vähem töödeldud, seega
sisaldab rohkem toitaineid.
Veski Mati Tatrajahu. Pilt: netist. |
Mahe toortatrajahu. Pilt: netist. |
Maisijahu.
Maisijahu on kollane peen või sõre jahu, mis jahvatatakse maistuumadest. Maisijahul meeldivalt magusapoolne maitse. Maisijahu on lausa üllatavalt mõnusa struktuuriga. Kui maisijahu kasutada iseseisvalt, võib tulemus jääda veidi liiga tummine ja raske. Segage 10 % maisijahu riisijahu või gluteenivaba jahusegu hulka. Maisijahu paisub vähe.
Pidage meeles, et maisijahu, maisitärklis ja maisimanna ei ole sünonüümid. Maisijahu, maisimanna ning polenta erinevad peamiselt jahvatuse astme poolest.
Maisitärklis
on sarnane kartulitärklisele ja sobib hästi kastmete paksendamiseks
ning gluteenivabade küpsetiste sidumiseks.
NB! Maisijahu ei ole kindlasti mitte sama kui maisitärklis, sest on hoopis teistsuguse struktuuriga.
NB! Maisijahu ei ole kindlasti mitte sama kui maisitärklis, sest on hoopis teistsuguse struktuuriga.
Veski Mati maisijahu. Pilt: netist. |
Maisijahu. Pilt: Vianaturale lehelt. |
Maisimanna
ehk polenta.
Maisimannat
kasutatakse küpsetistes võrdlemisi vähe, kuna see on väga
suureteraline (nagu ka tavaline manna). Seda võib lisada
kohupiimakookidele või valmistada polentakooke.
Maisimanna
vajab paisumiseks võrdlemisi palju vedelikku ning pikemat
küpsemisaega.
Kati maisimanna. Pilt:netist. |
Primeal maisimanna polenta. Pilt: Vianaturale lehelt. |
Hirsijahu.
Hirsijahu on õrnkollase värvusega ning selle kasutamine küpsetistes on küllaltki uus trend. Hirsijahu annab küpsetistele meeldivalt õhulise ja kerge tekstuuri. Samas tuleb hirsijahu küpsetistes kasutada ettevaatlikult, kuna liigne hirsijahu võib lisada kookidele kergelt mõrkja alatooni. Hirsijahu on väga hea saia- ning leivaretseptides kombineerituna riisijahu ning tärklisega.
Hirsijahu on õrnkollase värvusega ning selle kasutamine küpsetistes on küllaltki uus trend. Hirsijahu annab küpsetistele meeldivalt õhulise ja kerge tekstuuri. Samas tuleb hirsijahu küpsetistes kasutada ettevaatlikult, kuna liigne hirsijahu võib lisada kookidele kergelt mõrkja alatooni. Hirsijahu on väga hea saia- ning leivaretseptides kombineerituna riisijahu ning tärklisega.
Parema
säilivuse nimel hoia hirsijahu peale avamist külmikus.
Täistera hirsijahu. Pilt: Looduspere lehelt. |
Nonna hirsijahu. Pilt: Nonna lehelt. |
Sorgojahu.
Sorgo
on hirsiline ja sorgojahul öeldakse olevat kõige sarnasem tekstuur
ja maitse nisujahuga.
Seda
jahu saab edukalt kasutada kõikides gluteenivabades küpsetistes.
Sorgojahu. Pilt: Vianaturale lehelt. |
Teffjahu.
Teff
ehk abesiinia lembehein on üks hirsi alamliike. Kuna sellel jahul on
omadus siduda küpsetistes koostisosasid nii, nagu oleks tegemist
gluteeniga, siis sobib see kõikidesse gluteenivabadesse
küpsetistesse. Ainuke asi, millega peab arvestama seda jahu
kasutades, on hallikas värvus.
Teff jahu. Pilt: Bio4you lehelt. |
Teff jahu. Pilt: Piprapood lehelt. |
Gluteenivaba
kaerajahu.
Kaerajahu
on üks meie lemmikuid jahusid ja selle maitse on kõigile hästi
tuttav. Puhas kaer on gluteenivaba. Kahjuks aga enamik kaera
kasvatatakse ja töödeldakse koos teiste teraviljadega, mis
sisaldavad ka gluteeni. Seega tuleks kindluse mõttes, et teie
toidulauale ei satu gluteeni, kasutada vaid erimärgistusega
kaerahelbeid ja – jahu.
Kaerajahu
sobib nii küpsiste tegemiseks, kui ka saia sisse.
Provena gluteenivaba täistera kaerajahu. Pilt: Vianaturale lehelt. |
Kikerhernejahu.
Kikerherne jahu ehk gram jahu on tervlislik gluteenivaba taimse valgu allikas. Seda kasutatakse kotletitainas, fritüürimisel, küpsetistes ja dessertides. Kikerherne jahu on eriti levinud India köögis. Kui segada kokku võrdsetes osades vett ja kikerherne jahu, võib saadud segu kasutada retseptides muna taimse aseainena.
Kikerherne jahu. Pilt: Selveri lehelt. |
Kikerhernejahu: Piprapood lehelt. |
Oajahu.
Erinevatest
ubadest-läätsedest võid ise jahu jahvatada.
Kui
hakkad nende jahudega eksperimenteerima, siis kasuta alguses
väikeseid koguseid.
Oajahu. Pilt: Lolagreen lehelt. |
Kookosjahu.
Kookosjahu
on magus ja kiudainerikas ning imab väga hästi vedelikku. Seetõttu
tasub olla ettevaatlik, kui asendad mõnda muud jahu kookosjahuga.
Kookosjahu
sobib hästi vedelatesse taignatesse, kus on mune, sest munad annavad
lisavedelikku.
Eriti
hästi sobib kookosjahu šokolaadikookidesse.
ECO kookosjahu. Pilt: LCHF poest. |
Kookosjahu. Pilt: Lesscarbs lehelt. |
Mandlijahu.
Mandel
on hariliku mandlipuu luuseemne tuum, milles on palju valku ja
looduslikke monoküllasumata rasvhappeid. Mandlijahus sisalduv rasv
asendab suurepäraselt nisujahus leiduva gluteeni elastsust, kuigi
päris sarnast tekstuuri küpsetis selle jahuga ei saavuta. See-eest
annab rasv niiskust, nii et tulemuseks on tihke küpsetis.
Mandlijahuga
saab asendada tavalist jahu näiteks šokolaadikookides, kuid
krõbedate küpsiste puhul asendus eriti hea ei ole. Tänu
rasvasisaldusele saab retseptist välja võtta piimatooted ja munad,
asendades need näiteks kookosõli ja kookospiimaga. Küpsetis hoiab
ka ilma muna ja teiste jahude lisamiseta kuju, kuigi seda võib
veelgi parema tulemuse saamiseks segada kartulitärklise või
kookosjahuga, samuti igasuguste teiste jahudega. Mandlijahu saab
kasutada ka paneeringus.
Mandlijahuga
küpsetamisel tuleb arvestada madalama temperatuuriga, et küpsetis
ei kõrbeks. Samuti tuleb kindlasti kasutada küpsetuspaberit või
silikoonist vorme, sest muidu kipuvad sellest jahust küpsetised
vormi külge kinni jääma.
Mandlijahu
jahvatatakse enamasti blanseeritud mandlitest, mille kest on
eemaldatud, mistõttu jahu konsistents on kerge ja kohev ning
küpsetised tulevad pehmemad.
Mandlijahu
saab kodus jahvatada kas tervetest mandlitest kohviveskis või
mandlilaastudest köögikombainis. Terveid mandleid ei anna üldjuhul
köögikombainis piisavalt peeneks jahvatada, kuna need muutuvad enne
õliseks massiks. Selle vastu aitab natukese suhkru või mõne jahu
lisamine (100 g kohta 1-2 spl suhkrut või jahu) – sel juhul saab
ka tervetest mandlitest köögikombainis üsna peene jahvatuse.
Estast puhastamiseks on hea mandleid blanšeerida ehk valada üle
tulise veega ja panna seejärel kohe jääkülma vette. Pärast seda
tuleb kest mandlit näpu vahel pigistades hõlpsasti ära.
Hoida
tasuks mandlijahu külmkapis võimalikult pimedas nurgas, kuna
valguse ja õhu tõttu rääsuvad õrnad rasvhapped kiiresti ja jahu
ei ole enam värske. Külmas säilib mandlijahu ligi pool aastat. Kui
tegemist on suure koguse jahuga, tasuks lahtivõetud pakk hoopis
sügavkülma panna.
Mandlijahu. Pilt: Piprapood lehelt. |
Mandlijahu. Pilt: Lesscarbs lehelt. |
Sarapuupähklijahu.
Sarapuupähklijahu
on väga valgu - ja kiudainerikas ning lisab küpsetiselr magusat
pähklist maitset. Jahu on võimalik ise valmistada kooritud
sarapuupähklite jahvatamise teel.
NB! Umami poes on müügil kreeka pähkli jahu, pistaatsia pähkli jahu, mandlijahu ja sarapuupähkli jahu. Kõik jahud on õlivabad! (siin)
Meira Sarapuupähklijahu. Pilt: LCHF poest. |
Õlivaba sarapuupähklijahu. Pilt: Kaubamaja lehelt. |
NB! Umami poes on müügil kreeka pähkli jahu, pistaatsia pähkli jahu, mandlijahu ja sarapuupähkli jahu. Kõik jahud on õlivabad! (siin)
Amarandi – ehk rebaseheinajahu.
Amarandijahu
on jahvatatud Lõuna-Ameerikas kasvava amaranditaime seemnetest.
Amarant on väga toitainerikas täisterajahu ja tal on veidi tugevam
maitse.
Amarandijahu
on hea kasutada pannkookide või ka soolaste lahtiste pirukate
tegemisel.
Rääsumise
vältimiseks säilita seda külmkapis.
Amarandijahu. Pilt: Vitateka lehelt. |
Amarandijahu. Pilt: Veggo lehelt. |
Kinoajahu.
Pähklise
ja veidi kibedapoolse maitsega kinoajahu on jahvatatud kinoast ehk
tšiili hanemaltsast, mis kasvab Lõuna-Ameerikas. Samas on jahu väga
proteiinirikas ja muudab gluteenivabade küpsetiste struktuuri
tihedamaks.
Kinoajahu
sobib väikeses osakaalus lisatuna kokku teiste gluteenivabade
jahudega: täisteraküpsetistes, pannkookides ja soolastes
küpsetistes.
Kinoajahu. Pilt: Vianaturale lehelt. |
Kastanijahu.
Kastanid
on väikese rasvasisaldusega pähklid, mis sisaldavad rikkalikult
mineraalaineid ja vitamiine.
Pofiber ehk kartulikiud.
Süsivesikuvaene
kartulikiud, mida saab kasutada riivsaia asemel paneerimisel ja
lihapallides ning kohevuse andjana LCHF-kuklites! Gluteenivaba.
Kuna
Pofiber on peene konsistentsi ja neutraalse maitsega, ilma lõhna ja
värvita, saab seda kasutada ka saiades ja kuklites. Lisaks sobib see
hästi kasutamiseks riivsaia asemel paneerimisel ja lihapallides.
Spetsiifilise tootmismeetodi abil, milles ei kasutata keemilisi
aineid, puhastatakse kartul tärklisest ja kuivatatakse tema
viljaliha, mis seejärel peeneks pulbriks – pofiberiks –
jahvatatakse.Meil Eestis on enamasti müügil Semper Pofiber ehk kartulikiud. Seda saab osta suurematest toidukauplustest ja LCHF e-poest.
Semper Pofiber ehk kartulikiud. Pilt: netist. |
Ube
(lilla vesijamsi) jahu.
Ube
(lilla vesijamsi) jahu 115 g.
Tervislik
gluteenivaba jahu erklillast jamsist, millega saab valmistada
värvilisi kooke ja desserte. Eriti levinud Filipiinide köögis.
Maitselt õrnalt magus, vanilli ja pähkleid meenutav. Ube jams
sisaldab ohtralt antioksüdante ning A-, C- ja E-vitamiine. Kasuta
biskviidi küpsetamisel, jäätise valmistamisel, küpsistes,
kreemides jne.
Kasutamiseks
tuleb kuivatatud ube jahu esmalt rehüdreerida.
Selleks sega jahu veega ja keeda kuni saad ühtlase püree. Keeda,
kuni saad soovitud paksusega püree. Maitsesta soovi korral suhkru
vms. Sega jäätisesse, koogitainasse, kreemi, kondenspiima või
vahukoore sisse.
Koostis:
ube jams
Osta saab Umami poest (siit).
Ube (lilla vesijamsi) jahu. Pilt: Umami lehelt. |
Gluteenita
tärklised.
Tapiokk
ehk maniokitärklis.
Tapiokk
ehk maniokitärklis on
manioki mugulatest valmistatav teratärklis. Maniokk on kartuli ja
bataadi järel maailmas tähtsuselt kolmas mugulvili. Mugulate maitse
järgi eristatakse mõru ja magusat maniokki. Maniokimugulad on pealt
kaetud korgikihiga, tärkliserikas sisu on valkjas. Mugulates leidub
mürgist sinihapet, seepärast tarvitatakse neid peamiselt keedetult.
Tööstuslikult eelistatakse kasvatada magusat maniokki, kuna see on
tärkliserikkam ja sinihapet sisaldab ainult koor. Mugulatest
valmistatakse jahu (nn Brasiilia aroruuti) ning teratärklist
(tapiokki).
Tapiokitärklist
müüakse pärlikeste, helveste, pulgakeste ja jahuna. Jahu on
äärmiselt pehme ja kannatab suurepäraselt sügavkülmutamist, ei
lase küpsetistel laiali pudiseda ega mureneda ja annab ilusa heleda
värvi. Miinuseks on toitainete vaegus ja suur kalorisisaldus.
Toiteväärtuselt jääb see alla isegi töödeldud nisujahule.
Tugeva maitsega, kuid sellega on hea paksendada kastmeid, suppe,
magusroogi ja küpsetisi, sest tärklis omandab selle toidu maitse,
kuhu seda lisatakse.
Tapiokitärklist
on hea segada tärklist vajavas küpsetises tapiokki lisaks mõne
teise tärklisega, sest võrreldes kartuli – ja maisitärklisega
muudab tapiokk küpsetised kõvemaks ja krõbedamaks, aga samas annab
küpsedes juurde ilusat kuldset värvi.
Osta saab seda Umami poest (siit).
Osta saab seda Umami poest (siit).
Tapioki tärklis. Pilt: Umami lehelt. |
Cassava
jahu (Lafun).
Cassava
taim
on Lõuna-Ameerika, Aasia ja Aafrika inimeste põhitoiduks. Taimel on
juur (tuntud ka kui yuca või
maniokk), mis on tärklisene, kõrge süsivesikusisaldusega mugul –
sarnaneb jamsile, tarole, jahubanaanile ja kartulile. Cassava
on
gluteeni-, teravilja- ja pähklivaba ning paleosõbralik.
Cassava jahu tehakse juurest, mis kooritakse, kuivatatakse ja jahvatatakse. Seetõttu sisaldab see rohkem kiudaineid.
Cassava jahu tehakse juurest, mis kooritakse, kuivatatakse ja jahvatatakse. Seetõttu sisaldab see rohkem kiudaineid.
Cassava jahu (Lafun). Pilt: Lolagreen lehelt. |
Aroruut.
Aroruut
on
mitme troopilise ja lähistroopilise taime (maranta, kurkumi, kanna,
manioki) juuremugulaist saadav kergesti seeditav toitainerikas
gluteenitu toidutärklis ning seetõttu seob see hästi vedelikku.
Aroruutu
on hea kasutada puuviljapirukate täidiste paksendamisel. Kasutatakse
selgete kastmete ja suppide paksendamiseks.
Aroruut tärklis. Pilt: Bioshop lehelt. |
Saago.
Saago
on
Vaikse ookeani edelaosa saartel kasvava saagopalmi tüvesäsist
valmistatud tärklis.
Saagojahu
tarvitatakse leiva, pudru, pirukatäidise ja supi valmistamiseks.
Vaikse ookeani edelaosa saartel on saago põhitoite. Saagotangud,
granuleeritud tärklis, on mujalgi tuntud toiduaine, seda
valmistatakse niiske tärklise graanulite pealispinda kliisterjaks
(poolläbipaistvaks) kuumutades ja seejärel kuivatades.
Leidsin seda müügil vaid Amazonis (siin).
Saago jahu. Pilt: netist. |
Kartulitärklis.
Kartulitärklist
saadakse kartulimugulatest.
Selleks,
et kasutatav jahusegu oleks võimalikult lähedane nisujahu
küpsetamisomadustele, tuleks kartulitärklist kombineerida mõnede
teiste valgurikkamate gluteenivabade jahudega. Kasutatakse
paksendajana kissellides, suppides, kastmetes ning tainastes
paksendajana ning marjapirukates marjamahla sidumiseks. Enne
kissellile või kastmele lisamist tuleb kartulitärklis segada külma
vee või mahlaga. Kartulitärklist ei tohiks liigselt kuumutada, sest
siis kissell või kaste muutub uuesti vedelaks.
Helmi
kartulitärklisegraanuleid (pallid,
tangud, pärlid) on valmistatud esmaklassilisest kartulitärklisest
ja siirupist. Kasutatakse putrude, kissellide, lameleibade
valmistamisel.
Kartulitärklis. Pilt: Selveri lehelt. |
Kartulitärklis. Pilt: netist. |
Maisitärklis.
Maisitärklis
on maitsetu, peen ja valget värvi. Maisitärklis saadakse
maisituumas olevast tärklisest ja on eriti hea munavalgevahust
kookide (nt Pavlova, beseerull) valmistamiseks, samuti tsitruselistes
kreemides, juustu – ja šokolaadi kookides.
Erinevalt
kartulitärklisest talub maisitärklis ka keetmist, seega sobib
suurepäraselt igasuguste (sh ka piimaga tehtud) pudingute,
kissellide, kastmete ja kreemide paksendamiseks. Väga hea on
maisitärklis näiteks vanillikastme ja – kreemi sees.
Maisitärklist
kasutatakse suppide, tainaste, kastmete ja kissellide paksendajana.
Vedelate toitude puhul segage tärklis kõigepealt külma veega (või
muu vedelikuga). Paksendamiseks vajab paariminutilist kuumutamist.
Enne
tainasse lisamist tuleb see segada kokku teiste kuivainetega.
Maisitärklist
tuleb arvestada veidi rohkem kui kartulitärklist (vahekorras 1,5:1).
Ruf maisitärklis. Pilt: Selveri lehelt. |
Sidusained gluteenivabadele küpsetistele.
Guarkummi.
E412
(stabilisaator). Guarkummi on guaaraoapõõsa seemnetest tehtud
paksendaja, parandab gluteenivabade küpsetiste tekstuuri. Kasuta 1-3
tl 1 kg jahu kohta.
Müüakse Piprapoes ja ökopoodides.
Müüakse Piprapoes ja ökopoodides.
Guarkummi. Pilt: Mahemarket lehelt. |
Ksantaankummi.
Paksendaja,
stabilisaator. Toodetakse maisisuhkru fermenteerimise teel.
Lahustub
hästi külmas ja kuumas vees, piimas, samuti soola- ja
suhkrulahustes. Ksantaanilahus on vastupidav fermentidele,
alkoholidele, hapetele (va. soolhape), leelistele ja kõrgetele ning
madalatele temperatuuridele (kuni 120C, kuni -18C), hea vastupidavus
külmutamisele ja ülessoojendamisele.
Tänu
suurele viskoossusele ja pseudoplastilisusele moodustab ksantaan hea
struktuuri, stabiliseerib tooteid pikaajaliselt ja pikendab nende
säilitamistähtaegu ning tagab toodetele hea lõigatavuse. Seepärast
kasutatakse laialdaselt : piimasaadustes, kastmetes, ketsupis,
majoneesis, sinepis, salatikastmetes, jäätises, magustoitudes,
pagaritoodetes, jookides. Oma omaduste poolest kasutatakse
ksantaankummi tihti gluteenivabades toodetes, et taigna siduvust
parandada. Ka molekulaarköögis on ksantaan tähtis aine.
Kasutamine:
1-4 grammi liitri vedeliku (maksimaalselt teatud toitude puhul
10g/kg-le) kohta.
0,05%-0,15
% kerge paksendamise puhul, 0,25%-0,5% kastmetele, üle 0,8%
moodustab siirupise tekstuuri.
Müüakse Piprapoes ja ökopoodides.
Müüakse Piprapoes ja ökopoodides.
Ksantaankummi. Pilt: Vianaturale lehelt. |
Psüllium ehk
india teelehe seemnekestad.
Psüllum
kuulub Plantago teeleheliste perekonda ning tuntud oma kiudainete
rikkuse poolest, mis aitab tasakaalustada soolestiku tööd ning
alandab ka vere kolesterooli taset. Psülliumi seemnekestade jahu
kasutatakse toitude küpsetamisomaduste parandamiseks ning antud
jahu kasutamine annab küpsetistele hea siduvuse ning aitab taignat
kergitada. Kasuta 1-2 sl 1 l vedeliku kohta. Lase 10 min enne jahule
lisamist 10 minutit paisuda.
Müüakse ökopoodides.
FiberHUSK.
Müüakse ökopoodides.
Psüllium. Pilt: netist. |
FiberHUSK.
FiberHusk
– hädavajalik abimees süsivesikuvaeselt ja gluteenivabalt
küpsetamise juures.
FiberHusk
sisaldab 100% psülliumi (ispaghula, plantago ovata, india teeleht)
seemnekestasid pulbri kujul. On ilmnenud, et psülliumis olevatel
želeed tekitavatel kiudainetel on küpsetamise juures üsna sarnased
omadused, mis gluteenil.
FiberHUSK
pakis on
jahvatatud seemnekestad,
seega tegemist on väga tiheda ja peene pulbriga, mille konsistentsi
võib võrrelda nisujahu omaga. Kuna see pulber on väga tihe, kulub
seda tunduvalt vähem ja teisalt jälle - kui seda liiga palju panna,
läheb taigen kummiseks ja liiga tihkeks.
Tänu
oma suurele kiudainesisaldusele (85%) on FiberHUSKil võime imada
endasse vedelikku ning paisuda. See annab želeelaadse konsistentsi,
mis seob tainast. Gluteenivaba taigen saab tänu FiberHUSKile
tavalisema konsistentsi, mis teeb ta kergemini töödeldavaks.
Tainas kleepub vähem ja muutub eelkõige paremini rullitavaks.
FiberHUSKil
puudub täielikult maitse ja lõhn. Samuti ei jää FiberHUSKi
valmis küpsetistes näha. Seetõttu sobib FiberHusk suurepäraselt
ka küpsetuspulbrit sisaldavatesse taignatesse, pehmetesse
kookidesse, väikestesse koogikestesse ja küpsistesse.
Kiudainerikas.
FiberHusk
on oma kiudainerikkuse tõttu ka väga heaks kiudaine-toidulisandiks
ehk seedimise soodustajaks.
Seda
võib vabalt kasutada ka kiudainelisandina tavalise, mitte
gluteenivaba leiva küpsetamisel. Seda tänu tema omadusele vedelikku
imada ja leiba kokku siduda.
FiberHUSKiga
võib asendada ka muna näiteks keeksis ja pannkookides.
FiberHusk on müügil LCHF Eesti e-poes (siin)
FiberHusk. Pilt: LCHF Eesti e-poest. |
NB! Siin on väga põhjalik kirjeldus: Fiberhusk või psüllium? Erinevate toodete võrdlus.
Mix’gom.
Mix’gom
on
gluteenivabade küpsetiste abiaine, mis koosneb psülliumist ja
akaatsiakummist. Annab küpsetistele õhulise ja pehme tekstuuri.
Kuna Mix Gom sisaldab palju kiudained, siis veenduge, et lisate
taignale piisavalt vedelikku.
Müüakse näiteks Vianaturale poes (siin).
Müüakse näiteks Vianaturale poes (siin).
Mix' Gom. Pilt: netist. |
Maitsvaid gluteenivagu küpsetisi! :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar