Otsustasin täna kinoa putru teha. Aga, et oleks pisut teistmoodi siis lisasin peale kookospiima keemise lõpus veel ka kaarobi ehk jaanikaunapulbrit. Sisse panin veel sügavkülmast banaani viile ja peale raputasin hakitud kreeka pähkleid. Mmm, pigem magustoit, kui hommikupuder :)
Kinoa. Foto: netist |
Jaanikauna pulber. Foto: netist |
Serveerimiskogus: 1 ports
Vaja läheb:
1 dl kinoat
1-1 1/2 dl kookospiima
peotäis sügavkülmutatud banaaniviile
peotäis hakitud kreeka pähkleid
tsutike himaalaja roosat soola
tsutike Sötrin suhkrut (ostetud LCHF poest siit)
1-2 spl kaarobi ehk jaanikauna pulbrit (või toorkakao pulbrit)
pisut vett pudru esimeseks keemaminemiseks
Tetrapakendis kookospiim Maksimarketist. |
Soovi korral võid veel lisada:
kirsse või granaatõuna seemneid (minu arust sobivad need šokolaadiga paremini)
Või tegelikult võib lisada mis iganes kuivatatud puuvilju või marju või rosinaid või pähkleid või seemneid (olge loovad ja vaadake, mis oma köögikapist leiate)
Valmistamine:
Loputa kinoa jooksva vee all läbi ning pane puhta veega keema. Kui kinoa keeduvesi keema läheb valage vesi ära, loputage uuesti külma veega üle (miks, loe altpoolt) ning lisage kookospiim ja banaaniviilud.
Keetke kinoa pehmeks (ca 10-15 min).
PS! Kui näete keemise ajal, et vedelikku on liiga vähe lisage seda pisut juurde.
Maitsesta tsutikese soola ja Sötriniga.
Kui puder on valmis lisa jaanikaunapulber ja sega korralikult läbi.
Serveerimisel puistake pudrule hakitud kreeka pähkleid.
Šokolaadimaitseline kinoapuder banaani ja kreeka pähklitega. Foto: erakogu. |
Kinoa:
Kinoa
ehk tšiili hanemalts (ingl.k. Quinoa)
on
taim, mis annab arvukalt pisikesi söödavaid seemneid. Peedi ja
spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa seemned on hirsist veidi
suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Olenevalt sordist võivad
seemned olla kas kollakasvalged, roosad, oranþid, punakad või
mustad.
Kinoa
on heaks vahelduseks meie toidulaual ning pakub gluteenivaba dieedi
korral alternatiivi teraviljadele. Kinoad peetakse kergesti
seeditavaks toiduks, seega sobib hästi ka väikelastele.
Esile
tasuks tuua asjaolu, et kinoal on kõrge
valgu- ja lüsiinisisaldus. Enamiku teraviljadega võrreldes on kinoa
tunduvalt valgurikkam. Ta sisaldab kõiki 8 aminohapet, mis on
taimemaailmas väga haruldane. Need aminohapped on väärtuslikumad
ja paremini tasakaalustatud eelkõige tänu suurele lüsiini-,
metioniini,- ja tsüsteiinisisaldusele.
Kinoa
on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas (magneesium
ja kaltsium suhtes 3:1). Samuti sisaldab vaske, tsinki ja fosforit
ning parajas koguses B2 ja E-vitamiini.
Kinoa
glükeemiline koormus on madal, mis tähendab, et kinoast tehtud
toidud annavad täiskõhutunde pikaks ajaks. Tegemist on aluselise
toiduainega, mitõttu see aitab hoida organismi terviseks vajalikku
aluse-happe tasakaalu.
Enne
keetmist tuleks kinoa voolava vee all korralikult loputada, kuni
pesuvesi enam ei vahuta. Kinoaseemneid katab vaigusarnane looduslik
saponiinikiht, mis on mõrkja maitsega. Kuid paljud tootjad on selle
enne müügile paiskamist sageli juba eemaldanud (sellepärast ma
esimese keeduvee ära viskangi).
Kinoa
keetmiseks võta ühe osa seemnete kohta kaks osa vett, lase korraks
keema ja kuumuta madalal tulel 10-15 minutit. Kinoa on valmis, kui
seemned muutuvad poolläbipaistvaks ja valge idu eraldub tera
kehaosast, nähes välja justkui valge spiraalne saba.
Jaanikauna
pulber ehk kaarob:
Jaanikaun
on
võrratu looduslik tervisetoode, annab elujõudu ja energiat.
Kakaomaitseline, looduslikult magus, võib kasutada suhkruasendajana. Minimaalne rasvasisaldus, rikkalikult kiud- ja mineraalaineid.
Kakaomaitseline, looduslikult magus, võib kasutada suhkruasendajana. Minimaalne rasvasisaldus, rikkalikult kiud- ja mineraalaineid.
Jaanikaun
tasakaalustab kehakaalu. Lahustub nii külmas kui kuumas vees. Sobib
küpsetistesse. Võib kasutada jookides kakao ja suhkru asemel.
Kuna
jaanikaunad on looduslikult magusad, suhkrusisaldusega kuni 72 %,
siis kasutatakse teda söögiks kui maiustust.
Tänapäeval
valmistatakse jaanikaunast kakaosarnast pulbrit, mida saab lisada
kuumale või külmale piimale. Jaanikaunajahu on väga
kiudaineterikas ning seda kasutatakse hommikusöökides.
Peenemast
jahust valmistatakse maiustusi, komme ja šokolaaditaolisi
tahvlikesi. Jaanikauna seemnetest saadakse kummitaolist ainet, mida
kasutatakse stabilisaatori ning paksendajana paljudes toiduainetes.
Seemnejääkidest tehakse tärklise ja ning suhkruvaba jahu, milles
on kuni 60 % proteiini sobides väga hästi diabeetikutele.
Jaanikaun
sobib hästi asendama suhkrut kuna on looduslikult magusa maitsega
omades kõrget suhkrute sisaldust nagu sahharoos, glükoos, fruktoos.
Oma maitselt meenutab jaanikaun kakaod ja šokolaadi, kuid temas ei
ole kofeiini ega theobromiini, mis tekitavad sõltuvust ja allergiat.
Jaanikaun
on tähtis ka hea figuuri loomisel. Olles vähese rasvasisaldusega
ning looduslikult magus vähendab ta vajadust teiste magusate, kuid
kaloririkaste maiustuste järele. Lisaks sellele, et jaanikaun ei
sisalda kolesterooli, ta ka vähendab liigse kolesterooli omastamist
organismis, parandades soolestiku motoorikat, kuna on väga rikas
lahustumatute kiudainete poolt.
Väga väärtuslik on jaanikaun oma madala soodiumisisalduse ja kõrge ehk 80 %-lise proteiinisisalduse tõttu.
Väga väärtuslik on jaanikaun oma madala soodiumisisalduse ja kõrge ehk 80 %-lise proteiinisisalduse tõttu.
Kaarob
ehk jaanikaun on samuti vitamiinide A, B1, B2, B3, ja D ning selliste
mineraalainete rikas nagu kaltsium, fosfor, kaalium, magneesium,
raud, mangaan. Seda köike organismile optimaalses koguses.
Teadlased
on hiljuti avastanud kaarobi antioksüdatiivse omaduse. Parkainete
balanseerituse töttu on jaanikaunal antihemorroidaalne kohalik
mõju, ning tugev antibakteriaalne efekt ja soolestiku ärritust
vähendav toime. Teadlased on tuvastanud jaanikauna effektiivset
toimet kaksteistsõrmiku haavandile ja funktsionaalsele diarröale
(kõhulahtisus).
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar