reede, 24. juuni 2016

Bibimbap ehk Korea "segatud riis"



Selle põneva retsepti leidsin siit

Kogus: neljale


200 g riisi

Hakkliha:
200 g veisehakkliha
1 sl sojakastet
1 sl seesamiõli
1 tl suhkrut
Kuivatatud shiitake seened Umami poest
Muud lisandid:
2 porgandit +  1 sl seesamiseemneid
umbes 130 g šiitake seeni
umbes 150 g värskeid spinatilehti
150 g mungoaidusid
4 kanamuna
praadimiseks õli (rapsi - või rafineeritud päevalilleõli)

Mungoa idud (müüakse karbiga Maksimarketis jm) Foto: netist.
Kaste:
2 sl Gochujang tšillipastat (asendasin magusa chilli kastmega)
1 küüslauguküüs, katki pressitud
1 sl seesamiseemneid
1 tl riisiäädikat (võib asendada õuna- või valge veini äädikaga, kasutasin riisiäädikat)
1 tl seesamiõli
1 tl suhkrut
1 sl vett

Gochujang Ehk Korea Tšillipasta Umami poest.


1. Keeda või auruta riis (kasutasin basmati riisi). Pese riis  korralikult! Seejärel tõsta potti ja lisa külma vett nii palju, et see ulataks umbes sentimeetri-pooleteise jagu üle riisi. Lase riis keema, kata kaanega ja keeda madalal kuumusel umbes 15 minutit, kuni kogu vedelik on riisi imendunud. Tõsta kuumuselt ära, sega kahvliga läbi ja ja lase veel paar minutit kaane all seista.


2.Nüüd valmista riisi lisandid. Mõttekas on hoida nii hakkliha kui kõiki köögiviljalisandeid eraldi kausikestes, nii on lihtsam järge pidada:

1. Sega hakkliha maitseainetega ja lase toatemperatuuril maitsestuda, kuni tegeled muude koostisosadega.
2. Ribasta porgand köögiviljalõikuriga või lõika noaga ribad. Sega seesamiseemnetega.
3. Leota kuivatatud seeni kuumas vees, kuni on pehmed. 
4. Lase potis vesi keema. Keeda spinatilehti minut-paar. Nõruta sõelal, pigista kuivaks.
5. Lase uuesti vesi keema, keeda ka mungoaidusid minutijagu. Nõruta.
6. Kuumuta pannil  umbes 1 supilusikatäis praadimisõli. Tõsta hakkliha pannile ja prae, kuni punane värv on asendunud pruunikaga. Tõsta pannilt eraldi kaussi ootele.
7. Pühi pann paberiga puhtaks. Kuumuta sellel uuesti õli ja prae läbi kõigepealt porgand (u 2 minutit), seejärel seened (samuti u 2 minutit). Lõika seened ribadeks.
8. Prae härjasilmad.

9. Sega kokku kastme koostisosad.
10. Tõsta taldrikusse riis. Säti lisandid riisi peale. Tõsta igasse taldrikusse portsu peale üks praetud kanamuna ja muna peale vürtsikas kaste. Enne söömist sega lisandid riisiga segamini. 

Bibimbap ehk Korea "segatud riis". Foto: erakogu. 
Head isu! 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar