Pajumäe
Talu teeb nüüd ka mahegheed ehk võiõli.
Pajumäe maheghee (Eestis tuntud ka kui selitatud või) on valmistatud Pajumäe talu soolamata mahevõist pikaajalisel kuumutamisel madalal temperatuuril. Selle käigus eraldub võis olev vesi ja piimasuhkur karamelliseerub, mille tulemusesks on kuldne, kergelt magus ja pähklise maitsega rasvaine.
Pajumäe maheghee (Eestis tuntud ka kui selitatud või) on valmistatud Pajumäe talu soolamata mahevõist pikaajalisel kuumutamisel madalal temperatuuril. Selle käigus eraldub võis olev vesi ja piimasuhkur karamelliseerub, mille tulemusesks on kuldne, kergelt magus ja pähklise maitsega rasvaine.
Ghee
on korduvkasutatav, kuna ta ei roisku ja lisaks kannatab kõrgeid
temperatuure. Seda kasutatakse igapäevases toidutegemises ja
erinevate rahvaste kultuurides, eriti India pärimuses.
Ghee
on hea küpsetamiseks, praadimiseks ja pruunistamiseks, see on
laktoosi - ja gluteenivaba, loomulikult ka suhkruvaba toode. Sobilik
nii Paleo toitumises, LCHF (Low Carb, High Fat) toitumises, kuid ghee on ka AIP (autoimmuunpaleo) toitumises lubatud toiduainete nimekirjas.
Pajumäe
Mahegheed müüakse 300 grammises klaaspurgis. Hind on orienteeruvalt
11.20 €. Osta saab nende mahegheed Tartu ja Viljandi turuhoonest ja
Tartu Kaubamaja toiduosakonnast. Lähiajal tuleb see müügile
ökopoodidesse ja ka mujale poodidesse üle Eesti.
Koostis: Mahevõiõli
(100%).
Pajumäe
talu on valitud nii Eesti parimaks taluks, kui parimaks mahetootjaks.
Nende lehmad söövad enamuse aastast värsket maherohtu otse
karjamaalt ja talveperioodil mahesööta vabapidamislaudas.
Nii,
et tõesti tõeliselt mahe ja öko toode. :)
Ghee
on:
- Pähklise ja kergelt magusa maitsega
- Laktoosivaba
- Korduvkasutatav ja kannatab kõrgeid temperatuure
- Soodustab seedimist ja tasakaalustab mao happelisust
- Sobib igapäevaseks toidutegemiseks – hea küpsetamiseks, praadimiseks ja pruunistamiseks
Kuna
gheest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal
temperatuuril kõrbema kipuvad), siis kannatab ghee suuri kuumuseid.
Gheed
ei pea hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et
riknemise vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu
võta purgist gheed alati puhta ja kuiva lusikaga.
Gheed
soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba imeväike kogus
selitatud võid annab toidule mõnusalt võise maitse. Eriti sobib
gheed kasutada India roogade valmistamisel.
Selitatud
või kasulikkus:
Gheed
on nimetatud ka “aju toiduks”, sest ta teravdab mõistust ja
parandab mälu. Ghee soodustab seedimist, ärritamata magu ja aitab
tasakaalustada mao happelisust. Ghee aitab ka kanda maitseainete ja
teiste toiduainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, mistõttu
loetakse teda ajurvedas toiduaineks, mis toob head tervist, elujõudu
ja pikaealisust. Samuti on Ghee hea kuiva naha korral, toimides
niisutavalt ja toitvalt keha seestpoolt väljapoole. Seda võib
kasutada ka välispidiselt naha võidmiseks.
Ajurveda
tekstides on juba sajandeid tagasi kirjutatud, et kõikidest
inimtoiduks sobivatest rasvadest on ghee inimesele parim. Seda
kasutatakse peamiselt keha puhastamiseks toksiinidest – eriti
vajalik on rasv mürkide eemaldajana rasvlahustuvate mürkide,
sealhulgas raskemetallide ja pestitsiidide eemaldamiseks.Seda
kasutatakse nii toidu, kui ka ravimina, et toita keha kudesid,
puhastada keha toksiinidest, parandada silmade tervist, alandada
kolesterooli, tugevdada immuunsüsteemi ja toetada elujõudu üldises
plaanis.
Gheed
on kasutatud juba aastasadu ning moodsad toitumisteaduste suunad, mis
muutuvad igal aastal ning on sageli juhitud tööstuslikest huvidest,
kahvatuvad selle teadmiste hulga kõrval, mis sisaldub India
traditsioonilises meditsiinis.
Rasvad
aitavad maitseid välja tuua ning India köögis kasutatavad vürtsid
ei maitseks ilma gheeta pooltki samamoodi. Seega on soovitus
retseptides olevad maitseained ghee sees läbi praadida igati
õigustatud.
Pajumäe
Talu andis mulle nende mahegheed tasuta proovida. Sain täna oma
purgi kätte :) Suur aitäh neile!
Purgi
avamisel lõi ninna kohe mõnus võine lõhn. Maitse on samuti mõnusalt
võine. Olen enne ka toitudes gheed kasutanud aga oma kodumaine ja mahe toodang on ju alati parem :)
Toidu maitsestamiseks piisab tõesti imeväikesest
kogusest. Mina saan nüüd oma köögivilju ja toite gheega
maitsestada ja oma tervist sellega turgutada. Ja ma olen ju juba tükk
aega rääkinud, et rasva ei tuleks karta. Nii, et kasutage julgelt.
Toidud tulevad palju maitsvamad :)
Paljumäe maheghee. Foto: erakogu. |
Info on kokku pandud netist leiduva ja Pajumäe gheed tutvustava info põhjal :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar