teisipäev, 7. juuni 2016

Pajumäe maheghee.



Pajumäe Talu teeb nüüd ka mahegheed ehk võiõli.
Pajumäe maheghee (Eestis tuntud ka kui selitatud või) on valmistatud Pajumäe talu soolamata mahevõist pikaajalisel kuumutamisel madalal temperatuuril. Selle käigus eraldub võis olev vesi ja piimasuhkur karamelliseerub, mille tulemusesks on kuldne, kergelt magus ja pähklise maitsega rasvaine.
Ghee on korduvkasutatav, kuna ta ei roisku ja lisaks kannatab kõrgeid temperatuure. Seda kasutatakse igapäevases toidutegemises ja erinevate rahvaste kultuurides, eriti India pärimuses.
Ghee on hea küpsetamiseks, praadimiseks ja pruunistamiseks, see on laktoosi - ja gluteenivaba, loomulikult ka suhkruvaba toode. Sobilik nii Paleo toitumises, LCHF (Low Carb, High Fat) toitumises, kuid ghee on ka AIP (autoimmuunpaleo) toitumises lubatud toiduainete nimekirjas. 

Pajumäe Mahegheed müüakse 300 grammises klaaspurgis. Hind on orienteeruvalt 11.20 €. Osta saab nende mahegheed Tartu ja Viljandi turuhoonest ja Tartu Kaubamaja toiduosakonnast. Lähiajal tuleb see müügile ökopoodidesse ja ka mujale poodidesse üle Eesti.

Koostis: Mahevõiõli (100%).

 Pajumäe talu on valitud nii Eesti parimaks taluks, kui parimaks mahetootjaks. Nende lehmad söövad enamuse aastast värsket maherohtu otse karjamaalt ja talveperioodil mahesööta vabapidamislaudas. Nii, et tõesti tõeliselt mahe ja öko toode. :)

Ghee on:

  • Pähklise ja kergelt magusa maitsega
  • Laktoosivaba
  • Korduvkasutatav ja kannatab kõrgeid temperatuure
  • Soodustab seedimist ja tasakaalustab mao happelisust
  • Sobib igapäevaseks toidutegemiseks – hea küpsetamiseks, praadimiseks ja pruunistamiseks

 Kuna gheest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal temperatuuril kõrbema kipuvad), siis kannatab ghee suuri kuumuseid.

 Gheed ei pea hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et riknemise vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu võta purgist gheed alati puhta ja kuiva lusikaga.

 Gheed soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba imeväike kogus selitatud võid annab toidule mõnusalt võise maitse. Eriti sobib gheed kasutada India roogade valmistamisel.

 Selitatud või kasulikkus:

Gheed on nimetatud ka “aju toiduks”, sest ta teravdab mõistust ja parandab mälu. Ghee soodustab seedimist, ärritamata magu ja aitab tasakaalustada mao happelisust. Ghee aitab ka kanda maitseainete ja teiste toiduainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, mistõttu loetakse teda ajurvedas toiduaineks, mis toob head tervist, elujõudu ja pikaealisust. Samuti on Ghee hea kuiva naha korral, toimides niisutavalt ja toitvalt keha seestpoolt väljapoole. Seda võib kasutada ka välispidiselt naha võidmiseks.

Ajurveda tekstides on juba sajandeid tagasi kirjutatud, et kõikidest inimtoiduks sobivatest rasvadest on ghee inimesele parim. Seda kasutatakse peamiselt keha puhastamiseks toksiinidest – eriti vajalik on rasv mürkide eemaldajana rasvlahustuvate mürkide, sealhulgas raskemetallide ja pestitsiidide eemaldamiseks.Seda kasutatakse nii toidu, kui ka ravimina, et toita keha kudesid, puhastada keha toksiinidest, parandada silmade tervist, alandada kolesterooli, tugevdada immuunsüsteemi ja toetada elujõudu üldises plaanis.

Gheed on kasutatud juba aastasadu ning moodsad toitumisteaduste suunad, mis muutuvad igal aastal ning on sageli juhitud tööstuslikest huvidest, kahvatuvad selle teadmiste hulga kõrval, mis sisaldub India traditsioonilises meditsiinis.

Rasvad aitavad maitseid välja tuua ning India köögis kasutatavad vürtsid ei maitseks ilma gheeta pooltki samamoodi. Seega on soovitus retseptides olevad maitseained ghee sees läbi praadida igati õigustatud.

Pajumäe Talu andis mulle nende mahegheed tasuta proovida. Sain täna oma purgi kätte :) Suur aitäh neile!
Purgi avamisel lõi ninna kohe mõnus võine lõhn. Maitse on samuti mõnusalt võine. Olen enne ka toitudes gheed kasutanud aga oma kodumaine ja mahe toodang on ju alati parem :) 
Toidu maitsestamiseks piisab tõesti imeväikesest kogusest. Mina saan nüüd oma köögivilju ja toite gheega maitsestada ja oma tervist sellega turgutada. Ja ma olen ju juba tükk aega rääkinud, et rasva ei tuleks karta. Nii, et kasutage julgelt. Toidud tulevad palju maitsvamad :)


Paljumäe maheghee. Foto: erakogu.
 Praadisin shampinjone singi ja killukese gheega ning tegin juurde rooma salati-kurgi-redise salatit (kastmeks sidrunimahl tilgakese neitsioliivõliga). Nii maitsev oli,  et unustasin enne söömist pildi teha. Tühja taldrikut aga ei sobi ju pildistada :D 

Info on kokku pandud netist leiduva ja Pajumäe gheed tutvustava info põhjal :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar