reede, 3. juuni 2016

Kimchi.



 AIP toitumises on soovitatud söökide hulgas ka kimchi. Hakkas uurima misasi see on selline. Sain teada, et see on väga mõnus ja vürtsikas idamaine hapendatud salat. Erinevaid kimchi retsepte on netis palju. Mina tegin enda oma selle retsepti järgi. 

 Kimchi on üks Korea köögi alustalasid. Terav-hapu lisand on Koreas nii söögikohtades kui kodudes laual igal toidukorral. Teda süüakse eelroana, pearoogade lisandiks, riisiga, nuudliroogades, supis jne. Ühesõnaga, kõikjal ja alati. Tegu on põhimõtteliselt vürtsika hapendatud köögiviljaga, mis valmib 1-3 nädalaga maitseainesegus fermenteerudes (info siit)
Daikon ehk valge redis. Foto:netist. 
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostis Koostis- ja maitseained

1 tk Hiina kapsas

4 spl Meresool

1 tk Valge redis e daikon

1 tk Porgand

1 spl Riivitud ingver

2 tk Küüslauguküüs

1 spl Tšillikaun

3 tk Sibulavars

1 spl Sojakaste

1 spl Suhkur

0.5 tk Värskelt pressitud laimi mahl


1. Eemalda kapsa välimised lehed, poolita kapsas ja haki u 1 cm laiusteks ribadeks. Sega juurde sool ja lase vähemalt 30 min seista, et vedelik hakkaks kapsast eralduma.

2. Pigista kapsas käte vahel kuivaks ja lisa peenteks ribadeks lõigatud redis ja porgand. Sega sekka ülejäänud koostisained, sh hakitud tšilli ja roheline sibul, ning pane
kimchi kaanega klaaspurgis külmkappi maitsestuma.

3. Süüa võib seda kohe, kuid maitsvam on roog paari päeva pärast.
Kimchi säilib külmikus kuni kuu aega. Tarvita koreapärast kimchit salatina või lisandina muu aasiapärase toidu juures.

HEA TEADA!
Kasuta
kimchit näiteks kiire aasiapärase riisi valmistamisel, kui keedetud riisi on eelmisest söögikorrast järele jäänud – prae riis pannil väheses rasvaines läbi, lisa mõned supilusikatäied kimchit ja sega hulka ka üks muna.

Kimchi. Foto: erakogu.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar