laupäev, 11. juuni 2016

Kuidas arvutada oma retsepti portsu kalorsust?



 Tihtipeale on kaalujälgijad hädas omavalmistatud toiduportsu kalorsuse arvutamisega. Üks väga asjalik koht, kus seda teha saaks on Myfitnesspal (link asub siin). Lihtsalt teed sinna konto. Valid ülevalt reast "Food" (Toit) ja sealt "Recipes" (Retseptid) ja seal paremal pool on kastike "Enter new recipe" (Lisa uus retsept). Avab sellise akna:


Myfitnesspal uue retsepti lisamine.

"Recipe name" (Retsepti nimi) kastikesse sisestad toidu nime. "Number of servings" (Portsjonite number) kastikesse sisestad numbri mitu portsu sa seda toidu kokku said. "Add ingredients"-le (Lisa koostisosi) klikates saad retseptile järjest toiduaineid juurde lisada. Lõpuks klikkad "Save recipe" (Salvesta retsept) ehk salvestad oma retsepti. 

Siin üks minu toidu näide.

Siin üks näide. Nagu näha siis mul tuli Lillkapsa-värske kurgi-krabipulga salatit välja 3 portsu. 
 Kui toit valmis, siis lihtsalt jaga saadud toidukogus ära nii mitmeks portsuks, milline on reaalne kogus, mis ühe toidukorra ajal ära sööd.  
 Kõrval on  siis täielik toitumisalane teave. Kui palju see üks ports kaloreid, süsivesikuid, rasvu, valke jne sisaldab. 

Kui soovite nüüd omavalmistatud toitu mõnele oma toidukorrale lisada siis klikkad rohelisele nupukesele "Log it" (Lisa see), (vaata eelmist pilti). Avab sellise aknakese. 

 Endavalmistatud toidu lisamine oma toidupäevikusse. 

 Siin siis saab valida päeva, toidukorda ja portsu suurust, mis ära sõid. Vajuta "Log it" (lisa see) ja toit on lisatud su valitud söögikorrale. 
 Minul on 5 toidukorda tehtud (saab muidugi muuta seda, näiteks ainult 3 põhisöögikorraks ja ainult üheks vahepalaks). Minul siis Breakfast (hommikusöök), Lunch (lõuna), Dinner (õhtusöök) ja 2 Snacks ( ehk 2 vahepala).


Toit ja kogus on lisatud valitud toidukorrale.

Muidugi see programm eeldab, et kaalud toiduvalmistamise ajal kõik lisatavad toiduained ära. Toiduainete andmebaas on väga suur ja Eesti toite on seal vist küll kõik juba lisatud. Kui peakski juhtuma, et millegipärast sinu lisatavat toiduainet andmebaasi nimistus veel pole, siis väga lihtsalt saad selle kohe lisada. 

Toiduaine otsimine andmebaasist või uue toiduaine lisamine andmebaasi.

Google Playst saad oma nutitelefoni samuti selle programmi alla laadida. Väga hea ja mugav, sest telefon on ju kogu aeg kaasas ja saad toite lisada ka siis kui pole arvuti läheduses. 

MyFitnessPal mobiiliäpp.


 Minu arust üks asjalikemaid  kalorite arvestamise programme/äppe. Ja mis peamine, väga suure Eesti toitude andmebaasiga. 
 Kui midagi jäi pisut arusaamatuks või soovite nõu küsida, siis võib julgelt mulle kirjutada. Aitan meeleldi :)



4 kommentaari:

  1. Kui nüüd keeta, praadia või hautada oma retsepti, siis peaksid ka kalorid vist muutuma. Kuidas küll seda välja arvutada....

    VastaKustuta
  2. Ei tea. Selle peale Myfitnesspal pole mõelnud. Kahjuks. Aga parem ikka, kui päris huupi panna.

    VastaKustuta
  3. Tere!
    Kui lisada toiduaineid,annab võimaluse 100g või 1g.Kas seda suurust saab ka muuta kuidagi? 100g pole kuidagi minu ports. Või millist portsu siin arvestatakse?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Toiduaineid sisestatakse üldjuhul 100 g. Nii on kirjas ka toitumisalane teave pakendite peal. Nüüd, kui uus toiduaine on andmebaasi sisestatud ja soov on see enda toitumispäevikusse lisada, siis on vaja otsida vaid õige toiduaine ja valida õige kogus, mis ära söödi.

      Kustuta