teisipäev, 28. juuni 2016

Kevadrullid.




Mulle jäid poes silma kevadrullid, mis asusid Hiina valmistoitude juures olevas sügavkülma letis. Otsustasin ära proovida ja mulle väga meeldisid. Siis mõtlesin, kuidas neid kodus järgi teha ja leidsin selle põhjaliku õpetusega retsepti Umami lehelt. Ostsin Umami poest paki riisipaberit ja hakkasin tegema. 
Riisipaber Umami poest.
Minu esimeste kevadrullide (20 tk) jaoks läks vaja:
umbes poolt pakki riisipaberit
umbes 200 g valget peakapsast
1 porgand (umbes 90 g)
tükike porrut (umbes 30 g)
pisut rohelist sibulat (umbes 10-12 g)
140 g krevette
pisut ingverit (15 g)
punast paprikat (65 g)
bambuse võrseid (50 g)
riisinuudleid (toorelt 95 g)
15 ml seesamiõli
1 küüslaugu küüs (5 g)
15 ml sojakastet
30 ml kalakastet
3 spl Thai Sweet Chilli kastet
20 lehte riisipaberit. 

Kevadrullide täidise valmistamine:
Mõte tooretest köögiviljadest nätske riisipaberi sees ei ahvatlenud mind eriti. Seega valisin teise valmistamisviisi ja kuumutasin köögiviljad enne täidise sisse panemist enne pannil läbi. Kevadrullide tegemise õpetuse, mille lingi siia lisasin on küll kevadrullid tehtud toorete köögiviljadega aga kuna kevadrullide valmistamise õpetusi võib netist leida igasuguseid siis mina valisin läbikuumutatud variandi. Riisipaberi juures oli ka tekst, et neid võib pärast praadida (frittida) ka. Nii, et päris omast peast selle peale siiski ei tulnud :D 

Santa Maria Sweet Chilli Sauce. Foto: netist. 
1. Kõigepealt tükeldasin kapsa peenikesteks ribadeks. Tegin porganditest peenikesed pikad kangid. Samuti lõikasin paprikast ribad. Viilutasin porru. Sulatasin krevetid. Lõikasin sibula parajateks tükkideks (umbes sama suureks kui porgandi ja paprika kangid). Avasin bambusevõrse konservi ja tõstsin sealt sobiva koguse välja. 
2. Valasin riisinuudlitele peale keeva vee ja hoidsin neid seal seni, kuni olid pehmed. Kurnasin vee ära ja hakkisin köögikääridega väiksemateks tükkideks. 
3. Viskasin kõik hakitud köögivilja pannile seesamiõli sisse ja lisasin riivitud ingveri ja läbi küüslaugupressi pressitud küüslaugu. Lisasin krevetid ja riisinuudlid. Kuumutasin pisut läbi. Lisasin pannile ka sojakastme ja kalakastme ning segasin korralikult läbi. 

Peenikesed riisinuudlid Umami poest.
Nüüd on kevadrullide täidis valmis. 
Edasi sea kõik vajalik valmis kevadrullide keeramiseks. 
1. Võta pakendist välja vajalik kogus riisipaberit. Ole ettevaatlik, kuna kuivad riisipaberid võivad kergesti murduda!
2. Aseta lauale puhas ja kuiv rullimisalus. Kõige paremini sobib puidust lõikelaud. Minul kodus nii suurt puidust lõikelauda polnud. Kasutasin suurt plastikust lõikelauda. Ajab sama edukalt asja ära. 
3. Tõsta pannilt läbikuumutatud köögiviljad suurde kaussi ja torka sinna valmis üks supilusikas.
4. Tõsta lauale kann kuuma veega ja madal lai anum, mis on piisavalt suur, et sellesse mahuks terve riisipaber. Kasutasin suurt klaasist ümmargust koogivormi. 
5. Vala kuum vesi madalasse anumasse. Võta riisipaberil kahe käega äärtest kinni ja suru see korraks sooja vette. Hoia seda seal hetk, kuni riisipaber muutud pehmeks ja vormitavaks. 

Aseta riisipaber vette. Foto: Umami retseptist.
Hoia riisipaberit kuumas veesi, kuni see muutub vormitavaks. Foto: Umami retseptist.

6. Tõsta paber kuumast veest välja, raputa üleliigne vesi anumasse tagasi ja säti riisipaber ilusti, ilma kortsudeta rullimisalusele. 

Riisipaber on valmis täidise jaoks. Foto: Umami retseptist.
7. Pane kevadrulli endapoolsesse äärde täidis. Ära täidisega üle pinguta, muidu ei ole valminud kevadrulli mugav süüa või laguneb see söömise käigus ära. 

Täidise lisamine. Foto: Umami retseptist. 
8. Alusta kevadrullide rullimist. Tõsta endapoolne riisipaberi äär üles, tõsta see täidise peale ja hakka rullima. Oluline on, et riisipaber oleks täidise ümber rullitud üsna tihedalt, siis on seda hiljem mugavam süüa. 

Rullimise algus. Foto: Umami retseptist.

Kevadrullide rullimine. Foto: Umami retseptist.

Suru endapoolne riisipaberi äär täidise alla ja rulli edasi, kuni jõuad umbes poole riisipaberini. 

9. Nüüd tõsta mõlemad riisipaberi küljed täidise peale rulli keskele kokku.

Külgede tõstmine. Foto: Umami retseptist.
Kevadrull ümbrikutaoliselt kokku keeratult. Foto: Umami retseptist. 

10. Jätka rullimist lõpuni. 

Kevadrulli lõpuni rullimine. Foto: Umami retseptist.
Valmis kevadrull. Foto: Umami retseptist. 

11. Keera samamoodi valmis kõik kevadrullid. Valmis kevadrullid ma praadisin pannil õlis kuldpruuniks. Tuleb vaid jälgida, et praadimisel rullid omavahel kokku ei puutuks. Muidu kleepuvad nad kergelt üksteise külge kinni. 

12. Sega valmis meelepärane kaste. Mina kasutasin magusat chillikastet. 

Minu valmis kevadrullid. Foto: erakogu. 

NB! Kui teed tooreid kevadrulle ja serveerimisega veel aega läheb, tuleks iga kevadrull eraldi köögikilesse mässida - nii ei kleepu riisipaberid omavahel kokku ja samas säilib riisipaberi niiskus ja pehmus. 

Kevadrullide täidiseks võib panna kõike omale meelepäraseid koostisosi. 
  • värsket kurki
  • porgandit
  • paprikat
  • värsket koriandrit
  • rohelise sibula varsi
  • kooritud ja keedetud krevette
  • keedetud riisinuudleid
  • sealiha
  • veiseliha
  • kanaliha
  • pardiliha
  • seeni
  • tofut
  • kala
  • mereande
  • mangotükikesi
  • bambusevõrseid
  • vetikaid
  • idusid
  • avokaadot
  • suhkruherneid
  • salatilehti
  • münti
  • basiilikut
  • murulauku
  • tilli
  • peterselli
  • sidrunheina
jne Valik on lõputu!
Bambuse võrsed Umami poest.
Samuti võib teha ka magusa täidisega kevadrulle puuviljadega. 

Valik kevadrulli kastmeid:
  • sega kokku riivitud ingver, hoisin kaste, maapähklivõi, sojakaste
  • kasuta magusat chillikastet (see on eriti lihtne ja kiire lahendus)
  • sega kiire kaste kokku sojakastmest ja sidrunimahlast
  • magusate kevadrullide kõrvale võid serveerida näiteks kastet pistaatsiakreemist ja agaavisiirupist; karamellikastet; sulašokolaadi; passionivilja sisu. 
Kevadrulle võib teha ka filotaignas. Või valmistada taigen hoopis ise. Netist leiab päris mitu erinevat retsepti. Näiteks see või see. Kunagi on plaan ära proovida kevadrullid filotaignas. Millegipärast arvan, et see võiks mulle veel rohkem meeldida.  


Head isu!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar