Selle artikli tõlkisin siit.
See pole mingi sõnasõnalt tõlgitud tekst vaid lihtsalt eesti keelde pandud, et aru saada mis või kuidas. Sulgudesse, rohelise kirjaga olen pannud enda kommentaari, kuna mul on juba pisut kogemusi kuidas kookospiimast jogurtit teha. Varsti panen blogisse üles ka oma jogurtiteo koos piltidega. Alustuseks aga see tõlge siis:
Kuidas teha piimavaba kookosjogurtit.
Kokakool The Kitchn-ilt.
Peale seda, kui olin proovinud
topsikest super kreemist, veidi hapukat kookose jogurtit
Supermarketist, hakkasin nuputama kuidas see tehtud on – ja kuidas
ma saaksin seda ise teha. Natuke teadus- ja eksperimenteerimist ja
mõne aja pärast avastasin, et see pole üldse raske! Niipea kui
olete välja otsinud mõned tarvikud, siis saate ka teie valmistada
seda maitsvat piimavaba jogurtit. Sa armud sellesse!
Kuidas
kookosjogurt tehtud on?
Tavaline lehmapiima jogurt
tugineb bakteritel, mis paksendab jogurtit, annab hapuka maitse ja
lisab mõned kasulikud probiootikumid. Kuna kookospiim on väga
erineva struktuuriga, tuleb meil kasutada teisi meetodeid, et muuta
see kreemjaks, lusikaga söödavaks jogurtiks: probiootiline pulber
tervise heaks ja maitse andmiseks ning agar agar või tapioki tärklis
paksendajana.
Kustkohast
leida probiootikume?
Probiootikumina
ma kasutan probiootilisi kapsleid mis on sertifitseeritud veganitele
(taimetoitlastele) ja on gluteeni vabad. Kui elad Suurbritannias
kasutage neid (Amazonist saame ka meie põhimõtteliselt tellida, kui soov on).
Kui elad USA-s
proovi neid kapsleid (JälleAmazonist tellitud, mis on ka meil võimalik, kuid neid saab tellida ka iherbist USA-st (siit). Mina tellin kõik oma toidulisandid ja vitamiinid sealt. Tunduvalt odavam tuleb. Saatmiskulu on alla 4 euro, pakk tuleb kohale ca 2 nädalaga ja hinnad on palju rahakotisõbralikumad, esmakordsel tellimisel kasutage sooduskoodi BJD973, saate 5 dollarit allahindlust)
või seda jogurti starteri kultuuride pakki. (Seda minu teada Eestisse tellida ei saa aga võimalus on tellida iherbist siit.)
Kontrollige
brobiootikumide sisaldust pakendis – vajaksid mõnd neist:
Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium
lactis ja Streptococcus thermophilus. Võite lisada ka paar
supilusikatäit poest ostetud kookose jogurtit või vegan soja
jogurti eluskultuure. (Kuna ma meil kaubanduses piimavaba kookose jogurtit näinud pole ja soja on mulle vastunäidustatud, seoses mu haigusega, siis neid kahte soovitust mina ei toeta) Kui sind ei sega piim, võid kasutada tavalist
lehmapiima jogurtit ka. (Jällegi see poleks ju siis enam piimavaba jogurt, eksole)
Parim
viis kookosjogurti tihendamiseks.
Mina soovitan kasutada kas agar
agarit (vegan alternatiiv želatiinile) või tapioki tärklist
kookosjogurti paksendamiseks. Enamik poest ostetud kookose jogurteid,
mida olen näinud on paksendamiseks kasutanud tapioki tärklist.
Mõlemaid neid paksendajaid on lihtne kasutada ja on usaldusväärse
tulemusega: valatav jogurt, tekstuurilt sarnane madala rasvasusega
tavalise jogurtiga, mida tavaliselt kasutan küpsetamiseks, smuutides
või söön granola või müsliga.
Võite teha üsna paksu jogurtit
ka ühegi paksendajata. Sel juhul kasuta tervet purki kookospiima,
lihtsalt kasuta ekstra paksu kreemjat kihti, mis tõuseb kookospiima
peale (nagu lehmapiimalgi tõuseb koor peale). Selleks hoia kookospiima purki üleöö külmkapis, ava purk ja
koori pealt paks tihke koor. See on juba loomulikult paks, nii, et
sellele pole vaja enam lisada paksendajaid ja ühtlasi saab vahele
jätta kuumutamise osa (mis muudab valmistamisaja lühemaks). Ainus
negatiivne külg on see, et jogurt on uskumatult rammus, seega on
minu arvates parem lisada seda pannkookide peale või
magustoitudesse.
Veel üks võimalus teha kreeka
stiilis jogurtit on võtta tapioki või agar agariga paksendatud
jogurt ja filtreerida seda üleöö läbi marli. Nii saab samuti üsna
rammusa ja paksu jogurti.
VAJAD:
2 purki 400 ml kookospiima
2 tl agar agari helbeid või 2
tl tapioki tärklist
4 probiootilist kapslit või 4
sl poest ostetud kookose jogurtit (mina soovitan tellida iherbist piimavaba jogurti starterit)
2 spl toorsuhkrut või
vahtrasiirupit (küll seda jogurtit magustada ka jõuab, pole vaja igale poole seda suhkrut toppida)
potti
visplit
mõõtelusikaid elektrilist
termomeetrit (no võiks olla küll, on kindlam, et midagi untsu ei lähe)
Piimavaba kookosejogurt. Foto: netist |
Kuidas
valmistada piimavaba kookose jogurtit ?
Kogus: umbes 1 liiter
mida
vajad?
Koostis:
2 purki 400 ml kookospiima (kui tõesti otsustate purgi kookospiima valida, siis vaadake, et koostises poleks igasugu lisaaineid, tetrapakendites on üldiselt vähem lisaaineid ja enda tehtud kookospiim on loomulikult kõige tervislikum)
2 tl agar agarit või 2 spl
tapioki tärklist (vaata retseptis märkused) (Agar agarit saab siit või siit ja tapioki tärklist saab siit või siit)
4 probiootilist kapslit või 4
spl poest ostetud kookose jogurtit (mina soovitan tellida iherbist piimavaba jogurti starterit)
2 spl toorsuhkrut või
vahtrasiirupit (omal valikul)
Seadmed:
klaaspurgid kaantega jogurti
hoidmiseks
mõõtelusikat
keskmise suurusega potti
visplit
Juhised:
1.
Soojendage ahi ja steriliseerige purgid:
Soojenda ahju umbes 5 minutit,
kuni see saavutab 37 kraadise soojuse. Siis keera kuumus maha ja jäta
ahju valgustus põlema, et hoida ahju soojas ja hoidke purke ahjus.
Või steriliseerige purk keeva veega. Täitke purk keeva veega, lase
veel seista paar minutit ja vala vesi välja. Võite purgid läbi
pesta ka nõudepesumasinas.(Keeva veega on kõige kiirem mu arust)
2.
Vala kookospiim potti:
Raputage kookospiimapurki, avage
purk ja valage kookospiim keskmise suurusega potti. Klopi kuni piim
on sile ja ühtlane. (Soovitan siiski tetrapakendis kookospiima või üldse enda tehtut)
3.
Lisa paksendaja:
Kui kasutate agar agarit,
puistake1 tl agar agar helbeid potti kookospiima peale aga ärge
segage! Kui kasutate tapioki tärklist, võta umbes 1/3 tassi ehk 80
ml kookospiima ja sega see eraldi kausis tapioki tärklisega.
Vispelda seda seni kuni tärklis on lahustunud ja vala siis potti
tagasi. (Ma olen vaid agar agariga proovinud. Järgmine jogurtitegu proovin tapioki tärklist kasutada. Õigemini küll mina kasutan siiski arrow root tärklist, mis mu toitumises praegu lubatud on. Kuidas või millega veel jogurteid paksendada ma ka kindlasti kirjutan mõnes oma järgmistes postitustes, need variandid pole ainsad)
4.
Soojenda kookospiim:
Aseta pott pliidile keskmisele
kuumusele ja soojenda seni kuni kookospiim hakkab podisema, (agar
agar alustab ka sulamist). Vispelda piima ja keera kuumus madalamaks.
Jätka madalal kuumusel kuumutamist, vahetevahel vispeldades umbes
5-10 minutit, kuni agar agar helbed on täielikult lahustunud või
tapiokitärklis on segu paksendanud.
5.
Jahuta kookospiim:
Jahuta piim, kuni see on
lihtsalt soe, umbes 37 kraadini.(siinkohal ongi kasulik kasutada vedeliku termomeetrit, et kontrollida kas piim veel liiga kuum pole)
6.
Lisa probiootikumid:
Keera probiootikumi kapslit, et
see avada ja vala pulbri sisu piima peale. Tühi kapsli kest viska
minema! Sega, et piim ja probiootikumid seguneksid. Alternatiivina
poe kokosjogurti kasutamisel lisa 4 spl seda. (Soovitan kasutada iherbi poe piimavaba jogurti starterit)
7. Lisa suhkur või
vahtrasiirup.
Sega korralikult. (No kas on ikka vaja? :D )
8.
Vala kookospiim purkidesse ja lase seista 12-24tundi:
Vala kookospiim eelnevalt
steriliseeritud purki ja kata kaanega. Asetage ahju- lülitage ahju
valgus sisse, et hoida ahi soe. Või kasutage jogurti valmistamise
masinat või aseta dehüdraatorisse ehk toidukuivatisse. Jätke
kookspiim 12-24 tunniks rahulikult valmima. (Ka siin on jogurti soojas hoidmiseks mitmeid võimalusi. Kuskilt netist lugesin, et üks nupukas jogurtitegija kasutas koguni vannitoa põrandakütet. Väga asjalik idee kui jogurtimasinat pole. Mässid jogurtipoti sooja teki sisse ja ööseks vannitoa põrandale. Samas muidugi kindlam valik on jogurt siiski jogurti masinasse valmima panna. Masin hoiab stabiilset pidevat soojust, et probiootikumid saaks oma tööd teha. Mina ostsin enda jogurtimasina juba aastaid tagasi siit, kui veel maitsestamata jogurtit eriti ei liikunud ja siis tegin ise lehmapiimast jogurtit ja maitstasin ise oma maitse järgi marjade vms-ga. Chillis on hetkel jogurtimasin pakkumises kõigest 9.50 €-ga, siin)
9.
Jahuta/lase jogurtil järelvalmida:
Asetage jogurt külmikusse ja
laske seal vähemalt 6 tundi järelvalmida. Jogurt muutub külmas
paksemaks. Pärast seda võib näha, et segu on eraldunud. Kollakas,
läbipaistev kiht on all ja paksem ja valge kiht on peal. Sega või
korja pealt paksem kiht ära, et saada tihedam jogurt.
Valmis jogurt. Foto: netist. |
10.
Hoia kookose jogurtit jahutatult (külmkapis) ja kasuta ära 2 nädala
jooksul.
Retsepti
märkused:
Kui jogurt on muutunud pealt
roosaks või halliks tähendab see seda, et jogurt on saastunud
halbadest bakteritest. Seda ära söö vaid viska minema!
Paksendaja
vaba kookosjogurt:
Enne jogurti valmistamist hoia
purki öö otsa külmkapis. Ära raputa! Ava külmkapis seisnud
kookospiim ja koori pealt ära paksem koorekiht jättes järgi
kookose vedela osa. Võid selle ära visata või kasutada seda
smuutide valmistamisel või kaerahelbe pudru valmistamisel. Lisa
probiootikumid ja jätka jogurti valmistamist juhendi järgi.
Eriti
paksu kookosjogurti valmistamine:
- sega kausis umbes 1 spl kääritatud jogurtit ja 1 tl Psyllum Husk-i (india teelehe seemnekestad). Vala tagasi purki ja sega hästi kokku.
- Sega 3 sl chia seemneid kääritatud jogurti purki. Hoia külmkapis umbes 4 tundi kuni jogurt on paksenenud.
- Aseta jogurt marliga vooderdatud kurnale kausi kohale ja lase üleliigsel vedelikul ära nõrguda. Just samamoodi, kui teed kreeka stiilis jogurtit.
Valmis jogurt. Üht on tõenäoliselt segatud enne, teisel on pealt võetud seda paksemat kihti. Foto: netist.
Madala süsivesikusisaldusega, taimetoit, laktoosivaba. gluteenivaba, nisuvaba,
munavaba .... Ühesõnaga väga tervislik värk :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar