Inimese
seedekulgla pikkus on kuni 9 meetrit. 70-80 % meie immuunsüsteemist
paikneb soolestikus ning seal toimub ka tarbitud toidu seedimine,
imendumine ja väljutamine. Sellepärast on väga oluline hoida
tasakaalustatud ja tervislikku soolestiku mikrofloorat. Korrast ära
kõht ei lase imenduda toitainetel, mida keha vajab iga funktsiooni
täitmiseks.
Meie
soolestikus elab üle 400 erineva tüübi baktereid, millest enamus
asub jämesooles. Tavaliselt on head ja halvad bakterid omavahel
tasakaalus, kuid antibiootikumide tarvitamine, ebatervislik dieet või
toitumine ja kandida vohamine hävitavad kasuliku mikrofloora üpris
kergesti. Selle tagajärjel hakkavad vohama nii halvad bakterid kui
ka pärmseened.
Autoimmuunhaiguse
korral on vägagi tõenäoliselt korrast ära ka soolestiku
mikrofloora. Üks võimalikke autoimuunhaiguste põhjustajatest võib
olla nn lekkiv sool. Peensoole seinu katva limaskesta eesmärk on
hoida meie kehast eemal (soole seinast mitte läbi laskma) kehale
mittevajalikke aineid. Vale toitumine, elustiil, keskonnast tulenevad
mürgid ja ka geneetiline soodumus võivad põhjustada muutusi, kus
vajalik kaitse ei ole enam piisavalt tugev. Keha reageerib nendele
muutustele põletikuga. Ja nii muutubki soolestiku sein
„läbilaskvaks“. Sellisel juhul võivad meie vereringesse sattuda
bakterid ja ka toiduosakesed, mida organism ei vaja. Kui
mittevajalikud ained satuvad läbi katkise sooleseina meie kehasse,
alustabki imuunsüsteem rünnakut, mis tavaliselt on hea, kui kehasse
satuvad võõrkehad, nagu viirused. Kuid kui imuunsüsteem peab
igapäevaselt nö üle reageerima ja pidevalt ründeseisundis olema,
võib olukord muutuda vastupidiseks, kus imuunsüsteem ei tee enam
võõrastel ja omadel vahet. Sellepärast on ülioluline oma
soolestik jälle korda saada. Väga oluline roll on siinjuures toit,
mida me sööme. Autoimuunpaleo (AIP) on dieet, mis aitab tervendada
imuunsüsteemi ja soolestiku limaskesta. Selle järgi võib toituda
mistahes põletikulise haiguse puhul.
Niisiis
juhib soolestik meie elu, sõna otseses mõttes. Seedesüsteem on
nagu vundament. Kui see vundament on korras, siis on terve ka
ülejäänud keha ja psüühika. Kui see vundament logiseb,
hiilivadki ligi igasugused tervisehädad.
Ka
on huvitav fakt see, et mida rohkem on inimesel seedehäireid ja
kõhugaase, seda vähem võib ta süüa toortoitu. Muidu juhtub see,
et kalorsuse mõttes sööte küll vähe, aga punnkõht on ikkagi
ees.
Kuidas
me saame ennast ise tervendada?
Väga
oluline roll on toitumisel. Mõneks ajaks tuleks oma menüüst välja
jätta kõik põletikku tekitavad toiduained. Vaata selle kohta siit aga
väga oluline on ka tarbida rohkem probiootikume sisaldavaid toite,
mis aitavad soolestiku mikrofloorat korrastada.
Probiootikumid
tähendavad tõlkes „elu eest“ või „elu poolt“.
Probiootikumidena kasutatakse kõige sagedamini piimhapet tootvaid
baktereid, näiteks laktobatsille ja bifidobaktereid, mille puhul
uuringud on näidanud, et need annavad märkimisväärseid tulemusi
soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. Piimhappebaktereid ja muid
probiootikume leidub looduslikul kujul mitmetes hapendatud ja
kääritatud toitudes.
Probiootikumidest
võib olla abi järgmiste terviseseisundite korral:
- kõhulahtisus, eriti peale antibiootikumikuuri
- kandida seene ülekasv
- ärritunud soole sündroom
- sooletrakti nakkustest taastumine
- tupeseene ja kuseteede nakkuste ennetus ning sümptomite leevendamine
- põievähki haigestumise riski vähendamine ja mõningate teiste vähivormide vältimine
- lastel ekseemi ja allergiate leevendamine
- heinapalaviku ja allergiate esinemissageduse vähendamine ja vältimine
- hambakaariese esinemissageduse ja halbade bakterite vohamise vältimine
- külmetushaiguste ja gripi esinemissageduste vähendamine
- hea tervise säilitamine läbi imuunsüsteemi toetuse
- piima -ja teraviljavalgu talumatus
- kolesteroolitaseme langetamine
Probiootiliste
toitude TOP 10:
Kuna
kõigis toitudes ei ole samad probiootilised tüved siis on kasulik
valida oma toidusedelisse erinevaid fermenteeritud ehk hapendatud toite. Oluline on
seejuures tähele panna, et toidud, mida sa valid, ei oleks eelnevalt
pastöriseeritud, kuna see hävitab enamiku mikroorganismidest, mis
annavad probiootilistele toitudele nende toime. Hapendatud toitude
ostmisel tuleks eelistada usaldusväärset allikat, kuna ebaõigeid
meetodeid kasutades võib sinna tekkida kahjulikke baktereid või
mikroorganisme.
1.
Jogurt
Jogurti
puhul tuleks eelistada naturaalset maitsestamata jogurtit, mille on
lisatud probiootilisi kultuure. Jogurtipakendeid tuleks hoolikalt
lugeda, kuna kõikides jogurtites ei leidu probiootilisi baktereid
piisaval hulgal või ei ole need elujõulised. Näiteks jogurti
juuretises olevad Lactobacillus bulgaricus ja Streptococcus
thermo-philus aitavad fermenteerida ehk hapendada piima, kuid nad
ei ole küllalt vastupidavad maomahla toimele ning neid jõuab
seedetrakti suhteliselt vähe. Samuti sisaldavad poejogurtid sageli
rohkelt valget suhkurt, mis võib soodustada sooletraktis hoopiski
halbade bakterite kasvu.
Head
on kuumtöötlemata lehma-või kitsepiimast ise kodus valmistatud
jogurtid. Kitsepiim ja juust sisaldavad sageli probiootikume nagu
thermophilus, bifidus, bulgaricus ja acidophilus.
Laktoositalumatuse korral tuleks jogurtit fermenteerida ehk hapendada
vähemalt 24 tundi.
Keefir. Foto: netist
3.
Hapukapsad
Hapendatud
kapsad ei ole üksnes rikkad probiootikumide poolest, vaid sisaldavad
ka vitamiine A, B. C ja E ning seedeensüüme, mis aitavad soole
limaskesta parandada. Hapukapsa ainsad komponendid ongi hakitud
kapsas ja sool, mida lastakse mitu nädalat hapneda ilma äädikat
või starterit lisamata. Selle tulemusena tekivad sellised
piimahappebakterid nagu lactobacillus and pediococcus.
Hea on juua ka hapukapsamahla, mis toimib nii kõhulahtisuse- kui ka
kinnisuse vastaselt ning aitab külmetushaigusi ja grippi ennetada.
Hapukapsas. Foto: netist.
4.
Tume šokolaad
Tume
šokolaad sisaldab flavonoide, mis toimivad soolestikus
prebiootikumidena. Uuringud näitavad, et flavanoolirikkad šokolaadid
mõjutavad soolestiku mikrofloorat positiivses suunas ja vähendavad
põletikku. Eelistada tuleks tooršokolaadi või orgaanilist vähese
suhkrusisaldusega tumedat šokolaadi. Šokolaadi tuleks tarbida
mõõdukalt.
Toorshokolaad Apothekast. Foto: netist.
5.
Teatud tüüpi vetikad
Teatud
tüüpi vetikad nagu spirulina ja klorella. Nende supertoitude puhul
on täheldatud, et nad suurendavad nii laktobatsilluse kui ka
bifidobakteri osakaalu soolestikus – tegemist on niiöelda
prebiootikumidega. Samuti on spirulina ja klorella väga
energiarikkad toiduained ning sisaldavad mitmeid vitamiine
(B-vitamiinid, beetakaroteen, E-vitamiin), mineraalaineid ja
aminohappeid.
Spirulina ja klorella. Foto: netist.
6.
Hapendatud kurgid ja seened
Hapukurgid
on väga heaks probiootikumide allikaks, samuti teised hapendatud
aedviljad (näiteks sibulad, lillkapsas) ning seened. Kuid
probiootikume sisaldavad vaid teatud kindlal viisil fermenteeritud
toidud, mida ei ole töödeldud äädika ja kuuma veega. Hapendatud
kurkide valmistamiseks tuleks võtta purk, kuhu panna maitseained
vastavalt eelistusele – tilli, küüslauku, mädarõigast,
sinepiseemneid, mustsõstralehti. Teha kurkidesse kahvliga augud, et
vedelik paremini sisse imenduks. Aseta kurgid tihedasti purki ning
vala üle leige veega, kuhu on lisatud u. 1,5 tl soola 1 liitri
kohta. Sulgeda purk tihedasti kaanega ja asetada sooja kohta, mis on
otsesest päikesevalgusest eemal. Lasta seista kolm päeva, kuni
purgis hakkab toimuma mullitamine. Seejärel pane purk külmikusse
või jahedasse kohta, et vältida edasist fermenteerumist.
Hapukurgid. Foto: netist.
7.
Miso
Miso
on jaapanist pärit toiduaine, mis on tuntud oma seedimist parandava
toime tõttu. Seda valmistatakse fermenteeritud rukkist, ubadest,
riisist või kaerast. Arvatakse, et miso aitab tasakaalustada
keskkonna saastatusetoimet kehas, mõjudes alkaliseerivalt ja
peatades kantserogeensete ainete toimet. Segades supilusikatäie
misopastat kuuma veega, saate kiire ja toitva probiootikumide poolest
rikka supi.
Miso pasta. Foto: netist
8.
Tempeh
Tempeh
on fermenteeritud sojatoode, mis sisaldab B12 vitamiini ja kõiki
asendamatuid aminohappeid. Pärast leotamist ja keetmist segatakse
sojaoad tervisele kahjutu hallitusseenega (rhizopus) ja saadud massil
lastakse umbes 48 tundi soojas käärida. Rhizopus
oligosporus toodab
kindlat liiki antibiootikumi, mis on efektiivne teatud bakteritüüpide
puhul nagu staphylococcus
aureus,
mis põhjustab kopsupõletikku ja veremürgitust. Hämmastav on see,
et tempeh’is sisalduv looduslik antibiootikum ei ole kuigi
kuumatundlik ning peab vastu erineva PH-ga keskkondades. Tempeh
sisaldab veel A- ja B-vitamiini, niatsiini, foolhapet,
pantoteenhapet, biotiini ja mineraalaineid. Tempeh´i võib praadida,
marineerida, kasutada suppides või lisada vokiroogadele.
Tempeh. Foto: netist.
Natto
ehk fermenteeritud (hapendatud) sojaoad
Need
sisaldavad probiootilist kultuuri nimega bacillus subtilis.
Nattot tarvitatakse Jaapanis hommikusöögiks sojakastme ja riisiga.
Fermenteeritud sojaoad on valgurikkad ja sisaldavad vitamiini K, mis
aitab hoida luud tugevana ning säilitada vereringet, hoides
veresooned tervena. Eestis meile teadaolevalt nattot veel ei müüda.
Natto. Foto: netist.
9.Kimchi
Asiapärane
vürtsikas hapukapsaroog, mida valmistatakse hiinakapsast ja
redisest. Seda serveeritakse Koreas kõikvõimalike toitude kõrvale.
Lisaks probiootilistele omadustele sisaldab kimchi ka beetakaroteeni,
kaltsiumi, rauda ja vitamiine A, C, B1 ja B2.
Korea Kimchi. Foto: netist.
10.
Pu-Erh tee
Puerh
tee on kääritatud tee, mida valmistatakse Lõuna-Hiinas Yunnanis
laialehelise rohelise teepõõsa sortidest. Puerh teed on Hiinas
sajaneid tarvitatud – puerh teed joodi söömise ajal või pärast
söömist (eriti rasvase toidu korral), kuna sellel teel on võime
alandada kolesterooli taset, kõrvaldada seedimatust või vähendada
kõhulahtisust. Puerh tee pideval tarvitamisel võib leeveneda
kõhukinnisust ja parandada naha seisundit. Kui teha kangem
teetõmmis, siis võib selle abil vabaneda ka kõige ägedamast
seedehäirest.
Nägin
seda müügil Tartu Kaubamaja toiduosakonnas aga ei julgenud osta,
kuna sel pidavat olema iseloomuliku „mulla“ kõrvalmaitsega. Aga
netis leiduva info põhjal on väga kasulik. Ehh miks enamus
kasulikke toite on kummalise maitsega? :D
Pu- Erh tee. Foto: netist.
Probiootikumid.
Tuleks
silmas pidada, et antibiootikumikuuri järgselt ei pruugi olla kasu
üksnes hapendatud toitude söömisest. Sõltuvalt säilitamisest ja
töötlemisest ei pruugi toidud häid baktereid nii suures
kontsentratsioonis sisaldada kui kvaliteetsed toidulisandid. Samuti
võib probiootilistest preparaatidest olla abi kaua aega kestnud
seedehäirete (näiteks ärritatud soole sündroomi, kandida),
ekseemide, allergiate ja muude probleemide korral.
Kõigi
müüdavate brobiootikumide hulgas on müügil koguni spetsiaalselt kandida raviks mõeldud toode (see).
Brobiootikumid kandida raviks. Foto: netist.
Probiootilise
preparaadi valikul tuleks silmas pidada seda, et rohkem
tüvesid ei tähenda ilmtingimata seda, et toode oleks tõhusam.
Kuigi soolestikus leidub sadu bakteritüvesid, on oluline, et
probiootikum sisaldaks just neid tüvesid, mis sobiksid omavahel ja
suudaksid soolestikku jõudes teiste bakteritega koos toimida. Kõige
paremad on inimeselt
saadud bakteritüved,
mille efektiivsus on teadusuuringutega tõestatud. Peamised inimese
soolestikus elustsevad bakterid on
Lactobacillus acidophilus
ja Bifidobacteria.
Hea oleks, et preparaat sisaldaks ka F.O.Si (fruktooligosahhariide), mis on toiduks headele soolebakteritele. Uuringud on näidanud, prebiootikumid suurendavad heade bakterite hulka soolestikus ja parandavad probiootikumide mõju.. Seetõttu eelistage tooteid, mis sisaldavad nii pre- kui ka probiootikume.
Otsige
toodet, mille bakteritüved on happe-
ja sapikindlad,
et tagada probiootikumide efektiivne toime soolestikus. Kõrgema
bakterite sisaldusega probiootikumid on tavaliselt efektiivsemad,
kuna niimoodi on kindlustatud suurema hulga bakterite elujõulisus
soolestikus. Sellised on näiteks Higher Nature (see) ja
BioCare probiootikumid (näiteks see),
mis on happe- ja sapikindlad ja asustavad sooletrakti efektiivselt.
Firma BioCare spetsiaalne LAB 4 kompleks (L.acidophilus
CLT-60 & CUL-21, B.bifidum
CUL-17 & CUL-20) (see) koosneb
happekindlatest bakteritüvedest, mis on pärit inimeselt. Nende
efektiivsus ja turvalisus on laialdaselt uuringutega tõestatud.
|
Kas Sa teeseent ei hakanud kasutama,see oli ju ka lausa kuskil protolkollis sees?
VastaKustutaMa kõigepealt saingi omale teeseene ja alles siis mereriisi. Tarvitan mõlemat. Mul mõlemist siin blogis juttu ka. :)
VastaKustuta