reede, 3. juuni 2016

Noor kookospähkel ja kookosvee keefiri retsept.



Nägin Tartus Maksimarketis müügil noort kookospähklit. Tekkis huvi ja ostsin ära.

Noor kookospähkel. Foto: erakogu.

Kuidas noort kookospähklit avada?
1.Asetage värske noor valge kookospähkel külili lauale ja lõigake hoolikalt liistakute kaupa teravat otsa, kuni tekivad nähtavale mõned pruunid laigud. Asetage kookospähkel nüüd lauale õiget pidi.

2.Võta suur tugev lauanuga ja hakka kookospähklile ringi peale tegema, et tekiks kaan, mida avada. Vaata joonist. Mina muidugi arvasin , et kookospähklit pussitades on see tõhusam. :D Oligi mu arust. Nuga libises lups ja lups kookospäklisse ja õige varsti oli ring peale tehtud ja sain „kaane“ pealt võtta.

 Noore kookospähkli avamise joonis. Foto: netist

Kookospähkli avamise õpetusi võib vaadata siit ja siit.
 3.Kookospähkel oli sõna otseses mõttes ääreni kookosvett täis. Minu ühes kookospähklis oli suisa 400 ml kookosvett! :) Vala see njämma vedelik kuskile suurde kruusi või purki. Mida sa kohe ei joo pane külmkappi. Kookosveest saab teha näiteks mõnusat kerget smuutit. Mina otsustasin ära proovida kookosvee keefiri tegemise. See on mereriisiga tehtav ainult, et tavalise suhkruvee asemel kasutatakse kookosvett. Sellest aga pisut allpool.

NB! Kookosvesi peab olema selge või kergelt kollakas. Roosakas või lillakas kookosvesi tähendab, et see on riknenud ja seda kasutada ei tohi! Viska kogu kupatus minema.

4.Nüüd võtke paindlik silikoonspaatel ja suruge kookospähkli ja kookose viljaliha vahele. Tehke spaatliga kookospähkli sees ring peale, et kätte saada kookospähkli pehmet sisu. Kuna noore kookospähkli sisu on pehme siis õnnestub see hästi lihtsalt.

Tühjakskraabitud noor kookospähkel. Foto: erakogu.
PS! Kel silikoonist spaatlit pole võib ka lusikaga sisu välja kraapida. Ainult, et siis on raskem seda õhukest, pehmet, pruuni kookospähkli koort ära koorida, et lumivalget kookoskreemi saada. 

Kookospähkli sisu eemaldamine silikoonspaatliga. Foto: netist.

 5. Pane kookospähkli sisu kuskile kaussi. Kes viitsib siis „koorib“ pruunika õhukese, pehme kookospähkli koore ära mis paratamatult kookospähkli sisu külge jääb. Saate pärast ilusama lumivalge kookoskreemi. :) 
Sellest pehmest kookospähkli sisust saab kreemjat kookoskreemi. Püreeri see saumikseriga siidiseks kreemiks. Kasuta seda toidu valmistamisel, erinevate magustoitude tegemisel, smuuti ühe komponendina või sega sisse lemmikmarju ja pista karbiga sügavkülma – saad mõnusa kreemise jäätise :)

Saumikseriga purustatud kookospähkli sisu. Kuna mina kraapisin sisu välja lusikaga ja õhukesest pruunist kookospähkli koorest sisu ära ei puhastanud, mis paratamatult sisule külge jääb, siis minu kookoskreem on pruunitäpiline. Toidu sees kasutades aga pole lumivalge kookoskreem nii oluline. Foto: erakogu.

Noore kookospähkli avamiseks on välja mõeldud ka spetsiaalne avaja Coco Jack. Coco Jack-i saab tellida siitTundub päris asjalik riist olema aga pisut kallivõitu. Nii, et esialgu avan ikka lauanoaga edasi. See polegi teab mis raske. :) 

Coco Jack ehk noore kookospähkli avamise vahend. Foto: netist 

Kuidas Coco Jack-iga avada saab näha siit.

Kookosveest saab teha peale smuuti veel kookosvee keefiri. Retsepti tõlkisin siit

Kookosvee Keefiri Retsept.


Maitsev kookosvee keefir on valmistatud kookospähkli veest mis sisaldab täiendavalt elektrolüüte ja toitaineid.

Koostis:
60 ml hüdraatunud Keefiri terasid (mereriis, vaata mu postitust sellest siit)
60 ml suhkrut - eelistatult orgaanilist (vabatahtlik)
1 liiter kookospähkli vett

Valmistamine:
Lisage 60 ml suhkrut purki, mida kasutate kookosvee tegemiseks.
Lisage purki kookospähkli vesi.
Segage hoolikalt, et lahustada suhkur.
Lisage 60 ml keefiri terasid (mereriisi) magustatud kookospähkli vette.

Katke purk õhku läbilaskva riidega.
Laske seista 24-48 tundi. Rohkem kui 72 tundi seistes hakkavad terad lagunema!

Kookosvee keefir on nagu hapukas kookospähkli vesi. Kui suhkrut ei kasuta maitske 24 tunni pärast. Kui kasutate 60 ml suhkrut laske seista 48 tundi. Kui terad on eemaldatud, siis võib lisada maitsestamiseks muid asju (mett, agaavisiirupit, sidrunit vms, mida soovite maitsestamiseks kasutada) või jooge kohe.
Korda ja naudi head jooki!

Märkused:
Valge suhkur ja orgaaniline suhkruroo mahl on parim valik kookospähkli vee jaoks.

Mina panin oma kookosvee keefiri „käima“ eile. Kuna praegu on soojad ilmad siis mereriis toimetab seal päris aktiivselt. Homme tõenäoliset saan seda juba juua. Hetkel on veel magus aga ma ootan millal mereriis selle magusa kookosvee mõnusalt hapukaks ja palju kasulikke baktereid sisaldavaks joogiks on teinud. 

Minu kookosvee keefir mõnusalt toimetamas. Foto: erakogu.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar