Kuna Jaanika andis mulle leiva küpsetamiseks juuretist siis proovisin ise kodus ka leivaküpsetamise ära. Tegin kahte varianti. Seemneseguga ja teise leiva sisse panin seda head õiget maasuitsusinki. Lõhn, maise, kuum ahjust tulnud ja enda küpsetatud leib. Võrratu!
Retsepti sain samuti Jaanika käest koos juuretisega. Antud kogusest saab 3 suurt leiba.
Seemneleiva segu. Foto: netist. |
juuretist
1 liiter käesooja vett
rukkijahu
6 tl soola
2 dl fariinsuhkrut
maasuitsusinki
seemneleiva segu (erinevad seemned)
Maasuitsusink. Foto: netist. |
Valmistamine:
Võta juuretis ja sega juurde 1
liitri käesooja veega. Lisa vispliga segades juurde ainult
rukkijahu, nii et moodustuks kefiiripaksune kört. Soovi korral võib
lisada ka maltoosat (linnase ekstrakti) 1/3 pudelit (1pdl=1,2l). Kata
kauss pealt rätikuga ja jäta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks.
Paksu vahuga kaetud juuretisesegule lisada 6 tl soola ja 2 dl fariinsuhkrut. Vähehaaval lisa juurde soovitud jahu (rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu) Sega niikaua, kuni tainas lööb kausi küljest lahti ja on paksemat sorti koogitaigna paksune. Võta sellest taignast peotäis (tennisepalli suurune) juuretist ja pane külmkappi aukudega kaane alla potsikusse seisma.
Leivataignale võid veel lisada nüüd seemneid, ürte, rosinaid, tomateid, singitükke, küüslauku vms. Mina siis lisasin ühele osale leivataignale seemnesegu ja teisele kahele tükeldatud ehtsat maasuitsusinki.
Paksu vahuga kaetud juuretisesegule lisada 6 tl soola ja 2 dl fariinsuhkrut. Vähehaaval lisa juurde soovitud jahu (rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu) Sega niikaua, kuni tainas lööb kausi küljest lahti ja on paksemat sorti koogitaigna paksune. Võta sellest taignast peotäis (tennisepalli suurune) juuretist ja pane külmkappi aukudega kaane alla potsikusse seisma.
Leivataignale võid veel lisada nüüd seemneid, ürte, rosinaid, tomateid, singitükke, küüslauku vms. Mina siis lisasin ühele osale leivataignale seemnesegu ja teisele kahele tükeldatud ehtsat maasuitsusinki.
Tõsta taigen märja käega võiga määritud
vormidesse, nii et vormis oleks maksimaalselt 2/3 tainast. Kata rätikuga ja
tõsta jälle sooja kohta kerkima 2-3 tunniks.
Pane ahi 240 kraadi ja alla ahju põhja kauss veega. Küpseta 240 kraadi 20min, 220 kraadi juures 10 min, 200 kraadi juures 10 min ja 180 kraadi juures lõpuni (30 min). Kokku seega on leivad ahjus 1 tund ja 10 minutit. Väiksemate vormide puhul on küpsetusaeg kokku 45 min.
Ahjust välja võttes võta leib vormist välja ja pane märja väänatud rätiku sisse 15 minutiks.
Pane ahi 240 kraadi ja alla ahju põhja kauss veega. Küpseta 240 kraadi 20min, 220 kraadi juures 10 min, 200 kraadi juures 10 min ja 180 kraadi juures lõpuni (30 min). Kokku seega on leivad ahjus 1 tund ja 10 minutit. Väiksemate vormide puhul on küpsetusaeg kokku 45 min.
Ahjust välja võttes võta leib vormist välja ja pane märja väänatud rätiku sisse 15 minutiks.
Endaküpsetatud leib. Foto: erakogu. |
Endaküpsetud leiva lõhna ka Teie köökidesse! :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar