teisipäev, 31. oktoober 2017

Pannikana kreemjas päikesekuivatatud tomati kastmes.


 Seda retsepti jagati Facebooki LCHF Eesti grupis. Kuna just oli ideedepuudus, mida järgmisteks tööpäevadeks tööle kaasa võtta, siis otsustasingi selle toidu ära proovida. Seda enam, et mul olid enamus koostisosad juba kodus olemas. 

 Originaalretsept koos videoretseptiga asub siin




Ettevalmistusaeg: 5 min.
Küpsetamisaeg: 25 min.
Aeg kokku: 30 min.
Kogus: 4 portsu

Tallegg Eestimaine broilerifilee. Pilt: netist. 

Koostisosad:
4-6 kanakintsu (originaalretseptis on kasutatud ilma kondi – ja nahata) või 4 kanarinda
2 spl võid
3 tl hakitud küüslauku
2 tl Itaalia ürdisegu või ½ tl igat ürti: kuivatatud basiilikut, kuivatatud oreganot, kuivatatud tüümiani
½ tassi päikesekuivatatud tomateid, ribadeks lõigatud (enamasti müüakse neid purgis ja kaetud õliga, kindlasti vala liigne õli ära)
1 tass kanapuljongit
½ tassi kohvikoort või vahukoore koort (kasutage rammusat koort paksema ja kreemjama kastme saamiseks!)
⅔ tassi parmesani juustu laaste või riivitud parmesani juustu (või rohkem, kui soovite) + ¼ tassi riivitud parmesani juustu (pärast  pealeraputamiseks)
värsket basiilikut või tüümiani
soola ja piprat (originaalretseptis kasutati umbes 1 tl soola ja ¼ tl jahvatatud pipart)

Tere Laktoosivaba või. Pilt: netist. 
Küüslauk. Pilt: netist.
Kuivatatud basiilik. Pilt: netist. 
Kuivatatud oregano. Pilt: netist. 
Kuivatatud tüümian. Pilt: netist. 


















Päikesekuivatatud tomatid õlis. Pilt: netist. 
Kanapuljong. Pilt: netist. 
Laktoosivaba vahukoore koor. Pilt: netist. 

Itaalipärane kõva juust, riivitud. Pilt: netist. 
Värske tüümian. Pilt: netist. 

Valmistamine:
1. Sulatage suurel pannil keskmisel kuumusel või. Lisage kana ja küpsetage 5-7 minutit mõlemalt küljelt, kuni pruunistunud ja küps. Tõstke kanatükid pannilt kaussi ja katke kaanega, et hoida soojas, kuni teete kastet.
2. Lisage pannile küüslauk, Itaalia maitseaine, päikesekuivatatud tomatid, kana puljong, vahukoore koor ja 2/3 tassi parmesani juustu ja segage korralikult läbi. Ajage keema ja keetke pidevalt segades, kuni kaste on paksenenud ja kreemjas (5-7 minutit).

3. Tõstke kana uuesti pannile ja tõstke lusikaga kastet kanatükkide peale. Peale puista jahvatatud musta pipart, riivitud parmesani juustu, värsket tüümiani või basiilikut ja serveeri.

Pannikana kreemjas päikesekuivatatud tomati kastmes. Foto: erakogu. 

MINU KOMMENTAAR:
 Mina kasutasin broilerifileed, kuna just seda juhtus kodus olema. Ja mulle ei meenunud, et meil oleks poes kondita ja nahata kanakintse müügil. Broilerikintsuliha vist on aga ma ei viitsinud poodi spetsiaalselt selle järgi ka minna. Seda enam, et retseptis oli lahkelt lubatud ka rinnaliha kasutada. Millegipärast arvan, et kintsuliha on rammusam ja mahlakam. Nii, et kui võimalik, siis kasutage kintsuliha. Aga fileega jääb ka mahlakas. Nii, et ega vist suurt vahet pole. 
 Enda retseptis kasutasin laktoosivaba vahukoore koort ja ka või, mida kasutasin oli laktoosivaba. Kel piimatoodetega probleeme pole, see valigu ikka tavalised. 
 Mina hakkisin enda retseptis päikesekuivatatud tomatid väiksemaks ja mõõtsin alles siis ning tänu sellele mahtus mul neid 1/2 tassi (120 ml) sisse rohkem. Kuna need on aga üsna soolased ja ka parmesani juust on väga soolane, siis minu toit tuli üsna soolane ja see mulle küll eriti ei meeldinud. Ok, ma joon ka muidu päeva jooksul palju vett aga siis lürpisin veel rohkem :D Nii, et mõistlik on selle retsepti puhul soola lisamisest üldse loobuda, mida ma õnneks ka taipasin teha. Maitsesin ikka toidutegemise vahepeal, mis maitsega toit tuleb. Ja kuna ka parmesani juust on väga soolane, siis miks mitte asendada osa parmesani juustu üldse tavalise mahedamaitselise riivitud juustuga? 
 Itaalia ürdisegu minul kodus polnud. Seega kasutasin kuivatatud basiilikut, oreganot ja tüümiani. 
 Üldiselt jäin toiduga rahule. Idee on põnev ja maitsev. Plaan on seda toitu kindlasti millalgi uuesti teha aga siis panen päikesekuivatatud tomateid vähem ja parmesani juustu proovin asendada kasvõi osaliselt tavalise riivitud juustuga. Näis milline see siis välja tuleb. Aa, ja küüslauku vist paneks ka järgmine kord pisut vähem. Minu jaoks oli seda ka pisut palju. 
 Kõrvale tegin sügavkülmutatud vokisegu. Kiirelt pannilt läbi, pisut soola ja valmis. Kuna tegin toidu tööle kaasa, siis ilusti taldrikul serveeritud pilti minul polegi ja Lock & Lock karbis poleks seda sugugi nägus pildistada olnud. 

 PS! Tegelikult, kes nii palju kastet ei vaja siis puljongi võib ka ära jätta. Jääb veel paksem ja kreemisem kaste. 

Pannikana kreemjas päikesekuivatatud tomati kastmes. Foto: erakogu. 
 Ja siin on selle pannikana ühe portsu toitumisalane teave. Minul tuli kokku seda 8 portsu. Ei arvestanud vaid kuivatatud basiiliku, kuivatatud oregano ja kuivatatud tüümiani ning jahvatatud pipra ja serveerimisel kasutatud värsket tüümiani, sest neid ürte oli üsna vähe.


Head isu! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar