Kuna mu eelmine ise kokkusegatud kõrvitsakoogi vürts on otsa saanud aga mul oli soov ära proovida "Kõrvitsa - pekaanipähkli pudingu kook Slow Cooker-is valmistatud" (selle jumaliku koogi retsepti lisan esimesel võimalusel), siis pidin kokku segama uue kõrvitsakoogi vürtsi. Otsustasin, et googeldan enne pisut ja avastasin, et võimalusi on üsna palju, kuidas seda teha. Ja seega otsustasin, et valin mõne muu netist leitud retsepti ja selle eelmise retsepti järgi enam ei tee.
Retsepte, mille vahel valida on küllaga. Kirjutan siia mõned variandid, mis netist leidsin.
I.
1 tl jahvatatud kaneeli
1/4 tl muskaatpähkli pulbrit
1/4 tl ingveripulbrit
1/8 tl jahvatatud nelki
II.
1/4 tassi (1/4 cup = 60 ml) jahvatatud kaneeli
4 tl muskaatpähkli pulbrit
4 tl ingveripulbrit
1 spl jahvatatud vürtspipart (allspice)
Vürtspipar on meile pisut vähekasutatud vürts, kuigi välismaa retseptides kasutatakse seda päris tihti. Googeldades leidsin vastuseks, et allspice on piment ehk jamaikapipar ehk nelkpipar ehk vürts ehk vürtspipar. Info saadud siit. Lõhn meenutab kõrvitsa marineerimise lõhna. Pisut nelki ja veel midagi. Magusvürtsika lõhnaga ja kasutusala on kondiitritööstus ja konservitööstus. Tegin oma maitseainekapis väikese inventuuri ja avastasin, et mul on see vürts kodus täiesti olemas. Kummaline. Huvitav, mida ma sellega teinud olen? Ei mäleta, et seda kunagi kasutanud olen :D Realiseerimisaeg on mu Meira jahvatatud vürtspipral läbi saanud juba eelmisel aastal aga kuna lõhn oli paki avamisel intensiivne, siis ei kartnud seda kasutada. Aga selle retsepti järgi ma siiski ei teinud.
Allspice ehk vürtspipar. Pilt: netist. |
Meira jahvatatud vürtspipar. Pilt: netist. |
III.
4 tl jahvatatud kaneeli
2 tl ingveripulbrit
1 tl jahvatatud nelki
1/2 tl muskaatpähkli pulbrit
IV.
1 spl jahvatatud kaneeli
2 tl ingveripulbrit
1/2 jahvatatud vürtspipart
1/2 tl jahvatatud nelki
1/2 tl mace vürtsi
1/2 tl muskaatpähkli pulbrit
Mace vürts on meile hoopis tundmatu vürts. Pisut googeldades sain teada, et seda vürtsi saadakse samalt troopiliselt puult, mis kasvatab muskaatpähklit. On pehmema, sügavama ja rikkalikuma maitsega, kui muskaatpähkel. Kasutatakse seda vürtsi küpsetamisel, hautiste maitsestamiseks, koorekastmete maitsestamiseks, või lisatakse vortsikeste ja mingi Šoti toidu maitsestamiseks (sisaldab lamba või vasika rupskeid, kaerajahu, mis keedetakse traditsiooniliselt looma maos - ma ei tea, kui õige see tõlge nüüd sai aga mingi imelik Šoti toit see igatahes on :D). Info on saadud siit. Lisasin selle retsepti vaid seepärast, et ehk mõnel on võimalus seda vürtsi kuskilt osta või tellida. Eestikeelset nime sellele vürtsile ei leidnud.
Jahvatatud mace vürts. Pilt: netist. |
Mace vürts. Pilt: netist. |
V.
3 spl jahvatatud kaneeli
2 tl ingveripulbrit
1 tl muskaatpähkli pulbrit
1 tl jahvatatud vürtspipart (allspice)
1/2 tl jahvatatud nelki
Mina tegingi oma seekordse kõrvitsakoogi vürtsi justnimelt selle retsepti järgi. Mmm, kui hästi see sobis selle Slow Cooker-i kõrvitsakoogi sisse. :P
VI.
4 tl jahvatatud kaneeli
2 tl ingveripulbrit
1 tl muskaatpähkli pulbrit
1 tl jahvatatud vürtspipart (allspice)
1/2 tl jahvatatud nelki
VII.
3 spl jahvatatud kaneeli
2 tl ingveripulbrit
2 tl muskaatpähkli pulbrit
1 1/2 tl jahvatatud vürtspipart (allspice)
1 1/2 tl jahvatatud nelki
See retsept on eestikeelne (teised on kõik netist leitud inglisekeelsed). Retsepti postitas Facebooki (siin) Altmõisa Külalistemaja (Kõrvitsatoitude eri Almõisas).
Screenshot Facebookist. |
VIII.
3 tl jahvatatud kaneeli
1 1/2 tl ingveripulbrit
0,75 tl muskaatpähkli pulbrit
See on nüüd minu eelmise kõrvitsakoogi vürtsi retsept. Suurendasin lihtsalt kogust, kuna seda vürtsi oli rohkem vaja, kui vaid sellele vürtsika kõrvitsa pudingu jaoks. Originaalretsept asub siin.
No nüüd on mille vahel valida ja saate ka endale ühe mõnusa kõrvitsakoogi vürtsi kokku segada. :)
Kõrvitsakoogi vürtsi toitumisalase teabe sain googeldades:
Mõnusat Halloweeni ;)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar