teisipäev, 17. oktoober 2017

Autoimuunprotokollis lubatud toiduained.


 Ka seda postitust jagas Reet Henn Facebooki Autoimuunpaleo toetusgrupis. Lisan ka selle siia. Originaalpostitus asub siin.

AUTOIMMUUNPROTOKOLLIS LUBATUD TOIDUAINED

 Nimekiri on võetud Sarah Ballantyne'i raamatust "The Paleo Approach. Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body". Mõned väga eksootilised toiduained, mida on raske kätte saada, jätsin välja. Mõningaid lubatud jahusid, kastmeid, tärkliseid saab soovi korral internetist tellida.

1. Punane liha - sisuliselt on lubatud mistahes imetaja liha, aga meil saadaolevatest:
- veiseliha 
- sealiha 
- lamba- ja talleliha 
- põdraliha 
- jänese- ja küülikuliha 
- metssealiha 
- hirveliha 
- kitseliha
 
 Tuleks eelistada rohusöödal olnud või metsloomade liha, et vältida antibiootikumijääke.

2. Kala
- anšoovised 
- latikas 
- kilu 
- karpkala 
- säga 
- tursk 
- meriangerjas 
- heik 
- paltus 
- heeringas 
- kuningmakrell 
- makrell 
- silmud 
- merikurat 
- hariahven 
- riffahven 
- lest 
- lõhe 
- sardiinid 
- merikoger 
- mõõkkala 
- tilaapia 
- forell 
- tuunikala 
- kammeljas 
- merlang
 
 NB! Ettevaatust, antud nimekirjast tuunikala, kuningmakrell, mõõkkala ja hariahven võivad olla saastatud elavhõbedaga.   Isiklikust kogemusest lisan hoiatuse kasvanduses kasvatatud kalade suhtes. Neid toidetakse söödaga, mille komponent nr 1 on gluteen ja võivad tekitada tundlikkust! Forelli ja lõhet, mis ei oleks kasvandusest pärit, on meil pea võimatu leida. Kuningmakrellid, anšoovised, sardiinid, heeringad ja kilud on enamasti saadaval konservidena või pakendatult marinaadis, mistõttu sisaldavad antud dieedi puhul keelatud aineid. Lugege tähelepanelikult silte ja alati eelistage värsket kala!

3. Linnuliha
- kana 
- kalkun 
- faasan 
- vutt 
- hani 
- part
 
 Põhimõtteliselt on lubatud iga söödava linnu liha, kuid linnusöödas on rohkesti gluteeni, tundlikumaid võib mõjutada!

4. Mereannid
- merekarbid 
- südakarbid 
- krabi 
- jõevähk 
- tindikala 
- homaar 
- rannakarbid 
- kaheksajalg 
- austrid 
- krevetid 
- kammkarbid 
- teod 
- kalmaar 
- kaaviar 
jm

 Ei soovita konserveeritud tooteid, mis sisaldavad lisaaineid!

5. Rupskid
- kondipuljong, luuüdi 
- maks 
- süda 
- neerud 
- keel 
- nahk ja kamar 
- aju
põsk 
- harknääre, pankreas 
- veri, sooled 
- saba 
- rasv 
jne

6. Glütsiinirikkad toidud
- kondipuljong ja kondiliha 
- seajalad
- seapõsk -
- pardikoivad
- kanatiivad 
- rupskid
- nahk ja kamar 
- ühepajatoit 
- želatiin 
- kollageeni lisandid

7. Rohelised lehtsalatid ja köögiviljad
- artišokk 
- sinep 
- asparaagus 
- peedilehed 
- bok choy 
- harilik kurgirohi 
- brokoli 
- rooskapsas ehk brüsseli kapsas 
- peakapsas 
- rapsi lehed 
- kappar 
- porgandipealsed 
- kassinaeris 
- lillkapsas 
- seller 
- spargelsalat 
- spinat (erinevad sordid) 
- vesihein 
- sigur 
- krüsanteemi lehed 
- lehtkapsas 
- kress 
- võilill 
- endiivia 
- malts 
- noored sõnajalalehed 
- apteegitill 
- noored kõrvitsalehed 
- suur teeleht 
- nuikapsas 
- sinep
-lehtnaeris 
- kale ehk lehtkapsas
- tseiloni spinat 
- põldkännak 
- salatkress 
- aedsalat 
- valge sinep 
- hiinakapsas 
- hernevõrsed 
- metsik spargel 
- itaalia sigur (punane sigur) 
- randköömen (lehed) 
 - merikapsas 
- hapuoblikas 
- spinat 
- kõrvitsaõied 
- aedportulak 
- maguskartuli lehed 
- lehtpeet ehk mangold 
- kapsasrohi ehk naerishein 
- naeri noored lehed 
- vesikress 
- vesispinat 
- taliportulak

8. Laugulised
- murulauk 
- karulauk 
- porru 
- roheline sibul 
- mugulsibul 
- pärlsibul 
- küüslauk

9. Mere köögiviljad
- nori 
- wakame 
- kombu 
- merekapsas 
jne

10. Köögiviljad ja puuviljad (roosõieliste perekonnast)
- avokaado 
- kurk 
- oliivid 
- suvikõrvits ehk tsukiini 
- talimelon 
- kõrvits 
- pudelkõrvits 
- jahubanaan 
- okra 
- õun 
- pirn 
- aprikoos 
- kirss 
- ploom 
- virsik 
- nektariin 
- aroonia 
- küdoonia, ebaküdoonia 
- paradiisiõun 
- kibuvits 
- pihlamari

11. Juurikad ja mugulad
- porgand 
- peet 
- pastinaak 
- kaalikas 
- bataat ehk maguskartul 
- redis 
- daikon ehk valge redis 
- mädarõigas 
- juurseller 
- ingver 
- jamss (saadaval jahu ja tärklise kujul) 
- artišokk 
- nuikapsas 
- maapirn

12. Ristõielised, varred, õied
- artišokk 
- asparaagus 
- brokoli 
- lillkapsas 
- seller 
- apteegitill 
- rabarber 
- kõrvitsa õied 
- kappar 
- takjas

13. Marjad
- maasikas 
- metsmaasikas 
- vaarikas 
- mustikas 
- karusmari 
- sinikas 
- astelpaju 
- jõhvikas 
- murakas 
- põldmari 
- pohl 
- sõstrad 
- viinamari 
- acai 
- leesikas 
- leedrimari

14. Melonid
Kõik meloni sordid, nt: 
- kollane melon 
- kantaluup 
- usbeki melon 
- arbuus

15. Tsitruselised
- apelsin, veriapelsin 
- greip 
- sidrun 
- laim 
- kahvrilaim 
- pomelo 
- mandariin 
- klementiin 
 jne

16. Troopilised ja subtroopilised puuviljad
- banaan 
- kiivi 
- ananass 
- granaatõun 
- mango 
- datlid 
- kookospähkel 
- hurmaa 
- cherimoya 
- draakonivili 
- passioon 
- papaia 
- tamarind 
- durian 
- granadill 
- acerola kirss 
- vanilje 
- tähtvili  ehk carambola 
- litši 
jne

17. Probiootilised toidud
- peedikali http://www.thekitchn.com/how-to-make-beet-kvass-cooking-lessons-from-the-kitchn-193756 meie teravilja ei lisa nagu vahel tehakse käärimise kiirendamiseks
- kookospiima keefir 
- kombucha 
- veekeefir
- hapendatud aedviljad: kapsas, peet, kurk, porgand, vürtsikas variant kimchi
- fermenteeritud puuviljad (roheline papaia, chutnid)
- fermenteeritud maitseained (kastmed, salsad)

18. Head rasvad
- avokaadoõli (külmpress) 
- peekoni rasv 
- hanerasv, pardirasv 
- searasv 
- veise- / lambarasv 
- makadaamiapähkli õli 
- kreekapähkli õli 
- extra virgin oliiviõli 
- virgin oliiviõli 
- vedelik, mis tekib liha küpsetamisel
- kookosõli (extra virgin või keemiavabalt rafineeritud, loe lähemalt siit: http://www.foodrenegade.com/how-to-choose-a-good-coconut-oil/ )
- palmiõli (mitte segi ajada palmituumaõliga, vt lähemalt: https://paleo.ee/2013/01/koik-palmiolid-ei-ole-vennad/ )
- palmi „shortening“ (ei tea eesti k vastet, aga tähendab teistsuguse rasvhappelise koostisega palmiõli – on paksem ja jääb kreemisem)

19. Lubatud ürdid ja vürtsid
- asafötiida (India maitseaine, kontrolli koostist, et ei sisaldaks midagi, mis pole lubatud) 
- aed-piparrohi 
- meliss, sidrunmeliss 
- basiilik 
- loorber 
- kummel 
- aedharakputk 
- murulauk 
- koriander (ürdina) 
- kaneel 
- nelk 
- till 
 - apteegitilli lehed 
- küüslauk 
- ingver 
- mädarõigas (kastme puhul kontrolli koostist) 
- lavendel 
- majoraan 
- sibul 
- pune ehk oregano 
- petersell 
- piparmünt, rohemünt 
- rosmariin 
- safran 
- salvei 
- sool (himaalaja või keldi) 
- kurkum 
- muskaatpähkel 
- tüümian 
- estragon 
- vaniljepulber (kontrolli koostisaineid) 
- vanilje ekstrakt (kui alkohol küpsetatakse välja)

20. Joogid
- vesi 
- karboniseeritud vesi 
- sidruni- või laimimahl 
- ürditee 
- rohelised aedviljamahlad 
- roheline või must tee 
- kombucha 
- peedikali 
- kookospiim (paksendajavaba) 
- kookospiima keefir 
- kookosvesi

21. Seened
- kõik söödavad seened on lubatud
- pärm on lubatud

22. Kuiv- ja lisaained
- agar-agar 
- anšoovise pasta (kontrollida sisaldust) 
- õunaäädikas 
- aroruut ehk marantajahu 
- sooda 
- balsamiäädikas 
- kapparid 
- kaarobipulber  ehk jaanileivapuu 
- kookospiim 
- kookosjahu 
- kookosvee äädikas 
- kookosvõi, kontsentreeritud kookoskreem 
- kookoskreem
- kookose aminos (hea sojakastme asendaja, saab tellida nt Amazonist. Loe lähemalt kasulikkusest: https://draxe.com/coconut-aminos/ )
- želatiin 
- viinakivi pulber (ingl k cream of tartar, kasutatakse küpsetistes) 
- tapiokitärklis (paljud siiski ei talu) 
- rafineerimata suhkruroog
- vesikastani jahu (water chestnut flour – kasutatakse paksendamiseks, taigna tegemisel, võimalik Amazonist nt tellida)
- trühvli sool (kontrolli koostisaineid) 
- trühvli õli (tehtud extra virgin oliiviõliga, kontrolli koostist)
- punase veini äädikas 
- granaatõuna melass 
- kalakaste (mõeldud on tavaliselt anšoovistest valmistatavat kastet, kus ainsaks lisandiks sool)
- jahubanaani jahu (kontrollida koostisaineid, võib olla segatud kartulitärklisega, mis ei sobi) 
- rohelise banaani jahu
- kuzu tärklis (kuzu on mägedes kasvav tervistav juurikas, tärklist kasutatakse paksendamiseks, saab huvi pärast tellida nt Amazonist)

23. Magustajad
- mesi
- melass (peab olema puhas blackstrap, nt Meridian, sest paljud tooted pooleks glükoosi-fruktoosisiirupiga, vt www.siseminetasakaal.ee )
- vahtrasiirup (mitte sünteetiline)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar