neljapäev, 26. oktoober 2017

Minu uus igahommikune ärataja. Melassi - õunaäädika jook.


 Ma juba ammu lisasin siia oma blogisse "Artiklid, raamatud, lingid" alla ka "Tooted, mis pakuvad huvi". Seal on ka melass (kohe kõige esimene, siin) ja nüüd siis räägin melassist lähemalt.


Melassi siirup. Pilt: Toitumistarkus lehelt. 
Orgaaniline õunaäädikas Coop Maksimarketist. Pilt: netist. 














 
 Ma nimelt tellisin omale selle blackstrap molasses ehk melassi ära ja nüüd teen igal hommikul melassi ja õunaäädikaga omale ühe mõnusa kaljamaitselise joogi. Super maitsev on ja kui nüüd lugeda järgnevat teksti, siis ka väga kasulik. :) Kopeerin selle teksti siia ka: 


Melass – magus tervisetoit.


08 juuli 2016 terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav


melass
Orgaaniline blackstrap melass



 Kõige lihtsama määratluse järgi on melass suhkrutööstuse kõrvalprodukt – tegu on suhkru rafineerimisest järele jäänud siirupiga, mis on väga tiheda toitainelise profiiliga, sisaldades rohkem kui 80 erinevat toitainet.     Mineraalidest on melassis rikkalikult kaltsiumi, magneesiumi, mangaani, rauda, vaske, seleeni ja kaaliumit, mis teeb sellest suurepärase lisandi väga paljude erinevate terviseprobleemide puhul. Melass sisaldab ka rohkelt B-vitamiine, eriti just energiatootmiseks vajalikke B1, B2, B3 ja B6 vitamiini.  
 Blackstrap melassi eripäraks võib lugeda tema kuulumise väheste suhkrute hulka, mis jätavad kehasse aluselise jäägi, aidates seeläbi puhverdada kudedesse kogunevat liigset happesust. Samas ei maksa unustada, et tegu on siiski suhkruga, seega päev läbi seda limpsida ei maksaks!
 Nii loengutel kui konsultatsioonidel püüan alati anda võimalikult palju konkreetseid soovitusi toitude ja jookide kohta, mida nüüd ja kohe oma tervise parandamiseks tarbima võiksime hakata. Üks paljudest tervisetoodetest, mida võiks proovida oma rutiini lisada, on igahommikune õunaäädikajook. Kvaliteetne õunasiidriäädikas on suurepärane vahend äratamaks sooletrakti ja stimuleerimaks seedimiseks nii vajalike mao- ja sapphapete eritamist ning ensüümide tootmist.
 Õunaäädikajoogile võib lisada lusikatäie mett, kuid mujal maailmas kombineeritakse õunaäädikat sagedamini hoopis blackstrap suhkruroomelassiga, mida samuti veendunult soovitan. Tõsi, Eestis teatakse vast paremini pigem loomasöödana tuntud peedimelassi, millel on aga tunduvalt viletsamad maitseomadused kui kvaliteetsel suhkruroomelassil.molasses
 Melassi tarbimisest on abi saadud nõrkade küünte ja juuste hallinemise puhul, leevenevad liigesevalu ja lihaskrambid. Melass aitab väsimuse ja kõhukinnisuse korral ning on heaks vahendiks ainevahetuse kiirendamisel.  
 Blackstrap melassi tarvitajad on täheldanud südamepuperduse leevenemist ja vereringe paranemist, üles on soojenenud aastaid külmana püsinud käed ja jalad. Hea rauasisalduse tõttu on melassist suur abi aneemilisuse korrigeerimisel, samuti aitab see ravimtoit langetada kolesterooli ja vererasvade taset.
 Orgaanilist melassi kasutatakse hormonaalsete probleemide ja vererohke menstruatsiooni leevendamiseks, samuti ärevushoogude ja nahaprobleemide korral. Seoses kõrge magneesiumi ja kaltsiumi sisaldusega (supilusikatäis melassi sisaldab 2 korda rohkem kaltsiumit kui klaas piima) on see aluseline suhkur tõhusaks ravimtoiduks ka luude hõrenemise puhul.
melassijook Melassi võib tarvitada nagu tavalist suhkrut, panna seda nii toitudesse, jookidesse, leivatainasse ja muudesse küpsetistesse, samas tuleb siiski arvestada melassi eriomase maitsega. 
 Kõige suurem kasu tõuseb tervisele aga siis, kui juua melassi soojas vees lahustatuna koos õunaäädikaga kohe hommikul peale üles ärkamist tühjale kõhule, paarkümmend minutit enne hommikusööki. Selleks tuleks klaasitäies soojas vees lahustada 1 tl melassi ja 1-2 tl kvaliteetset õunasiidriäädikat – saate mõnusa kaljamaitselise joogi, mis puhastab ja toniseerib keha ning annab võimsa energialaksu kogu päevaks.
 Tervise toetamisel on kasu iga viimsest kui algul tähtsusetuna näivast pisiasjast. Tibake siit, teine sealt, ja nii saabki lõpuks kokku tervik, mis kompassinõela järjest parema enesetunde ja tervema tuleviku suunas nihutab. Jätame saiakese söömata ja ongi kehale heategu tehtud, sööme selle asemel hoopis värskusest nõrguva salati ja meie keha naeratab heldinult. Alustame hommikut energiseeriva toonikuga – veel parem!


NB! Kogu eelnev jutt kirjeldab toimet, mida omistatakse orgaanilisele, sulfureerimata ning kolm keetmist läbinud suhkruroomelassile, mida me e-poes pakume (siin). Melassi valimisel tuleks purgilt kindlasti otsida võtmesõnu “blackstrap” ja “organic”. Toidupoodides müüdav hele melass on omadustelt pigem lauasuhkru laadne magustaja.

 On ju päris paljutõotav jutt :) No igal juhul mina plaanin nüüd selle purgitäie omale hommikutekaupa sisse juua :D 

 Soovi korral saate melassi kohta rohkem lugeda siit (see on nüüd Siseminetasakaal lehel olev info. Seesama mille omale kunagi ära salvestasin enda blogisse. 
 Googeldades leidsin, et melassi on kasutanud ka Inno ja Irja Tähismaa. Selles postituses kirjutatakse, et melassi tarvitamine võtvat ka alkoholihimu ära. Vähemalt Inno väidab, et temal võttis. Selles postituses kirjutatakse, et seda kasutas ka Irja rauapuuduse pärast ja on ära toodud ka kõik melassi kasutamise positiivsed tulemused. Nemad olid juba 5 kuud seda tarvitanud, kui 28. detsembril 2012 (!) selle postituse kirjutasid. Ühesõnaga juba niipalju aastaid tagasi tarvitasid seda. Mina "avastasin" selle alles üsna hiljuti. Kui ma nüüd õieti mäletan, siis keegi kuskil Facebooki grupis soovitas seda tarvitada justnimelt rauapuuduse puhul ja kiitis, et see on täis kasulikke vitamiine ja mineraale. Nooh, vaatame ja katsetame. Kahju ei saa see kindlasti teha. Loodame, et mõjub mulle ka hästi :)


Olge terved! 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar