esmaspäev, 16. oktoober 2017

Mis on maavitsalised ja miks nad pole AIP dieedi ajal lubatud?

 Ka selle artikli postitas Reet Henn Facebooki gruppi "Autoimuunpaleo toetusgrupp". Lisan ka selle siia, et mul vajadusel kogu info kõik ühest kohast kergelt leitav oleks. 

MIS ON MAAVITSALISED JA MIKS NAD POLE AIP DIEEDI AJAL LUBATUD?
Maavitsalised sisaldavad saponiine, eriti glükoalkaloide (glükoalkaloidid ehk suhkrud + alkaloidid on looduslikud mürgid, mis on suurtes kogustes toksilised). Kuna autoimmuunsete haiguste üheks põhjuseks on reeglina lekkiva soole sündroom, aga need ained panustavad selle sündroomi võimendumisse, siis ongi maavitsalised raviperioodil keelatud.
Saponiinid, mis sisaldavad nii veeslahustuvaid kui rasvlahustuvaid komponente, reageerivad kolesterooli molekulidega rakumembraanides ja on võimelised tekitama auke membraanis. Tänu nendele aukudele pääsevad vereringesse ained, mis ei tohiks sinna pääseda ( http://www.jbc.org/content/early/20...).
Glükoalkaloididest rääkides tuleb teada ka seda, et internetiavarustes surfates võid leida infot, kus ka osad mittemaavitsalised on ebasobivaks tembeldatud. See ei vasta tõele - õunad, mustikad, sinikad, kirsid, peedid, artišokid, okra, on siiski glükoalkaloidide seisukohast ohutud tarbida.
Mõnel inimesel võib maavitsaliste suhtes esineda väga suur tundlikkus. Samas on neid isegi keerulisem vältida kui gluteeni, sest maavitsalisi sisaldavate toodete arv on lihtsalt tohutu. Maavitsalisi kasutatakse väga paljudes maitseainesegudes. Valmistoite tarbides võib tomati, paprika ja tšilli vältimine üsna keeruliseks osutuda, sest need on kasutuses pea kõikides üldmaitseainetes ja kastmetes. Pruugib kusagil kirjas olla „sisaldab vürtse“, kui on kindel et vähemasti paprika on kindlasti üks komponent. Ketšup, barbeque kastmed, lihamaitseained ja isegi karripulber, sisaldavad maavitsalisi, mis muudab väljaspool kodu toiduvaliku vägagi piiratuks. Tootel võib kirjas olla ka mingi täiesti võõras nimetus või koostisaine nagu: sambal, shichimi, tabasco, mis tegelikult on erinevatest pipratest tehtud maitseainesegu või kaste. Vürtsikaid kastmeid, millest on tuhandeid versioone, ei annagi teisiti teha kui maavitsalistest.
Alljärgnev peaks olema väga põhjalik söödavate maavitsaliste nimekiri, kuid eks igal neist võib olla veel tosin erivariatsiooni.
TÄISPIKK MAAVITSALISTE NIMEKIRI
· Kartul (bataat on lubatud)
· Tomat (mistahes sordid)
· Füüsalid
· Gojimarjad (harilik taralõng)
· Erinevad piprad: tšilli, jalapeno, habanero, neid sisaldavad maitseained, punane pipar, cayenne pipar
Baklažaan (munataim)
· Paprika ja sellele lähedased sordid (nt pimento)
· Paprika ja sellele lähedased sordid (nt pimento)

· Must maavits (ei tea, et meil levinud oleks, aga järsku keegi kasvatab).
· Cocona – eestikeelset vastet ei leidnud, aga tegemist on ca avokaado suuruse troopilise puuviljaga, mille maitse meenutab tomatit
· Ashwagandha ehk talikirss, mis ei ole meil puuviljaletis küll kättesaadav, kuid on preparaadina vägagi soovitatav näiteks neerupealiste ülekoormuse korral. Ashwagandhat tuntakse ka kui India ženženni ja ajurveedas soovitatakse seda eeskätt naistele Vata energia rahustamiseks. Olge siis teadlikud, et soolestiku tervendamise perioodil see preparaat ei sobi!

· Veel eksootilisi puuvilju nagu naranjillad
· Tamarillod
· Kutjera ehk austraalia kõrberosin
· Meloni moodi pepino
· Füüsalite sugukonda kuuluvad tomatillod

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar