teisipäev, 3. oktoober 2017

Marjakisell.


 Ükspäev tuli meeletu kisselli isu. Otsustasin järgi proovida kui palju kaloreid ja süsivesikuid selline toit annab. Kahjuks joodi kissell nii ruttu ära, et pildistamiseni ei jõudnudki aga kuna tõenäoliselt teen seda kisselli kindlasti kunagi veel ja eks saan siis  pildi ka lisada. Seni kasutan mõnd Köögis Annega blogist leitud marjakisselli pilti. Blogi aadress on pildi all.  

Vaja läheb: 
1 karp (350 g) Marjamaa talu marjasegu (sisaldab põldmarja e. pamplit, vaarikat, kultuurmustikat ja punast sõstart)
1,5 l vett
3 spl Sukrin suhkrut
2 spl kartulitärklist


Marjamaa talu marjasegu. Pilt: netist. 
Sukrin suhkruasendaja. Pilt: netist. 
Haljas kartulitärklis. Pilt: netist.










Valmistamine: 
Pane marjasegu veega keema ja lisa Sukrin suhkruasendaja. Kui marjad on sulanud sega kartulitärklis väheses vees lahti ja vala samal ajal kisselli segades sisse. Lase uuesti keema tõusta ja keera kuumus ära. Jahuta ja serveeri. 


Marjakissell. Foto: Köögis Annega blogist. 
(http://ann-nu.blogspot.com.ee/2014/05/marjakissell.html)

MINU KOMMENTAAR:
 Marjamaa talu marjasegu sisaldab põldmarju e. pampleid, vaarikaid, kultuurmustikaid ja punaseid sõstraid. 
Sukrin suhkrut saab osta enamustest öko - ja tervisepoodidest aga odavaim on seda tellida Lesscarbs e-poest siit. Info selle magusaine kohta:

SUKRIN - TERVISLIK JA LOODUSLIK SUHKRUASENDAJA
Sukrin on looduslik, põhineb suhkrualkoholil erütritool ja ei sisalda mingeid keemilisi lisandeid. Sukrin suhhkruasendajal on puhas ja magus maitse ning välimus ja tekstuur on samasugune nagu valgel suhkrul. Magususelt on see umbes 70% suhkru magususest aga üliselt kasutatakse retseptides samas koguses, mis antud suhkrule.
0 GI, 0 KALORIT, 0 SÜSIVESIKUT
Kui eelistad tervislikke valikuid, siis on Sukrin ideaalne asendus suhkrule. See ei mõjuta veresuhkrutaset, ei sisalda kaloreid ja verre imenduvaid süsivesikuid.
100% LOODUSLIK JA TERVISLIK
Paljudele meeldiks vähendada oma suhkrutarbimist, aga turul pole senini olnud häid lahendusi suhkru asendamiseks. Keemilised magustajad võivad olla tervisele isegi kahjulikumad kui suhkur ise. Surini tooted on kõik 100% looduslikud, ei sisalda keemilisi lisaaineid ning põhinevad suhkrualkoholil erütritool.
Erütritool on esimene polüool, mida toodetakse kommertseesmärkidel kääritamisprotsessi abil. Lähtematerjaliks on lihtne suhkrurikas substraat, mida kääritab pärm nagu seen, et saada erütritooli.
Selles on väga vähe kaloreid (0,24kcal/grammis). Võrreldes teiste suhkrualkoholidega, on erütritool kõige kergemini seeditav ja seetõttu  lahtistav efekt põhimõtteliselt puudub (võib esineda kui tarbida ülisuuri koguseid).
Samuti ei tõsta erütritool veresuhkru taset, mis tähendab et ta leevendab ja lõpuks elimineerib suhkrusõltuvuse


Erütritooli on võimalik toota erinevatest süsivesikute allikatest, nagu näiteks suhkrupeedist (orgaaniline suhkur), maisist või nisust (tärklis). Surkin kasutab GMO vaba maisi. Süsivesikud segatakse veega ja kääritatakse loodusliku kultuuriga. Seejärel see filtreeritakse, tehakse kristallideks ja kuivatatakse. Erütritooli võib looduslikult leida näiteks pirnides, melonites ja seentes.
Erütritool on antioksüdant ja aitab kehas siduda vabu radikaale.
Bakterid ei muuda erütritooli suus hapeteks ning seetõttu ei tekita see kaariest. 
Ameerika Hambaarstide Liit on võtnud omaks seisukohaavalduse, mis tunnustab suhkruvabade toitude ja ravimite rolli hea suutervise säilitamisel.


 Kisselli saab keeta ka tatrajahust. Näiteks siin on tatrakisselli retsept. Tõenäoliselt tervislikum, kui kartulitärklisest valmistatud kissell. Mul on plaan ära proovida. Näis kas maitses või välimuses ka mingit erinevust on. 

 Ja siin on selle minu marjakisselli toitumisalane teave. Kokku tuli välja 5 suurt kruusitäit (330 ml kruus) kisselli.



Mõnusat maiustamist! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar