Facebooki grupis "Autoimmuunpaleo toetusgrupp jagas Reet Henn väga asjalikku artiklit (siin). Kopeerin selle siia ka:
MILLISED VÜRTSID ON AIP PUHUL LUBATUD JA MILLISED KEELATUD?
AIP protokollis on keelatud kõik seemned, sest nad võivad tõsta põletikutaset (sisaldavad lektiine, fütiinhapet ja on kõrge omega-6 sisaldusega). Maavitsaliste sugukonda kuuluvad maitseained on keelatud kõrge saponiinide sisalduse pärast, sest võivad suurendada soole lekkivust ja võimendada keha immuunvastust antigeenidele. Lisaks sisaldavad pipralised kapsaitsiini (looduslik kemikaal, mis annab neile tulisuse), mis on soolestikku ärritav.
Maitseaineid, mis on valmistatud marjadest või puuviljadest, tuleks tarbida ettevaatusega. See on nii sellepärast, et tavaliselt on need maitseained valmistatud pigem marja või puuvilja seemnetest, mitte viljalihast. Dieedi alguses on soovitatav mistahes seemnetest saadavaid maitseaineid vältida ja lisada järkjärgult tagasi menüüsse, jälgides tähelepanelikult keha reaktsiooni. Inimesed on erinevad, mõni talub neid maitseaineid päris hästi, mõnele põhjustab probleeme. Maavitsalistest saadud vürtsid ei sobi aga enamikule inimestele, kel on autoimmuunhaigus. Neid ei tohiks hakata tarbima enne kui olete valmis kõiki maavitsalisi uuesti oma kehale tutvustama. Alustage kindlasti leebematest nagu baklažaan ja paprika, enne kui tšillipipart proovite.
VÕIB KASUTADA (lehed, õied, juured, koor)
- Basiiliku lehed
- Loorberilehed
- Kummel
- Koriander (ürdina)
- Kaneel
- Nelk
- Till
- Küüslauk
- Ingver
- Kurkum
- Mädarõigas
- Petersell
- Majoraani lehed
- Oregano lehed
- Lavendel
- Rosmariin
- Tüümian
- Sibula pulber
- Mineraalsool
- Safran
- Salvei
- Piparmünt
- Rohemünt
- Sidrunmeliss
- Murulauk
- Aed-harakputk
- Estragon
- Aed-piparrohu lehed
TARBI ETTEVAATUSEGA (marjad ja puuviljad)–parem esialgu elimineerida
- Vürtspipar
- Tähtaniis
- Kadakamarjad
- Kardemon
- Must pipar
- Valge pipar
- Roheline pipar
- Roseepipar
- Vaniljekaun
VÄLDI SEEMNEID
- Aniisiseemned
- Annatto ehk achiote seemned
- Must köömen
- Selleri seemned
- Koriandri seemned
- Köömned
- Tilliseemned
- Apteegitilli seemned
- Lambalääts
- Sinepiseemned
- Muskaatpähkel
- Mooniseemned
- Seesamiseemned
VÄLDI MAAVITSALISI
- Kaunpiprad ja nende seemned
- Cayenne pipar
- Tšillipipra helbed
- Tšillipulber
- Karri
- Paprika
- Punane pipar
Maitseainete segusid ei soovitata kasutada – põhjus on selles, et koostisainete nimekirjas ei pruugi olla kirjas kõike, mis seal segus tegelikult leidub. Kirjutatakse lihtsalt “vürtsisegu” või “naturaalsed maitseained”. Enimkasutatavad vürtsisegud, mida ei tohiks kasutada, on näiteks:
- Karri - Vürtsisegu, mis tüüpiliselt sisaldab koriandrit, köömneid, lambaläätse ja punast pipart
- Hiina 5 vürtsi maitseaine - Sisaldab tähtaniisi, apteegitilli seemneid, kaunpipart
- Garam Masala - Sisaldab kaunpipart, köömneid ja kardemoni seemneid
- Linnuliha maitseaine - Sisaldab enamasti pipart ja muskaatpähklit
- Liha maitseaine Tavaliselt sisaldab pipart, tšillit, köömneid ja cayenne pipart
Kas panite tähele, et lubatud maitseainete nimekiri on tegelikult päris pikk ja võrratuid maitseid sisaldav! Avastusterohket katsetamist!
Kasutatud matejal: https://www.thepaleomom.com/spices-...
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar