reede, 8. juuli 2016

Mandlipiima valmistamine kodus.



 Aegajalt teen ma peale kookospiima veel kodus ise ka mandlipiima. Väga põhjalik õpetus on raamatus "Gluteenivabad. Kaseiinivabad. Laktoosivabad toidud." Seal on veel kaerapiima, sojapiima, pähklipiima, kookospiima ja kanepipiima valmistamise õpetused. Samuti võib netist leida riisipiima valmistamise õpetusi. Näiteks siin.

 Mandlipiim sobib kastmetesse, püreesuppidesse, smuutidesse, magustoitudesse, lihtsalt joomiseks, kakao valmistamiseks või küpsetiste sisse. Ühesõnaga kasutuvõimalusi on väga palju. 

 Poest ostes on mandlipiimale tavaliselt midagi ikka juurde lisatud. Enamasti mõni magustaja ja valmis mandlipiimad on ka üsna kallid. Seepärast otsustasingi ise mandlipiima tegema hakata .
Mina olen enamasti mandlipiima teinud Germund mandlitest. Kuna ma enne mandlipiima valmistamist koorin mandlitelt selle tumeda kesta maha, siis mulle on mulje jäänud, et selle firma mandlitega on see töö hästi lihtne. 
Germund Premium mandlid. Foto: netist. 
 Ma kasutan oma mereriisi jaoks sama firma Jumbo rosinaid, sest see vist on ainus, milles pole mingeid lisaaineid sees. Vähemalt pakil on kirjas ainult rosinad 100 %. Ülejäänutes on sees taimeõli (huvitav milleks seda veel sinna toppida vaja oli?!) ja osadel on pakil kirjas, et sisaldab säilitusainet vääveldioksiid (huuuh, õudne!) Selle sarja kõik tooted on aga siiani väga kvaliteetseks osutunud. 

 Raamatus on kirjas, et mandleid tuleks eelnevalt leotada vähemalt 12 tundi vees. Ja et leotada võib neid ka kauem (kuni kaks päeva!). Väidetavalt mida kauem leotada, seda kreemjam tuleb piim. 


Koorimata mandlid. Foto: netist. 
 Peale leotamist tuleks mandleid loputada voolava vee all ja blenderdada ühtlaseks massiks. 

 Mina leotan tavaliselt mingi 3-4 tundi (no vahel harva olen ka kauem leotanud aga isegi 3-4 tunnist on piisanud). Siis loputan mandlid ära ja lisan kuuma, peaaegu keeva vee mandlitele. Kui vesi on juba niipalju jahtunud, et kannatab näppupidi sisse minna siis valan vee ära ja loputan uuesti jooksva vee all. Raamatus on soovitus asetada mandlid seejärel köögirätikule ning hõõruda räti vahel mandleid tugevalt. Mina ei ole seda meetodit mitte kunagi kasutanud. Piisab korra näppude vahel pigistamisest, kui mandlid lups ja lups koore seest välja tulevad. Mõni koor on vahel natuke kõvemini jonnakalt pähkli küljes kinni. Nende koorimisel võtan appi küüned. Korra küünega kraapida ja siis tõmbab juba ilusti kogu koore ära. Selle firma mandlite puhul on seda aga vaid mõne üksiku puhul teha vaja. 


Kooritud mandlid. Foto: netist. 
 Kui kasutad mõne teise firma mandleid ja koor ikka kuidagi lahti tulla ei taha, siis võid uue keeva vee mandlitele peale valada ja neid seal veel mõnda aega hoida. 

 Kooritud mandlid kalla blenderisse, lisa vesi ja purusta mandleid blenderis mõned minutid. Siis kalla piim läbi tiheda riide ja pigista kogu piim välja. 

 Kui aga soovid koorimata mandlitest piima teha, vala leotamisvesi ära ning loputa mandleid sõelal külma veega. Kalla mandlid blenderisse, lisa vesi ja purusta neid blenderis mõned minutid. Kurna läbi tiheda riide piim välja. 

 Soovi korral võid nüüd valmis mandlipiimale lisada kas mett või agaavisiirupit. Aga mina ei lisa kunagi magustajat. Milleks? Niigi on ju väga hea. Ja ma ei saa aru sellest, et alati on vaja igale poole ilmtingimata suhkrut või magustajat panna. 
 Mandlipiim säilib külmkapis kinnises anumas 2-3 päeva. 

 Ülejäänud mandlimassi saab kasutada  kohe küpsetistes, smuutides, magustoitudes  või säilitada sügavkülmikus. Samuti võib mandlimassi kuivatada, kasutades selleks madala kuumusega ahju. Selleks laota mandlimass ühtlase õhukese kihina küpsetuspaberile ning aseta umbes 80-100 kraadisesse ahju ning lase kuivada 2-3 tundi. 
Kooritud mandlid, kooritud mandlid pakis, mandlilaastud ja manlijahu. Foto: netist. 
 Peale blenderdamist jääb mandlitest järgi selline pehmem peen pigem pasta, kui puru (mandlimassi on suht võimatu peaaegu päris kuivaks pigistada). Kookospiima jääk on hoopis teise konsistentsiga ja seda võiks pärast kuivatamist kohviveskis peenemaks jahvatada. Mandlipiima valmistamise jääki pole enam peenemaks jahvatada vaja. Nii saad peale piima ka jahu, mida toiduvalmistamisel kasutada ja midagi ei lähe raisku. :) 

Raamatus on soovitus:
2,5 dl mandleid
8 dl vett
soovi korral agaavisiirupit või mett

 Mina teen silma järgi. Peotäis mandleid ja umbes kolmekordne või pisut rohkem vett peale. Ma väga suurt kogust korraga ei valmista, nii, et ma pole täpselt selle järgi veel kunagi enne teinud. Igal korral on hea, maitsva ja kreemja mandlipiima saanud. :)


Värske mandlipiim ja mandlipiima valmistamisest järelejäänud mass. Foto: erakogu.



4 kommentaari:

  1. Milline blender sul kasutusel on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viimasel ajal kasutan Seda: http://www.bonprix.ee/shop/blender_mixgo_99018670 (mul on üks suur Philips ka aga seisab enamuse ajast kasutult). See väike on imeodav aga piisavalt võimas, et valmistada ka kookospiima ja mandlipiima. Maksis vaid 29.90 € Hea väike ja kompaktne. Ma ei viitsi suurega niipalju jännata. Liiga suur ja ebamugav puhastada ja pesta. Seda väikest on puhastada palju lihtsam.

      Kustuta
  2. Ohih. Mulle mulje jäänud, et kui tahta piimasid teha, peab kõva Vitamax köögis olema :D õnneks mitte :)

    VastaKustuta
  3. Mandlid on pehmed ju. Aga ma teen sellega ka kookospiima. Väga ilusti teeb. Ja külmutatud marju purustab ka probleemideta. Ise ka imestan, et nii odav aga täiesti töökindel.

    VastaKustuta