laupäev, 30. oktoober 2021

Portobello hautis.

 


 See tervislik hautis on nii maitsev, et ajab lausa suu vett jooksma. Portobello seened, porgand, kartul, sibul ja värsked ürdid saavad kokku maitsvas kastmes. See on suurepärane eine, mida serveerida näljastele sõpradele ja perele. Ülejäägi võid vabalt portsjonitena sügavkülmutada. Naudi koos värske salatiga tõeliselt hingekosutavaks eineks.


 See maitsev retsept on üks üle 75 retseptiga uuest raamatust " Medical Medium Cleanse to Heal“ Selles on ravimiskavad ärevuse, depressiooni, akne, ekseemi, Lyme tõve, sooleprobleemide, ajuudu, kaaluprobleemide, migreeni, puhituse, pearingluse, psoriaasi, tsüstide, väsimuse, PCOS(?), fibroidide, UTI, endometrioosi ja autoimmuunsuse puhul (https://amzn.to/38mezp6)

 Vaatame üle, kuidas mõned selle Portobello hautise võtmekomponendid saavad pakkuda tervendavat tuge:

Seened: Sisaldavad sadu avastamata fütokeemilisi ühendeid, millest paljud detoksifitseerivad maksa jaoks ilma seda kahjustamata. Seened on maksa ravimid. Paljud inimesed kardavad seeni, sest nad usuvad, et nende staatus seeneliigina tähendab, et nad toidavad seeni kehas. Tegelikult on vastupidi. Seen on seen, mis hävitab seeni ja maks aktsepteerib seeni liitlastena - kui maks tegeleb soovimatute mikroorganismidega nagu seen, on seened nende maksast välja tõrjumisel väga abiks. Seened vähendavad ka seeni, baktereid ja viirusi soolestikus, võimaldades puhtamaid toitaineid ja puhtamat verd maksa jõuda.

Kartul: Külluslik aminohapetes, mis pärsivad viiruse kasvu. Kartul on kõrge glükoosisisaldusega, mis annab maksale ainet. Just seda tänu millele maks tugevana püsib. Samuti aitab see ehitada glükogeenihoidlat. Seda ressurssi, mis kaitseb meid veresuhkru probleemide, kaalutõusu, rasvmaksa ja musta vere sündroomi eest. Kartul hoiab maksa stabiilsena, hoides meid heas tervises. Neil on võime paljusid kroonilisi haigusi ümber pöörata.

Sibulad: Väga sarnane küüslaugule, sibulatel on antimikroobsed väävliühendid, mis eemaldavad maksast ebasobivad patogeenid. Sibulatel on võime maksa puhastada, hoides seda põletikuliseks muutumast . Samuti parandavad nad maksa temperatuuri reguleerimist, et maks saaks korralikult kuumutada ja jahutada.

Portobello hautis. Pilt: https://www.medicalmedium.com/blog/portobello-stew



Portobello hautis.

Koostisosad:
1 sibul, jämedalt tükeldatud
2 selleri vart, tükeldatud
450 g portobello seeni, jalg eemaldatud ja tükeldatud
4 küüslaugu küünt, purustatud
2 porgandit, jämedalt tükeldatud
650-700 g kartulit, neljaks lõigatud
2 spl värskeid tüümiani lehti
1 spl hakitud värsket rosmariini
720 ml (3 cups) vett või maksa päästepuljongit (raamatus retsept lk 394)
1 spl puhast tomatipastat (leia ilma lisanditeta)
2 spl arrowroot jahu + 3 spl külma vett, hautise leeme paksendamiseks (soovi korral)
2 spl hakitud värsket peterselli, garneerimiseks

Valmistamisõpetus:
Võtke suur keraamiline pott ja kuumutage keskmisel - kõrgel kuumusel ja lisage sibul. Kuumutage 3 - 5 minutit, kuni sibul on pehme, lisades vajadusel supilusikatäis vett. Lisa seller ja kuumuta veel 2 minutit. Lisa seened ja kuumuta kuni on pehmenenud ja pruunistunud, umbes 5 – 7 minutit. Seejärel lisa küüslauk, porgand, kartul, tüümian ja rosmariin. Sega hästi. Vala potti vesi ja tomatipasta ning aja keema. Keeda 15 - 20 minutit, kuni kartul ja porgand on pehmed.

Soovi korral segage sisse ka väikeses kausis kokku segatud arrowroot jahu ja külm vesi, et paksendada kastet. Sega korralikult läbi. Keeda 2 - 3 minutit, kuni hautis on paksemaks muutunud. Eemalda kuumus ja serveeri puistates peale värsket peterselli.

Kogus: 4 kuni 6 portsu

Leia üle 75 maitsva ja tervendava retsepti endale ja oma perele Meditsiinimeediumi Cleanse to Heal raamatust https://amzn.to/38mezp6

PS! Arrowroot jahu kastme paksendamiseks saab näiteks siit.

Portobello andis googeldades välja aedšampinjoni. Vitamiinikuller ka müüb aga need shampinjonide moodi küll välja ei näe (vaata siit).

Retsepti originaalretsepti näeb siit (ka video).



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar