laupäev, 30. oktoober 2021

Gluteenivaba kinoa – chia leib.

 See retsept pole küll otseselt MM retseptide hulgast leitud aga ta vastab igati MM toitumise reeglitele. Kujutan ette, et selle sibulasupiga koos oleks see väga maitsev ja ka täiesti korralik ja toitev kõhutäis. Aitäh Birgit, et selle retsepti mulle saatsid.

🙂


Gluteenivaba kinoa – chia leib.

See leib on gluteenivaba, piimatoodetevaba, munavaba ja suhkruvaba. Täiuslik kõigile, kellel on toiduallergia või talumatus. Kõige olulisemad sammud oleks enne retsepti alustamist oma kinoa ja chia eraldi leotada ja loputada. Teine kõige olulisem samm oleks segada seda vähemalt 3 minutit köögikombainis (mitte blenderis). Ärge arvake, et see leib sarnaneb traditsiooniliste saiadega - see on väga toitainerikas ja mahlakas. Kõige maitsvam on see kergelt röstitult.

Koostisosad:
300 g (1 3/4 cups) keetmata kinoat
60 g (¼ cup) chia seemneid
250 ml (1 cup) vett (kasuta poolt kogust chia seemnete leotamiseks ja teist poolt köögikombainis segamiseks)
60 ml (¼ cup) oliiviõli
½ tl söögisoodat
½ tl meresoola
½ sidruni mahl

Valmistamisõpetus:
Leotage kinoat rohke külma vee sees külmkapis üleöö.
Leotage chia seemneid 120 ml (½ cup) vees, kuni see on geeljas - seda saab teha ka üleöö, kuid alguses kindlasti segage mõned korrad.
Kuumutage ahi temperatuurini 160 ° C – pöördõhu režiimis..
Nõrutage kinoa ja loputage sõelal läbi. Veenduge, et vesi oleks korralikult välja nõrutatud.
Asetage kinoa köögikombaini.
Lisage chia-geel, 120 ml (½ cup) vesi, oliiviõli, söögisooda, meresool ja sidrunimahl.
Segage köögikombainis 3 minutit. Leivasegu peaks sarnanema taigna konsistentsiga aga sees peaks olema veel ka terveks jäänud kinoat.
Valage segu küsetuspaberiga vooderdatud leivavormi ja siluge lusikaga ühtlaseks.
Küpsetage ca 1,5 tundi, kuni leib on läbi küpsenud ja sõrmedega vajutades tagasi põrkub.
Minul kulus 1,5 tundi (aga ahju temperatuurid võivad pisut erineda). Leiva küpsetamiseks ja kinoa pehmeks saamiseks on vaja aega.
Võtke ahjust ja jahutage vormist välja võtmata 30 minutit, seejärel võtke vormist välja ja jahutage täielikult restil. Leib peaks olema keskelt kergelt niiske ja väljast krõbe. Enne söömist jahutage täielikult.

Gluteenivaba kinoa-chia leib. Pilt: siit



MÄRKUSED JA INSPIREERIMINE:
Säilib külmkapis kuni 1 nädal (võib külmutada kuni 3 kuud).

Mis mulle toore taigna puhul enne küpsetamist meeldib, on see, et see sobib ka mitmesuguste roogade valmistamiseks. Saate seda küpsetada õhukese lameda leivana ja kasutada seda pitsapõhja jaoks ning peale panna päikesekuivatatud tomatit, röstitud kõrvitsa tükke jms või võite pannil praadida pannkookideks või kuumutada tainas pannil pudruks ja süüa pealeniristatud vahtrasiirupiga ja peale viilutatud banaaniga.

Serveerimisel võib peale määrida makadaamiapähkli võid

Kui soovite veel valgusemat tulemust siis lisage 2 spl orgaanilist hernejahu.

Enne leiva ahjupanekut võite taignale peale puistata päevalilleseemneid.

Kasutada tuleb kogu tervet kinoa seemet - ärge kasutage kinoa jahu.

Selles retseptis saab kinoa asemel kasutada ka hirssi. 

Originaalretsept siin.

PS! Hirssi kasutad samamoodi nagu kinoat selles retseptis. Retseptis on ka kasutatud tervet kinoat, mitte kinoa jahu. Hulled millet näeb välja täiesti tavaline hirss.

Hirss. Pilt: netist. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar