reede, 3. veebruar 2017

Maapähklivõi - banaani jäätis.


 Ülimalt lihtne ja kiirelt valmiv jäätis, kui banaanid on juba eelnevalt sügavkülmutatud. See jäätis koosneb vaid sügavkülmutatud banaanidest ja maapähklivõist. Rohkem koostisosi polegi. Aga jäätisele võib peale serveerimist midagi peale puistata: kakaonibse, hakitud pähkleid, kaneeli vms Mina eelistan jahvatatud kaneeli. 
PS! See jäätis ei ole LCHF magustoit, kuna banaan sisaldab väga palju süsivesikuid! Aga vahest võib ;) 


Biona Organic maapähklivõi tükikestega. Pilt: netist.

Vaja läheb:
85 g maapähklivõid
97 g ehk 1 banaan (sügavkülmutatud)
peale puistamiseks kaneeli


Banaanid. Pilt: netist.

Valmistamine:
Pane sügavkülmutatud tükeldatud banaan  ja maapähklivõi köögikombaini ning valmista S- lõikuriga mõnus kreemine jäätis. Serveerimisel puista peale pisut Tseiloni kaneeli. 


Tseiloni kaneel Umami poest. 

PS! Kui banaanitükid on liiga kõvad ja läbi külmunud, siis lase neil enne pisut sulada, et oleks lihtsam köögikombainis jäätiseks kokku vahustada. 


Maapäklivõi - banaani jäätis. Foto: erakogu.


Tseiloni kaneel:
Kaneeli perekonda kuulub terve rida puid, mille koor sisaldab aromaatseid õlisid. Mõnede koort tunneme kaneelikoorena ja kasutame vürtsina toiduvalmistamisel. Kuid vaid üht neist – Cinnamomum verum’it ehk Tseiloni kaneeli – peetakse tõeliseks kaneeliks. Enamik müügil olevast kaneelist on aga valmistatud teistest kaneelipuu sortidest ning seda nimetatakse ka kassiaks, et eristada teda tõelisest kaneelist.
Tseiloni kaneel ja kassia
Tseiloni kaneeli tootmisel kasutatakse ainult puu sisemist õhukest koort, mistõttu sellel on heledam pruun värvus, õhem ja õrnem tekstuur, see on aromaatsema ja mahedama maitselisega kui
kassia. Kassia puhul kasutatakse kogu puu koort, selle maitse on tugevam, see on puise tekstuuriga ja punakaspruuni värvi. Kaneeli eeterlik õli sisaldab mürgist kumariini, mis võib suurtes
kogustes kasutatuna kahjustada maksa ja neere. Tseiloni kaneeli kumariinisisaldus on oluliselt madalam kui kassia koortel. Samas peaks kaneeli sööma metsikutes kogustes, et kumariin tervist
hakkaks kahjustama.
Kaneel toiduks
Kaneeli suurim importija on Mehhiko, kus kaneeli kasutatakse šokolaadi valmistamisel. Üle maailma kasutatakse kaneeli küpsetistes ja dessertides, aga ka kommides, tees, liköörides. Lähis-Idas maitsestatakse kaneeliga ka soolaseid kana- ja lambaliharoogasid. Kaneel on alati olnud oluline Pärsia köögis, kus seda kasutatakse suppides, magustoitudes ja jookides, segatakse roosivee või teiste vürtsidega maiustuste jaoks või karride tarvis. Ka Türgi köögis kasutatakse kaneeli nii soolastes kui magusates roogades.
Tervislik kaneel:
* juba ainuüksi 0,25–0,5 tl kaneeli päevas aitavat hoida veresuhkrut kontrolli all;
* kaneel on hea vahend liigse kolesterooli puhul;
* võitleb usinalt põletike vastu;
* kuna kaneelis on palju kiudaineid, siis aitab see paljusid kõrvetiste korral;
* kaneeli tarbimine parandab mälu;
* kaneel aitab kurguvalu korral;
* kaneel on rikas antioksüdantide poolest.
Maapähklivõi . banaanijäätise toitumisalane teave portsu kohta. 
Mõnusat maiustamist ;)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar