teisipäev, 21. veebruar 2017

Juustune peekoni pikkpoiss.


 Seda retsepti jagati kuskil Facebookis. Jäi silma ja nüüd proovisin järgi teha. Siin on videoretsept:


Siin siis otsetõlge retseptist:

Vaja läheb:
450 g hakkliha
60 ml hakitud sibulat
236 ml riivsaia
118 ml piima
1 spl liha maitseainesegu
1 muna
473 ml riivitud cheddar juustu
3 spl ketšupit
1 spl pruuni suhkrut
5 riba peekonit

Cheddar juust. Pilt: netist. 





American BBQ peekon. Pilt: netist.


Valmistamine:
1. Sega hakkliha, hakitud sibul, riivsai (täiesti vabalt võib selle üldse ära jätta), piim, maitseainesegu ja muna omavahel korralikult ära.
2. Võta väike ahjuvorm ja määri see rasvainega (mugavam oleks kasutada ahjuplaati ja küpsetuspaberit).
3. Poolita hakklihakogus kaheks võrdseks osaks.
4. Tõsta pool hakklihakogusest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi sellest kätega piklik süvendiga päts. 
5. Pane süvendisse riivitud cheddar juust.
6. Vormi lõikealaual teisest poolest hakklihakogusest samasugune süvendiga piklik pätsike. 
7. Keera lõikelaualt teine pätsike esimesele peale nii, et lohuga pool jääks allapoole. 
8. Näpi kõik servad sõrmedega korralikult kinni, et hakkliha sisse ei jääks ühtegi auku, kustkohast juustul oleks küpsemisel võimalus välja voolata.
9. Silu kätega ühtlaseks siledaks pätsiks. 
10. Sega väikeses kausis omavahel korralikult läbi ketšup ja pruun suhkur.
11. Pintselda sellega pikkpoiss pealt korralikult kokku. 
12. Kata pikkpoiss toorete peekoniribadega risti - rästi läbi, nagu punuksid korvi. 
14. Küpseta 175 - 180 kraadi juures 60 - 70 minutit. 

Juustune peekoni pikkpoiss. Foto: erakogu. 

 Ja nagu alati teen mina retseptis väikesed muudatused ja valmistan toidu neist, mis parajasti külmkapist võtta on. 

 Minul oli seekord Maks ja Mooritsa sea hakkliha. Pakendil on kirjas 500 g aga ka seekord oli pakis vähem, nimelt vaid 494 g! Tundub, et sel firmal ongi kombeks pakenditesse vähem sisse panna. Targem oleks muidugi üldse turult lahtiselt osta. Vähemalt on lootust täpselt nii palju saada, kui küsid. Mitte, et see 6 grammi mind nii hullupööra häiriks aga asi on põhimõttes. Kujutage ette, et nad müüvad seda hakkliha sadu karpe ja kõigil on selline kogus puudu. Päris muljetavaldav kogus puhastkasu nii ju! 

Maks ja Moorits sea hakkliha. Pilt: netist. 

 Sisse läks üks L suuruses muna, punane hakitud mugulsibul. Ma ei tea mis värk mul selle punase mugulsibulaga on. Mulle see nii maitseb ja topin teda pidevalt igale poole. Nii ka seekord. 




Suured kanamunad. Pilt: netist. 



Punane mugulsibul. Pilt: netist. 


 Piima asendasin vahukoore koorega. Arvan, et sellepärast ka tuli mu pikkpoiss nii maitsev. Minul oli pakis järgi vaid 60 grammi vahukoore koort aga sellest täiesti piisas. Pikkpoiss tuli ilus mahlakas aga püsis kenasti koos. 

Vahukoore koor. Pilt: netist. 

  Maitsestasin hakkliha vaid soola ja pipraga. Ei usalda niiväga enam neid Santa Maria valmis maitseainesegusid. Kuigi seda liha üldmaitseainet toppisin vanasti ikka igale poole :D Aga soolast ja piprast täiesti piisas. Võibolla, kui leian mõne puhtama liha maitseaine segu, siis edaspidi panen seda. Või lisan hoopis suitsust paprikapulbrit. Plaan on omale kunagi iHerbist ära tellida see või see suitsune paprikapulber. Kujutan ette, et see sobiks sinna superhästi. 

Suitsune paprika pulber iHerb-i poest. 

 Pikkpoisi sisse läks pool pakki Vigala Mozarella pizza juustu. Ei julgenud rohkem panna, kuna arvasin, et äkki on see juust vedelam ja jookseb äkki välja. Retseptis oli ju vaja hoopis cheddar juustu. Aga välja ei jooksnud midagi ja täiesti julgelt oleks võinud ka rohkem panna. Järgmine kord proovin kindlasti seda pikkpoissi veel teha ja siis üritan kindlasti õige koguse ja cheddar justu panna. See juust on seal nii mõnus ja maitsev :)

Vigala Mozarella Pizza riivitud just. Pilt: netist. 

 Ketšupi asendasin tomatipastaga ja selle tegin pisut magusamaks Sötrin suhkruga. Kusjuures mulle tundub, et see magushapu tomatipasta tegigi selle nii maitsvaks ja mahlaseks. Ei pea ilmtingimata suhkrut panema. 

Felix tomatipasta. Pilt: netist. 
Sötrin suhkur. Pilt: LCHF Eesti poest. 

 Mingit riivsaia ei pannud mina üldse. Püsis ilusti koos ja pole vajagi seda saia igale poole sisse toppida. Seda enam, et ilma riivsaiata on see toit ka veel täiesti gluteenivaba. Ja hoidsin loomulikult ka süsivesikuid nii kokku :) 

 Peekon oli mul kapist võtta vaid see Rakvere Lihakombinaadi English Bacon ehk inglisepärane toorsuitsupeekon. See on selline taisem peekon. Kindlasti oleks rasvasema peekoniga jäänud veel mahlakam ja krõbedama kattega aga no polnud muud ja poodi ka ei viitsinud minna. Niisiis tegin sellega. Kujutan aga ette, et samast sarjast American BBQ peekon sobiks superhästi sinna peale. Need peekonribad on pikemad ja kitsamad ja rasvasemad ning mõnusalt maitsestatud. Sellega jääks mõnus krõbe ja kuldpruun koorik peale. Järgmine kord katsetan kindlasti sellega. 

Inglisepärane toorsuitsupeekon. Pilt: netist. 

MINU KOMMENTAAR: 
Supermaitsev ja mahlakas pikkpoiss, mida kindlasti veel teen. Seda enam, et selle valmistamine oli tegelikult väga lihtne. 

Minu juustune peekoni pikkpoiss taldrikul. Foto: erakogu. 
 Ja siin toitumisalane teave:


Head isu! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar