reede, 3. veebruar 2017

Õhulised pofiberist "kuklid".


 See retsept on pärit Kadi Kõiv raamatust "LCHF. Hea enesetunne rasvarikkast ja süsivesikuvaesest toidust". 
 Tegin neid kukleid juba teist korda. Esimest korda oli vaid hapukoore asemel paks Kreeka jogurt. Ja esimest korda neid tehes ei tulnud nad mul kuidagi kukli moodi välja. Vajusid laiemaks ja lapikuks ning nägid pigem välja, kui palaleivakesed, kuigi olid õhulised sellegipoolest ja maitsvad samuti.


Mandlijahu Piprapoest. 
Semper Pofiber ehk kartulikiud. Pilt: netist. 

 Ka seekord polnud tulemus kuidagi parem (arvasin eelmine kord, et ehk oli mul jogurti lisamisel mingi aps sees, sest ma ei viitsinud seda paksu jogurtit mõõteklaasi toppida ja ei viitsinud ka netist otsima minna palju on 2 dl jogurtit grammides). Seekord kasutasin 30 %-list hapukoort ja kaalusin korralikult kõik kogused ära. Aga ikkagi oli tulemuseks palaleiva sarnane küpsetis. Kuklitest oli asi küll väga kaugel ja sellepärast saigi ta mul nimetuseks õhulised pofiberist "kuklid". Need on küll väga maitsvad ja õhulised aga lapikud nagu palaleivakesed. 

  Aga. Ma sain teada miks mul ei tulnud välja mitte kuklid, vaid palaleivakesed. :P 
 Nimelt on suur vahe millist Fiber Husk-i ehk india teelehe seemnekestasid kasutada. Kadil on oma blogis selle kohta väga põhjalik postitus, mida saab lugeda siit. Mina kasutasin tavalist kõhupildiga india teelehe seemnekestasid. Aga neid on erinevaid, nagu nüüd selgunud on :)

 Üks lõik Kadi postitusest: 


Govinda kõhupildiga pakis ongi seemnekestad, nii nagu nad on, jahvatamata kujul - need paisuvad ja vahel jääb see kestade kuju toidu sees õrnalt täppide näol näha. Tegemist on üsna hõreda ja õhulise pulbriga. Seega kulub sellist pulbrit taignale siduva mõju saamiseks rohkem.

FiberHUSK pakis on jahvatatud seemnekestad, seega tegemist on väga tiheda ja peene pulbriga, mille konsistentsi võib võrrelda nisujahu omaga. Kuna see pulber on väga tihe, kulub seda tunduvalt vähem ja teisalt jälle - kui seda liiga palju panna, läheb taigen kummiseks ja liiga tihkeks. 

Õige, küpsetistes kasutatav Fiber Husk. Pilt: Kadi blogist. 

 Niisiis, et kukleid saada on vajalik india teelehed jahvatatud kujul kasutada. Kuna väga paljudes retseptides on seda jahuks jahvatatud fiberhuski vaja, siis plaan on omale see õige küpsetistes kasutatav fiberhusk osta. Osta saab seda LCHF  e-poest siit
Pole siis ime, et mul palaleivakesed tulid :D 

Minul tuli kokku 10 "kuklit". 
Psyllum ehk kõrbe-teelehe seemnekestad. Pilt: netist. 

Gluteenivaba küpsetuspulber. Pilt: netist.











Vaja läheb:
50 g võid
2 muna ehk 106 g 
2 dl 30 % hapukoort ehk 215 g
3/4 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit ehk 8 g
2 dl mandlijahu ehk 95 g
1 dl pofiberit ehk 18 g
2 spl fiberhuski ehk 11 g
1 tl mooniseemneid ehk 4 g
Tere 30 % Hapukoor. Pilt: netist.

Valmistamine: 
 Sega omavahel munad, poolenisti sulanud või, hapukoor, sool ja küpsetuspulber. Sega sisse ka ülejäänud koostisosad. 
Pane ahi 175 kraadi peale sooja. 
Lase taignal 5 - 10 minutit seista, et fiberhusk ja pofiber saaksid paisuda ning taigen muutuks tihkeks. Veereta 6 suuremat või 12 väiksemat kuklit ja raputa peale mooniseemneid. 
 Küpseta 15 - 20 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed. 


Minu õhulised pofiberist "kuklid". Foto: erakogu. 

POFIBER:

Süsivesikuvaene kartulikiud, mida saab kasutada riivsaia asemel paneerimisel ja lihapallides ning kohevuse andjana LCHF-kuklites! Gluteenivaba.

Kuna Pofiber on peene konsistentsi ja neutraalse maitsega, ilma lõhna ja värvita, saab seda kasutada ka saiades ja kuklites. Lisaks sobib see hästi kasutamiseks riivsaia asemel paneerimisel ja lihapallides. Spetsiifilise tootmismeetodi abil, milles ei kasutata keemilisi aineid, puhastatakse kartul tärklisest ja kuivatatakse tema viljaliha, mis seejärel peeneks pulbriks – pofiberiks – jahvatatakse.

FIBER HUSK:


FiberHusk – hädavajalik abimees süsivesikuvaeselt ja gluteenivabalt küpsetamise juures.
FiberHusk sisaldab 100% psülliumi (ispaghula, plantago ovata, india teeleht) seemnekestasid pulbri kujul. On ilmnenud, et psülliumis olevatel želeed tekitavatel kiudainetel on küpsetamise juures üsna sarnased omadused, mis gluteenil.
KÕRBE - TEELEHE SEEMNEKESTAD:
Plantago psyllium ehk Plantago oviata. Kõrbe-teelehe seemnekestad on kiudainerikkad, tekitavad süües täiskõhutunde -  maht kasvab paisudes kuni 20 korda. Neid võib segada mahla, vadakusse, mandlipiima, riisipiima vm ja lasta 10 minutit seista. Saab kasutada ka magustoitude, kissellide ja suppide paksendamiseks. Tühja kõhu peale süües võib põhjustada kõhulahtisust. 
 Soovitus: kasutada kaks korda päevas 1-2 teelusikat rohkesse vette segatuna (vähemalt 250 ml). 
 Toiteväärtus 100g kohta: energiat 85 kJ/ 20 kcal, valku 1,93g, süsivesikuid 1,7g, rasvu 0,62g, kiudaineid 85,1g.

Ja siin siis nende "kuklikeste" toitumisalane teave ühe kukli kohta:
Õhulised pofiberist "kuklid" II toitumisalane teave. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar