neljapäev, 23. november 2017

Makadaamia pähkli ja šokolaadi küpsised (gluteenivabad).


 Selle retsepti leidsin Umami lehelt siit.

Vaja läheb:
500 ml mandlijahu (210 g)
1 tl soodat
2 tl vanillikaunapastat
120 ml agaavisiirupit (130 g)
1-2 spl steviaga magusainet (mina ei pannud)
2 muna
60 ml sulatatud kookosõli (60 g)
120 ml hakitud tumedat šokolaadi ( 75 g)
80 ml hakitud makadaamiapähkleid (50 g)

Tume šokolaad. Pilt: netist. 

Makadaamiapähklid. Pilt: netist. 

Mandlijahu. Pilt: Lesscarbs lehelt.


Söögisooda. Pilt: netist. 
Vanillikaunapasta. Pilt: netist. 
Agaavisiirup. Pilt: netist. 
Kanamuna. Pilt: netist. 
Kookosõli. Pilt: Umami lehelt. 

Valmistamine:
 Pane eelmisel õhtul tume šokolaad sügavkülma (on lihtsam järgmine päev hakkida). 
 Haki tume šokolaad ja makadaamipähklid väikesteks tükikesteks. Tõsta hakitud šokolaad senikauaks sügavkülma, kuni valmistad küpsisetaigent. 
 Sega kausis mandlijahu, stevia suhkur (kui kasutad) ja söögisooda. 
 Teises kausis sega kokku munad, vanillikaunapasta ja agaavisiirup. Klopi läbi, kuni saad ühtlase segu.
 Lisa munasegu mandlijahu segu hulka. Sega korralikult läbi. Sulata kookosõli, lisa taignasse ja sega veelkord läbi.
 Lisa taignasse hakitud šokolaad ja hakitud makadaamipähklid. Sega korralikult läbi ja tõsta küpsisetainas 20 minutiks külmkappi. 
PS! Kui taigen tundub liiga vedel, siis lisa veidi mandlijahu juurde.
 Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta märja lusikaga ca 1 spl suurused küpsisetaigna portsjonid ahjuplaadile ja suru lapikuks. 
 Küpseta ca 10 minutit. 
 Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda. 

Makadaamipähkli ja šokolaadi küpsised jahutusrestil jahtumas. Foto: erakogu. 

MINU KOMMENTAAR: 
 Põhimõtteliselt võiks ca 10 g mandlijahu juurde lisada küll veel. Vist oleks võinud pisut paksem olla küll see taigen. 
 Mina kasutasin teelusikat ja võtsin taigent kuhjaga lusikatäie. Lapikuks taigent ei surunud ja õigesti tegin, sest taigen vajus ise lapikuks. Kui mandlijahu pisut rohkem panete, siis tõenäoliselt on seda vaja teha. 
 Stevia suhkurt ei pannud mina üldse. Agaavisiirupit läks sinna üsna ohtrasti. Lisaks sisaldab pisut suhkrut ka minu vanillikaunapasta. 
 Küpsetasin umbes 15 minutit. Minu ahjuga said siis küpsised ilusad kuldpruunid. 
 Äsjavalminud, jahutatud küpsised tulid sellised poolpehmed. Võibolla lähevad hiljem muredamaks ja kõvemaks? Aga igal juhul olid nad väga maitsvad :) Kuigi mina vist paneks tumedat šokolaadi 50 grammi ja makadaamipähkleid 75 grammi. Mulle lihtsalt meeldivad pähklid rohkem, kui tume šokolaad. Marekile meeldis aga just nii. Talle väga maitseb tume šokolaad.
 Aga väga ilusad pähkli ja tumeda šokolaadi tükid jäid küpsises näha. :)

Makadaamiapähkli ja šokolaadi küpsised. Foto: erakogu. 

Ja siin on ühe küpsise toitumisalane teave:


Mõnusat maiustamist! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar