neljapäev, 23. november 2017

EESTIAEGSEID RETSEPTE: 5 erinevat vahvlitainast 1937. aastast, mida perele valmistada!


 Ma olen siia juba oma elektrivahvliküpsetaja kasutusjuhendis olnud vahvlitainaste retseptid kirja pannud. Neid saab vaadata siit: Elektrivahvliküpseti "Esta-2" ja vahvlite retseptid.
 Nüüd aga leidsin need 5 põnevat eestiaegset vahvlitaigna retsepti. Lahe on see, et need on pärit 1937 aasta ajakirjast "Eesti naine" ja just sel aastal sündis minu ema. Ühesõnaga on tegu 80 aastat vanade retseptidega! Aga miks mitte nende järgi ka nüüd vahvleid küpsetada? 
 Retseptid leidsin siit.

Vahvlid. Pilt: 1937 aasta veebruarikuu ajakirjast "Eesti naine". 
 Eestiaegses ajakirjas Eesti Naine oli soovitusi, näpunaiteid ning ka valmistamisõpetusi hulganisti. 1937. aasta veebruarikuu numbris õpetati valmistama aga maitsvaid vahvleid!


Vahvlitaigen rauaga küpsetamiseks.

Ained:
1 muna
1 klaas piima
1 klaas nisupüüli

Valmistamine:

Muna klopitakse lahti, lisatakse pool piimast juurde ning segatakse jahudega. Siis lisatakse ülejäänud piim. Klopitakse taigent. Lastakse seista pool kuni kolmveerand tundi ja küpsetatakse vahvlirauaga.

Vahvlitaigen rauaga küpsetamiseks.  Pilt: 1937 aasta veebruarikuu ajakirjast "Eesti naine". 

Kartulivahvlid.

Ained:
300 g keedetud riivitud kartuleid
2,5 klaasi piima
200 g jahu
2-3 spl sulatatud võid.

Valmistamine:
Kartulid ja jahu segada osa piimaga hästi läbi, sis lisada juurde ülejäänud piim ja sulavõi. Lasta taignal umbes 1 tund seista ja küpsetada.

Kartulivahvlid. Pilt: 1937 aasta veebruarikuu ajakirjast "Eesti naine". 

Kohupiimavahvlid.

Ained:
50 g võid
50 g suhkrut
3 muna
125 g jahu
1 klaas rõõska koort
125 g kohupiima.

Valmistamine:
Või ja munarebud vahusatakse suhkruga. Lisatakse jahu ja läbi sõela surutud kohupiim, koor ja vahustatakse munavalged. Taigen kastatakse läbi ja küpsetatakse.

Kohupiimavahvlid. Pilt: 1937 aasta veebruarikuu ajakirjast "Eesti naine". 

Liivavahvlid.

Ained:
25 g võid
100 g tuhksuhkrut
65 g kartulijahu
65 g nisujahu
maitseks riivitud sidrunikoort
3 muna

Valmistamine:
Või vahustatakse suhkruga, lisatakse munarebud, segatakse läbi. Nüüd lisatakse segatult jahud ja sidrunikoor, lõpuks vahustatud munavalged. Kastetakse läbi ja küpsetatakse vahvlipannil.

Liivavahvlid. Pilt: 1937 aasta veebruarikuu ajakirjast "Eesti naine". 


Pärmivahvlid.

Ained:
100 g võid
4 mina
25 g pärmi
pool liitrit piima
2 tl suhkrut
veerand tl soola
250 g jahu
riivitud sidrunikoort

Valmistamine:

Munad klopitakse lahti koos suhkru ja soolaga, lisatakse juurde pärmi, sulavõid ja sidrunikoort. Kastetakse jahud juurde ja lastakse paar tundi soojas kohas kerkida. Nüüd klopitakse taigen läbi ja küpsetatakse kohe.

Pärmivahvlid. Pilt: 1937 aasta veebruarikuu ajakirjast "Eesti naine". 

Head katsetamist! 

5 vahvlitaigna retsepti. Pilt: 1937 aasta veebruarikuu ajakirjast "Eesti naine". 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar