neljapäev, 9. november 2017

Šokolaadi - kakao - kookospiima dessert.


 Tegin augustis efektse välimusega kolmekihilist magustoitu: Mango - arbuusi - kookose magustoit. Sealt tekkis idee veel erinevate maitsetega kihilisi magustoite teha. Otsustasin, et seekord proovin teha ühe kihi šokolaadiga, teise kakaoga ja kolmanda kihi tavalise kookospiimaga. Mõeldud, tehtud. 


Kookospiim 1 liitrit tetrapakis. Pilt: netist.
Santa Maria želatiin. Pilt: netist.
















Magustada võid eritrütooli, stevia suhkru, Sötrin-i või Sukrin-iga. 


Erütritool. Pilt: Lesscarbs e-poest.
Stevia suhkur. Pilt: Sojapood e-poest. 
Sukrin. Pilt: Lesscarbs e-poest.
Sötrin. Pilt: LCHF e-poest. 






























Kogus: 4 portsu

ŠOKOLAADIKIHT:
300 ml kookospiima
0,5 dl vett
6 g Santa Maria želatiinipulbrit
80 g tumedat šokolaadi
1 tl stevia suhkrut (erütritooli, Sukrinit, Sötrinit vms) (soovi korral, kui tahaksid magusamat)

Lindt 85 % tume šokolaad. Pilt: netist.

KAKAOKIHT:
300 ml kookospiima
6 g Santa Maria želatiinipulbrit
0,5 dl vett
2 spl kakaopulbrit
1 tl stevia suhkrut (erütritooli, Sukrinit, Sötrinit vms) (soovi korral, kui tahaksid magusamat)

Toorkakaopulber. Pilt: netist. 

KOOKOSPIIMAKIHT:
400 ml kookospiima
7 g Santa Maria želatiinipulbrit
0,5 dl vett
1 tl stevia suhkrut (erütritooli, Sukrinit, Sötrinit vms) (soovi korral, kui tahaksid magusamat)
tsutike meresoola
1 tl vanillikaunapastat

Vanillikaunapasta. Pilt: netist.
Himaalaja roosa sool. Pilt: netist. 















KAUNISTUSEKS:
kakaonibse või riivitud šokolaadi või šokolaadilaaste või röstitud kookoselaaste

Toorkakaonibsid. Pilt: netist. 
Kookoselaastud. Pilt: netist. 















Vaja läheb:
Töövahendid:
metallist muffinivorm
4 ümara põhjaga klaasi
pott või kastrul
lusikas segamiseks mõõdukann valamistilaga
mõõdunõu 
mõõdulusikad
köögikaal
väike kausike želatiini paisutamiseks

Kihtide tarretamine ümarapõhjaliste magustoiduklaaside ja metallist muffinivormiga. Pilt: Cookist lkehelt. 

Valmistamine:
1. Mõõda želatiin ja pane see veega paisuma. Mõõda kookospiim kastrulisse. Lisa sisse šokolaad ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Sega sisse paisutatud želatiin ja sega korralikult läbi. Lisa magusaine. Kuumuta segades kookospiima – šokolaadi segu, et želatiin lahustuks. Ära keema lase!
Vala šokolaadipiim kastrulist valamistilaga mõõdukannu (on mugavam magustoidupokaali valada) ja mõõdukannust metallist muffinivormi viltu seatud magustoidu pokaalidesse (võrdses osas) ja jahuta enne külmkappi panemist maha. Jahtunult tõsta külmkappi tarretuma ja tarreta ca 2 tundi.

2. Mõõda želatiin ja pane see veega paisuma. Mõõda kookospiim kastrulisse. Lisa sisse toorkakaopulber ja sega, kuni on ühtlaselt segunenud. Sega sisse paisutatud želatiin ja sega uuesti korralikult läbi. Lisa magusaine. Kuumuta segades kookospiima – kakao segu, et želatiin lahustuks. Ära keema lase!
Vala kakaopiim valamistilaga mõõdukannu ning jahuta maha.
Tõsta tarretunud šokolaadipiim muffinivormiga külmkapist välja. Paiguta klaasid teisipidi külili ja vala jahtunud kakaopiim magustoidupokaalidesse ja ürita klaase mitte liigutada.
PS! Klaas võib raskusjõu tõttu muffinivormis otseks vajuda. Kui klaas ei taha õiges kaldes olla, siis hoia klaasi paigal, seni kuni kakaopiima pokaali valad. Kui ka kakaopiim on magustoidupokaalis, siis püsib klaas õiges kaldes.
Tõsta jahtunult ettevaatlikult külmkappi tarretuma. Tarreta ca 2 tundi.

3. Mõõda želatiin ja pane see veega paisuma. Mõõda kookospiim kastrulisse. Sega sisse paisutatud želatiin ja sega korralikult läbi. Kuumuta kookospiim, et želatiin lahustuks. Ära keema lase! Lisa magusaine, näputäis meresoola ja vannillikaunapasta ning sega korralikult läbi. Vala kookospiim valamistilaga mõõdukannu ja jahuta maha.
Tõsta tarretunud magustoit muffinivormiga külmkapist välja. Nüüd võid klaasid muffinivormist välja tõsta. Lao klaasid lauale ning vala kookospiim kolmandaks kihiks magustoidupokaalidesse. Tõsta külmkappi ca 2 tunniks tarretuma.
4. Kaunistamiseks puista magustoidu peale kakaonibse, riivitud šokolaadi või šokolaadilaastusid või rösti kuival pannil kookoselaastud kuldseks, jahuta need maha ning puista magustoidu peale.

5. Serveeri!

PS! Seda magustoitu võib teha ka püstises klasis. Eri värvi kihid jäävad väga efektsed.
Kihid ei pea olema just sellises järjekorras.
Kihid võid teha ka tavalise piimaga, kui pole vegan, paleo või sul pole laktoositalumatust.

Šokolaadi - kakao - kookospiima dessert. Foto: erakogu.

Ja siin on selle magustoidu ühe portsu toitumisalane teave:

MINU KOMMENTAAR:
Johhaidiii, kui rammus kraam! Ma ei suutnud poolt magustoitugi ära süüa :D 
 Ja seega tulin mõttele, et seda magustoitu saaks ka poole lahjema  teha. Seega šokolaadi kihi jaoks mõõda 1,5 dl kookospiima + 1,5 dl vett. Kakaokihi jaoks mõõda 1,5 dl kookospiima + 1,5 dl vett. Viimaseks kihiks mõõda 2 dl kookospiima + 2 dl vett. 
 Samas võib vett isegi rohkem panna ja sel juhul saab kasutada üht purki (400 ml) kookospiima. Sel juhul mõõda kahe esimese kihi jaoks 1 dl kookospiima + 2 dl vett ja viimase kihi jaoks mõõda 2 dl kookospiima ja 2 dl vett. Saab isegi rohkem, kui poole lahjema magustoidu, kui praegune. 
 Kuna minul oli kasutuses puhas kookospiim ja ma želatiini sulatades hoogsalt segasin, siis läks kookospiim juba osaliselt vahtu ja tarretades jäi praktiliselt kõikidele kihtidele peale viirg vahusemat osa. Ka selle mure saab lahjema kookospiimaga ära lahendada. Jääb lõpptulemus ka ilusam ja konkreetsemate kihtidega. 
 Maitse oli muidugi taevalik! Aga usun, et maitses küll eriliselt ei kaota, kui kasutada veega lahjendatud kookospiima. Ma proovin selle lahjema versiooni ka millalgi ära ja siis teen uue postituse. Igal juhul proovida tasub ja see on väga maitsev magustoit. :) 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar