teisipäev, 8. august 2017

Tervislik Paleo majonees õunaäädikaga.


 Leidsin selle retsepti siit. Seal on ka videoretsept olemas. PS! Sel lehel on üldse väga lahedaid Paleo retsepte. 
 Polnud kunagi enne ise kodus majoneesi teinud ja otsustasin järgi proovida. 
 Meeldib, et retsept on nii põhjalikult kirjutatud. Üldse on välismaised retseptid alati väga põhjaliku kirjelduse, valmistamisõpetuse ja nippidega. Palju informatiivsem, kui lihtsalt kuiva ja igavat retsepti lugeda. Ja siit siis retsepti tõlge:


Pilt originaalretseptist. 

 Kui sa armastad majoneesi, siis meeldib sulle ka see kodusvalmistatud Paleo majonees. See on tervislik, naturaalne ja suhkruvaba! 
 Poe majoneesid sisaldavad sojaõli või teisi vähetervislikke polüküllastunud rasvu, mis rääsuvad ruttu. Õnneks saab kodus lihtsalt ise majoneesi kokku vahustada. 
 See maitsev ja tervislik majonees vajab vaid nelja koostisosa ja blenderit või mikserit. Lisaks tuleb see ka odav! Munakollastest, Dijon sinepist, õunaäädikast ja ekstra neitsioliivõlist saab kokku kreemine ja siidjas majonees. 


Pilt originaalretseptist. 

Mõned näpunäited:

  • Kuna see retsept on nii lihtne, on sel palju valmistamisvõimalusi. Näiteks võite munakollaste asemel kasutada tervet muna. Tekstuur ei tule küll nii paks, kuid on siiski sama maitsev. Kui kasutate tervet muna, kasutage viie koostisosa asemel (munakollane, munavalge, õunaäädikas, Dijon sinep ja ekstra neitsioliivõli) ainult kahte või kolme tervet kanamuna. 
  • Neitsioliivõli võib asendada vedela (sulanud) kookosõli või avokaadoõliga. Ekstra neitsioliivõli on tugevama maitsega, seega võite soovi korral kasutada avokaadoõli pehmema maitse saamiseks. Kookosõliga võib samuti ekstra neitsioliivõli asendada, kuid see tahkub külmkapis muutes selle kasutamise raskemaks. Avokaadoõli on kõrge monoküllastumata rasvahappe sisaldusega, mis külmkapis ei tahku. 
  • Kui eelistate magusama maitsega majoneesi, lisage veidi kookospähkli suhkrut (või kasutage LCHF toitumises lubatud Sötrin suhkrut või Stevia suhkrut). Kui sulle meeldib pisut vürtsikam maitse, lisa pisut mõnd vürtsist kastet või paprika pulbrit. Eksperimenteeri oma lemmikmaitsetega ja valmista oma maitseeelistustega majonees! 
 Nautige oma Paleo majoneesi rohusöödal olnud loomaliha burgeriga, segage salatikastme sisse selle paksendamiseks või kasutage kanasalatis. 

Tööriistad:
mikser või köögikombain
mikserdusnõu
klaaspurk majoneesi säilitamiseks

Koostisosad:
5 munakollast, toatemperatuuril
2 spl õunaäädikat
4 tl Dijon sinepit
1/4 - 1/2 tassi ( 120 ml - 60 ml) ekstra neitsioliivõli

Dijon sinep. Pilt: netist. 
Munakollane. Pilt: netist.

Õunaäädikas 6 %. Pilt: netist. 
Ekstra neisioliivõli. Pilt: netist. 

















Valmistamine:
Eraldage munakollased munavalgetest. Laske munakollastel mõnda aega toatemperatuuril seista. Võtke nõu, milles hakkate majoneesi vahustama ja lisage sinna toatemperatuuril seisnud munakollased, õunaäädikas (NB! Kui see on liiga kange, siis lahjendage veega vastavalt pudelil oleva õpetuse järgi!) ja Dijon sinep. Võtke käsimikser (köögikombaini kasutamisel kasutage loomulikult köögikombaini nõud vahustusotsikuga) ja mikserdage kõrgel kiirusel 10 minutit, kuni paksenemiseni. 
 Kui mikser endiselt töötab niristage väga aeglaselt sisse ekstra neitsioliivõli. Alustage 1/4 tassiga (60 ml), seejärel peatage mikserdamine konsistensi kontrollimiseks. Kui see tundub sulle liiga paks, lisage veel 1/4 tassi õli. 
 Valage valmis majonees klaaspurki. Kaapige ka korralikult mikserdamisanuma seinad puhtaks ning sulgege purk kaanega. 
 Külmkapis kaanega kaetult säilib selline majonees kuni üks kuu.  

Tervislik Paleo majonees õunaäädikaga. Foto: erakogu. 

MINU KOMMENTAAR:
 Kindlasti kasutage võimalusel vabapidamise kanade mune! 
 Minul oli kodus vaid teralist Dijon sinepit ja seega tuli minu majonees väikeste mustade täpikestega. No maitset see minu arust eriti ei mõjuta ja minul vahet polnud, kas majoneesis on täpikesed sees või mitte. Võimalusel aga kasutage kindlasti kreemjat Dijon sinepit. Saate ühtlase värvusega kreemja majoneesi. Katsetan kindlasti ka kreemja Dijon sinepiga variandi ära. 
 Kes soovib mahedamamaitselist majoneesi, see kasutagu ekstra neitsioliivõli asemel avokaadoõli. Mind oliivõli maitse ei seganud. Samas ma kindlasti teen seda majoneesi ka edaspidi. Hind tuleb märksa rahakotisõbralikum. Ja vägagi tõenäoliselt proovin kunagi ära ka avokaadoõliga variandi. 
 Kes magusamat majoneesi soovib, see võib mõnd magustajat lisada. Huvitav kuidas see tsutikese meega maitseks? 
 Valmistamine on üllatavalt lihtne. Mina kasutasin tavalist käsimiksrit ja saumiksri nõud (kõrge kitsas nõu kummise põhjaga, et ei libiseks laual). Majonees läks kergesti paksuks ja kuna mulle paksemad majoneesid meeldivad, siis mina kasutasin vaid 1/2 tassi (60 ml) ekstraneitsioliivõli. 
 Kokku tuli seda majoneesi 230 ml. Kui arvestada, et üks ports on 1 spl, siis tuli seda majoneesi mul koguseliselt 15 portsu. 

PS! Alguses oli mu majonees hästi kohev ja õhuline. Kui oli mõnda aega külmkapis seisnud ja ma pärast lusikaga korra läbi segasin, siis minul vähenes majoneesi kogus umbes poole võrra s.t. vajus alla ja lõpptulemuseks tuli ilus paks majonees. 

Tervislik Paleo majonees õunaäädikaga. Foto: erakogu. 

 Ja siin on selle majoneesi toitumisalane teave:


 Ja siin on võrdlus. Kodune endavalmistatud majonees (1 ports ehk 1 spl ehk 15 ml, vaata ülemist pilti) v/s Hellmann's Original majonees (1 spl ehk 15 g, vaata alumiselt pildilt Per Serving rida):

Hellmann's Original majonees. 

 Vahe üllatas mind niipalju, et otsisin netist kohe Hellmann's Original majoneesi purgi pildi üles. No pole ju ometi võimalik, et see vahe nii erinev on. Aga ongi tõsi. Kalorsuse erinevus tuleb järelikult kasutatava õli koguse vahest. Aga ma tõepoolest ei näinud mingit põhjust õli topeltkogust panna. Ka retsept ju ütleb, et kui konsistents sobib ja soovid paksemat majoneesi, siis rohkem õli pole vaja lisada. Niisiis lisan siia ka Hellmann's Original majoneesi etiketi. Seal on küll 1 spl kaaluks märgitud 13 g aga see 2 grammi küll väga oluliselt asja ei muudaks. Nojah ja sisaldabki sojaõli. Lisaks on kirjas ka suhkur, kuigi süsivesikuid on kirjas 0 grammi. Kummaline? Tegelikult tahaks väga näha praegu meil müüdava Hellmann's Original majoneesi purgi etiketti aga no mul pole seda kuskilt praegu võtta. Mine või poodi praegu etiketti pildistama, et tõele jälile saada :D 

Hellman's Original majoneesi toitumisalane teave. Pilt: netist. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar