teisipäev, 29. august 2017

Juustused broilerifilee kotletid.


 Seda retsepti jagati Facebooki grupis "Soodsad kodused toidud" väidetavalt pidevalt. Väidetavalt sellepärast, et ma lihtsalt ei jälginud eriti hoolsalt selle grupi tegemisi. Ja kui mina seda retsepti lõpuks märkasin, siis oli rahval sellest juba nii kõrini. Et jälle need kotletid! Et kas midagi muud ei oska enam teha? jne Ühesõnaga vist kõik olid neid kotlette juba teinud välja arvatud mina :D No mis ime kotletid need siis on? Tuleb järgi proovida :P 

 Originaalretsept on Natasha of NatashasKitchen. com-i oma ja selle retsepti koos videoõpetusega leiab siit. Sellel Natashal tasub silm peal hoida, sest tal on hulgim väga häid ja põnevaid retsepte. Kopeerin siia kogu retsepti, koos Natasha kommentaaride ja nippidega. Minu arust on need üsna olulised, et kotletid kenasti õnnestuksid. 
Saaremaa jahutatud broilerifilee. Pilt: netist. 
Kogus: 16-18 kotletti
 

Vaja läheb: 
  • 3 suurt broilerifileed (ca 680 g)
  • 2 suurt muna
  • 1/3 cup ehk 80 ml majoneesi
  • 1/3 cup ehk 80 ml nisujahu (või maisitärklist või kartulitärklist gluteenivabaks retseptiks)
  • 110 g (või 1⅓ cups ehk 315 ml riivitud) mozzarella juustu
  • 1½ spl värsket hakitud tilli
  • ½ tl soola ja ⅛ tl jahvatatud musta pipart (või maitse järgi)
  • Extra light oliivõli, või mõnd muud kõrget kuumust taluvat küpsetusõli
Muna. Pilt: netist. 
Hellmann's majonees. Pilt: netist. 

Gluteenivaba universaalne jahusegu. Pilt: netist.









Saaremaa riivjuust. Pilt: netist. 









Värske till. Pilt: netist.









 Retseptis on soovitus neid kotlette serveerida küüslaugu Aioli dip kastmega. Panen selle retsepti ka siia. Nii igaks juhuks. Ehk mõni soovib järgi proovida. Mina ei viitsinud rohkem mässata ja piirdusin vaid kotlettidega. 

Küüslaugu Aioli Dip-i kaste (omal soovil):

  • ⅓ cup ehk 80 ml majoneesi
  • 1 küüslauguküüs, pressitud
  • ½ spl sidruni mahla
  • ¼ tl soola
  • ⅛ tl jahvatatud musta pipart
Valmistamisõpetus:
  1. Lõika broilerifilee väikesteks kuubikuteks. Pane broilerifilee tükid suurde kaussi.
    Nipp: Kui brolerifilee on pisut külmunud läheb tükeldamine lihtsamalt.
  2. Lisa kaussi ülejäänud koostisosad: 2 muna, 1/3 tassi majoneesi, 1/3 tassi jahu, 1 1/3 tassi riivjuustu, 1 1/2 spl hakitud tilli, 1/2 tl soola ja 1/8 tl musta pipart või maitsesta oma maitse järgi. Sega koostisained korralikult läbi. Kata kauss toidukilega ja tõsta külmkappi 2 tunniks, kuni terveks ööks.
  3. Kuumuta suur mittenakkuva pinnaga pann keskmise kuumusega ja lisa 2 spl õli. Kui õli on kuum tõsta kotleti segu pannile kasutades kuhjaga supilusikatäit kotleti segu ühe kotleti jaoks.
Nipp: Kasutasin kotletitaigna tõstmiseks jäätisekulpi, et saada paras ports. Õrnalt patsuta taigen lusikaseljaga laiemaks ja prae 3-4 minutit ühelt poolt, seejärel keera kotlett ümber ja prae ka teiselt poolt 3 minutit või kuni kotlett on ilusti kuldpruun ja seest täiesti küps*.
  1. Kui kasutad ka aioli kastet sega väikeses kausis kokku kõik kastme koostisosad ja sega korralikult läbi. 
MÄRKUS:
*Et kontrollida kotleti küpsust lõika see pooleks. Broilerifilee kotletid peavad seest olema üleni valged. Kui kotletid pruunistuvad liiga ruttu vähenda kuumust.  

Juustused broilerifilee kotletid. Foto: erakogu.
MINU KOMMENTAAR: 
Minul oli vaid 1 karp jahutatud broilerifileed. Seega oli minul broilerifileed vaid 500 g. Kõik muud koostisosad olid täpselt retsepti järgi. Ei hakanud neid koguseid vähendama ja ka nii asi toimis. 
 Jahu asendasin universaalse gluteenivaba jahuseguga. Ilma jahuta need kotletid tõenäoliselt ei püsiks koos. Seega jahust loobuda ei saanud. 
 Mozarella riivjuust oli mul asendatud Saaremaa riivjuustuga, mis on laktoosivaba. 
 Kotletitaigen peaks kindlasti külmkapis seisma, et jahu saaks üleliigse niiskuse endasse imada. See on oluline, et kotletid kindlamini koos püsiksid. 
 Praadimine oli üllatavalt lihtne. Kartsin, et juust kipub panni külge sulama aga seda õnneks ei juhtunud. 
 Kotletid tulid tõepoolest imemaitsvad välja. Loomulikult võib neid kotlette teha ka lihtsalt broileri hakklihast aga fileest kuubikutega jääb ta põnevam ja maitsvam. Mõned kommenteerisid (selles Facebooki grupis), et jube tüütu on neid kuubikuid hakkida ja et süda tilkus verd ilus filee ära hakkida aga kaua sa ikka seda tavalist fileed sööd? Vahelduseks minu arust super idee. Kotletid jäid ikkagi lihased st. tunda oli ikka, et puhas liha on sees. Hakklihaga sellist konsistentsi ei saavuta! Ja sellist poolkülmunud fileed oli väga lihtne kuubikuteks lõigata. Kindlasti soovitan! Tõepoolest imemaitsvad kotletid :)
 Minul tuli sellest kogusest kokku 14 kotletti.

Leib juustuse broilerifilee kotleti ja võileivakurgiga. Foto: erakogu. 

 Ja siin on juustuse broilerifilee kotleti toitumisalane teave:


Head isu! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar