esmaspäev, 23. mai 2016

AIP ehk Autoimmune Protocol.


Uusimaks sõnaks süsivesikuvaese ja paleo toitumise ringkondades on AIP ehk autoimmuun- protokoll. Paljud on sellise range elimineerimisdieedi abil saanud leevendust mitmesugustele haigusnähtudele ning sealjuures ka kaalu liikuma saanud. Tegemist on toitumisviisiga, millel on palju kokkulangevusi range LCHF-iga. 


Autoimmuunhaigused hõlmavad sadu meditsiinilisi seisundeid, mis on põhjustatud sellest, et keha oma immuunsüsteem ründab oma organeid. Näiteks on türeoidiit rünnak kilpnäärme vastu, Crohni tõbi ründab seedesüsteemi, hulgiskleroos ründab närvisüsteemi ja luupus ründab peamiselt neerusid.
Üks autoimmuunhaiguste kõige suuremat frustratsiooni tekitavaid külgi on see, et nendele ei ole ravi. Tänapäevased ravivõtted tegelevad peamiselt vaid nende haiguste sümptomitega.



Kasutades ravimina toitu saavad paljud autoimmuunprotokolli (AIP) järgijad vähendada häirivaid sümptomeid ja ravida neid põhjustavaid ebakõlasid kehas, vähendades põletikku ja ravides soolestikuhäireid. AIP dieet keskendub toitainetihedale söögile ning välistab põletikku ja allergiat tekitavad toidud, aidates nii kaasa keha immuunsüsteemi rahunemisele.



AIP põhimõte on selles, et kui sul on autoimmuunsushäire, siis on sul tõenäoliselt halvasti töötav seedetrakt. Kuna su soolestik ei ole kõige paremas vormis, siis kõikide su söökide kõrvalproduktid lekivad su soolestikubarjäärist vereringesse, mis omakorda põhjustab selle, et immuunsüsteem peab sellele reageerima. Seda põhimõtet on oluline mõista, et saada aru, miks AIP aitab vähendada põletikku ja immuunsüsteemi stimuleerimist.



Immuunsüsteemi tähtsaimaks eesmärgiks on organismi kaitsmine viiruste, bakterite ja parasiitide eest. Peale selle on immuunsüsteemil oluline osa võimalike kasvajate mahasurumisel. Nende positiivsete omaduste tõttu oleme harjunud mõtlema immuunreaktsioonist kui organismi kaitsest. Kuid  see süsteem võib vahel ka vaenlasena inimese enda vastu pöörduda.
Autoimmuunsus ongi selline olukord, kus immuunsüsteem ei suuda enam vahet teha oma ja võõra vahel ning siis ründab immuunreaktsioon oma kudesid. 
Selline rünnak võib esialgu toimuda märkamatult - mitmeid kuid või isegi aastaid enne autoimmuunhaiguse ägedat avaldumist. Ametlikult on autoimmuunhaigusi üle 80, kuid kõigile sellistele haigustele on omane organismi enda kudede ründamine, muuhulgas kilpnäärme, aju ja süljenäärmete piirkonnas.
Nagu öeldud, erinevaid autoimmuunhaigusi on kümneid. Enamus autoimmuunhaigusi eristatakse selle järgi, milliseid valke/rakke immuunsüsteem ründab.

MÕNED NÄITED AUTOIMMUUNHAIGUSTEST: 
  • Hashimoto türeoidiit
  • Graves’i tõbi
  • 1. tüübi diabeet
  • Reumatoid artriit
  • Psoriaas
  • Tsöliaakia
  • Chroni tõbi
  • Luupus
  • Narkolepsia
  • Sclerosis multiplex
  • Guillain-Barré sündroom
Kui inimesel on kord üks autoimmuunhaigus juba diagnoositud, ei ole haruldane, et samal inimesel avaldub mõni teine autoimmuunhaigus lisaks.

MIS PÕHJUSTAB AUTOIMMUUNHAIGUSI?

Teadlased ei tea siiani, mis täpselt autoimmuunhaigusi põhjustab, küll aga on uuritud, et tõenäoliselt on osaliseks mõjutajaks geenid ja - märkimisväärselt rohkem - toitumine, elustiil ja meid ümbritsev keskkond. Üks võimalikke „süüdlasi“ on nn lekkiv sool. Mida see tähendab ja kuidas see tekib?
Peensoole seinu katva limaskesta  eesmärk on hoida meie kehast eemal (soole seinast mitte läbi laskma) kehale mittevajalikke aineid (nt erinevad toksiinid) lubades kehasse vaid organismile vajalikke aineid (nt  erinevad toitained). Vale toitumine, elustiil, keskkonnast tulenevad mürgid ja geneetiline soodumus, võivad põhjustada muutusi, kus vajalik kaitse ei ole enam piisavalt tugev. Keha reageerib nendele muutustele põletikuga. Nii muutubki soolestiku sein „läbilaskvaks“.
Sellisel juhul võivad meie vereringesse sattuda bakterid ja suuremad toiduosakesed, mida organism ei vaja. Kui mittevajalikud ained satuvad läbi katkise sooleseina meie kehasse, alustab immuunsüsteem rünnakut, mis tavaliselt on hea, kui kehasse satuvad võõrkehad, nagu viirused. Kuid kui immuunsüsteem peab igapäevaselt nö üle reageerima ja pidevalt ründeseisundis olema, võib olukord muutuda vastupidiseks, kus immuunsüsteem ei tee enam võõrastel ja omadel vahet.

MIS ON AUTOIMMUUNPALEO PROTOKOLL EHK AUTOIMMUUNPALE DIEET (AIP)?

Autoimmuunpaleo (või -protokoll) on dieet (AIP), mis aitab tervendada immuunsüsteemi ja soolestiku limaskesta. Selle järgi võib toituda mistahes põletikulise haiguse puhul. Paljud toiduainete kõrvaldamisel põhinevad dieedid ei ole piisavalt põhjalikud ning ei eemalda sageli soolestikust kõiki põletikku esilekutsuvaid tegureid. AIP leevendab nii soolestiku põletikke kui ka mujal kehas esinevaid põletikke. Kuigi autoimmuunhaigusi ei ole võimalik välja ravida, saab nende sümptomite avaldumist märgatavalt vähendada. AIP dieedi eesmärk on ravida soolestiku limaskesta ja hoida organismi põletikutaset madalal, et keha suudaks vältida autoimmuunhaiguste ägenemist. "See on muidugi vaid meie tõlgendus", ütleb Jessica Flanigan, kliinilise toitumise nõustaja.
Autoimmuunprotokolli kutsutakse vahel ka paleodieedi alavormiks, kuid tegelikult on see midagi palju enamat. Tegu on efektse lahendusega soolestikust alguse saavatele autoimmuunhaigustele. Toitumine on üks paranemise tegur.
Algselt on AIP loodud dr Loren Cordaini ja Robb Wolf’i poolt (tema raamat „The Paleo Solution“) kui Paleodieedi variant neile, kellel oli diagnoositud autoimmuunhaigus. Dr Cordain - olles ise teadlane - avastas, et teatud põhitoidud nagu munad, piimatooted, maavitsalised, pähklid ja seemned, soodustavad põletikke neil inimestel, kes põevad autoimmuunhaigust (-haigusi).
Mõte on siis selles, et oleks vaja menüüst eemaldada kõik sellised toidud, mis  võiksid neil inimestel soolestiku limaskesta ärritada ja kahjustada, isegi kui need toidud on tavalises paleodieedis lubatud. Üldiseks soovituseks on seda dieeti järgida 6–8 nädalat ja dieedi juhistest kõrvale kaldumata. Dieedist on kasu ainult siis, kui seda hoolikalt järgida. Kahjuks võib ka väga väike kogus allergeene sisaldavat toitu tervise paranemises tõsise tagasilöögi põhjustada.
AIP dieedil on erinevaid variatsioone. Nii näiteks Sarah Ballantyne ( www.paelomom.com) on välja tulnud rangema versiooniga AIP-st. Sarah on teadlane, kel endal on autoimmuunhaigus, mistõttu oli ta eriti huvitatud sellest, mida annab teaduspõhiselt konkreetse dieedi kohta välja uurida. Miks autoimmuunhaigusega inimene võib või mitte mingeid toiduaineid tarbida. Kogu selle uurimustöö on ta kokku kirjutanud oma raamatusse, „The Paleo Approach“ (2013), samuti on ta erinevaid artikleid avaldanud ka oma kodulehel.

AIP ON ELIMINEERIMISE JA TAASTUTVUSTAMISE DIEET.

See tähendab, et esmalt eemaldatakse menüüst 4-6 nädalaks kõik toidud, mis „ei ole lubatud“. Üldjuhul piisab 4 nädalast. Elimeerimise – taastutvustamise   mõte on selles, et meie keha reageerib väga tugevalt teatud „mitte lubatud“ toitudele. Et sellest aru saada, tuleb esmalt need välja jätta ja siis ükshaaval menüüsse uuesti lisada ning jälgida, kuidas keha reageerib. Kui näiteks muna uuesti menüüsse pannes enesetunne halveneb, tuleb see välja jätta pikemaks ajaks, mõnel juhul igaveseks.
AIP dieedi range osa ehk nö 1.faas, nagu eelpool öeldud, et ei ole eluaegne. Küll soovitatakse seda aegajalt korrata, kuid üldiselt on eesmärk esmalt teatud toidud elimineerida ja seejärel neid taastutvustada. AIP dieeti järgida ei ole lihtne, kuna eksida ei ole soovitatav ja mis ei ole lubatud, neid ei tohiks ka mitte vähemal määral tarbida. Seetõttu ei tule väljas söömine  kõne alla. Kuhu iganes sa lähed sel perioodil, peaksid endale sobilikud toidud kaasa võtma. See on ka ainuke miinus antud dieedi juures.
Kindlasti on laste puhul keerulisem, eriti kui neil pole isu. Aga siingi ei ole midagi võimatut.

LEVINUMAD VEAD AIP DIEETI PIDADES.

1.     Arvamus, et sul on vaja muuta ainult toitumist, mitte elustiili.
Enamus inimestest arvab, et piisab ainult sellest, kui pingutad menüü muutmisega, tegelikult on ülioluline mõista, et tähtis on tegeleda ka stressi maandamisega - pead saama piisavalt magada, värskes õhus liikuda, igapäevaselt füüsiliselt liigutama (või siis vastupidi, mitte üle pingutama füüsilise treeninguga, mida samuti juhtub).
2.     „Lubatud toitude“ nimekirjast sööd toite, millele oled tegelikult allergiline või su keha neid ei talu.
Asjaolu, et „lubatud toitude“ nimekirjas on kõik need toidud, mida julgelt võid AIP dieeti tehes tarbida, ei tähenda, et see nimekiri on lõpik ja ühesugune kõigile. AIP dieeti tuleks järgida personaalsete muudatustega ehk antud nimekirja tuleb indiviidi vajadustest lähtuvalt muuta nii, et sealt oleks juba välja arvatud toidud, mis ei sobi. Näiteks kuigi „lubatud“ nimekirjas on tsitruselised, siis  - kui sa tead, et oled neile allergiline - ei hakka sa neid ka nüüd tarbima.

 KUIDAS AUTOIMMUUNPROTOKOLLI JÄRGIDA? 

AIP järgimiseks on väga spetsiifilised reeglid. Esialgu võib keelatud toitude nimekiri tunduda masendav, aga selgitame kõike lähemalt.

ALUSTA PÕHIPRINTSIIPIDEST

Välistatud on gluteen, teravili, kaunviljad, piimatooted, suhkur ja alkohol. Need on su menüüst niigi juba väljas. Gluteen põhjustab soolestikus põletikku ning kõik, kellel on autoimmuunhaigus, peaksid selle oma toidust välistama. Teraviljad ja kaunviljad eemaldatakse menüüst nende antitoitainete tõttu, milleks on fütiinhape ja põletikku tekitavad lektiinid. Suhkur ja alkohol eemaldatakse seetõttu, et need on ülimalt põletikku tekitavad ning kuna nendel ei ole mingit toiteväärtust ega raviomadusi.

VÄLDI MAAVITSALISI KÖÖGIVILJU

On leitud, et sellised köögiviljad nagu paprika, baklažaan, sibul ja tomat on eriti põletikku tekitavad ja põhjustavad liigesevalu, nahaärritust ja ebamugavustunnet soolestikus.

VÄLDI MUNE

Ka munad on AIP-s välistatud, kuna munades (eriti munavalges) sisalduvad valgud ja ensüümid suudavad seedetraktis leida tee läbi sooleseina. Kuigi seda võib juhtuda ka tervetel inimestel, suudab muna autoimmuunhaigustega inimestel sooleseina eriti kergesti läbida ja vereringesse imbuda, mis põhjustab immuunsüsteemi stimuleerimist ja reaktsiooni.

VÄLDI KÕIKI PÄHKLEID JA SEEMNEID

Põhklid ja seemned sisaldavad suures koguses antitoitaineid nagu lektiinid ja fütaadid. Pähklid ja seemned on ka ühed kõige rohkem allergiat tekitavad toidud ning võivad esile kutsuda tundlikkust inimestel, kes võitlevad autoimmuunhaigustega. Lisaks ei ole ka enamus pähklite ja seemnete omega 3:6 suhe optimaalne. Kahjuks sisaldavad pähklid väga suurel hulgal omega-6 rasvhappeid, mis on põletikku tekitavad.

MINIMAALSELT PUUVILJU

Hoia puuviljade tarbimine miinimumis, 1-2 portsjonit päevas. See aitab hoida veresuhkrutaset stabiilsena ning aitab sul ka ülemäärast fruktoosi vältida, mis võib olla soolestiku jaoks ärritav.

VÄLDI LISAAINEID NAGU GUARKUMMI JA KARRAGEENI

Nendel lisaainetel puuduvad tervisele kasulikud omadused ning need aitavad kaasa lekkiva soole sündroomi tekkimisele. Muud lisaained, nagu nitraadid on lisaks ka keha jaoks põletikku tekitavad ja võivad olla ka allergiat tekitavad.

VÄLDI MITTESTEROIDSEID PÕLETIKUVASTASEID RAVIMEID (NSAID)

vältides püüame parandada sooleseina, kuna see on kriitilise tähtsusega autoimmuuhaiguste ravimisel. See võib osutuda keeruliseks, kuna paljud meditsiinilised ravivõtted selliste autoimmuhaiguste puhul nagu artriit, kroonilise valu sündroomid ja äge türeoidiit kasutavad NSAID. Enne nende ravimite eemaldamist oma raviskeemist konsulteeri oma arstiga.


LÜHIDALT AIP DIEEDI ÜLDPÕHIMÕTETEST:

Eemaldada menüüst püsivalt:

  • Kõik töödeldud toidud/ valmistooted
  • Rafineeritud õlid
  • Rafineeritud suhkrud
  • Liigne suhkur (maiustused, magusad joogid jm)
  • Sünteetilised lisaained (magustajad, värvained, paksendajad jne)

Eemaldada menüüst 1-2 kuuks ja seejärel ükshaaval taas menüüsse lisada:

  • Värsked kaunviljad (rohelised oad)
  • Pähklid (sh pähkliõlid nagu kreekapähkli- ja seesamiõli)
  • Seemned (sh lina-, chia-, kõrvitsa-, päevalille-, seesamiseemned ja erinevad seemnetest maitseained nagu koriander ning köömned), samuti kohvi ja kakao
  • Piimatooted
  • Shokolaad
  • Munad
  • Maavitsalised (tomatid, kartulid, piprad, paprika, baklažaan, sinepiseemned, tšillit sisaldavad vürtsid)
  • Maitseürdid seemnetest (sinep, köömen, koriander, fenkol, kardemon, muskaatpähkel, tilliseemned )
  • Tapioka ( Soovitus vältida esimesed 6-8 kuud, kuna võib tekitada ristreaktsiooni gluteenile. Alus: Cyrex Labs Gluten Cross-Reactivity Test)
  • Kuivatatud kaunviljad (sh sojaoad ja maapähklid)
  • Teraviljad (Mais, nisu, rukis, kaer, oder, riis, sorgum, amarant, tatar, kamut, hirss jm)
  • Alternatiivsed magustajad nagu ksülitool ja stevia
  • Paksendajad, kergitajad (guargum, karrageen jm)
  • Vetikad klorella ja spirulina
  • Alkohol - parem välistada püsivalt menüüst
  • NSAID (ingl k) ehk mittesteroidsed põletikuvastased ravimid (aspiriin, ibuprofeen, naprokseen, diklofenak jm)- võimalusel ka edaspidi mitte tarbida


LUBATUD TOIDUD:


  • Köögiviljad (va maavitsalised)
  • Puuviljad (mitte liialdada, eriti kuivatatud puuviljadega)
  • Kookosõli, kookoskreem, kookoshelbed jm kookosel põhinevad toiduained
  • Õlid: oliiviõli, kookosõli, avokaadod, searasv, peekon, ghee (tuleb kindel olla, et on täiesti kaseiini- ja laktoosivaba)
  • Fermenteeritud toidud (kookosjogurt, kombucha, hapendatud köögiviljad)
  • Puljong (naturaalne, isevalmistatud)
  • Orgaaniline loomaliha, linnuliha, kala
  • Taimeteed (va seemnetest valmistatud teed)
  • Roheline ja must tee (lubada aegajalt)
  • Äädikad: õunaäädikas, punase veini äädikas, balsamiäädikas (millele pole lisatud suhkrut)
  • Magustajad: vähesel määral võib kasutada kookospalmisuhkrut, mett ja vahtrasiirupit (1 tl/päevas)
  • Ürdid: kõik värsked maitsetaimed ja ürdid, va seemned (nagu köömned, koriander jm). Sobivad tüümian, mpnt, oregano, rosmariin, ingver, kurkum, kaneel jm.
  • Sideained: želatiin (mahetoorainest) and maranta (arrowroot) tärklis
  • NB! Soovituslikud maksimaalsed kogused päevas: Puuvilju 2-5 portsjonit, kookospiima kuni 250 ml, kookoshelbeid 100 g ja kookosjahu 2 spl päevas. 

MILLEST ALUSTADA?

AIP-dieedi puhul aitab edu saavutada see, kui otsustad seda suurte piirangutega toitumisviisi järgida mingi kindla aja jooksul ning seejärel jälgid ja hindad oma sümptomeid peale teatud arvu nädalate möödumist. See, kui pikalt AIP-d järgida, on 100% sinu enda otsustada ja see peaks sõltuma sellest, kuidas sa end seda dieeti järgides tunned. Soovitatav on teha range elimineerimisdieet, mis kestaks vähemalt 30-60 päeva, aga paljud jäävad AIP juurde kuudeks, kuni hakkavad oma autoimmuun- sümptomite leevenemist nägema. Lõpetuseks tuleb mainida veel seda, et kuigi AIP võib aidata sul teada saada, millistele toiduainetele sa tundlik oled, ei ole tingimata elu lõpuni tarvis rangelt AIP-d järgida. Kui oled oma elimineerimisdieedi lõpetanud, siis saad ükshaaval toite oma menüüsse tagasi tooma hakata, et tuvastada need toidud, mille suhtes sa tundlik oled.



Tegin omale "puust ette ja punaseks" tabeli kujul mida siis süüa ja millest tuleks mõneks ajaks loobuda. Hea välja printida ja vajadusel meelde tuletada:


TOIDUGRUPP
VÄLDI
SÖÖ
LIHA
Tööstuslikult toodetud liha, kasvanduses kasvatatud kala, kõik töödeldud toidud, valmistooted
PULJONGIKUUBIKUD!
Veiseliha, kana, kalkun, looduslikult püütud kala, metsloomade liha, peekon
Puljong (naturaalne, isevalmistatud)
TERAVILJAD
VÄLDI KÕIKI!
Kaerahelbed, kaer, riis, hirss, tatar, kinoa, amarant, kamut, mais, rukis, oder, sorgum, nisu
Kõik gluteeni sisaldav.
TAPIOKA!
VÄLDI KÕIKI!
KAUNVILJAD
KÕIK OAD!
(va. Türgi oad ja suhkruhernekaunad)
Nii värsked kaunviljad kui ka kuivatatud kaunviljad!
Hernes, kikerhernes, lääts, põlduba, aeduba, sojauba
SOJAOAD JA MAAPÄHKLID!
Türgi oad, suhkruhernekaunad (mõistlikus koguses)
KÖÖGIVILJAD
MAAVITSALISED KÖÖGIVILJAD!
Kartul, tomat, paprika, piprad, Baklažaan, füüsal, sibul, talisibul, murulauk, küüslauk, porrulauk.
Bataat e. maguskartul, suvikõrvits e. kabatšokk e. tsukiini e. Rullkõrvits, kõrvits, kapsas, porgand, peet, kaalikas, kurk, brokoli, lillkapsas, artišokk, fenkol e. apteegitill, pastinaak, redis, jaapani redis e. daikon, naeris, juurseller, varsseller, mustrõigas, avokaado, lehtköögiviljad, hiina kapsas, spinat, salat, rukola, rabarber.
PUUVILJAD
KUIVATATUD PUUVILJAD!
1-2 puuvilja päevas
Ära ületa päevast kogust!
Õun, pirn, virsik, aprikoos, kiivi, kirsid, ploomid
KOOKOSHELBED!

MARJAD
GOJI MARJAD!
KUIVATATUD MARJAD!
Vaarikad, maasikad, mustikad, mustsõstrad, astelpaljumarjad, arooniad
PIIMATOOTED
VÄLDI KÕIKI!
Piim, keefir, pett, hapupiim, rõõsk koor, vahukoore koor, jogurt, kohupiim, kodujuust, sulatatud juust, toorjuust, juust, jäätis, või


KOOKOSPIIM (ilma lisaaineteta!)
KOOKOSKREEM
KOOKOSEL PÕHINEVAD TOIDUAINED!
GHEE

MUNAD
VÄLDI KÕIKI!
VÄLDI KÕIKI!
PÄHKLID&
SEEMNED
VÄLDI KÕIKI!
Mandlid, sarapuupähklid, maapähklid, makadaamiapähklid, india pähklid
Päevalilleseemned, chia seemned, kõrvitsaseemned, seesamiseemned, linaseemned
KAKAO &KOHV!
VÄLDI KÕIKI!
HAPENDATUD TOOTED
Hapendatud sojatooted
Kombucha e. Teesenejook, hapukapsas, hapukurk, kimchi, veest või kookosveest valmistatud keefir (India mereriisi jook)
KOOKOSJOGURT
SUHKUR, SUHKRU - ASENDAJAD & MAGUS
VÄLDI KÕIKI!
Suhkur, maisisiirup, datlisuhkur, kookossuhkur, maisisuhkur, agaavisiirup, melass
KSÜLITOOL & STEVIA!
ŠOKOLAAD!
1 tl päevas kookospalmisuhkrut, mett või vahtrasiirupit.
RASVAD
Või, margariin, rapsiõli ja muud seemneõlid (kanepiõli, seesamiseemneõli)
Päkliõlid (kreeka pähkli õli)
RAFINEERITUD ÕLID!

Avokaado, avokaadoõli, oliivid, oliivõli, kokosõli, searasv, veiserasv
Ghee (tuleb kindel olla, et on täiesti kaseiini – ja laktoosivaba!)
MAITSE-AINED
KÕIK PAPRIKAL PÕHINEVAD MAITSEAINED!
Cayenne pipar, tšillit sisaldavad vürtsid
SEEMNETEST MAITSEAINED!
Koriander, köömned, sinepiseemned, apteegitill e. Fenkol, kardemon, muskaatpähkel, tilliseemned
Maitsetaimed ja ürdid (va. Seemned)
Tüümian, münt, oregano, rosmariin, till, petersell, ingver, kurkum, kaneel
ÄÄDIKAD
Tavaline söögiäädikas, süldiäädikas
Õunaäädikas, punase veini äädikas, balsamiäädikas
(millele pole lisatud suhkrut)
SIDEAINED
Jahu, kartulitärklis, maisitärklis jne
Želatiin (mahetoorainest), maranta e. arrow root tärklis
LISAAINED
Karrageen (E407), guarkummi (E412), aspartaam (E951), bensoehape (E210), naatriumglutamaat (E621), sulfaadid/sulfitid, nitraadid/nitritid
VÄLDI KÕIKI!
VETIKAD
KLORELLA & SPIRULINA!
VÄLDI KÕIKI!
JOOK
Piimatooted, maitsestatud vesi, mahl, smuuti
KOHV& KAKAO!
ALKOHOL!
Vesi, taimetee (va seemnetest valmistatud teed), kombucha e. Teeseenejook, veest või kookosveest valmistatud keefir ehk India mereriisi jook
Roheline ja must tee (lubada aegajalt!)
NSAID
ASPIRIIN, IBUBROFEEN, DIKLOFENAK, naprokseen
VÄLDI KÕIKI!

Info panin kokku netist leitud artiklite põhjal. Artikkel see ja see 

6 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Tere! Uurisin ka AIP dieedi kohta, ma näen, et sinu tabelis on ka välistatud paljud asjad, mis muude allikate kohaselt muidu on selles dieedis lubatud. Kuna ma ise alles süvenen sellesse ja üritan seda dieeti oma ellu integreerida, uurin uudishimust, kas sa ise enda keha teades jätsid välja sellised asjad nagu laugud, sibul ja vetikad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oma peaga pole midagi eemaldanud. AIP toitumise nimekirjas olid need asjad keelatud. Võibolla on nüüd paari aastaga midagi muutunud. Pole väga süvenenud uuematesse artiklitesse. Aga lisage link, kus on AIP toitumises need toiduained lubatud. Ma vaataks ka.

      Kustuta
    2. https://www.thepaleomom.com/start-here/the-autoimmune-protocol/ seal all kirjas, et sisse võib jätta sibula perekonna ja "mere köögiviljad" v.a klorella ja spirulina
      https://autoimmunewellness.com/whats-in-whats-out-on-aip-answers-to-tricky-foods/ - siin selgitatud, kellele ja miks ja kuidas sibulalised pigem ei sobi/sobivad
      Ma ei tea, kas need on sinu jaoks usaldusväärsed allikad, aga kuna need suht ainukesed allikad, mille mina olen leidnud, siis siiani olen nendele lehekülgedele toetunud :)

      Kustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. Tervist kõigile. AGA TATAR ei ole ju teravili. Kas töesti tatart ei vöi?

    VastaKustuta