teisipäev, 6. märts 2018

Gluteenivaba sai Peak's saiajahu segust.


  See on mu esimene katsetus ise gluteenivaba saia küpsetada. Ma olen igatsenud püreesupile või Caesari salatile ka krõbedaid saiakuubikuid lisada. See ongi nüüd esimene katsetud. Alustasin kõige lihtsamast ja valisin valmis saiajahu segu. Kasutasin Peak's saiajahu segu. 


Peak's saiajahu segu. Pilt: netist. 
 Kasutasin saia kergitamiseks tatrapärmi, mis on gluteenivaba. Seda saab osta Via Naturale e-poest (siit). 

Kauba kättesaamine:
Kalevi 108, Tartu 

Tel: +372 7421509, +372 507 1255

Kontori lahtiolekuajad:
E-R 10-18
L,P Suletud


Kontakt:
E-mail: info@vianaturale.ee
GSM: +372 507 1255

Teile vastavad konsultandid Tiina Rikas ja Kadri Laanpere.

Küsimused ja ettepanekud on väga teretulnud!


Tatrapärm (gluteenivaba). Pilt: Via Naturale lehelt. 
 Valisin selle pärmi oma saia kergitamiseks sest:


Tatrapärm 50 g

Kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest. Gluteenivaba.

Fermenteeritav segu tatrast. Asendab traditsioonilist pärmi gluteenivabade küpsetiste juures. Koostisosad:  dehüdreeritud ja deaktiveeritud tatra* ja (76%), kinoa* pärm, mis on saadud naturaalsel fermenteerimisel. 80% orgaanilisest põllumajandusest pärit koostisosad. See pärm kergitab edukalt maisi-, riisi-, kinoa-, tatra- ja isegi kastanijahu.

Kasutusjuhend: 
Leiva valmistamiseks on vaja 500g jahu, 25 g pärmi, 10 g soola, 1 tl õli, 450-500 ml sooja vett. Segada ained kokku, lasta kerkida soojas kohas niiske räti all 1,5-2 h. Küpsetada leivavormis 200-230 c juures 30-40 minutit. Sobib ka leivamasinas küpsetamiseks.

Päritolumaa: Prantsusmaa

 50 grammine pakk maksab 2.90 € ja sellest jätkub 2 saia jaoks. 

Saia valmistamiseks läheb vaja:
1 pakk (450 g) Peak's gluteenivaba saiajahu segu
350 ml leiget vett
30 g margariini 
1 muna
15 g värsket pärmi või 7 g kuivpärmi 

Valmistamine:
 Pange kaussi 350 ml leiget vett ja lisage pakk (450 g) leivasegu. Lisage 30 grammi margariini, 1 muna ja 15 grammi värsket pärmi või 7 grammi kuivpärmi.
 Segage taignakonksudega 5 minutit tugeval võimsusel.
 Valage tainas küpsetusvormi (mõõtudega 25x8x9), laske ligikaudu 30 kraadi juures 45 - 60 minutit kerkida.
 Küpsetage ligikaudu 240 kraadi juures 40 minutit.
 Laske enne viiludeks lõikamist jahtuda.

Soovitus: 
Munavaba retsepti korral kasutage munaasendajat. 


Gluteenivaba sai Peak's saiajahu segust. Foto: erakogu. 

MINU KOMMENTAAR:
 Kasutasin laktoosivaba võid, kuna mul pole margariini kodus ja arvasin, et laktoosivaba või käib kah. 
 Tatrapärmi panin selle jahusegu kohta 20 grammi, kuna tatrapärmi pakil oli kirjas, et 500 grammi jahu kohta tuleb võtta 25 grammi (pool pakki) tatrapärmi. Minul oli 450 grammi jahu ja sellepärast paningi pärmi pisut vähem. 
 Taigen tuli väga paks. Isegi väga paks. Njah, kui ma oleksin soovinud saia küpsetada lihtsalt pätsina ahjus, siis ehk oleks selline taigen isegi läbi läinud. Minul oli aga plaan sai küpsetada vormis. Seega, et saada mingilgi määral valatav taigen, siis lisasin umbes 100 -150 ml leiget vett juurde. 
 Kasutasin silikoonvormi, et pärast oleks lihtsam saia vormist kätte saada. Kuna silikoonvorm võib ahjus küpsedes laiemaks vajuda/kerkida, siis tõstsin silikoonvormi veel omakorda plekist vormi. Kui taigent vormi valasin, siis taigna raskuse tõttu vajus üks külg rohkem alla. See tähendab, et plekist vorm oli pisut sügavam ja silikoonvormi servad ei jõudnud seda raskust võrdselt hoida ja sellepärast üks serv rohkem alla vajuski. Tõstsin silikoonvormi plekist vormist välja ja panin plekist vormi põhja ühe metallist dekoratiiv või lõikamise noa. See oli just parajasti nii paks, et silikoonvormi tagasi tõstes jäi see õigele kõrgusele. 
 Vaatasin kodus ringi kuhu seda saia kerkima panna ja avastasin, et mu radiaator on piisavalt lai, et saiavorm sinna peale kerkima tõsta. Kergitas tõesti super hästi (ahjus kerkis veel pisut juurde) aga kahjuks kerkis ikkagi üks serv pisut rohkem, kui teine. Niisiis järgmine kord tuleb mõelda mingi parem lahendus välja, et sai ikka kindlasti ühtlaselt kerkis. 
 Sai oli üsna päris saia moodi. Üllatas see, et see ei jäänud kuiv. Üsna mahlakas ja mõnusalt pehme. Oleksin vaid soovinud pisut soolasemat ja vist oleks võinud mingit magusainet ka natuke lisada. Kuna ma ei plaaninudki seda saia süüa võileiva tegemiseks, siis oli see väheoluline. Esimesel korral lõikasin saiaviilust kuubikud ja röstisin tsutikese võiga pannil krõbedadeks saiakuubikuteks aga avastasin, et kui saiaviil rösteris ära röstida ja siis kuubikuteks lõigata on mässamist vähem ja tulemus jääb mõnusamalt krõbedam ja või jagu sisaldas ka vähem kaloreid. 


Gluteenivaba sai Peak's saiajahu segust. Foto: erakogu. 


 Ja kuna mul oli plaan seda saia hakata tarvitama mitte portsu järgi, vaid grammi kaupa, siis kõigepealt sisestasin retsepti Myfitnesspal-i ja portsu suuruseks valisin 1. Siis sain teada kogu saia toitumisalase teabe:




 Kaalusin oma saia ära ja terve valmis sai kaalus 950 grammi. Tegin ristkorrutise. Selle kohta saab lugeda mu eelmist postitust: Kuidas arvutada endavalmistatud toidu 100 grammi kalorsust?


Seega 100 grammi seda saia annab:
203,68 kcal
4,63 g rasva
1,89 g küllastunud rasvhappeid
35,47 g süsivesikuid
0,52 g suhkrut
1,68 g kiudaineid
4,31 g valku

Ehk siis:
100 x 1935 kcal/950 g = 100 grammi kalorsus
100 x 44 g/950 g = 100 grammi rasva sisaldus
100 x 18 g/950 g = 100 grammi küllastunud rasvhappe sisaldus
100 x 337 g/950 g = 100 grammi süsivesiku sisaldus
100 x 5 g/950 g = 100 grammi suhkru sisaldus
100 x 16 g/950 g = 100 grammi kiudaine sisaldus
100 x 41 g/950 g = 100 grammi valgu sisaldus

Nüüd sisestasin saadud andmed Myfitnesspal-i Eda valmistoit nimega (süsteem ümardab):



 Nüüd pole enam muud, kui kaalu oma sai ära, kuipalju seda süüa kavatsed ja lisa see oma toitumispäevikusse või retsepti (vaata mu järgmisi postitusi).

 Olen kasutanud seda saia nii, et viilutasin selle ära ja pakkisin sügavkülma. Kui süüa tahan, siis võtan näiteks viilu, kaalun selle ära, röstin rösteris krõbedaks ning siis lõikan kuubikuteks ja puistan püreesupi peale või Caesari salati peale, mis mulle väga maitseb :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar