kolmapäev, 28. veebruar 2018

Kuidas arvutada endavalmistatud toidu 100 grammi kalorsust?


  Mul on plaan valmistada üht toitu aga soov on välja arvestada selle 100 grammi kalorsus. 
 Selleks läheb vaja tavalist ristkorrutist. Siin on see tehe kohe puust ette ja punaseks välja kirjutatud. 

 Võtame nüüd näitena mõne endavalmistatud toidu. Näiteks see Šokolaadine kaerahelbesmuuti. Valisin selle toidu näitena sellepärast, et mul on ära kaalutud kogu valmistoidu kaal ja retseptis on olemas ka kogu selle toidu toitumisalane teave (rasvad, valgud, süsivesikud jm)


 Ühesõnaga kaalusin tookord valmis toidu ära ja sain kaaluks 298 grammi. See kogus andis mul 308 kcal-it. 

 Kui nüüd kasutada seda ristkorrutise valemit siis:

100 x 308 kcal / 298 grammi 

Ehk 100 grammi seda toitu annab 103,35 kcal-it. 

 Nii, et vajadusel saab kasutada Myfitnesspal-i.  Enda retsepte saab sisestada valides kõigepealt "FOOD", seejärel valid "RECIPES" ja seal paremal on valik "ENTER NEW RECIPE" ehk sisesta uus retsept. 



 Nüüd valid koguseks 1 ehk siis saad teada kogu toidu toitumisalase teave kaasaarvatud kogu toidu kalorsuse. Kirjutage retsepti nimi ja lisage kõik koostisained ja nende kogused. Myfitnesspal-is on väga suur hulk Eestis müüdavaid toiduaineid. Juhul, kui tõesti mingi toiduaine andmebaasist puudub, siis saab seda väga lihtsalt lisada. 
Näiteks tahtsin retsepti lisada värske porgandi ja kogus oli 30 grammi:



 Uut toiduainet saab lisada valides "FOOD", sealt edasi valid "MY FOODS" ja "CREATE FOODS". Ülemisse lahtrisse käib tootja nimi. Alumisse toiduaine nimi. Pakilt saad toitumisalase teabe, mille sisestad, kui oled eelnevad lahtrid ära täitnud. Valid "CONTINUE". 



PS! Ärge unustage lõpus, siis kui kõik koostisained on retsepti ära sisestatud see ka ära salvestada "SAVE RECIPE". 



 Ka muu toitumisalase teabe saab välja arvutada sama valemi järgi. Ehk siis välja arvutada, kui palju rasvu, valke ja süsivesikuid endavalmistatud toit (100 grammi) annab. 

 Kahjuks ei saa endavalmistatud toite grammide järgi Myfitnesspal-i sisestada, sest seal on võimalus vaid portsu suurust valida. Retseptis on võimalus valida mitu portsu seda toitu välja tuli. Valida saab veel vaid kas pool portsu või poolteist portsu või ... See on siis kogus, mille korraga ära sööd ja saad teada vaid portsu toitumisalase teabe: 




 Muide väga mugav on Myfitnesspal-i sisestada ka oma enimkasutatavaid toite. Tuleb vaid valida "FOOD" ja "MY MEALS". Ei pea enam näiteks iga kord eraldi sisestama viil leiba ja või sinna peale:



 Nii, kuna ma nüüd tean valemit, kuidas välja arvestada endavalmistatud toidu 100 grammi toitumisalane teave, siis ainus võimalus seda ka Myfitnesspalis kasutada on see, kui sisestad selle Myfitnesspal-i toiduainete andmebaasi. 
 Üks võimalik variant on tootjaks kirjutada Eda Tomak valmistoit, siis sisestad toidu nime ja siis sisestad sinna toitumisalase teabe 100 grammi kohta (selle, mis oled valemi järgi välja arvutanud). Seda teed nii, nagu tavaliselt toiduaineid andmebaasi sisestades. Algul veidi keeruline aga kui asi selgemaks saab, siis see nii keeruline ei olegi. 
 Muud võimalust ma kahjuks välja mõelda ei suutnud. See lihtsalt üks võimalus. Juhul, kui vahel on tarvis välja arvestada endavalmistatud toidu 100 grammi toitumisalane teave. Kui toit nii sisestatud, siis otsid toiduainete andmebaasist oma toidu üles ja valid koguse, mida ära süüa plaanid. Siis saad õiged andmed ka siis, kui valid koguseks näiteks 35 grammi vms. 

PS! Olen juba ühe postituse Myfitnesspal-i kasutamise kohta kirjutanud. Seda saab lugeda siit: Kuidas arvutada oma retsepti portsu kalorsust?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar