neljapäev, 1. veebruar 2018

Juustused suitsupaprika makaronid.


 Tegin omale hiljuti maitsepärmiga mõnusalt vürtsikat suppi: Vürtsikas kreemine ja juustune kõrvitsa - porgandi püreesupp. Nüüd otsustasin, et proovin ära ka makaronid maitsepärmiga. Kas on ikka äratuntava juustu maitsega? 


Juustused suitsupaprika makaronid. Foto: erakogu. 

Kogus: 2 portsu (267 g = 1 ports)

Vaja läks:
195 g gluteenivabu makarone (keedetult 460 g)
100 g kookospiima (105 ml)
Himaalaja roosat soola maitsestamiseks
ca 1 tl kuhjaga suitsutatud paprika maitseainet (5 g)
1 tl ekstra neitsioliivõli (5 ml) 
6 spl maitsepärmi (18 g)


Gluteenivabad sarvekese makaronid. Pilt: netist. 


Kookospiim. Pilt: netist. 
Maitsepärm. Pilt: netist. 
Suitsutatud paprika pulber. Pilt: netist.
Gourmante oliivõli. Pilt: netist. 
Himaalaja roosa sool. Pilt: netist. 






Valmistamine: 
 Keeda makaronid pehmeks.
 Vala kuumale pannile pisut oliivõli ja sinna peale makaronid. Lisa kookospiim. Maitsesta soola ja suitsutatud paprika pulbriga.   Kuumuta segades, kuni kookospiim pakseneb. 
 Tõsta pann tulelt ja sega sisse maitsepärm. 
 Serveeri.  


Juustused suitsupaprika makaronid. Foto: erakogu. 

MINU KOMMENTAAR:
 Tõepoolest mõnusalt juustuse mekiga makaronid. Petab ära küll, et juustu polegi. Suitsupaprika pulber ka sobis minu arust. 
 Suitsutatud paprika pulbri ostsin Flying Tiger poest.



Suitsutatud paprika pulber. Foto: erakogu. 

PS! Kummaline on see, et gluteenivabade sarvekese makaronide pakis on kirjas 400 g. Eelmine kord kaalusin pakist täpselt 200 grammi. Seega oleks pidanud pakis olema veel 200 grammi. Oli aga hoopis 195 grammi. 5 grammi on "ära auranud". Pole just suur kogus aga asi on põhimõttes! 5 g iga paki pealt teeb kokku päris korraliku koguse puhastkasu. Pähh!

 Kokku tuli seda toitu 535 grammi. Sain 2 portsu. Ühe portsu kaal 267 grammi.
 Ja siin on nende makaronide ühe portsu toitumisalane teave:



 Juurde lisasin 45 grammi Põltsamaa piknikukurki (viilutatud marineeritud kurk). See andis: 22 kcal, 5 g süsivesikuid, 0 g rasva, 0 g valku, 0 g kiudaineid (tegelikult purgi peal selle kohta info puudus, võibolla natuke kiudaineid ikka on seal?) ja 4 g suhkrut. 





Head isu! 

 Ja ma tahaksin teile rääkida ühest uuest tootest, mille ma hiljuti avastasin enda jaoks. Netis ringi tuhlates sattusin mingi retsepti peale, kus oli kasutatud kookoseäädikat (coconut vinegar). Kuna mul oli just õunaäädikas otsa saanud ja netist kookosäädika kohta rohkem lugedes leidsin, et tahan selle ära proovida, siis ostsin selle omale ka. Kõige lihtsamalt ja kiiremalt sain selle osta Umami poest siit. Seda saab aga mujaltki osta. Näiteks Piprapoest siit või miks mitte see lisada iHerb-ist ostes ostukorvi juurde. Näiteks see või see toode. 

Kookoseäädikas. Pilt: Umami lehelt. 
 Lisan ka siia kookosäädika kohta käiva info.

Umami lehelt:
Kookosveest valmistatud kookosäädikas, 750ml.
Äärmiselt tervislik fermenteeritud äädikas. Võib kasutada äädikajoogi valmistamiseks või toitude maitsestamiseks. Sobib hästi Filipiini toitude maitsestamiseks. See äädikas sobib hästi diabeetikutele ja on madala glükeemilise indeksiga (madala GI-ga toidud ei tõsta veresuhkru taset). Kookosäädika GI on skaalal 1–100 vaid 35, kusjuures alla 55 loetakse madalaks indeksiks.
Kookospalmid kasvavad mineraalirikkas pinnases ja seetõttu sisaldab neist saadav mahl ohtralt mineraalaineid nagu fosfor, kaalium, raud, magneesium, väävel, boor, tsink, mangaan ja vask. Eriti rikas on kookosäädikas kaaliumi poolest (192 mg 1 tl), mistõttu see aitab hoida kontrolli all vererõhku ja korrastada suhkrute ainevahetust. See äädikas sisaldab kõiki 9 asendamatut aminohapet ja 8 asendatavat aminohapet. Aminohapped on meie organismi ehituskivid, nende abil uuenevad rakud ja paranevad koed, need võitlevad bakterite ja viiruste vastu, viivad hapniku kehasse laiali ja teevad palju muud kasulikku.
Kookosäädikas ei ole nii tuntud tervisele kasulik vahend nagu õunaäädikas, kuigi sisaldab rohkem vitamiine ja muid kasulikke aineid. Seetõttu võiks soovitada seda kasutada samamoodi nagu õunaäädikatki üldtugevdava vahendina ja koduses looduslikus kosmeetikas.
Koostis: kookosvesi, pruun suhkur, pärm.
Toote põhjas olev sade on normaalne, see näitab, et äädikas on pastöriseerimata ja naturaalne. 
  • Tootja: Marca Pina
  • Päritolumaa: Filipiinid
  • Kaal: 750ml
Piprapoe lehelt:
KOOKOSÄÄDIKAS MONIKA, 750 ml

Koostis: kääritatud kookose mahl (90%), vesi, suhkur.
Filipiinidelt pärinev ja sealsetes piirkondades traditsiooniline toiduaine, kookosäädikas, on toodetud kääritamise teel kookospuu võrsetest korjatud nektarist.
Kasutada saab kookosäädikat väga laialdaselt – suppides, saltikastmetes, dipikastmetes ja retseptides, kus asendad muu äädika kookosäädikaga. Lisades kookosäädikale vürtse, muundub ta mõnusaks kastmeks, mida saab kasutada grill-liha kastmiseks, samuti sobib ta suurepäraselt mereandidega.
Toodetud Filipiinidel.

 Kusjuures Piprapoe tootel pole lisatud pärmi. Tundub, et veel parem toode. Järgmise vist tellingi sealt. 

 Ja lisaks kookosäädikale avastasin ka teise toote - coconut aminos. Eestikeelset nime vist veel polegi? Kookose amiinid kõlab veidi imelikult.
  See on selline tervislikum sojakastme asendus. Sojatooted aga on ju kilpnäärmehaiguste korral välistatud. Näiteks AIP toitumisesse, kilpnäärme alatalituse toitumisesse ja  paleo toitumisesse on see igati sobilik.
 Sobibki kasutada seal, kus tavaliselt sojakastet kasutad. Aga sobib lisada törtsukese ja oma värskele salatile. 
 Plaan on omale kunagi ka coconut aminos ära tellida. iHerbis on neid müügil mitmeid aga silm jäi peale sellele tootele. 
 Coconut aminos-e kohta saab rohkem lugeda siit. Tõlkisin nii kuidas oskasin selle teksti ära. Siin see on:

 Maitsvaks muutuseks sojakastmele proovige kookose aminohapete kastet. Soolakas - magus, võise järelmaitsega. See kaste sai populaarseks Paleo dieedis aga tänu unikaalsele maitsele on see väärt olema igas köögis. Olgu siis tegu paleo toitujaga või mitte. 

Misasi on kookose aminohapete kaste?

 Kaste on valmistatud kookose "mahlast", mis on saadud kookospalmist (tegelikult kookospähkli nektarist). Mahl fermenteeritakse/kääritatakse ja seejärel segatakse meresoolaga. 

Kas kookose aminohapete kaste on tervislik? 

 Kookose  aminohapete kastmes on 73 % vähem naatriumi, kui sojakastmes. Allergikutele või toidutundlikutele on see soja - ja gluteenivaba viis kuidas lisada umami maitset oma roogadele. Kuid olgem pisut skeptilised tervisealaste väidetega. Terviseportaalid armastavad öelda, et see kaste sisaldab 17 aminohapet ja see on rikas B vitamiinide poolest. Kuigi "mahlas" on hulganisti vitamiine ja aminohappeid, siis lõpptoodangu ühes portsus on neid toitaineid suhteliselt väike kogus. 

Kuidas kasutada kookose aminohapete kastet?

 Erinevalt sojakastmest on kookose aminohapete kastme maitse õrnalt magus (nagu lahjem teriyaki kaste). Ja kuigi see pole täiuslik asendus sojakastmele on see kaste siiski naturaalne, et lisada seda oma salatikastmetesse, dippimiskastmetesse ja tofu või liha marinaadidesse. 

Kookose aminohapete kaste. Pilt: iHerbi lehelt. 
Mõnusat katsetamist uute maitsetega! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar