neljapäev, 15. märts 2018

Ahjuõunad beseekattega.


 Ma hiljuti leidsin selle idee kuskilt aga hiljem ei suutnud ma enam meenutada, kus seda nägin. Niisiis tegin nii, nagu arvasin, et võiks teha. 

Ahjuõunad beseekattega. Foto: erakogu. 

Vaja läks:
7 õuna, südamik eemaldatud ja sektoriteks lõigatud
peotäis kreeka pähkleid
4 munavalget
erütritooli 10 g õuntele puistamiseks + 50 g munavalgevahu sisse 
Tseiloni jahvatatud kaneeli õuntele puistamiseks
kookose äädikat 1/4 tl

Õunad. Pilt: netist. 
Kooritud kreeka pähkel: Pilt: netist (Rimi toode). 
Erütritool. Pilt: Lesscarbs lehelt. 
Jahvatatud Tseiloni kaneel. Pilt: Umami lehelt. 
Kookoseäädikas. Pilt: Umami le


Valmistamine:
1. Pese õunad, eemalda südamik ja lõika sektoriteks. Lao sektoriteks lõigatud õunad ahjuvormi. Puista õuntele suhkrut ja kaneeli ning kreeka pähkleid. Sega läbi, et õunad saaksid ühtlaselt kaetud.
2. Vahusta munavalged suhkru (erütritooli) ja sidrunimahla (kookoseäädikaga) tugevaks vahuks.
3. Tõsta munavalgevaht õuntele ja jälgi, et kõik õunad saaksid ühtlaselt kaetud.
4. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures 40 minutit.
5. Lase pisut jahtuda ja lõika terava noaga portsudeks. 
6. Serveeri. 

 
Ahjuõunad beseekattega. Foto: erakogu. 


 Ja siin on selle magustoidu toitumisalane teave. Kasutasin nelinurkset klaasist ahjuvormi (20x20 cm). Lõikasin magustoidust 9 tükki. Kogu magustoit kaalus valminult 855 g. Ühe portsu kaal tuli seega 95 grammi. 


 Ja siin on selle magustoidu makrod:


MINU KOMMENTAAR:
 Loomulikult võib kasutada ka tavalist suhkrut ja tavalist jahvatatud kaneeli. 
 Mina kasutasin erütritooli, sest ... (erütritooli kohta saab siit lugeda) ja jahvatatud Tseiloni kaneeli valisin, sest ... (Tseiloni kaneeli kohta saab siit lugeda).
 Kui mu mälu mind ei peta, siis soovitati munavalgete vahustamiseks kasutada väikest törtsukest sidrunimahla (vist väike kogus haput aitab munavalgel paremini vahtu minna?)
 Mina kasutasin tilgakest kookoseäädikat, sest mul polnud hetkel mitte ühtegi tilka sidrunimahla ega sidrunit kodus. Mitte mingisugust maitset ei jätnud. Munavalge läks aga hästi ruttu vahtu. Kookoseäädika kohta saab lugeda siit.
 Õunad olid mul valitud kõige odavamad Poola omad. 

PS! Kui teete midagi munakollastest, näiteks kodust majoneesi või Caesari salati kastet, siis on hea võimalus näiteks beseekattega ahjuõunte valmistamiseks järelejäänud munavalged ära kasutada. 
 Mina kasutasin  aga Balticovo munavalget. 

Balticovo munavalge värske. Foto: erakogu. 
 Selveris on see müügil hinnaga 2.49 € (1 kg). 
Pudelil on kirjas, et 1 munavalge = 32 g


 Balticovo koostis küll suurem asi pole :( 

Aga müügil on veel WhitePRO neutral munavalge. 

White PRO neutral . Pilt: netist. 

Selveris on see müügil hinnaga 4.99 € (1 kg)


 Nagu näha on see teine poole kallim aga see eest ei sisalda mitte midagi muud, kui puhast pastoriseeritud munavalget!

 Kui arvestada, et üks munavalge kaalub keskeltläbi 35 grammi (info siit), siis läheks vaja 28 - 29 kanamuna, et saada kokku 1 kg munavalget. Ühesõnaga praktiliselt 3 karpi mune. Kui nüüd arvestada, et näiteks Selveris on odavamad kanamunad (10 tk) hinnaga 1.39 €, siis läheks sama koguse munavalgete saamiseks 4.17 €. Järgi jääb veel 30 munakollast. Järelikult on odavam ise munavalged munakollastest eraldada. 
 Aga ikka väga mugav on seda pudeli munavalget kasutada. Eks igaüks otsustab ise, kas see vaev kaalub hinna üle või mitte. Tervislikum oleks loomulikult kasutada kanamune ja ise munavalged eraldada. Eriti, kui veel on kuskilt saada vabalt ringisiblivate õnnelike talukanade mune. Kui neid pole ja viitsimist samuti mitte, et ise munavalgeid eraldama hakata, siis mõistlikum oleks muidugi valida see teine, puhtam (ilma ühegi lisaaineta) munavalge. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar