pühapäev, 12. märts 2017

Peekoni ümbrisega ja juustu täidisega burgerid.


 Seda retsepti jagati ka LCHF Eesti Facebooki grupis. Originaalretsept koos videoretseptiga on siin. Retsept on süsivesikuvaene, keto ja LCHF. 




5 burgeri jaoks läheb vaja:
TÄIDIS:
2 spl gheed või searasva (30 g)
1 keskmine sibul, viilutatud (110 g)
2 1/2 tassi viilutatud paprikat (225 g)
2 tassi viilutatud valgeid seeni (värskeid šampinjone) (140 g)





Pajumäe mahe ghee. Pilt: netist. 
Mugulsibul. Pilt: netist.






Erinavat värvi paprikad. Pilt:netist.
Värsked šampinjonid. Pilt:netist.

BURGERID:
1 kg hakkliha
soola maitse järgi
pipart maitse järgi
10 õhukeseks lõigatud peekoni viilu (150 g)
1 1/4 tassi riivitud juustu (140 g)
5 tl Sriracha kastet * - saab teha ise (saate kasutada ka endavalmistatud ketšupit või BBQ kastet)
5 tl Dijoni sinepit

Hakkliha. Pilt:netist. 
Jahvatatud must pipar. Pilt:netist. 
Himaalaja roosa sool. Pilt:netist. 
Peekoni viilud. Pilt:netist.










Sriracha kaste. Pilt:netist.

Valio Atleet Cheddar riivjuust. Pilt: netist.










Dijon sinep. Pilt:netist.

VALMISTAMINE:
1. Pane paanile ghee või searasv. Kui pann on kuum lisa viilutatud sibul ja hauta keskmise kuni kõrge kuumusega 5 minutit või kuni sibul on kergelt pruunistunud. 
2. Lisa pannile viilutatud paprika ja kuumuta veel 5 minutit. 
3. Lisa pannile viilutatud seened ja kuumuta veel 3 - 5 minutit. Võta pann tulelt. 
4. Jaga soola ja pipraga maitsestatud hakkliha viieks võrdseks osaks (200 g/tk). Suru hakklihapallike kätega lamedamaks. Siis võta klaas ja suru see keset burgerit. Vormi kätega hakkliha ümber klaasi nii, et tekiks ühtlane ümmargune "kausike". 


Hakklihast "kausikese" vormimine klaasi abil. Pilt: originaalretseptist. 
5. Võta peekoniriba ja keera see ümber hakkliha "kausikest". Seejärel eemaldage klaas seda õrnalt keerates ja välja tõmmates. 


Peekonriba ümber hakklihast "kausikest". Pilt: originaalretseptist. 
6. Täitke iga "kausike" sibula - paprika - seene seguga ning tõsta segu peale 1 tl Sriracha-t ja 1 tl Dijoni sinepit. 


Täidise peale pange tl Sriracha-t ja Dijon sinept. Pilt: originaalretseptist. 
7. Puista igale hakkliha "kausikesele" kõige peale riivitud juustu. Tee samamoodi kõikide burgeritega. 
8. Tõsta burgerid ettevaatlikult pannilabidaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 150 kraadi juures 45 - 60 minutit (kuni liha termomeeter näitab burgeri sees 75 kraadi). 
 Kui burgerid on valmis, siis eemaldage ahjust ja laske burgeritel 5 minutit jahtuda. 
9. Serveeri koos krõmpsu rohelise salatiga või mõne muu madala süsivesikusisaldusega köögiviljadega. 

---------------------------------------------------------------------
* Sriracha kaste on chilli-küüslaugu kaste. Seda saab osta näiteks siit või siit. Ka Umami poes on seda müügil. 
 Mina soovitan aga niisamuti, nagu retseptis on soovitatud see kaste hoopis ise teha. Eestikeelse sriracha kastme retsepti ja valmistamisõpetuse saab näiteks siit. Loomulikult tuleks sel juhul süsivesikuvaese kastme puhul suhkur asendada Sötrin suhkruga. 


MINU KOMMENTAAR:
Valmistamine on tegelikult hästi lihtne ja tulemus on väga, väga maitsev ja näeb ka väga efektne välja. 
 Mina kasutasin vaid punast mugulsibulat ja punast paprikat ja ma tükeldasin nad väikesteks kuubikuteks, mitte viiludeks nagu retseptis on soovitatud. Hakkliha oli mul Rakvere seahakkliha aga miks mitte kasutada veise hakkliha või sega hakkliha. 
 Mina läksin lihtsamat teed ja ise Sriracha kastet tegema ei hakanud. Ka polnud mul ostetud valmis Sriracha kastet vaid kasutasin tavalist tomatipastat. Aga kindlasti tuleks endavalmistatud sriracha kastmega see veel palju maitsvam.


Felix tomatipasta. Pilt: netist. 
 Ka ei kasutanud ma šampinjone, sest mul neid lihtsalt polnud kodus ja poodi ka minna ei viitsinud. Tegelikult on ilma ka super hea. 
 Ghee või searasva asemel kasutasin oliivõli. 
 Minul tuli välja 4 burgerit, kuna 1 kg hakkliha asemel oli minul vaid üks 600 grammine pakk hakkliha. 


Burgerid enne ahju panemist. Foto:erakogu. 


Valmis burger värske salatiga. Foto: erakogu. 

Ja siin on minu burgerite toitumisalane teave:



 Ja kuna need burgerid tulid niivõrd maitsvad, siis tegin samal põhimõttel ka peekoni ümbrisega ja paprika-sibula täidise ning juustu kattega pikkpoissi. 

Vaja läks:
1 pakk Maks ja Moorits seahakkliha 
170 g peekoni ribasid
10 g vahukoore koort
1 tk L suuruses muna (58 g)
punane paprika (52 g)
kollane paprika (90 g)
punane mugulsibul (63 g)
10 g oliivõli
100 g Valo Atleet Cheddar riivjuustu
100 g Santa Maria Taco sauce (Taco kaste mahedamaitseline. See on vähese süsivesikusisaldusega)
50 g Bornier Dijon sinepit


Santa Maria Taco kaste mahedamaitseline. Pilt: netist. 

Valmistamine:
Panin törtsukese vahukoore koort ja ühe L suuruses muna hakkliha sisse ning maitsestasin soola ja pipraga. Põhimõtteliselt ei pea vahukoore koort panema aga mulle millegipärast meeldib, kui natuke rammusat rõõska koort ka hakklihamassi sees on. 
 Võtsin plekist pikliku vormi (küpsetasin sellega leiba kunagi) ja vooderdasin selle küpsetuspaberiga. 
 Siis vooderdasin peekoniribadega vormi ühtlaselt ära. Kuna kasutasin valmis peekoni ribasid (Amerikan pekoni) ja need ribad olid üsna pikad, siis ei hakanud neid lühemaks lõikama vaid jätsin ühtlaselt mõlemalt poolt üle ääre rippuma. 
 Tõstsin hakkliha peekonribadega vooderdatud vormi ja vormisin hakklihast keskele pikliku süvendi, kuhu täidis sisse mahuks. 
 Tükeldasin paprikad (punane ja kollane) ja punase sibula kuubikuteks ning kuumutasin törtsukese õliga pannil läbi. 
 Tõstsin sibula - paprika täidise ettevalmistatud süvendisse. 
 Täidisele panin Santa Maria mahedamaitselist taco kastet ja dijon sinepit. 
 Siis puistasin peale riivitud juustu ja tõstsin need üle vormi ääre rippuvad peekoni ribad riivjuustu peale. 
 Küpsetasin ahjus 180 kraadi juures ca 1 tund.  
Kokku tuli mul 5 portsu (lõikasin pikkpoisi viieks võrdseks tükiks).


Täidisega pikkpoiss enne ahju paneku. Foto: erakogu.

Täidisega pikkpoiss ahjust võttes. Foto: erakogu.


Valmis täidisega pikkpoiss taldrikule tõstetult. Foto: erakogu. 
Siin on näha täidisega pikkpoisi üks ports. Foto: erakogu. 

 Ja siin on täidisega pikkpoisi toitumisalane teave:






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar