teisipäev, 24. mai 2016

Pau D'arco ehk sipelgapuu koor.




 Pau D'arco ehk sipelgapuu koor. Sipelgapuuks nimetatakse puud seepärast, et kõiki tema okste õõnsusi asustavad sipelgad.

Juba tuhandeid aastaid tagasi avastasid muistsed inkad sipelgapuu koore tervendavad omadused ja kasutasid seda ravimina. Tänapäeval on see üle maailma tuntud kui looduslik antibiootikum.

Mehhiko ja Peruu põliselanikele nimetasid seda „jumalikuks puuks“. Selle koor on looduslik antibiootikum, mida kasutatakse rahvameditsiinis paljude nakkusliku iseloomuga tervisehäirete korral.

Sipelgapuu ehk Pau D’Arco kasvab Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. Sipelgapuu koore antibakteriaalne toime on seotud lapahooliga – ühendiga, mis eraldati koore ekstraktist esmakordselt 1882. aastal. Lapahool takistab mikroorganismide paljunemist ja kasvu.
Preparaadi viirusevastane toime on tingitud selle võimest alla suruda käärimisprotsesse, milleta viiruste paljunemine pole võimalik. Sipelgapuu seenhaiguste vastased omadused on seotud selles leiduva ksülidiiniga, mis koos lapahooliga pärsib seente kasvu erinevates organites ja kudedes. Preparaadi parasiidivastane toime väljendub selle võimes takistada rakusiseste parasiitide paljunemist ja arengut.
Sipelgapuu koor on tugev valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ja antioksüdantsed omadused. Selle üks põhiomadusi on mobiliseerida organismi kaitsejõud haigustega võitlemiseks. Sipelgapuu koor stimuleerib immuunsüsteemi, omades tugevat toimet viiruste, seente, bakterite ja parasiitide vastu.
Uurimused on näidanud, et sipelgapuu koore aktiivsed ained – naftakinoonid – on võimelised ohtlike võõrrakkude kasvu peatama ehk toimivad ka vähiravis. Tänu sellele on tänapäeval sipelgapuu koore tooted saanud kogu maailmas väga populaarseks.
Sipelgapuu koor avaldab antibakteriaalset, viirustevastast ja põletikuvastast toimet. Omab ka immuunsust stimuleerivat toimet. Nii, et algava külmetushaiguse korral oleks abi sipelgapuukoore preparaatidest.

Koore viirustevastane aktiivsus on tingitud lapahoooli võimest pidurdada ensüümide tootmist, milleta viiruste paljunemine ei saa toimuda. Sipelgapuu koor on aktiivne gripi-, herpese viiruse, ägeda respiratoorse viirusinfektsiooni jt suhtes.

Lapahool – see on koore peamine toimeaine, tänu millele see mõjub antibakteriaalselt. Sisaldub koore sisekihis, hoiab ära gram-positiivsete (stafülokokid, streptokokid) ja gram-negatiivsete (Brucella) mikroorganismide kasvu ja paljunemist.

Seentevastased omadused on seotud koores leiduva ksülidiiniga, mis koos lapahooliga pärsib paljude seeneliikide, sealhulgas ka tupeseente (Candida, Trichophyton) paljunemist. Sipelgapuu puit on samuti väga vastupidav erinevate seente toimele: sipelgapuu tüvel ei kasva mitte kunagi seeni.

Sipelgapuu koore antiparasitaarne mõju väljendub võimes pärssida rakusiseste parasiitide paljunemist ja arengut. Hoiab ära patogeensete algloomade invasioone, luues ebasoodsa keskkonna parasiitidele-mugandujatele, kuulub fütoteraapia antiparasitaarsetesse programmidesse.

Immuunmoduleerivad omadused võimaldavad kasutada seda unikaalset taime organismi allergiliste ja autoimmuunsete protsesside korral, kartmata nende ägenemist. Sipelgapuu koor suurendab organismi mittespetsiifilist resistentsust, tugevdades rakulise ja humoraalse immuunsuse mehhanisme. Kõige tähtsam on, et kõik sipelgapuu koore nimetatud omadused on kinnitust leidnud tänapäevaste teadusuuringutega. Samuti on tõestatud, et ükski eraldatud komponentidest eraldi kasutatuna ei saavuta taime kui terviku aktiivust.

Ühtviisi tappev on leotis viiruste, bakterite, pärm- ja hallitusseente, algloomade (peamiselt malaariatekitajad ja keerdviburlased) ning isegi hulkraksete parasiitide suhtes.

Rohke parkaine-, eeskätt tanniinisisalduse tõttu ohjeldasid kohalikud sipelgapuu kooreleotisega ka ägeda kõhulahtisuse eri vorme ning seedekulgla parasiite, sest keeduse koostises leiduvad parkained sadestavad valke ja kootavad seedekulgla limaskesti.

Milliste haiguste vastu sipelgapuu koor aitab:
* Külmetushaigused ja viirusnakkused (hingamisteede haigused, infektsioonid, gripp, larüngiit)
* Ägedad kopsu- ja bronhiaalhaigused (trahheiit, bronhiit, astma, kopsupõletik)
* Gastriit, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandid, sapipõiepõletik, düsenteeria
* Kuseteede ja suguelundite haigused (neeruvaagnapõletik, põiepõletik, kusitipõletik, prostatiit, kusepõie polüübid, emakakaela põletik, veneroloogilised haigused
* Erinevad põletikulised protsessid
* Seenhaigused
* Liigesepõletikud ja reuma
* Nahahaigused (rasupunnid, ekseemid, paised, psoriaas, dermatoos, vitiliigo)
* Autoimmuunsed haigused (erütematoos, HIV-infektsioonid)
* Suhkruhaigus
* Kõrgvererõhktõbi ehk hüpertoonia
* Südame-veresoonkonna puudulikkus, arterite lubjastumine ehk ateroskleroos
* Tuberkuloos
* Sapiteede häired, kõhunäärme põletik ehk pankreatiit


Ehkki sipelgapuu koore tõmmistes leidub taime kohta piisavalt rauda, minetab raud suuresti tulusust parkainerohkuse tõttu, mis ei lase raual seedekulglast imenduda. Kui kasutada preparaate pikka aega ja üleliia ning toidusedel on piiratud, võib kujuneda rauapuudusest tingitud kehvveresus!
Ka rasedatele ja imetavatele emadele on sipelgapuu koore kontsentraadid vastunäidustatud. Samuti peavad neist loobuma isikud, kes kasutavad verd vedeldavaid preparaate. Kindlasti ei tasu kõnealusest taimest tehtud preparaate pruukida ka nendel inimestel, kes on ülitundlikud toimeainete suhtes. Ülitundlikkust võib põhjustada nii välispidine kui ka seespidine tarvitus.

Müügil on Sipelgapuukoore tooted öko – ja tervisepoodides.
Näiteks ökokaubamaja.ee-s (poe link asub siin)
on müügil 50 ml 2500 mg Pau D'arco ekstrakt tilkadena võtmiseks hinnaga 22.90 €

Mina eelistan oma toidulisandid ja muu ökokraami tellida aga hoopis iherbist. Näiteks aastane kogus D vitamiini ehk 360 softgels (geeljas terake) 5000 IU- d hind eurodes tuleb ainult 10.80!!! Arvestage nüüd sama koguse eest summa kokku see Eestist ostes. Paras ehmatus, eksole :)

Ka Pau D'arco tellisin sealt. Just täna sain paki kätte. Pakk tuli jälle praktiliselt tasuta kätte, sest mul oli ka seekord kogunenud loyalty creditit ja rewardsi. Need lähevad tellimuse summast maha. Esmakordsed tellijad saavad kohe 5 $ hinnast alla, kui kasutavad koodi BJD973
Saatmiskulu on hetkel 3.60 € ainult. See summa vahepeal kõigub. Vahel on pisut kõrgem ja vahest hoopis madalam hind.
Minu Pau D'arco pudelikesel on kirjas serveerimiskogus 2 ml ehk 56 tilka ja see on 2000 mg. Poe hind on 7.61 € Neid on seal poes valikus päris palju. Suuremaid koguseid ja "kangemaid" aga otsustasin alustuseks tellida selle. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar