kolmapäev, 18. jaanuar 2017

Jaanipäeva challenge (algus).


 Nagu juba pealkirjast välja lugeda võib, siis ma liitusin ühe väljakutsega või projektiga või ... ühesõnaga meil on plaanis jaanipäevaks väiksem kaalunumber saada. Marial tuli väga õigel ajal see idee. Mul endalgi kuskil peas koputas "Eda nüüd on stressiperiood läbi! Aeg on ennast kokku võtta. Kaua sa ikka enam jokutad?!" 
 Niisiis võtsin Maria ettepaneku kohe vastu. Meil on väike, armas, hubane ja sõbralik grupike, kus plaanime üksteist toetada. Ja Jaanipäevaks on meil siis kõigil väiksem kaalunumber. Selline eesmärk meil on :) Annaks taevas mulle iseloomu ja meelekindlust selle asjaga edukalt lõpuni minna. 


Me aitame ja toetame üksteist eesmärgi saavutamisel. Foto: netist. 

 Niisiis alustasime esmaspäeval, 16. jaanuaril. Mina mõõtsin ja kaalusin oma esialgse kaalu ja mõõdud kõik pühapäeval juba ära ja panin kirja (esmaspäeval oli tööpäev ja kuna siis on hommikuti alati kiire, siis tegin need toimetused juba eelmisel päeval ära, et esmaspäeva hommikul aega kokku hoida). Eesmärki ma omale kirja ei pannudki. Plaan on step by step teha. Mul on mitu vaheetappi. Ma ei hõika siin ka suurelt oma eesmärke välja. Vaatame kuidas mul minema hakkab. 


Low carbohydrate hight fat ehk LCHF toitumine. Pilt: netist.

 Kuna olin eelmine kevade läbi teinud kuuajalise AIP (autoimmuunpaleo toitumise) ja selles olid süsivesikud viidud üsna miinimumile ja see toitumine tundus, et sobis mulle (mul polnud mitte üht patustamist sel ajal!), siis ei mõelnud ma eriti pikalt millist kaalulangetamise meetodit kasutama hakata. Valisin LCHF toitumise ehk siis low carb high fat ehk vähe süsivesikuid ja palju head rasva. Ma olen siiani väga tänulik Kadile (eestikeelse LCHF raamatu autorile ja LCHF Eesti blogi ja Facebooki grupi loojale Kadi Kõivule), kes mulle AIP toitumist tutvustas ja kes mind igati aitas ja julgustas. Tegin Facebooki LCHF Eesti grupis juttu, et mul kilpnäärme alatalitus ja nii Kadi soovitusel selle AIP toitumise juurde jõudsingi. Oma AIP toitumisest olen siin blogis päris mitmeid postitusi kirjutanud ja neist saab ka lugeda misasi see AIP üldse on, mida süüa ja muidugi ka minu tulemustest. :)



Ehtne taluvõi. Foto: netist.

 Niisiis süsivesikuid võiks päevas olla kuni 20 grammi. Valku soovitatakse tarvitada soovkaal grammides (tavaliselt 70 - 80 grammi) ning rasva vähemalt 2 x nii palju, kui valku aga esialgu võib julgelt rohkem. Osades soovitustes tuleks valida 200 grammi rasva päevas, et toimuks kiire ketoadaptsioon. 

 Ja siin on üks väga asjalik link, kus saab ise ka selle kõik välja arvutada. Link asub siin. Kuna alguseni oli mõned päevad aega, siis lugesin uuesti läbi ka Kadi blogis LCHF algajatele., otsisin välja uuesti Kadi raamatu ja tuletasin omale kõik meelde. Pilk tasub peale visata veel Väike spikker algajatele.  Ketoosi kohta võib rohkem lugeda siit: Ketoos. ja Kui kiiresti tekib ketoos? Ning veel on sellest juttu ka siin: Ainevahetus ja ketoos. 
 Kadi on veel ketoosi kohta kirjutanud: Uus mänguasi - ketoosimõõtja. 
 Igal juhul jäi mul piisavalt aega, et ennast õigele lainele saada :)


LCHF toitumine. Pilt: netist.

 Ühesõnaga tegin esmaspäeval uuesti lahti oma Myfitnesspal mobiiliäpi ja muutsin ära sealsed süsivesikud, rasvad ja valgud, et oleks õige LCHF toitumine. Programm arvestas minu järgi kalorsuse välja nii (muud andmed muutsin ise sobivaiks):


Minu päevane kalorsus, süsivesikud, rasvad ja valgud Myfitnessis.


 Sain ta timmida peaaegu selliseks, nagu plaanisin (selle lingi järgi, mille siin eespool ka välja tõin).
Valisin sealsest valikust mõõdukas kaloridefitsiit:

 carbohydrates ehk süsivesikud 25 g ehk 100 kcal ehk 6 %
 fat ehk rasvad 115 g ehk 1035 kcal ehk 65 %
 protein ehk valgud 118 g ehk 471 kcal ehk 29 %

 Niipalju, kui vähegi aega ja võimalust on, siis plaanin oma blogis ehk veebipäevikus ka midagigi vahepeal kirja panna. Mida ja kui palju söön ja kuidas mul minema hakkab. Postitusi pean tegema vabadel päevadel, sest tööpäevad on 10.00 - 21.00 Ei hommikul ega õhtul koju jõudes ei jõua ma tavaliselt eriti midagi enam teha. Graafik on üldjuhul nii, et üks nädal on lühike (esmaspäev ja teisipäev vaba, kolmapäev ja neljapäev tööl ning reede, laupäev ja pühapäev vaba) ja teine nädal on pikk ehk siis need päevad mis eelmine nädal olid vabad on nüüd tööl ja need päevad, mil olin tööl on siis vabad. 


Ja siit see algab. Pilt: netist.


Ja siit see algab ...


Esmaspäev, 16. jaanuar.

 Oli tööpäeva hommik. Seega tuli teha kogu päeva toit kaasa. Kasutasin toidutermost, sest töö juures pole mitte mingit toidu soojendamise võimalust. Kogu koguse jagasin ära mitme söögikorra peale nii, et ei jääks pikka vahet ja ei tekiks vahepeal tühja kõhu tunnet. Ka hommikuks võtsin sellest kogusest. Õhtul jõuan koju nii hilja, et nagunii enam midagi süüa poleks mõistlik. Mina siiski juustuga patustasin aga kuna kaloraaž polnud veel täis, siis erilisi süümepiinu ei tundnud. :D 


Minu esmaspäevane kogu päeva toit tööle kaasa. Foto: erakogu.

 Toidutermos osutus täiesti mõttetuks, sest juba peale lõunat oli toit üsna leige :( Sain ämmalt mingi toidukarbi, mida saab elektripistikust soojendada. Katsetan selle ka millalgi ära. Näis, kas see õigustab ennast rohkem? Või milliseid valikuid üldse veel oleks, et päeva jooksul ikka sooja toitu süüa saaks? Poest, sooja toidu letist ostan vaid siis, kui olen tööpäeva hommikul nii laisk olnud, olen viimase minutini maganud ja lihtsalt pole olnud enam aega või viitsimist midagi kaasa teha. Põhimõtteliselt saab sealt üht koma teist ju valida aga iseasi kui head valikud seal üldse on. Pealegi on kodune toit kindlasti ka soodsam. Siiski vägagi tõenäoliselt tuleb mul neid poest valmistoidu ostmisi ette. 


Minu esmaspäevane toit Myfitnessisse sisestatult. 

 Jagasin kogu toidu võrdselt ära kogu päeva peale. Kuna ei viitsinud toitu jagama hakata toidukordade vahel (Myfitnesspal-is), siis võib siit näha, et hommikul jõin vaid kohvi ja lõunal sõin kotlette (või mis iganes asjad need välja tulid) ning õhtuks sõin vaid salatit. :D Tegelikult sõin ikka normaalselt kõike igal toidukorral. 
 Kotletid, või mis iganes asjad nad on, tegin lihtsalt nii, et pakile hakklihale lõin otsa 2 kanamuna ning tsutike soola, pipart ja vett. Segasin ära ja praadisin kotlettideks. Hommikul pole ju aega vaaritada ja eelmisest päevast polnud miskit valmistoitu enam kaasa võtta. 
 Salatile viskasin sügavkülmast jääkuubikukottidesse valmis pressitud sidrunimahla kuubiku. Minu arust mega mugav. No kes see viitsib hommikul veel värsket sidrunimahla pressima hakata, eksole? Viskad ühe kuubiku karpi (Locn' n' Lock karbid on osutunud kõige lekkimiskindlateks, sellega võib lausa vedelikke transportida ilma, et peaks lekkimist kartma) ja kui söögiaeg on käes on mõnus ja mahlakas kaste ka köögiviljadel peal. Sortsuke ekstra neitsi oliivõli ja roosat himaalaja soola ka maitseks. 
 Õhtul siis veel pisut juustu, sest no tahtsin niiväga :D 


Minu esmaspäevane aktiivsus. 

 Ja siin siis minu esmaspäevane aktiivsus. Ärkasin kell 7.00 aga Polar Loop-i panin käele enne kodust väljumist ja ära võtsin kohe töölt koju jõudes. Nii ma tavaliselt teengi. Vabadel päevadel ei kasuta üldse. No ei viitsi lihtsalt. Öösiti samuti ei kasuta praegu, sest hetkel mind see unekvaliteet niiväga ei huvitagi. 


Minu aktiivsus terve kuu lõikes.

 Üldjuhul saab tööpäevadel oma päevase ettenähtud aktiivsuse kätte.


Teisipäev, 17. jaanuar. 

 Käisin puhtalt huvi pärast kaalul. Kaal näitas - 500 grammi. Täitsa ilus algus :) 
 Oli samuti tööpäev ning ka seekord tegin hommikul kogu päeva toidu omale kaasa. 

Minu teisipäevane toit. Foto: erakogu. 
 Seekord praadisin sidrunipipraga lõhet. Järjekordselt oli kõrvale salat sidrunimahla kuubiku ja oliivõliga. Hommikuks oli seekord kohvi kõrvale üks keedumuna ja üks avokaado himaalaja roosa soolaga. 
 Mul on seal toidutermoses 2 lõhetükki. Teist ei jõudnudki ära süüa (hommikune toit oli vist nii rammus või oli tööl nii palju tegemist, et tühja kõhu tunnet ei märganudki ja seda üht kalatükki sain kahel korral süüa, pool ja pool) aga kuna õhtul käisin toidupoes ja näppu jäi ka karp täidetud munadega, siis pistsin need õhtul pintslisse :D Kusjuures super hea variant. Need olid nii maitsvad ja mõnusad ja rammusad, et õhtul polnud mul mitte mingisugust näksimisvajadust enam. Karbil nende kalorsust kirjas polnud aga kasutasin Nutridata.ee andmebaasi (siin)

17. jaanuar Myfitnesspalis.
 Nagu näha, siis päris täpselt ma siiski oma etteantud süsivesikuid, rasvu ja valku veel süüa ei oska. Eks ajapikku vast õpin paremini planeerima. Aga ma leian, et see pole katastroof. Midagi väga hullu ju siiski pole. 

17. jaanuar aktiivsus. 

 Teisipäevane aktiivsus tuli kokku 95 % (vaata 16. jaanuar päeva kokkuvõtet). 


Kolmapäev, 18. jaanuar.

 Ka täna hommikul läksin suurest huvist kaalule. Noh, see vist alguse asi. Iga hommik ennast edaspidi siiski kaaluda ei plaani. Kaalu oli vähem lausa 1,4 kg. Ma kahtlustan, et see vist ei saa ikka päris õige olla. Või on asi selles, et eile ma õhtul enam midagi ei näksinud. Oma viimased 2 täidetud muna pistsin nahka ca kell 20.00 ajal. Eelmisel õhtul näksisin juustu ju suisa kell 22.00 paiku. Nii õhtul hilja pole ikka mõistlik enam süüa. Ja väidetavalt alguses kaal langebki kiiremini. Pissin kogu üleliigse vee välja. Kuidagi vähem paistes olemine on küll. Noh, näis. Vaatame, mis edasi juhtuma hakkab. 
 Hommikul oli jälle kohv ja seekord täispiimaga. Hommikusöögiks tegin eilse lõhetüki Hellman's majoneesi ja juustuga ning kõrvale praadisin Maahärra köögiviljad praadimiseks. Ei viitsinud midagi rohkem vaaritama hakata ja sügavkülmas juhtus üks pakk seda olema. See muidugi pole parim LCHF valik, sest sisaldab porgandit ja kartulit. Aga elan üle. :D 

Lõhe Hellman's majoneesi ja juustuga ning Maahärra köögiviljad praadimiseks. Foto: erakogu. 
 Hommikusöök oli rammus ja lõunaks polnudki kõht väga tühi. Kiire ka oli. Niisiis lõuna paiku sõin ära ühe magustoidu. Törtsukese kuuma vee sees lahustasin ära lusikatäie lahustuvat kohvi, segasin juurde kookospiima ja chia seemned ning panin selle külmkappi mõneks ajaks. See magustoit tasub juba varem valmis teha, et chia seemned saaksid külmkapis vedelikus paisuda. Minul oleks võinud veel pisut kauem kapis olla aga isu maiustada oli nii suur, et rohkem ei raatsinud kannatada :D Peale puistasin kakaonibse. 

Kohvi - kookospiima - chia seemne puding kakaonibsidega. Foto: erakogu.

 Ja õhtuks olid keedumunad majoneesiga, salat ja juustu. Kuna praegu on talv ja peaaegu kogu päev suht pime, siis minu köögis annab see valguse puudus pildistamisel väga tunda. Tehivalgusega (laelamp) ei jää toidu pildid just kõige parema valguse ja värviga. Aga no aimu ikka saab, milline see toit välja tuli :D 

Keedumunad majoneesiga. Tomat ja paprika ning juust. Foto: erakogu. 

  Ja siin siis kogu päev Myfitnesspal-i sisestatult. 

18. jaanuar Myfitnesspal-is.



3 kommentaari:

  1. Eks see kaal langeb ükskõik mis dieedil, kui kalorite suhtes ollakse defitsiidis, ma ei usu, et siin mängib rolli LCHF või HCLF vm toitumine :) Aga peaasi, et endale sobib. Ma ise carb lover täielik, rasvadieeti ei taha :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi ega inimesed on ju erinevad. Mis sobib ühele ei pruugi teisele sobida. Ma eelmine kevade tegin läbi kuuajalise autoimmuun (AIP) toitumise ja juba siis sai selgeks, et see toitumine sobib mulle. Ka AIP on süsivesikuvaene toitumine. Ja mul kadus igasugune magusaisu, tühja kõhtu tundma ei pidanud, tuju oli hea ja kaal langes kenasti. Lisaks veel märgatavalt paremad analüüside vastused. Ja tänu sellele vähendati mul igapäevase türoksiini doosi. Ja mis kõige olulisem ma suutsin sellest kinni pidada. Mitte üht patustamist kogu selle aja jooksul! :) Nii pikalt pole ma enne suutnud patustamiseta olla.

      Kustuta
    2. Ma olen korduvalt igasuguseid dieete pidanud. Enamuses on olnud klassikalised söö vähem, liigu rohkem dieedid, kus olulisel kohal on süsivesikud. Ma ei pea vastu selliste dieetidega. Maksimum 2-3 nädalat ja siis on ka kõik. Pidevalt on kõht tunne. magusaisu hood käivad peal, õhtusest näksimisest loobuda ei suuda. Täiesti lootusetu! Ja siis sattusin AIP toitumise peale. Kõht on head rammusat toitu täis, magusaisu on täiesti kadunud ja saan südamerahuga sefiiritorti ja muud magusat vaadata, no ei isuta üldse ja õhtuti on näksimised ka kadunud. Kui kõht täis, siis ei olegi tarvidust kogu aeg midagi näksida. Mulle tõesti sobib selline toitumine. Aga loomulikult see ei saagi kõigile ühtemoodi sobida.

      Kustuta