laupäev, 15. juuli 2017

Sea välisfilee šerri ja punase sibulaga.


 Selle retsepti sain enda Slow Cooker-i kasutusjuhendist siin. Retsept tundus põnev ja tõotas head maitseelamust. Ainult, et kõigepealt tuli omale selgeks teha misasi see šerri üldse on? Käisin mitu suurt toidupoodi läbi aga keegi ei osanud mind aidata, kuigi veiniriiulid olid puupüsti igasuguseid veine täis. Lõpuks leidsin Tartu Kaubamaja Toiduosakonnast ühe klienditeenindaja, kes küll ei teadnud aga ütles, et teab kedagi, kes saab meid aidata ja helistas. Temalt saime suuna kätte ning leidsimegi selle veini õige ruttu üles. Misasi see šerri siis on? 

 Šerri ehk heres (hispaania keeles jerez, ka vino de Jerez; inglise keeles Sherry; prantsuse keeles xérès) on Hispaania traditsiooniline kangestatud vein, mis on saanud oma nime Jerez de la Frontera linna järgi. Heres peab olema toodetud Cádizi provintsis kolmnurgas Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda ja El Puerto de Santa María vahel.
Šerrit on viis tüüpi: Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Palo cortado. (allikas: Vikipeedia)

 Selle veini kohta saab lugeda veel siit ja siit

Harveys Bristol Cream Sherry. Pilt: netist. 

 Mina kasutasin järgmisi toiduaineid:
tükk sea välisfileed (1,022 kg)
3 punast mugulsibulat (159 g)
3 valget tavalist mugulsibulat (186 g)
tükike laktoosivaba võid (40 g)
3 spl šerrit (Harveys Bristol) (45 ml)
peotäis hakitud peterselli (10 g)
1 1/2 spl maisitärklist (15 g)
1 spl vett (15 ml)
maitsestamiseks soola ja musta pipart

Sea välisfilee. Pilt: netist. 


Punane mugulsibul. Pilt: netist. 

Tavaline mugulsibul. Pilt: netist. 

Laktoosivaba või. Pilt: netist. 
Petersell. Pilt: netist. 


Maisitärklis. Pilt: netist. 

Valmistamine:
 Koori sibul ja viiluta. 
 Pane tükike võid ja nii punase, kui ka tavalise valge mugulsibula viilud pannile ning hauta need võis keskmisel kuumusel pehmeks. Maitsesta soola ja pipraga. 
 Hõõru sea välisfilee soola ja pipraga sisse ning tõsta liha Slow Cooker-i potti. Lisa pannilt võis pehmekshautatud mugulsibul, šerri ja hakitud petersell.
 Kata pott kaanega ja küpseta madalal kuumusel (LOW) 8 - 10 tundi või kõrgel kuumusel (HIGH) 5 - 6 tundi. 
 Kui liha on pehme eemalda see küpsetuspotist. Samuti eemalda potist eraldunud mahlad ja sibul. Kui küpsetasid liha madalal kuumusel, siis keera kuumus nüüd kõrge peale. Lisa küpsetuspotti maisijahu ja vesi ning seejärel lisage küpsemisel eraldunud mahlad pidevalt segades. Maisitärklis paksendab kastme. 
 Enne liha lahtilõikamist lase sel seista 15 minutit.
 Serveeri liha sibula ja šerri kastmega.

MINU KOMMENTAAR:
 Maitsesin seda veini ka. Et no mis ime vein see siis on, mida ma nii tikutulega taga pidin otsima. :D Vein oli magus aga suu jäi pärast kuidagi paksuks. Kraade suisa 17,5. Pudelil kirjas rich and full bodied. On tummine tõesti. Hind oli muidugi veel tummisem. 75 cl (750 ml) pudel maksis 13.99 €. :D Aga täiesti hämmastav kuidas nii mittejoodavast veinist (minu arust) niivõrd maitsev kaste välja tuleb. Ma muudkui käisin seda limpsimas. Liha oli samuti hästi maitsestunud ja superpehme! 
 Minul oli Linnamäe sea välisfilee aga selle toote pilti mul netist leida ei õnnestunudki. Noh eks nad on üsna ühesugused kõik need sea välisfileed, nii et vahet pole. 
 Mina küpsetasin HIGH kuumusel ja kokku koos kastme valmistamisega ligi 6 tundi. 
 Kõrvale tegin oma lemmisalatit aga juurde lisasin seekord veel rohelisi oliive paprika täidisega ja salatijuustu kuubikuid ning punast sibulat. 
 Superhea söök! Soovitan! :)

Sea välisfilee šerri ja punase sibulaga. Foto: erakogu. 

 Ja siin on selle toidu toitumisalane teave: 



 Head isu! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar