Tegin siin vahepeal dr. Simeonsi dieeti. Kuigi see oli väga karm dieet, siis tegelikult see sobis tervise mõttes mulle üsna hästi. See välistas praktiliselt kõik kilpnäärme alatalituse puhul ebasobivad toiduained. Tervis tõesti paranes. Oli märgata. Muidugi mitte kohe esimesest päevast alates. Aga ikkagi nii karm dieet pole pikaajaliselt jätkusuutlik.
Ilmunud oli just ka New York Timesi bestseller "Paleopõhimõtted. Autoimmunhaiguse taltsutaja ja enesetervendaja käsiraamat." ja ma ostsin selle ka endale. Selle raamatu on kirjutanud Sarah Ballantyne. Seesama kelle netist tõlgitud materjalide järgi tegin ma kunagi läbi autoimmuunpaleo dieedi ja mille tulemused olid nii head ja mida oli tegelikult üsna lihtne järgida, kui olin veidi maha rahunenud ja üle saanud esimesest ehmatusest. Alguses tundus see dieet ülikarm ja jäi mulje, et praktiliselt midagi ei tohigi süüa. Nii sündisidki mul postitused AIP ehk autoimmune protocol. ja Appi, mida siis üldse süüa?! Järg postitusele AIP ehk Autoimmune Protocol.
Seda raamatut nüüd siin hiljuti lugedes tulin uuesti mõttele, et aga miks mitte seda toitumist uuesti järgida? Et ma proovin kasvõi step by step, kui nii karm toiduanete piirang alguses liiga ebameeldiv järgida tundub. Mul lihtsalt on siiani sellest Simeoni dieedist ja kogu sellest "seda ei tohi süüa" asjadest nii kõrini, et jube raske on ennast uuesti ree peale sundida. Pisut kergemaks on selle alustamise teinud just see raamat. No lugege ise. Kõlab ju inspireerivalt. Muide. Seda raamatut on väga lihtne lugeda ja see on tõesti huvitavalt kirjutatud ja niiöelda puust ette ja punaseks tehtud.
Raamat Paleopõhimõtted. Pilt: netist. |
Raamatututvustus kirjutab nii:
"Tänaseks on teada üle saja autoimmuunhaiguse. Nende kõigi algpõhjuseks on immuunsüsteem, mis peaks meid mikroorganismide eest kaitsma, kuid ründab selle asemel meie rakke. Sarah Ballantyne on kokku pannud tervikliku toitumis- ja elustiilisoovituste kogumiku, mida järgides saab reguleerida immuunsüsteemi nii, et organism lõpetab iseenda ründamise ja hakkab tervenema.
Autoimmuunhaiguse sümptomid võivad väljenduda erinevalt ning olla mõnel inimesel rasked ja teisel kerged. Nende hulka kuuluvad näiteks: väsimus, valu liigestes ja lihastes, nahaprobleemid, kõhuvalu või seedeprobleemid, korduv või püsiv palavik, juuste väljalangemine ja lööve.
Ballantyne´il on erakordne oskus seletada autoimmuunhaigusega seotud keerulisi teaduslikke aspekte viisil, mida on kerge mõista, vältides samas liigset lihtsustamist. Ta lahkab immuunsüsteemi toimemehhanismi põhitõdesid ja annab ettekujutuse sellest, mis läheb autoimmuunhaiguse korral organismis valesti. Ta selgitab pärilikkuse ja keskkonnamõjude rolli autoimmuunhaiguste tekkes ja kulus ning tutvustab peamisi seoseid toitumise, elustiili ning autoimmuunhaiguste riski vahel.
Iseäranis suure põhjalikkusega keskendub ta toitainetiheduse olulisusele ja sellele, miks võib just see näitaja olla tähtsaimaks teguriks autoimmuunhaiguste mõistatuse lahendamisel. Juttu tuleb ka suhkru- ja gluteenirikka, tugevalt töödeldud ja geneetiliselt muundatud toiduaineid ja rikkalikult oomega-6-rasvhappeid sisaldava lääneliku menüü mõjust autoimmuunhaigustele. Lisaks toob ta välja nii mõnedki ekslikult tervislikena turustatavad toiduained, mis annavad oma panuse autoimmuunhaiguste süvenemisse.
Kui põed autoimmuun- või mõnd muud kroonilist haigust või soovid lihtsalt mõista, kuidas see, mida sa sööd ja teed, mõjutab soolestiku tervist, hormoone ja immuunsüsteemi, on raamat „Paleopõhimõtted“ parim võimalik allikas uute teadmiste ammutamiseks."
Soovitan tõesti see raamat ka endale osta, sest nagu tootetutvuses kirjaski on olemas üle saja erineva autoimmuunhaiguse. Nii, et meil paljudel võib olla mõni või halvemal juhul koguni mitu autoimmuunhaigust korraga. Kõige parema hinnaga saab raamatu tellida Äripäeva E-poest siit. Sealt saab näha ka kui selgelt ja arusaadavalt on raamat kirjutatud. Väga põhjalik ja ülevaatlik.
Tõlgin Meditsiinimeediumi retsepte muidugi edasi ja postitan neid ka siia oma blogisse edasi, sest tema retseptid ongi autoimmuunhaiguste puhul sobilikud.
Samal teemal olen siin blogis ka varem kirjutanud. Näiteks Kilpnäärme alatalitus ja kilpnäärme talitust mõjutavad toiduained. ja Kilpnäärme alatalitus ja kilpnäärme talitust mõjutavad toiduained II.. Või see postitus kus on nimekiri lubatud toiduainetest: Autoimuunprotokollis lubatud toiduained.
Olen kunagi oma blogis jaganud ka nimekirja Toidud, mida ei tohi süüa autoimmuun toitumise korral. aga siin on praktiliselt kõik keelatud. 😀
Samuti olen infot saanud sellelt lehelt. Spetsiaalsed toitumissoovitused kilpnäärme alatalituse puhul. Sealt sain ka need tabelid:
Üsna põhjalikud "puust ette ja punaseks" tabelid. Tõlkisin nad enda jaoks ära, et oleks lihtsam ja ülevaatlikum. Kuidagi tuleb ju tagasi ree peale saada 😊
Toiduained, mida süüa hüpotüreoidismi (kilpnäärme alatalitus) dieedil.
Gluteenivabad teraviljad |
Pruun riis, metsik riis, riisikoogid, riisikrõpsud, riisinuudlid, amarant, tatar, kinoa, kaer ning neist gluteenivabadest teraviljadest valmistatud pastad või küpsetised |
|
Köögiviljad (eelistatavalt orgaanilised, et vältida pestitsiide) |
Artišokid, avokaado, peet, porgand, seller, kurk, baklažaan, rohelised oad, porrulauk, seened, okra*, sibul, paprika, kartul, spagetikõrvits/kõrvits, tomatid, suvikõrvits, merevetikad (pruunvetikas, nori, wakame) |
|
Oad |
Enamik ube
|
|
Pähklid ja seemned |
Brasiilia pähklid, makadaamia pähklid, sarapuupähklid, kookospähkel, seesami- ja päevalilleseemned |
|
Õlid ja rasvad |
Oliiviõli, kookosõli, või (võimaluse korral orgaaniline ja töötlemata), ghee (selitatud või) |
|
Puuviljad |
Õunad, aprikoosid, banaanid, mustikad, põldmarjad, kantaluup*, kirsid, tsitrusviljad, jõhvikad, datlid, kiivi, mangod, melonid, papaia, ananass, granaatõun, ploomid, vaarikad |
|
Loomsed toiduained |
Vabapidamisel peetavad kodulinnud ja munad, karjamaal kasvatatud, hormoonidega töötlemata loomade liha ja piimatooted, loodusest püütud kalad (anšoovis, heeringas, sardiinid, makrell, sockeye lõhe, alaska hiidlest), värsked karbid (krevetid, austrid, rannakarbid) |
|
Kilpnäärmesõbrali-kud joogid |
Taimeteed |
|
Maitsetaimed ja vürtsid |
Must pipar, basiilik, tšillipipar, koriander, till, küüslauk, ingver, kaneel, pune, petersell, rosmariin, salvei, tüümian, kurkum |
|
BrainyWeightLoss.com
*Okra ehk söödav muskushibisk ehk baamia on õistaim muskushibiski perekonnast kassinaeriliste sugukonnast. Okrat kasvavatakse köögiviljana söödavate roheliste kaunte pärast. Okra päritolumaa ei ole täpselt teada, kuid taim arvatakse olevat Lääne-Aafrika, Etioopia või Lõuna-Aasia päritolu.
*KANTALUUP (ingl. k. cantaloupe) Väike ja rohekas-kuldse säbrulis-võrgulise koorega, kergelt laperguse kujuga melon, mis on oma nime saanud ühelt Itaalia lossilt. Viljaliha on oranž ja väga aromaatne, sisaldab rohkelt A ja C vitamiine. Täidlase ja magusa maitsega kantaluup on maitsvaim jahutatult. Proovi tilga laimimahla ja näpuotsatäie pipraga.
Toiduained, mida tuleb vältida või piirata hüpotüreoidismi (kilpnäärme alatalitus) dieedil.
Gluteeni sisaldavad teraviljad Gluteenitalumatus on seotud kilpnäärme autoimmuunhaigusega |
Oder, bulgur, kamut, hirss, rukis, speltanisu, nisu ja kõik nendest teraviljadest valmistatud tooted (leib/sai, tortillad, matsa e. õhuke hapendamata leib, näkileib, koogid, kondiitritooted, pirukapõhjad ja taignad, kuskuss, manna, kliid, makaronid, spagetid, nuudlid) |
|
Köögiviljad (toored) – keetmine/kuumtöötlemine neutraliseerib nende goitrogeenseid* omadusi |
Spargel, Hiina lehtnaeris e. bak choy, spargelkapsas e. brokoli, rooskapsas, kapsas, lillkapsas, mais, lehtkapsas, rohelised lehed (spinat, rapini*, kaalikas, sinep, collard*), redis, kaalikas, bataat e. maguskartul, naeris, kress |
|
Oad |
Edamame, Garbanzo & Lima oad, maapähklid, soja ja sojatooted (sojapiim, tofu, tempeh, miso) |
|
Pähklid ja seemned |
Mandlid, India pähklid, piinia pähklid, kreeka pähklid, lina-, kanepi- ja kõrvitsaseemned |
|
Õlid ja rasvad |
Rapsiõli, maisiõli, saflooriõli, linaseemneõli, kanepiõli, sojaõli, päevalilleõli, margariin |
|
Puuviljad |
Viinamarjad ja viinamarjamahl, nektariinid, virsikud, pirnid ja maasikad |
|
Loomsed toiduained |
Hormoonidega töödeldud loomade liha ja piimatooted, kalakasvanduses kasvatatud kalad (eriti lõhe, forell), süvamerekalad, elavhõbedaga koormatud kalad (marliin, hai, sarvekala, kivikala, tuunikala, kuninglik makrell, Tšiili meriahven) |
|
Joogid |
Kohv, must tee, roheline tee (teetaim imab mullast ja õhust märkimisväärse koguse fluori, mis on võimas kilpnääret pärssiv aine) |
|
Rämpstoit (Alati valmistatud kilpnääret pärssivate õlide ja maitsetugevdajatega) |
Töödeldud toidud, praetud toidud, friikartulid, hotdogid, hamburgerid, pizza, kommid, jäätis jne |
|
Toidu lisaained, kunstlikud lõhna- ja maitseained, maitsetugevdajad, kontsentraadid |
Fluoriid, kunstlikud magusained, sinep, sojakaste, tapiokk, majonees, lihaleemest valmistatud kastmed, kastmed, supi kontsentraadid, puljongikuubikud, linnasest maitseained*, lauasool (asendada puhta meresoolaga, keldi soolaga) |
|
BrainyWeightLoss.com
*Goitrogeenid on ained, mis häirivad kilpnäärmehormoonide tootmist. See käivitab ajuripatsi kilpnääret stimuleeriva hormooni vabastamiseks, mis seejärel soodustab kilpnäärme koe kasvu, põhjustades lõpuks struuma.
* Rapini ehk brokoli rabe on roheline ristõieline köögivili, mille kõik lehed, pungad ja varred on söödavad; pungad meenutavad mõnevõrra brokolit, kuid ei moodusta suurt pead. Rapini on tuntud kergelt mõrkja maitse poolest ja on eriti seotud Vahemere köögiga.
*Collard viitab teatud Brassica oleracea lahtiste lehtedega sortidele, mis on sama liik kui paljud tavalised köögiviljad, sealhulgas kapsas ja spargelkapsas. Collard on Brassica oleracea Viridise rühma liige.
*Linnased on idandatud teravili, mida kasutatakse peamiselt õlle, kalja ning mitmete pagaritoodete, aga ka piirituse või pärmi valmistamisel. Kõige levinumad on odralinnased, kuid kasutatakse ka hirsi-, nisu-, rukki- ja maisilinnaseid.
Olge terved!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar